Ajankohtaista

Viisi tärppiä sunnuntaina käynnistyvään puolivälieräsarjaan BC Nokiaa vastaan

1.

Pantterijahti20181-3, 3-1, ?-?


Joukkueet kohtaavat pudotuspeleissä kautta aikain kolmannen kerran. Voitot ovat tasan 1-1.

BC Nokialle sija kolme runkosarjassa on sen historian paras.

Keväällä 2016 Nokia marssi ennakkosuosikkina ottelusarjaan lähteneen Katajan yli välieriin voitoin 3-1. Joensuulaiset saivat revanssin viime vuonna pudotettuaan Nokian samaisessa puolivälierävaiheessa (3-1) ja etenivät myöhemmin aina mestaruuteen saakka.

Kataja-historiassa miehet ovat ennen kuluvaa kautta lähteneet pudotuspelien 1. kierrokselle ilman kotietua neljästi (1978, 2004, 2005, 2010) selviytyen jatkoon ainoastaan kerran (v. 2005, jolloin lopputuloksena oli SM-pronssi).

Erityismausteen alkavaan sarjaan tuo molempien joukkueiden kapteenien päätökset: sekä Nokian Henri Hirvikoski että Katajan Vesa Mäkäläinen ovat ilmoittaneet lopettavansa liigauransa tähän kauteen.

2.

LaboDragan ”Labo” Labovic


Kuva © Alakulma/BC Nokian virallinen faniryhmä @ Instagram.

30-vuotias serbikonkari on koko koripalloilevan Nokian ”lemmikki”. Hän oli ratkaisevassa roolissa, kun BC Nokia pudotti Katajan keväällä 2016 jatkosta. Labolle ei löytynyt pysäyttäjää ja monipuolinen jätti teki tuhojaan läheltä ja kaukaa.

Labovic pelaa 15. ammattilaiskauttaan. Hän palasi Nokialle joulukuussa 1,5 vuoden tauon jälkeen ja on osoittanut olevansa edelleen hurjassa iskussa. Tästä osoitukseksi käyvät esim. päättyneen runkosarjakauden tilastot: liigan tarkin heittäjä 3 pisteen kaaren takaa (48 %) sekä vapaaheittoviivalta (90 %), pistetilaston kakkonen (20,5), levypallotilaston 10. (7,9), liigan toiseksi rikotuin pelaaja (5,0 krt/ottelu), teholuku toiseksi paras (24,3). Näiden lisäksi hän oli BC Nokian paras myös heiton torjunnoissa (0,8).

Serbin CV on vakuuttava. Mekintöjä löytyy mm. Saksan, Venäjän, Espanjan, Puolan ja Turkin pääsarjoista sekä Serbian A-maajoukkue-edustuksista (mm. EM-kisat 2007). Sellainen merkittävä asia Laboviciin liittyy, että hän hakee edelleen ensimmäistä mestaruuttaan.

Labo on eittämättä BC Nokian tärkein yksittäinen pelaaja ja iso kysymys kuuluu, että kuinka Kataja onnistuu väsyttämään 115-kiloista taituria riittävästi sangen tiiviissä ottelutahdissa.

3.

VesaMakalainenVesa ”Vesku” Mäkäläinen


Ei ole epäilystäkään etteikö Veskulla olisi jälleen ns. kaikki pelissä. Hän ehti joukkueen mukaan ainoastaan kuuteen runkosarjaotteluun oltuaan sivussa lokakuun lopulta asti. Tämä lisättynä jäähyväisiin ainakin pääsarjatasolla sytyttää varmasti sekä itsensä että kotiyleisön.

Mäkäläisellä on menossa 14. ammattilaiskausi. CV:stään löytyy mm. kaksi SM-kultaa (2009 Namika Lahti, 2017 Kataja), valinta Korisliiga-finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi (2009 Namika Lahti) sekä peräti neljä valintaa vuoden puolustuspelaajaksi (2009 Namika Lahti, 2011 Karhu Basket, 2015 Namika Lahti, 2017 Kataja).

Omien sanojensa mukaan kapteeni on halukas ”painiin” Labovicin kanssa ja toteutuessaan tämä matchup olisi takuuvarmasti yksi alkavan ottelusarjan herkkupaloista. Mäkäläinen ihastuttaa etenkin puolustuspään otteillaan ja mikäli paikkansa vain kestävät tulee hän ulottuvuutensa, nopeutensa ja kokemuksensa ansiosta olemaan Katajan kenties jopa tärkein yksittäinen pelaaja.

4.

Mustat hevoset


Löytyykö joukkueiden riveistä perustasoaan nostamaan kykeneviä pelaajia, jotka saattavat kääntää onnistumisillaan vaikka koko ottelusarjan suunnan?

Katajan kohdalla katseet kohdistuvat eittämättä ainakin Daniel Bejaranoon, Alex Murphyyn sekä Tommi Huolilaan.

Viimeksi mainittu (runkosarjassa 5,9 pistettä, 5,1 levypalloa, 1,0 torjuntaa, 2 pisteen heitot 53 %, vapaaheitot 71 %) on jo jonkin aikaa onnistunut taistelussaan erinomaisesti ja tämä on näkynyt myös tilastoriveillään. Kaikki toki muistavat kevään 2015, jolloin Huolila lähti lähes lentoon otettuaan ykkössisäpelaajan paikan Tom Knightilta tämän loukkaannuttua. Kolmessa vuodessa on sen jälkeen tapahtunut paljon. Huomattavimpina asioina Teemu Rannikon poistuminen, josta ”toipuminen” vie myös Tommin kohdalla aikansa, kansainvälisten ottelujen tuoma kokemus sekä varsinkin tämän kauden aikana merkittävästi parantunut vapaaheittotarkkuus.

Alex Murphyn (runkosarjassa vain 13 ottelua: 14,5 pistettä, 4,3 levypalloa, 2 pisteen heitot 59 %, 3 pisteen heitot 40 %) kausi on ollut lievä pettymys johtuen harmillisista loukkaantumisista, jotka ovat pitäneet häntä enemmän ja vähemmän sivussa. Potentiaalia 206-senttisessä laiturissa on ja nyt viimeistään nähdään mihin hän tosipaikassa kykenee.

Daniel Bejarano (12,3 pistettä, 6,2 levypalloa, 2,0 syöttöä, 2 pisteen heitot 54 %, 3 pisteen heitot 29 %) on saanut kauden aikana niskaansa hurjan määrän negatiivista kritiikkiä osin aiheesta, osin aiheetta. Heittäjäksi joukkueeseen hankittu peluri on ottanut paljon kaukoheittoja (yli 6 kolmosta per matsi) eikä tarkkuus ole aina ollut toivottua. Kun hermokontrollikin on pari kertaa pettänyt, ovat otteet menneet ns. yli. Bejarano on kuitenkin erinomainen mm. levypalloissa eikä ole mitenkään poissuljettua etteikö hän parhaimmillaan pystyisi pudottelemaan joukkueelleen yksittäisen voiton kannalta tärkeitä pinnoja.

BC Nokian riveistä tarkemman tarkastelun alle löytyvät Niko MattilaDaniel Dolenc sekä Aapeli Alanen.

Mattila (5,5 pistettä, 2,1 levypalloa, 2 pisteen heitot 60 %, 3 pisteen heitot 38 %) tiedetään väsymättömäksi takamiesten painostajaksi ja sitä kautta myös vieraskatsomoiden huutelujen kohteeksi, kääntäen kotiyleisön sytyttäjäksi. Puolustustyöskentelynsä on joukkueelleen äärimmäisen tärkeää ”rakkikoiraominaisuuksiensa” väsyttäessä vastustajan pelintekijöitä. Mikäli Mattila onnistuu samaan syssyyn käyttämään taitojaan myös hyökkäyspäässä, tulee vastustajalla kuin vastustajalla olemaan todella vaikeaa.

Sekä sisäpelaaja Dolenc (10,7 pistettä, 3,7 levypalloa, 2 pisteen heitot 60 %) että laituri Alanen (7,2 pistettä, 4,3 levypalloa, 2 pisteen heitot 53 %, 3 pisteen heitot 36 %) pelavat tilastojenkin valossa tällä kaudella parasta koripalloaan.

Daniel Dolenc on tärkeä palanen päävalmentaja Ville Tuomisen palapelissä ja muodostaa Labovicin kanssa riittävän kookkaan duon mitä tahansa liigajoukkuetta vastaan.

Aapeli Alasen ura on mennyt tällä kaudella eteenpäin Dolenciakin suuremmin harppauksin ja ennakkoluuloton peluri taistelee tosissaan kauden kehittyneimmän pelaajan palkinnosta yhdessä Karhu Basketin Henri Kantosen kanssa.

Fanit

5.

Kuudes pelaaja: Katajafanit vs Alakulma


Kuva © Rosa Summanen.

Kataja lähtee pudotuspeleihin siis sangen poikkeuksellisesti ilman 1. kierroksen kotietua. Näin ollen mennäkseen jatkoon on Nokialta ”kairattava” ainakin yksi vierasvoitto. Se ei välttämättä ole hirveän helppoa, sillä aiemmista neljästä Nokialla käydyistä pudotuspelikohtaamisista Kataja on voittanut vain yhden.

Etenkin vieraskannustuksella tulee olemaan erityisen tärkeä merkitys ja on upeaa huomata, että ”Katajafaneja” matkaa Joensuusta Nokialle jo ensimmäiseen kohtaamiseen sunnuntaina. Odotettavissa onkin tervehenkinen taisto lehterien herruudesta paikallisen ”Alakulman” kanssa.

Joukkue pitää vieraskannatusta erityisen suuressa arvossa ja myös kotiotteluissa nimenomaan oman faniryhmän elämöinti tarttuu helposti koko muuhun yleisöön tuoden lisävirtaa pelaajille. Kiitos siis panoksestanne jo etukäteen, Katajafanit!

« Takaisin