Ajankohtaista

Susijengin tähtitakamies Jamar ”Jammu” Wilson jättää Ranskan, pelaa loppukauden Korisliigaa Kataja Basketissa – ”Meillä on kaikki mahdollisuudet nousta aivan sarjan kärkeen”

Ensi lauantaina 36-vuotispäiväänsä viettävä Jamar Wilson vahvistaa joensuulaista Korisliiga-joukkuetta Kataja Basketia loppukauden ajan. Parhaillaan torstaina käynnistyvään EM-karsintaan yhdessä muun A-maajoukkueen kanssa keskittyvä 185-senttinen takamies edusti alkukauden Ranskan ykkösliigassa pelaavaa Bourg-en-Bressea. Taiturimaisella pelurilla on menossa jo 13. ammattilaiskausi ja aiemmin hän on näyttänyt kykyjään myös Belgian, Suomen, Australian, Serbian, Espanjan ja Liettuan ykkösliigoissa. Suomen kansalaisuuden vuonna 2015 saanut Wilson on pelannut 48 A-maaottelua ja kahdet EM-kisat. Sopimuksessaan on optio myös kaudesta 2020-21.

Päävalmentaja Juha Sten kertoo, että Wilsonin kanssa keskusteltiin ensi kertaa jo viime kesänä.

– Kävimme ”Jammun” kanssa melko pitkät sopimusneuvottelut, mutta hän päätti tuolloin jatkaa edelleen ulkomaan kentillä. Kun Ranskassa asiat joukkueessaan alkoivat jokin aika mennä siten kuin ne lopulta menivät, seurasimme tilannetta erityisen tarkasti. Viimeisen kuukauden ajan olemme pitäneet tiiviisti yhteyttä ja pohtineet yhdessä sitä kuinka siirto saataisiin onnistumaan.

Sten viittaa Ranskan pääsarjan ulkomaalaissääntöön sekä 11 vierastyöläistä käsittäneeseen Bourg-en-Bressen miehistöön, jossa kauden ensimmäiset 17 ottelua 6,5 pisteen, 2,3 levypallon ja 3,0 syötön keskiarvoilla esiintynyt Wilson löysi itsensä yhtäkkiä pelaavan kokoonpanon ulkopuolelta. Tilanne laittoi konkarin pohtimaan uusia vaihtoehtoja.

– En ole ylpeä siitä, että pelattuani näin kauan jouduin urallani ensi kertaa tilanteeseen, jossa jätän seuran kesken kauden. Se ei ole koskaan ollut minulle minkäänlainen vaihtoehto, luovuttaminen ei ole osa minua. Tällä kertaa tilanne näytti kuitenkin siltä, että mitään ei ollut tehtävissä sen eteen että saisin pelata, Wilson taustoittaa.

– Mikäli kyse olisi ollut siitä että olisin pelannut heikosti, olisin tehnyt entistä lujemmin töitä saadakseni peliaikaa. Mikäli minulla olisi ollut vammoja, olisin tehnyt töitä päästäkseni takaisin kuntoon. Omasta mielestäni onnistuin hyvin sekä harjoituksissa että peleissä, olin kunnossa ja koko ajan oma positiivinen itseni, joten en tiedä mitä olisi pitänyt tehdä toisin. Lopulta kysyin itseltäni haluanko olla mukana vain rahan vuoksi vai haluanko pelata ja nauttia siitä.

– Pöydälläni oli tarjoukset myös Ranskasta, Italiasta ja Espanjasta, mutta tässä tilanteessa paras ratkaisu on palata maahan, jonka koen kodikseni ja jossa minulla ja perheelläni on ystäviä joka puolella.

”Parasta A-ryhmää”

Wilson on jo ehtinyt tutustua Katajan tämän kauden joukkueeseen.

– Jammu on katsonut viimeisen kuukauden aikana paljon pelejämme ja tietää kyllä mihin on tulossa, Sten toteaa.

– Uskomme, että hän tulee vaikuttamaan positiivisesti koko joukkueeseen. Taitonsa ovat tietenkin kaikkien tiedossa ja niiden lisäksi hän tuo johtajuutta ja energiaa sekä parantaa myös arkeamme oman positiivisen persoonansa avulla. Vaikutuksensa tulee varmasti näkymään alkaen ihan siitä kuinka harjoittelemme ja ylipäänsä toimimme yhdessä joukkueena joka päivä.

– Olen kuullut Katajasta aina pelkkää hyvää niin ulkomaalaisilta kuin kotimaisiltakin pelaajilta, Wilson kertoo.

– Kataja-brändi on Suomessa varsinkin koripallopiireissä iso ja seurajohto parasta A-ryhmää, joten nyt kun tämä tilanne avautui, oli ilo pystyä sanomaan tarjoukselle kyllä.

– Kaupunkina Joensuu on pieni, paljon pienempi kuin Espoo, johon olen tottunut, mutta perheen kannalta paikka on juuri sopiva ja on mukavaa, että esimerkiksi aitoa talveakin siellä voi kokea.

– Vaikka ikää alkaa jo olla, tunnen, että pystyn vielä pelaamaan hyvää koripalloa ja antamaan panokseni sille joukkueelle jota edustan. Senkin vuoksi haluan tulla juuri Joensuuhun ja auttaa Katajaa, joka on tottunut menestymään ja jolla on ollut tämän kauden aikana omat vaikeutensa.

”Kaikki mahdollisuudet olemassa”

Wilsonin tasoisen pelaajan saapuminen Joensuuhun tuo luonnollisesti helpotusta useista vastoinkäymisistä kärsineelle joukkueelle.

– Mietinnässä on koko ajan ollut muitakin juttuja, mutta kun tällainen tilanne avautui, oli kortti ehdottomasti katsottava loppuun saakka, Sten kertoo.

Wilson uskoo vahvasti Katajan mahdollisuuksiin.

– Katajalla on kaikki saumat nousta aivan sarjan kärkeen, jopa mestariksi. Joukkueessa on kokoa, taitoa ja urheilullisuutta jokaisella pelipaikalla. Tavoitteeni on, että voin omalla kokemuksellani auttaa kaikkia eteenpäin siten, että voitamme otteluja. Henkilökohtaisesti koetan olla pelaajana edelleen joka päivä niin hyvä kuin mahdollista ja tavoitteeni on voittaa mestaruus.

Sopimusoptio kaudesta 2020-21 realisoituu mikäli Wilson ei siirry toiseen seuraan 20.6.2020 mennessä.

– Olen tyytyväinen optioon, koska koen, että seura luottaa minuun ja haluaa pitää minusta kiinni. Se antaa minulle hyvän mahdollisuuden päästä taas kunnolla kiinni pelaamiseen.

Joukkueenjohtaja Jukka Törmälä korostaa, että merkittävä pelaajasiirto onnistui ennen kaikkea päävalmentaja Stenin ansiosta.

– Puhutaan mitä puhutaan, mutta totuus on, että ilman ”Juppea” Wilsonia tuskin täällä nyt nähtäisiin. Tämä siirto on käytännössä hänen kovan työnsä tulos, Törmälä paaluttaa.

Kataja Basket pelaa seuraavan kerran maaottelutauon jälkeen keskiviikkona 26. helmikuuta, jolloin kotikentällä kohdataan hallitseva mestari Karhubasket Kauhajoki.

”Vaikka seinän läpi”

New Yorkin Bronxin kovilta kulmilta koripallon avulla aikanaan eteenpäin ponnistanut Wilson jätti pysyvät jäljet yliopistonsa Albanyn historiaan. Hän on opinahjon kaikkien aikojen pistetilaston ykkönen sekä ensimmäinen ja edelleen ainoa pelaaja, jonka pelinumero on jäädytetty. Yliopiston kunniagalleriaan hänet valittiin v. 2017. Wilsonin johdolla Albany eteni ensi kertaa historiassaan (2006 ja 2007) NCAA-lopputurnaukseen ja takamies valittiin kaksi kertaa konferenssin (America East) parhaaksi pelaajaksi.

Vuonna 2007 alkaneesta ammattilaisurastaan kertoo paljon mm. se, että -kuten edellä mainittu- ennen tätä kautta hänen ei ollut tarvinnut vaihtaa joukkuetta kertaakaan kesken kauden.

Kolme ensimmäistä vuotta (2007-10) Wilson pelasi Belgian pääsarjassa ja sai tuolloin kosketukset myös kansainvälisiin sarjoihin Liegen ja Okapi Aalstarin FIBA EuroChallenge -taipaleiden myötä.

Suomessa vikkelää takamiestä ihasteltiin Espoon Hongan paidassa kaudella 2010-11, jolloin hän vei pistekuninkuuden sekä Korisliigan runkosarjassa että kansainvälisessä VTB United -liigassa.

Kaudet 2011-15 Wilson asui yhdessä puolisonsa Lauran (o.s. Sario) kanssa Australiassa. NBL-liigassa hän oli yksi sarjan vaikeimmin pysäytettävistä pelaajista, jonka päätöskauden (2014-15) pistekeskiarvo Adelaide 36ers -paidassa oli sarjan toiseksi korkein 20,0. Keväällä suunnitelmiinsa tuli vielä lyhyt visiitti Ranskaan, jossa pääsarjasta putoamista vastaan taistellut Rouen tarvitsi apuaan.

Suomalaiset koripallofanit olivat riemuissaan, kun Wilson sai Suomen kansalaisuuden kesäkuussa 2015. Jammulle keksittiin tuolloin tuoreeltaan toinenkin lempinimi, ”Citizen Wilson”, eikä takamies todellakaan aikonut jättää joukkuetta tai sen kannattajia kylmiksi. Kun Suomi pelasi syksyllä 2015 EM-lopputurnauksessa, oltiin heti avausottelussa isäntämaa Ranskaa vastaan lähellä jättiyllätystä ja etenkin Wilsonin peli oli ns. uomissaan.

”Jammu” nostaakin komean uransa hienoimmaksi hetkeksi juuri tuon EM-avausottelun.

– Kun Maamme-laulu soi ennen ottelun alkua, oli se hetki jollaista en ollut koskaan sitä ennen kokenut. Kylmät väreet menevät edelleen joka kerta kun laulan mukana, mutta juuri tuolloin kaikki se kokemani yhteisöllisyys oli jotakin aivan erityisen ainutlaatuista. Ylipäänsä saan siitä aina niin paljon virtaa, että tuntuu aivan kuin voisi juosta vaikka seinän läpi.

Yksi Wilsonin uran hurjimmista otteluista nähtiin kaudella 2015-16, jolloin hän pelasi legendaarisen serbialaisseuran Partizanin väreissä. Adrianmeren liigan ottelussa slovenialaista Olimpija Ljubljanaa vastaan takamies pyörähteli peräti 41 pisteen edestä. Lukema on paitsi Partizanin seuraennätys myös koko liigan kautta aikain kolmanneksi kovin noteeraus. Serbian-reissu tuotti myös sisältöä palkintokaappiinsa maan omassa liigassa ja cupissa saavutettujen hopeamitalien myötä.

Varmat ja taidokkaat otteet johdattivat Wilsonin Espanjan pääsarjaan kaudeksi 2016-17. Estudiantesin riveissä tilastonsa olivat keskimäärin 16 minuutin peliajalla 7,9 pistettä ja 1,5 syöttöä, 2 pisteen heittotarkkuus 51 %.

EM-kotikisat 2017 alkoivat huikeissa tunnelmissa, kun Suomi onnistui viimein kaatamaan Ranskan. Wilson oli ottelun hahmo hänen johdatettuaan Susijengin ensin jatkoajalle ja aivan sen lopussa voittoon.

Kansainväliset seurajoukkueottelut jatkuivat jälleen kahdella seuraavalla kaudella, kun joukkueensa, ranskalainen Nanterre (2017-18) ja liettualainen Lietkabelis (2018-19), pelasivat FIBA Mestarien liigaa. Varsinkin viime kausi Liettuassa oli yksi Wilsonin uran parhaista huolimatta siitä, että mukaan mahtui myös dramatiikkaa. Lietkabelis voitti cupissa pronssia ja selvisi liigassa välieriin. Wilsonin tilastot Liettuan pääsarjassa olivat 11,8 pistettä ja 3,1 syöttöä, Mestarien liigassa 10,0 pistettä ja 3,4 syöttöä.

Kun Suomi kukisti vuosi sitten MM-karsinnoissa Ranskan, sai ”Les Bleus” jälleen tuta ”Jammun” taidokkuuden tämän iskettyä maaottelujen uudeksi piste-ennätyksekseen komean 29.

Jamar Wilson pähkinänkuoressa

Syntymäaika: 22.02.1984
Kansalaisuus: USA/FIN
Syntymäpaikka: Bronx, New York, USA
Pituus/cm: 185
Paino/kg: 84
Pelipaikka: 1-2
Yliopisto: University at Albany (Albany, New York), USA
Seurat, joita edustanut: Bourg-en-Bresse (Pro A/FRA I), Lietkabelis (LKL/LTU I, FIBA Mestarien liiga), Nanterre (Pro A/FRA I, FIBA Mestarien liiga), CB Estudiantes (Liga ACB/ESP I), KK Partizan (KLS/SRB I, Adrianmeren liiga), Rouen Basket (Pro A/FRA I), Adelaide 36ers (NBL/AUS I), Cairns Taipans (NBL/AUS I), Espoon Honka (Korisliiga, VTB United -liiga), Okapi Aalstar (Ethias League/BEL I, FIBA EuroChallenge), Liege Basket (Ethias League/BEL I, FIBA EuroChallenge), VOO Verviers-Pepinster (Ethias League/BEL I), Norfolk Naval Shipyard (Portsmouth Invitational Tournament, USA), University at Albany Great Danes (NCAA I, USA), Athletes in Action France (USA), Our Savior New American School Pioneers (NACA, USA), All Hallows High School Gaels (CHSAA, USA)
Kausi 2019-20 ammattilaisena: 13.
Kausi 2019-20 Korisliigassa: 2.
Korisliigan yhden ottelun piste-ennätys: 45 (Espoon Honka @ Namika Lahti 12.01.2011)
Kaudet kansainvälisissä seurajoukkuekilpailuissa: 6
Kansainvälisten seurajoukkuekilpailujen yhden ottelun piste-ennätys: 41 (Partizan (SRB) @ Union Olimpija (SLO) – Adrianmeren liiga 07.03.2016)
A-maaottelut: 48
A-maaottelujen yhden ottelun piste-ennätys: 29 (FIN vs. FRA 21.02.2019)
Muuta:

  • Naimisissa ex-maajoukkuepelaaja Laura Wilsonin (o.s. Sario) kanssa
  • Sai Suomen kansalaisuuden v. 2015
  • Harrastaa vapaa-ajallaan mm. kalastusta

> Jamar Wilsonin Kataja Basket -pelaajakortti

« Takaisin