Ajankohtaista

Voitto Ranskan maaperällä historiallinen sekä seuralle että koko suomalaiselle koripalloperheelle

Kun Kataja Basket yllätti myöhään tiistai-iltana Mestarien Liigaa johtavan Le Mans Sarthen tämän kotikentällä lukemin 74-57, todistettiin monenlaista koripallohistoriaa.

Joukkueelle voitto kansainvälisillä kentillä oli neljäs peräkkäinen mikä on uusi seuraennätys. Sitä on myös kansainvälisten ottelujen neljä peräkkäistä vierasvoittoa.

Le Mansin pitäminen 57 pisteessä on paitsi Kataja Basketin paras noteeraus kansainvälisissä peleissä koskaan myös kautta aikain pienin suomalaisen koripallojoukkueen ranskalaisjoukkueelle sallima pistemäärä eurokentillä.

Vierasvoitto Ranskassa oli suomalaiselle koripallojoukkueelle eurosarjoissa kautta aikain vasta toinen (kaikkiaan 13 kohtaamista). Ensimmäisen pelasi helsinkiläinen Torpan Pojat Eurocupissa tammikuussa 1998, tuolloinkin tappion koki Le Mans.

Peilattaessa Ranska-Suomi -europeliasetelmaa kahteen muuhun ns. isoon lajiin, jalka- ja lentopalloon, löytyy tilastojen kätköistä kaksi Ranskan maaperällä saavutettua jalkapallotasapeliä (ei voittoja, 11 tappiota) sekä kolme lentopallovoittoa (Raision Loimu 1984, Seinäjoen Maila-Jussit 1987 ja Kokkolan Tiikerit 2016).

Kataja-päävalmentaja Greg Gibsonille voitto oli uransa 29. kansainvälisissä peleissä (82 ottelua), joihin on ynnätty mukaan kaksi Bisons Loimaa -kautta venäläisessä VTB United -liigassa. Kun tarkastellaan pelkästään ULEB/Euroliiga- ja FIBA-sarjoja (Bisons Loimaa Eurocupissa kaudella 2013-14 ja Kataja Basket Mestarien Liigassa kuluvalla kaudella), Gibsonin saldo on huomiotaherättävän komea: 12 voittoa 22 ottelussa (55 %).

Seuralle eilinen euro-ottelu oli historian 52. Otteluista 22 on päättynyt voittoon (42 %).

50. kansainvälisten suursarjojen vierasvoitto

Kun huomioidaan suurimpien eurooppalaisten sarjajärjestäjien alaiset koripalloliigat (Euroliiga, EuroCup, kaikki Kansainvälisen koripalloliiton FIBAn sarjat sekä venäläinen VTB United -liiga)*, oli Katajan eilinen vierasvoitto suomalaisjoukkueelle kautta aikain viideskymmenes.

Koripalloilun 50 suomalaisvierasvoittoa jakautuvat joukkueittain seuraavasti:

Torpan Pojat, Helsinki       9
Kataja Basket            8
Bisons Loimaa            7**
KTP-Basket, Kotka          5
Helsingin Kisa-Toverit       3
Helsingin NMKY           3
Espoon Honka            3
Turun NMKY/Piiloset         3
Lappeenrannan NMKY         3
Tapion/Tapiolan Honka, Espoo    2
Uudenkaupungin Urheilijat      2
Pantterit, Helsinki         1
Lahden NMKY             1

* Huomioimatta ovat Baltian liiga, Suomalais-ruotsalainen liiga sekä Pohjois-Euroopan koripalloliiga.
** Euroleague Basketball/FIBA-sarjoista Bisonsilla on yksi vierasvoitto ja mukaan on laskettu myös kuusi VTB-liigassa pelattua vierasvoittoa. Myös Espoon Honka on pelannut VTB-liigaa, mutta ilman vierasvoittoja.

Lisätietoa:
”Kataja Basket hurjana: jälleen suomalaista koripallohistoriaa!” (KatajaBasket.fi 6.12.2016)
”Kataja Basketin voitto Turkissa ainutlaatuista suomalaista palloiluhistoriaa” (KatajaBasket.fi 1.12.2016)
> Kataja Basket -ennätysnumeroita kansainvälisillä kentillä

« Takaisin