Ajankohtaista

Suurten panoksen Pyrintö-ottelu ratkaisee paljon, vai ratkaiseeko?

 

Ratkaisee!

 

Kerrataan kuitenkin ensin se, miten Korisliiga pelataan kaudella 2021-22.

 

 1. Kaksinkertainen runkosarja 2. Ylempi ja alempi jatkosarja 3. pudotuspelit, kahdeksan parasta joukkuetta.

 

Korisliigassa pelataan pelikaudella 2021-22 joukkueen kaksinkertainen runkosarjasarja (22 ottelua), jonka jälkeen kuusi parasta joukkuetta jatkavat kaksinkertaiseen ylempään jatkosarjaan (10 ottelua) ja sijat 7-12 kaksinkertaiseen alempaan jatkosarjaan (10 ottelua). Runkosarjan pisteet seuraavat mukana jatkosarjoihin ja jatkosarjojen otteluohjelma perustuu runkosarjan sijoituksiin. Ylemmästä jatkosarjasta kaikki pääsevät automaattisesti pudotuspeleihin ja kisaavat jatkosarjassa keskenään sijoista 1.-6.. Alemmasta pudotuspeleihin pääsevät pudotuspeleihin sijoille seitsemän ja kahdeksan päätyneet joukkueet.

Sijat ylemmän ja alemman jatkosarjan välillä eivät vaihtua. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkosarjojen jälkeen sijalla 7 olevalla joukkueella voi olla enemmän sarjapisteitä kuin sijalla 6 olevalla joukkueella, mutta

Kahdeksan joukkueen pudotuspeleihin selviää ylemmän jatkosarjan kuusi joukkuetta sekä alemman jatkosarjan kaksi parasta joukkuetta. Pudotuspeleissä kotietu on aina paremmin jatkosarjan jälkeen sijoittuneella joukkueella.

Pudotuspelit pelataan kaaviomuotoisesti, jossa kaavion toisella puolella ovat puolivälieräparit 1.-8. ja 4.-5., kun taas toisella puolella 2.-7. ja 3.-6.

 

Panokset runkosarjan viimeisessä ottelussa Tampereen Pyrintö – Kataja Basket

 

TILANNE

Pyrintö on tällä hetkellä sarjassa kuudentena saldolla 11-10. Se on voittanut Katajan syksyllä Joensuussa luvuin 101-106. Kataja on tilanteessa 10-11 eli yhden voiton päässä.

Molemmille ottelu on runkosarjan viimeinen. Lisäksi pelissä on mukana on BC Nokia, joka pelaa koronakurimuksen jälkeen jäljellä olevat neljä otteluaan seitsemään päivään. Nokian saldo on 9-9, kun se on pelannut 18 ottelua 22 ottelustaan. Nokialle sijat 5.-8. ovat kaikki auki, ja se voi riippuen ottelutuloksistaan sijoittua mihin tahansa mainitulla välillä.

Toisin sanoen jokaisella joukkueella on mahdollisuudet varmistaa paikka ylempään jatkosarjaan, ja pudotuspeleihin.

 

MITEN KATAJA PÄÄSEE YLEMPÄÄN JATKOSARJAAN?

 

 1. Kataja pääsee ylempään jatkosarjaan voittamalla Pyrinnön vähintään viidellä pisteellä, kun samalla Nokia jää 10 voittoon (20 sarjapisteeseen, voittaa ainoastaan yhden ottelun joukosta Karhu, Korihait, Kouvot, Vilpas).

 

Tällöin Katajan ja Pyrinnön keskinäiset ottelut olisivat 1-1 ja keskinäisten otteluidensa koriero +-0. Koska missä tahansa tilanteessa tehdyt pisteetkin olisivat tasan, katsotaan koko sarjan korisuhdetta. Katajan on -8, Pyrinnön -9. Vähintään viiden pisteen voitolla Katajan suhde olisi -3, Pyrinnön -14. Kataja on näin keskinäisvertailussa parempi, ja etenee ylempään jatkosarjaan, jos Nokia jää tässä skenaariossa max 10 voittoon. Näin ollen sijoitukset olisivat: 6. Kataja, 7.-8. BC Nokia, Pyrintö

 

Näin ollen sijoitukset olisivat: 6. Kataja, 7.-8. BC Nokia, Pyrintö

 

 1. Kataja pääsee ylempään jatkosarjaan myös vähintään yhden, mutta korkeintaan neljän pisteen voitolla Pyrinnöstä, jos BC Nokia on runkosarjan päätteeksi niin ikään 11 voitossa. Tällöin tasatilanteessa olisivat BC Nokia, Kataja ja Pyrintö, joilla kaikilla saldo olisi 11-11 ja sarjapisteitä 22. Joukkueiden järjestyksen ratkaiseminen tasatilanteessa on määritelty Koripalloliiton kilpailusäännöissä, alla koko lista:

 

  • Jos kahdella tai useammalla joukkueella on yhtä paljon sarjapisteitä, tarkastellaan ensiksi niiden keskinäisistä    otteluista saamiaan sarjapisteitä.
  • Jos kahdella tai useammalla joukkueella on keskinäisistä otteluistakin yhtä paljon sarjapisteitä, seuraavaksi käytetään näitä kriteerejä tässä järjestyksessä:
   • suurempi koriero (=joukkueen tekemien pisteiden ja vastustajien tekemien pisteisen erotus) keskinäisissä otteluissa
   • enemmän tehtyjä pisteitä keskinäisissä otteluissa
   • suurempi koriero kaikissa sarjan otteluissaenemmän tehtyjä pisteitä kaikissa sarjan otteluissa.
  • Jos missä tahansa vaiheessa, kun on käytetty yllä olevia vertailuja, yhden tai useamman joukkueen järjestys voidaan määrittää, toistetaan yllä olevan kohdan menettely jäljellä jääneillä joukkueilla.

 

Koripalloliiton kilpailusääntöjä tulkiten, verrataan BC Nokian, Katajan ja Pyrinnön keskenään toisiaan vastaan pelattuja otteluita. Ne menevät seuraavasti:

 

 1. Kataja Basket 3-1 (kaksi voittoa Nokiasta, yksi voitto ja tappio Pyrintöä vastaan)
 2. Pyrintö 2-2
 3. BC Nokia 1-3

 

Tappiolla Pyrinnöstä Katajan tie on automaattisesti alemmassa jatkosarjassa. Mikäli Kataja siis voittaa Pyrinnön, riippuu pääsy ylempään jatkosarjaan ym. Kataja-Pyrintö -ottelun voittomarginaalista ja BC Nokian loppurunkosarjan menestyksestä.

« Takaisin