Ajankohtaista

Niko Mattila ja Tomi Lommi tuovat leveyttä Kataja Basketin takalinjoille

Joensuulainen Korisliiga-joukkue Kataja Basket on tehnyt kaksi pelaajasopimusta. Uusina kasvoina sinivalkoisissa asuissa tullaan näkemään 26-vuotias tamperelaislähtöinen takamies Niko Mattila, joka siirtyy seuraan BC Nokian riveistä sekä 23-vuotias Kotkan TP:n kasvatti, takamies-laituri Tomi Lommi, joka edusti päättyneellä kaudella Kouvolan Kouvoja. Lommin sopimus kattaa yhden, Mattilan kaksi pelikautta.

Mattilan sopimuksessa on optio, joka sallii pelaajan siirtymisen ulkomaille kesällä 2021.

Kaksikon lisäksi Kataja Basketia edustavat ensi kaudella varmuudella oma kasvatti, takamies Valtteri Mervola, laituri Aapeli Alanen ja sisäpelaaja Samuli Vanttaja. Takamies Jamar Wilson on myös mukana mikäli hän ei käytä sopimusoptiotaan, joka sallii siirtymisen toiseen seuraan 20.6.2020 mennessä.

Niko Mattila on pelannut Korisliigaa kasvattajaseurassaan Pyrinnössä, Kauhajoella ja viimeiset viisi kautta Nokialla. Kuluvan vuoden maaliskuussa ennenaikaisesti päätetty kausi oli tilastollisesti uransa paras. 32 ottelussa keskimäärin 25 peliminuutissa pisteitä syntyi 10,8 ja levyreitä käsiin tarttui 2,7. Lisäksi hänelle kirjattiin 3,9 koriin johtanutta syöttöä sekä 1,1 riistoa per ottelu. Vapaaheittotarkkuutensa, 90 %, oli sarjan kolmanneksi paras.

Kataja Basketin päävalmentajana keväällä aloittanut Petri Virtanen on seurannut 192-senttisen Mattilan uraa pitkään.

– Niko teki ensi kertaa vaikutuksen, kun valmensin häntä 20-vuotiaiden maajoukkueessa. Sen jälkeen olen seurannut kehittymistään tarkasti ja viimeistään viime kaudella kävi selväksi, että nyt hän tietää mitä kohti pelaajana haluaa edetä ja mitä tavoitella.

– Kyseessä on yksi sarjan parhaista takamiesten puolustajista ja jo tämä on kenelle tahansa valmentajalle hyvä lähtökohta. Niko on myös riittävän pitkä minkä ansiosta muidenkin pelipaikkojen pelaajien puolustaminen onnistuu tarvittaessa. Hyökkäyspäässä hän otti viime kaudella isoja askelia ja kehittyi mm. oikeiden valintojen tekemisessä, Virtanen summaa.

Mattila, joka harjoittelee parhaillaan Tampereella yhdessä Kataja Basketia toissa kaudella edustaneen, viime kesänä Italian pääsarjaan siirtyneen Topias Palmin kanssa, kertoo, että motivaatio tehdä töitä on kova.

– Takana on yksi kuukausi fysiikkatreeniä ja ensi viikolla on tarkoitus alkaa tekemään myös lajia.

– Viime kausi oli henkilökohtaisella tasolla paras mitä olen pelannut. Sain urheilla ilman loukkaantumisia mikä näkyi itseluottamuksessa ja otteissa. Kauden viimeisessä pelissämme Kauhajokea vastaan olin kyllä aivan surkea ja muisto siitä on myös motivoinut eteenpäin.

– Tavoitteenani on katsoa mihin rahkeet riittävät – jopa ulkomaita myöten. Koen, että siirtyminen Joensuuhun on yksi askel eteenpäin urallani. ”Peten” (Virtanen) kanssa on ollut asiasta puhetta aiemminkin. Tykkään hänen valmennustyylistään, meillä on samanlainen näkemys pelistä, ja uskon että tulemme hyvin toimeen. Vaikka tämä päätös ei ollut mitenkään helppo, on se paras vaihtoehto itselleni juuri nyt, Mattila päättää.

Niko Mattila pähkinänkuoressa

Syntymäaika: 16.02.1994
Pituus/cm: 192
Paino/kg: 90
Pelipaikka: 2-1
Kasvattajaseura: Tampereen Pyrintö
Seurat, joita edustanut: Tampereen Pyrintö (juniorisarjat, I Divisioona A, Korisliiga, FIBA EuroChallenge), Karhu Basket Kauhajoki (Korisliiga), BC Nokia (Korisliiga)
Kausi 2020-21 Katajassa: 1.
Kausi 2020-21 Korisliigassa: 10.
Korisliigan yhden ottelun piste-ennätys: 31 (BC Nokia @ Karhu Basket Kauhajoki 18.01.2020)
Kaudet kansainvälisissä seurajoukkuekilpailuissa: 1
Kansainvälisten seurajoukkuekilpailujen yhden ottelun piste-ennätys: –
Juniorimaaottelut: 84
Haastajamaajoukkue-ottelut: –
A-maaottelut: –

Tomi Lommin nimi tuli tutuksi tämän pelattua kaksi kautta (2017-19) I Divisioona A:ta Kristika Turun paidassa. KTP-kasvatti oli yksi joukkueen avainpelaajista eikä ollut ihme, että häntä kohtaan osoitettiin kiinnostusta myös liigaseuroista. Katajassa apuvalmentajana mm. kaksi mestaruutta voittanut Tuomas Oja saikin houkuteltua Lommin viime kesänä Kouvolaan.

Pelaamassaan 28 Korisliiga-ottelussa hän kirjautti keskimäärin 12 peliminuutissa tilastolukemat 3,6 pistettä, 0,8 levypalloa ja 0,7 syöttöä. Tarkkuus kahden pisteen heitoissa oli 52 %, kolmosissa 28 % ja vapaaheitoissa 82 %.

– Lommi on ennen kaikkea hyvä heittäjä, Virtanen kuvailee.

– Vei jonkin aikaa kunnes hän löysi liigarytmin. Kouvoissa roolinsa oli pieni, mutta aina kentälle päästyään pelaaja oli näkyvä. Juurikin valmiutensa pelata ja ymmärrys pelistä tällä tasolla tekivät vaikutuksen.

Tomi Lommi pähkinänkuoressa

Syntymäaika: 04.12.1996
Pituus/cm: 194
Paino/kg: 85
Pelipaikka: 2-3
Kasvattajaseura: Kotkan Työväen Palloilijat
Seurat, joita edustanut: KTP (juniorisarjat, I Divisioona B, Korisliiga), Kristika Turku (I Divisioona A, I Divisioona B), Kouvot/Korikouvot (Korisliiga, I Divisioona A)
Kausi 2020-21 Katajassa: 1.
Kausi 2020-21 Korisliigassa: 3.
Korisliigan yhden ottelun piste-ennätys: 12 (Kouvot vs Tampereen Pyrintö 22.11.2019)
Kaudet kansainvälisissä seurajoukkuekilpailuissa: –
Kansainvälisten seurajoukkuekilpailujen yhden ottelun piste-ennätys: –
Juniorimaaottelut: –
Haastajamaajoukkue-ottelut: –
A-maaottelut: –

Kataja Basketin sopimustilanne 28.5.2020

Takamiehet: Valtteri Mervola, Niko Mattila, Jamar Wilson*
Laiturit: Aapeli Alanen, Tomi Lommi
Isot laiturit/sisäpelaajat: Samuli Vanttaja

Päävalmentaja: Petri Virtanen

* Siirto-optio 20.6.2020 saakka

« Takaisin