Gamebox: Kataja Basket – ASVEL Basket (FRA) 64-72


FIBA Europe CupASVEL Basket

ASVEL onnistuu lähes täydellisesti puolustustaktiikassaan, jossa Katajan hyökkäyskuviot on scoutattu ensimmäisestä viimeiseen ja toteutukseen laitetaan koko viisikon energia ja urheilullisuus.

Otteluennakko

”Tony Parkerin ASVEL Basket tarjoaa näkemistä, kokemista ja ennen kaikkea hurjan haasteen – ’Yksi kovimmista’ ”


 

Ottelusta

Tommy Scrubb taistelee tapansa mukaan jokaisen minuutin ja on Katajan ykkösnimi. Vasemmalla hyvin kurissa pysynyt Darryl Watkins. Kuva: Kuvanmaailma/Vesa Kuukka.

Pelijaksot:
14-17, 15-18, 16-17, 19-20

Ratkaisu:
ASVEL onnistuu lähes täydellisesti puolustustaktiikassaan, jossa Katajan hyökkäyskuviot on scoutattu ensimmäisestä viimeiseen ja toteutukseen laitetaan koko viisikon energia ja urheilullisuus. Syöttösuunnat ovat tukossa kerta toisensa jälkeen ja ratkaisuja on haettava puhtaasti mies miestä vastaan -pelillä. Tämän puolustamisessa ranskalaiset ovat omimmillaan ja Katajan korintekoyrityksistä pitäisi kaiken järjen mukaan olla imetty kaikki pois. Näin melkein onkin, mutta se rimpuilee heikolla heittopelilläkin (kakkoset 40 %, kolmoset 30 %) miten kuten mukana. Pääsyy tähän on kuitenkin upea puolustustaistelu ja Areenalla nähdäänkin loppuun saakka jopa voitosta pelaava kotijoukkue. ASVEL taituroi lopulta ratkaisevat pisteet kerta kaikkiaan vastustamattomasti.

Avainpelaajat:
ASVELin ykkössentteri, australialainen David Andersen (12/9/4 s./plus-miinus -luku +7) on meriittiensä mittainen pelaaja. Jäätävän eleetöntä viimeistelyä, parhaimmillaan loppuhetkillä. Takamies Trent Meacham (21/2/2 s./+13) hieman yllättää pelaamalla huippuottelun molempiin suuntiin. Terrierimäistä Teemu Rannikon puolustamista, Andersenin tapaan kylmää viimeistelyä. Myös kollegansa Edouard Choquet (2/0/2 s./-1) on onnistuneesti jatkuvana Katajan hyökkäyspelin jarruna.

Livio Jean-Charles (15/9/2 s./1 tor./+13) aloittaa hitaasti, mutta parantaa koko ajan. Vaarallisimmillaan korin läheisyydessä. Darryl Watkinsista (5/7/1 tor./+2) Kataja sen sijaan saa mukavan niskavillaotteen eikä NBA:ssakin esiintynyt amerikkalaisrastatukka oikein pääse peliin kiinni.

Maajoukkuetakamies Charles Kahudi (7/6/+11) hyytyy aika mukavasti Tommy Scrubbin pihteihin, mutta David Lighty (10/2/2 riis./1 tor./+1) pudottelee heittonsa tarkasti sisään.

Katajan ykköseksi itsensä pelaa Scrubb (12/8/-4) taituroimalla alusta loppuun tutun hyvällä pelitasolla. Ei notkahduksia, upeaa taistelua, hieno ottelu. Lamayn Wilson (20/9/1 tor./-6) heittää paljon, etenkin alussa ohi, mutta heittäjäthän heittävät ja hyvä niin. Wilson saakin lopulta juonesta kiinni ja varmistaa onnistumisillaan sen, että ilta Areenalla pysyy jännittävänä aivan pelin loppuun saakka. Lisäplussat konkarille jälleen kerran hienosta levypallopelistä.

Sisäpelaajat Tommi Huolila (1/3/1 tor./+4) ja Carson Desrosiers (2/3/1 tor./-14) ovat odotetusti vailla suuria mahdollisuuksia miljoonajoukkueen korin alla, mutta omassa päässä ”pienpalkkalaiset” ovat tilinauhansa lukemia huomattavasti suurempia. Ei moitteen sijaa.

Takamiesosastolla Rannikko (4/2/3 s./-6), joka on viime viikot ollut erityisen lujilla, ei ulospäin näytä väsyneeltä, mutta on sitä takuuvarmasti. Ei ole syytä liikaa jossitella olisiko kunnolla levännyt Rannikko pyörittänyt peliä paremmin – äkkiseltään voisi antaa kunniaa vastustajalle ja todeta että tuskinpa paljonkaan. Niin hyvin koko ASVEL tänään taktiikkaansa toteuttaa. Petri Virtasen (9/1/-2) onnistumiset tulevat sille lievänä yllätyksenä ja tällaisesta underdog-asetelmastahan ”Pete” jos kuka nauttii. Upeat minuutit kapteeni-Rannikon tuuraajana.

Trevis Simpson (16/1/-6) joutuu usein ottamaan ratkaisut kun hyökkäyskello käy jo lujaa kohti summeria ja se näkyy heittoprosenteissaan. Parhaimmillaan hän näyttää, että pystyy kilpailemaan tasapäisesti huomattavasti paremmin palkattujen vastustajien kanssa.

Muuta:
Katajalle kirjataan vain kahdeksan koriin johtanutta syöttöä mikä alleviivaa vaikeuksia hyökkäyspelissä.

Näin hyvin ja vahvasti puolustavaa joukkuetta joensuulaiset eivät ole kohdanneet moneen vuoteen. Sitäkin taustaa vasten kunniakas esitys antaa uskoa koko jäljellä olevaa kautta ajatellen.

Lohkon toisessa ottelussa Maccabi Rand Media voittaa Krka Novo Meston 79-61. Näin ollen Katajan jatkosaumat ovat Krka-vierasvoitossa viikon päästä, ASVELin samanaikaisessa voitossa Maccabista sekä lopuksi ja 12 pisteen Maccabi-kotivoitossa.

> Ottelutilasto

Videot:
> Highlights (Kataja Basket @ YouTube)
> Lehdistötilaisuus (Kataja Basket @ YouTube)
> Ottelu kokonaisuudessaan Ville Tuomisen ja Timo Elon selostamana (FIBA @ YouTube)

Kuvasatoa:
> Kuvanmaailma/Vesa Kuukka

Seuraava ottelu:
Sunnuntaina kotikentällä klo 18 BC Nokiaa vastaan.