Gamebox: MBK Rieker COM-therm Komárno (SVK) – Kataja Basket 72-85


FIBA Europe CupMBK Komarno

Yhdeksän peräkkäisen europelivierastappion kurimukseen muutosta hakeva Kataja on lähes koko ottelun kuskin paikalla. Se aloittaa varsinkin ensimmäisen ja kolmannen jakson mallikkaasti, mutta sisukas Komarno hiipii aina kintereille.

Otteluennakko

”Katajan matkapäivä takana, pelipäivä edessä” (video) (Karjalainen.fi)


 

Ottelusta

Pelijaksot:
14-20, 24-21, 20-20, 14-24

Ratkaisu:
”Basketball is a game of runs”, kuten sanonta kuuluu. Yhdeksän peräkkäisen europelivierastappion kurimukseen (edellinen voitto marraskuussa 2012) muutosta hakeva Kataja on lähes koko ottelun kuskin paikalla. Se aloittaa varsinkin ensimmäisen ja kolmannen jakson mallikkaasti, mutta sisukas Komarno hiipii aina kintereille. Isännillä on jopa omat mahdollisuutensa katkaista avainpelaajiensa varassa olevien joensuulaisten selkäranka, mutta onneksi kentän kuningas Teemu Rannikko jaksaa loppuun saakka. Hän rytmittää -tietenkin- myös Katajan viimeisen iskun viisi minuuttia ennen loppua. Aluksi vapauttava syöttö Thomas Scrubbille kolmoseen (tilanne 68-70). Seuraavaan hyökkäykseen avaava syöttö Lamayn Wilsonin läpiajoon (68-72). Sitten pallonriisto, josta seuranneesta hyökkäyksestä Trevis Simpson lisää johdon kuuteen (68-74). Seuraavaksi syöttö (tilastoidaan virheellisesti Scrubbille) Wilsonin donkkiin (68-76). Loistavaa henkilökohtaista puolustustaan seuraa Komarnon 24 sekunnin rikkomus. Wilson lisää Kataja-johdon kymmeneen (68-78) ja 3,5 minuuttia kestävän 0-14 -”runin” päätteeksi ”Taikuri” vapauttaa tämän vielä kolmen pisteen heittoon. Kataja voittaa.

Avainpelaajat:
Rannikon (17/1/14 s./4 riis./3 men./11 kertaa rikottu/kentän paras plus-miinus -luku, +19) 14 koriin johtanutta syöttöä on todella jotain aivan ainutkertaista. Kun muistetaan viikko sitten avauskierroksella jakelemansa 18 niin yhtään liioittelematta voidaan todeta, että sellaista korisherkkua on parhaillaan tarjolla että oksat pois. Myös neljä pallonriistoaan kertovat siitä että ”vanha” syttyy aina, kun panokset ovat riittävät. Tänään Rannikossa roikutaan useammankin slovakkipelaajan voimin, mutta kokemuksellaan hän kääntää myös kaikkein vaikeimmat tilanteet joukkueen eduksi. Täyden kympin matsi.

Wilson (20/6/1 tor./+14) hakee aivan alussa heittoaan. Onneksi se myös löytyy ja tämä toinenkin konkarimme on ratkaisuhetkillä totutun jäätävä. Erityisplussa aktiivisesta levyritaistelusta. Ensikertalainen Scrubb (16/11/4 men./1 tor./+16) ihastuttaa myös rymistelyllään. Tänään hän sortuu pari kertaa hätäilyyn ja menetyksiin, mutta kun kyseessä tosiaan on ensikertalainen näissä karkeloissa, ei ole syytä moittia. Kokonaisuutena tekemisensä on nimittäin jälleen hämmästyttävän tuloksekasta.

Sentteri Carson Desrosiers (17/5/1 tor./+2) käyttää Komarnon jättämän pelitilan hyökkäyskorilla mainiosti hyödykseen ja päättelee Rannikon passit tehokkaasti renkaalle, vain yksi heitto lipsahtaa ohi (osumat 8/9). Myös ulottuvuudestaan on tänään iso apu. Amerikkalaisen kanssa vuorotteleva Tommi Huolila (1/3/1 riis./1 tor./+11) pääsee lopussa hienosti kiinni peliin ja juuri Tommin erinomaiset otteet oman korin alla ratkaisuhetkillä ovat viimeinen niitti Katajan voitolle.

Trevis Simpson (12/6/+16) iskee muutaman maukkaan korin, mutta muuten pelinsä ei oikein pysy kasassa ja menee ajoittain pakottamiseksi. Puolustuspäässä hän on toki isossa roolissa samoin kuin pallon ylöstuonnissa Rannikon kuorman jakajana.

Komarno on kokonaisuutena tasapaksu nippu, jossa monella pelaajalla on sekä hyvät että vähemmän hyvät hetkensä. Amerikkalaisrookiet Bernard Thompson (10/5/2 s./2 riis./+3) ja Isiah Umipig (10/2/4 s./-8) ottavat roolia 3. jaksolla ja neljännen alussa, juuri ennen Katajan lopullista iskua, mutta ovat siihen saakka sangen vaisuja. Piskuinen takamies Ondrej Haviar (7/0/-5) paikkaakin penkkikomennuksen ensijaksolla saavaa Umipigia mainiosti. Tsekkilaituri Jan Kratochvil (11/3/2 riis./+4) nousee joukkueensa pisteykköseksi.

Muuta:
Katajan penkki (Jesse NiemiPetri VirtanenMarius Van Andringa) jää vaisuksi. Onnistumiset ovat tällä kertaa kortilla. Kun sarja vanhenee ja vastus kovenee, on varsinkin Rannikolle löydettävä riittävästi apuja, jotta taakka ei kasva yhdelle miehelle liian suureksi. Mikään iso juttu tämän ei pitäisi olla, tiedämmehän kaikki mihin em. herrat parhaimmillaan pystyvät.

Seuraava ottelu:
FIBA Europe Cup jatkuu viikon päästä Valko-Venäjällä Tsmoki-Minskin vieraana. Edessä on siis vajaan viikon pelitauko.

> Ottelutilasto

Videot:
> Trevis Simpson Teemu Rannikon tarjoilusta – pelin hienoin suoritus (FIBA @ YouTube)
> Koko ottelu (FIBA @ YouTube)
> Toiminnanjohtaja Ville Tuomisen tunnelmia, otteluvälähdyksiä (Karjalainen.fi)