Gamebox: FIBA Europe Cup (RS): Patrioti Levice (SVK) – Kataja Basket 68-55


FIBA Europe CupPatrioti Levice

Otteluennakko

Joukkueet eivät ole aiemmin kohdanneet. Kaudella 2015-16 Kataja pelasi FIBA Europe Cupin alkulohkossa toista slovakialaisjoukkuetta MBK Komarnoa vastaan. Joensuulaiset voittivat vieraskentällä 85-72 ja kotona 87-83. Kataja eteni tuolloin jatkolohkoon, Komarnon tie tyssäsi alkulohkoon.

Kyseisen kauden jälkeen Slovakiasta on lähdetty FIBA:n kansainvälisiin sarjoihin kolmen joukkueen, Inter Bratislavan, BC Prievidzan ja huomenna Katajaa isännöivän Patrioti Levicen toimesta. Parhaiten on menestynyt juurikin Levice, joka on mukana kautta aikain toista kertaa.

Viime kaudella Levice pudotti Mestareiden liigan karsinnassa Kauhajoen, mutta ei edennyt sen pidemmälle espanjalaisen Malagan oltua BCL-karsinnan finaalissa liian kova. FIBA Europe Cupissa, jossa Kauhajoki eteni jatkolohkoykkösen paikalta aina välieriin saakka, Levice sijoittui samassa jatkolohkossa sen taakse, kolmanneksi.

Kuluvalle kaudelle slovakialaisjoukkue rekrytoi riveihinsä viime kaudella Kauhajoen Karhubasketin riveissä sekä Korisliigassa että kansainvälisissä otteluissa upeasti esiintyneen Severi Kaukiaisen. Hän on ollut ensimmäisellä ammattilaiskaudellaan huimassa vireessä mistä osoituksena jakeli FEC-avauskierroksella Romanian Oradeassa 10 koriin johtanutta syöttöä ja heitti 20 pistettä johdattaen Levicen 93-91 -vierasvoittoon. Katajaa kotikentällään Puolassa kurittanut Legia Varsova oli kakkoskierroksella tyly vieras voittaen 86-77. Kaukiainen oli jälleen pelipäällä upottaen Levicelle 19 pistettä. Hän oli toistamiseen joukkueensa tehokkain pelaaja.

Tuleva kohtaaminen on mahdollisen jatkopaikan kannalta molemmille todella tärkeä. Kataja hakee avausvoittoaan ja paperilla joukkueista vahvemman, Levicen, kotiyleisö vaatii voittoa avauskierroksen tappiota lievittämään.

Patrioti Levice on perustettu jo vuonna 1941. Slovakian pääsarjassa se on pelannut yhtäjaksoisesti kaudesta 1996-97.

Seura voitti ensimmäisen miesten mestaruutensa 2011 ja sittemmin joukkue, nykyinen hallitseva mestari, on nostanut kannua kolmesti (2018, 2022, 2023). Slovakian cup-voittoa se juhli 2019. Kansainvälisessä keskieurooppalaisessa Alpe Adria Cupissa Levice kruunattiin ykköseksi 2022 ja hopealla se oli 2018.

Historian saatossa suomalaisjoukkue on kohdannut europarketeilla slovakialaisjoukkueen 13 kertaa ja näistä otteluista olemme poistuneet voittajina seitsemästi (54 %).

Elijah Lufile edustaa ensimmäistä kertaa Kataja Basketia kansainvälisessä ottelussa.

Patrioti Levicen verkkosivut: PatriotiLevice.sk
Patrioti Levicen kokoonpano: FIBA.basketball/EuropeCup


 

Ottelusta

Ottelu: Patrioti Levice (SVK) – Kataja Basket
Sarja/vaihe: FIBA Europe Cup/alkulohko-ottelu 3/6
Aika: 31.10.2023 klo 20:00
Paikka: Sportova Hala Levice, Levice, Slovakia

Lopputulos: 68-55 (18-15, 18-19, 21-11, 11-10)

Ratkaisu: Joensuulaisten hyökkäys sakkaa ottelun toisella puolikkaalla pahemman kerran. Peliä ei saada pyörimään tasapainossa ja pallo jääkin usein pelaajan käteen. Silloin kun vapaa paikka löytyy, heitot kiertävät rengasta tai Levice-puolustus torjuu ne. Pelitilanneheittoprosentti jää koko ottelussa 26:een mikä käytännössä selittää kaiken.

Tehopelaajat:
Kataja: Amanze Egekeze, teholuku 12
10 pistettä
8 levypalloa
2 syöttöä
1 riisto
1 menetys
pelitilanneheitot 3/11
vapaaheitot 2/2

Levice: Jalen Adaway, teholuku 23
21 pistettä
13 levypalloa
2 riistoa
3 menetystä
1 torjunta
pelitilanneheitot 7/18
vapaaheitot 4/4

> Ottelutilasto

Seuraava ottelu: Sunnuntaina marraskuun 5. päivä, jolloin ohjelmassa on Korisliigan pitkä vierasottelu Uuteenkaupunkiin.