Ajankohtaista

Vincent Simpson pelintekijäksi, Kataja Basketin kokoonpano valmis

Vincent SimpsonAmerikkalaispelaaja Vincent Simpson ja joensuulainen Kataja Basket ovat sopineet pian alkavasta pelikaudesta 2018-19. Muutaman viikon kuluttua 30 vuotta täyttävä 185-senttinen takamies edusti kaudella 2015-16 BC Nokiaa ja on Suomen lisäksi kokenut pääsarjakoripalloa myös Unkarissa, Slovakiassa, Virossa, Ruotsissa, Kreikassa, Belgiassa ja viimeksi Argentiinassa. Hampton Universitysta keväällä 2010 valmistuneella Simpsonilla on aikaisempaa tuntumaa myös europeleihin, joissa hän on ollut mukana kolmella kaudella.

Simpson hankittiin Nokialle Korisliiga-kauden 2015-16 jo käynnistyttyä tuuraamaan loukkaantuneena ollutta amerikkalaiskollegaansa. Työkeikka venyi 15 ottelun mittaiseksi ja Simpsonin tilastot keskimäärin 29 peliminuutissa olivat 13,7 pistettä, 3,0 levypalloa, 4,6 syöttöä ja 1,1 riistoa. Tarkkuus kahden pisteen heitoissa oli 48 %, kolmosissa 36 % ja vapaaheitoissa 82 %.

Nokialta tiensä vei tammikuussa 2016 Belgian pääsarjaan, jossa vierähti myös kausi 2016-17.

Kangoeroes Basket Willebroekissa Simpsonin rooli kasvoi kohti kevättä 2016 edettäessä. Tilastokeskiarvoikseen 15 ottelun jälkeen (28 peliminuuttia) laskettiin 16,2 pistettä, 2,5 levypalloa ja 4,1 syöttöä. Heittotarkkuudet olivat erinomaiset: kakkoset 65 %, kolmoset 37 % ja vapaaheitot 84 %.

Hyvät esitykset nostivat osakkeitaan ja seuraava työpaikka löytyikin samasta maasta ja liigasta Liege Basketin riveistä. Kaudella 2016-17 Simpson pelasi 28 ottelua, joista aloitti 13. ”Penkiltä tulijan” osa sopi takamiehelle, sillä hän merkkautti keskimäärin 28 minuutissa tilastorivin 13,0 pistettä, 2,1 levypalloa, 3,4 syöttöä ja 1,5 riistoa. Osumatarkkuudet olivat 52 % (kakkoset), 39 % (kolmoset) ja 70 % (vapaaheitot).

Kohtalaisessa nousukiidossa ollut ura sai viime kaudella pienen ilmakuopan, sillä pesti Argentiinan pääsarjassa jäi lyhyeksi. Simpson palkattiin Ciclista Olimpicoon marraskuun 2017 alussa. Joukkue oli tuolloin jo jonkinlaisessa käymistilassa ja seurajohdon vaihdettua joulukuussa koko valmennusryhmän saivat myös tämän luottamusta nauttineet ulkomaalaiset lähteä. Pelaamassaan seitsemässä ottelussa (20 peliminuuttia) Simpsonille merkittiin tilastot 10,0 pistettä (2 p. 46 %, 3 p. 38 %, 1 p. 82 %), 0,9 levypalloa ja 1,9 syöttöä.

Kuva oikealla: Vincent Simpson virolaisen Tartu University Rockin paidassa. Copyright © FIBA.Basketball.

Kaksi hopeaa, kaksi cup-voittoa

Yliopistoaikanaan Simpsonia kunnioitettiin kahdella valinnalla konferensinsa (Mid-Eastern Athletic Conference) kakkostähdistöön. Ammattilaisurallaan hän on voittanut sekä Viron että Slovakian cupin ja yltänyt molempien maiden pääsarjoissa finaaliin.

Virolaisen Tartu University Rockin riveissä Simpson eteni FIBA EuroChallengessa keväällä 2014 aina kahdeksan parhaan joukkueen pudotuspeleihin. Samaa eurosarjaa hän on pelannut myös unkarilaisen Körmendin (2012-13) sekä ruotsalaisen Södertäljen (2014-15) kanssa.

Toissa kaudella hänet valittiin Belgian liigan Viikon pelaajaksi kierroksella 9.

”Pointti joka tuo myös scorausvoimaa”

Päävalmentaja Juha Sten on helpottunut, kun muutamia mutkiakin käsittänyt joukkueen rakennusprosessi on päättynyt.

– Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen ja luottavainen sen suhteen miltä rosterimme näyttää. Monella pelaajalla on halu mennä uralla eteenpäin ja se tulee varmuudella näkymään pelaamisessamme.

Viimeisen palasen, pelintekijän, hankinnassa valmennusjohto pohti pitkään sitä minkälainen yksilö juuri tähän joukkueeseen tarvitaan.

– Halusimme pointin, joka tuo mukanaan scorausvoimaa. Toinen tärkeä asia on, että hän on tarvittaessa valmis tulemaan peliin myös penkiltä ja pystyy sitä kautta muuttamaan ottelun rytmiä. Simpson pelasi Belgiassa erinomaisesti ja tuolloin roolinsa oli monesti tulla nimenomaan vaihdosta peliin.

– Tällainen tehtävä ei aina ole helppo ja jos pystymme siihen, se on meille iso vahvuus, Sten taustoittaa.

–  Kaiken kaikkiaan Vincent tuo takakentällemme asioita, joita meillä ei vielä ollut ja uskon että näin olemme vähän monipuolisempia kuin ”pass first” -pointilla. Nyt meillä tulee olemaan mm. hyvät mahdollisuudet katsoa kuinka mitäkin ottelua lähdemme pelaamaan.

Kolme harjoitusottelua

Tuoreimman rekrytoinnin myötä Kataja Basketin kokoonpano on pelaajiston ja valmennuksen osalta valmis.

Simpson ja laituri Rahlir Hollis-Jefferson ovat molemmat kotoisin Philadelphiasta ja miehet tuntevatkin toisensa. Takamies Joni Herrala puolestaan pelasi Simpsonin kanssa Nokialla, joten kun otetaan huomioon, että kanadalaistakamies Daniel Mullings on pelannut Joensuussa aiemmin ja maanmiehelleen sentteri Ryan Wrightillekin sekä Suomi että useampikin tuleva joukkuekaveri ovat jo tuttuja, voitaneen ainakin ulkomaalaisnelikon sopeutumiseen liittyvien asioiden suhteen olla huoleti.

Kataja Basket 2018-19:

Takamiehet: Ilari Seppälä, Joni Herrala, Johannes Lasaroff, Daniel Mullings (CAN), Vincent Simpson (USA)
Pienet laiturit: Topias Palmi, Rahlir Hollis-Jefferson (USA)
Isot laiturit/sisäpelaajat: Matias Ojala, Atte Perttu, Tommi Huolila, Samuli Vanttaja, Ryan Wright (CAN)

Päävalmentaja: Juha Sten
Apuvalmentaja: Petri Virtanen
Fysiikkavalmentajat: Anssi Ahtiainen, Noora Kolunsarka

Joukkue harjoittelee ensi kertaa täydessä vahvuudessaan 3. syyskuuta. Yksi poissaolo mukaan kuitenkin mahtuu, sillä Ilari Seppälä jatkaa kiireistä syksyään vielä 3,5 viikon ajan A-maajoukkueen leireillessä, harjoitusotellessa sekä keskittyessä 13. ja 16. syyskuuta pelattaviin kahteen MM-karsintaotteluun.

Harjoitusotteluja on sovittu seuraavasti:

8.9. Joensuu: Kataja Basket – Kouvot
14.9. Nokia: BC Nokia – Kataja Basket
15.9. Kouvola: Kouvot – Kataja Basket

Kausi käynnistyy virallisesti torstaina 20. syyskuuta. Tuolloin LähiTapiola Areenalla nähdään FIBA Europe Cup -karsinnassa puolalainen Rosa Radom.

Vincent Simpson pähkinänkuoressa

Syntymäaika: 11.09.1988
Kansalaisuus: USA
Kotipaikka: Philadelphia, Pennsylvania, USA
Pituus/cm: 185
Paino/kg: 82
Pelipaikka: 1
Yliopisto: Hampton University (Hampton, Virginia), USA
Seurat, joita edustanut: Cardinal Dougherty High School Cardinals (Philadelphia Catholic League, USA), Hampton University Pirates (NCAA I, USA), AstroStars Bochum (Regionalliga/GER IV), Scranton/Wilkes-Barre Steamers (PBL, USA), BC Körmend (A Division/HUN I, FIBA EuroChallenge), MBK Rieker Komarno (Extraliga/SVK I), Tartu University Rock (KML/EST I, Baltic Basketball League, FIBA EuroChallenge), Södertälje Kings (Basketligan/SWE I, FIBA EuroChallenge), Panelefsiniakos B.C. (A1/GRE I), BC Nokia (Korisliiga/FIN I), Kangoeroes Basket Willebroek (Scooore! League/BEL I), Liege Basket (EuroMillions League/BEL I), Ciclista Olimpico (LNB/ARG I)
Kausi 2018-19 ammattilaisena: 9.
Kausi 2018-19 Katajassa: 1.
Kausi 2018-19 Korisliigassa: 2.
Korisliigan yhden ottelun piste-ennätys: 30 (BC Nokia @ Karhu Basket Kauhajoki 28.11.2015)
Kausi 2018-19 kansainvälisissä seurajoukkuekilpailuissa: 4.
Kansainvälisten seurajoukkuekilpailujen yhden ottelun piste-ennätys: 25 (Tartu University Rock (EST) vs Caspiy Aktau (KAZ) – Baltian Liiga 11.01.2014)
A-maaottelut: –
Muuta:

Lisätietoa:
> Vincent Simpsonin Kataja Basket -pelaajakortti
> Kataja Basket -kokoonpano 2018-19

« Takaisin