Ajankohtaista

Susijengi-debytantti Alex Murphy aloittaa ammattilaisuransa Kataja Basketissa – ”On upeaa päästä osaksi voittamisen kulttuuria”

Kuva: © Basket.fi/Oma Design

Korisliigan hallitseva mestari ja parhaillaan paikasta ”Susijengin” EM-kisajoukkueeseen taisteleva Alex Murphy ovat sopineet tulevasta pelikaudesta. 24-vuotias ja 206-senttinen laituri, jonka molemmat veljetkin ovat osa ”susiperhettä”, valmistui viime keväänä yhdysvaltalaisesta Northeastern-yliopistosta.

Murphyn veljeskolmikon keskimmäinen (vanhin on Erik, nuorin Tomas) esiintyi Susijengissä ensi kertaa viime viikonloppuna. Tätä ennen hän oli tehnyt vakuuttavaa jälkeä niin 20-vuotiaissa ”Sudenpennuissa” kuin Haastajamaajoukkueessakin.

Ensimmäisen maaottelunsa Alex pelasi kesällä 2012, jolloin U20-joukkue kaatoi Viron. Murphyn saldo ottelussa, 36 pistettä ja 9 levypalloa, on kautta aikain paras debyytti koripallomaajoukkueidemme historiassa kumpikin sukupuoli huomioon otettuna.

Kesällä 2015 hän oli mukana Haastajamaajoukkueessa Universiadeissa Etelä-Koreassa. Ottelukohtainen pistekeskiarvonsa oli peräti 20,0 mikä oikeutti koko turnauksen korintekijätilaston ykköspaikkaan.

Viimeinen yliopistokautensa (2016-17) NCAA:n ykköstasolla sujui mainiosti: Murphy tehtaili Northeastern Huskiesin riveissä 29 ottelussa keskimäärin 33 minuutin peliajalla tilastot 14,0 pistettä, 5,8 levypalloa, 1,8 syöttöä, 0,7 riistoa ja 0,6 torjuntaa. Pelitilanneheittojen tarkkuus oli 50 %, kolmosten 38 % ja vapaaheittojen 53 %.

Kataja-päävalmentaja Greg Gibson on luonnollisesti tyytyväinen Murphyn tartuttua joensuulaisten tarjoukseen.

– Alexin tulo on upea juttu. Kyseessähän on kaveri, jolla oli yliopistouralla omat vaikeutensa, mutta lopulta hän pystyi näyttämään parasta osaamistaan. Fiksu pelaaja, joka taitaa useita asioita. Osaa heittää, laittaa palloa lattiaan, pärjää puolustuspäässä jopa pienempien pelipaikkojen pelaajille.

– Kataja on hänelle todella hyvä paikka ottaa ensiaskeleet ammattilaisena, Gibson uskoo.

”Haluan olla johtava pelaaja”

– Pelaaminen ammattilaisena on aina ollut unelmani. Kun se nyt on totta, olen todella iloinen siitä että seuraava etappi matkallani on niinkin hieno joukkue ja organisaatio kuin Kataja Basket, Alex kertoo.

– Seuran historia puhuu puolestaan: Joensuussa on voittamisen kulttuuria. On upeaa päästä osaksi sitä. Juuri tämä oli yksi iso syy päätökselleni.

– Valmentaja Gibsonin kanssa käymäni keskustelut vakuuttivat myös. Hän on erittäin miellyttävä, osaava henkilö ja esittämänsä ajatukset tulevasta kaudesta ovat innostavia.

– Olen valmis tuomaan joukkueeseen taitoa ja monipuolisuutta sekä hyökkäys- että puolustuspäähän. Haluan myös johtaa joukkoja esimerkilläni. Tulen tekemään kaikkeni sen eteen että näkisitte parasta osaamistani ja sitä kautta voittaisimme otteluja, Murphy painottaa.

– Vaikka edessä on vasta ensimmäinen kauteni ammattilaisena, uskon, että tulen olemaan luottamuksen arvoinen.

Kuva oikealla: © SlamOnline.com/Northeastern Athletics

Mutkia matkassa

Erinomaisesti sujuneiden lukiopelien (2008-11) ansiosta Murphyllä riitti kysyntää aina USA:n suurimpia yliopistoja myöten. Hän valitsi lopulta Duken, jonne siirtyi syksyllä 2011 legendaarisen, USA:n miesten maajoukkuetta vuodesta 2006 valmentaneen, viisi NCAA-mestaruutta voittaneen Mike Krzyzewskin sekä mm. tämän Korisliigassa kaudella 1996-97 peräti 29 pisteen
keskiarvolla palloa pussittaneen apuvalmentajan Chris Collinsin oppiin.

Ensimmäisen Duke-vuoden tuolloin vasta 18-vuotias Murphy käytti pelkästään harjoitteluun. Seuraavalla kaudella (2012-13) hän eteni Blue Devilsin kanssa aina maan kahdeksan parhaan yliopiston joukkoon (keskiarvot 31 ottelussa: 2,1 pistettä ja 1,0 levypalloa).

Kunnianhimoisen superlupauksen kehittymistä hidasti kolmannen Duke-kauden alkumetreillä koettu loukkaantuminen. Sangen nopeasti, jo ennen vuoden 2013 loppua, Alex teki päätöksen siirtyä Erik-isoveljen jalanjälkiä Floridan yliopistoon – osasyynä toive suuremmasta pelillisestä vastuusta.

Kaudella 2014-15 Murphy haki uudessa ympäristössä vielä askelmerkkiään (22 ottelua: 5,1 pistettä ja 2,0 levypalloa) ja ainoa tavoite oli olla tulevana viimeisenä yliopistovuonnaan parhaassa mahdollisessa iskussa. Suureksi pettymyksekseen hän koki syksyllä 2015 jälleen vaikean loukkaantumisen ja äärimmäisen tärkeä kausi jäi kesken (3 ottelua: 3,3 pistettä ja 1,3 levypalloa). Uhkakuvissa välkkyi myös koko koripallouran päättyminen.

Ratkaisu kuitenkin löytyi. Alex haki ja sai NCAA:lta erikoisluvan pelata liigaa vielä yhden, kuudennen, kauden. Myös Duke-valmentaja Krzyzewskillä riitti sympatiaa kovia kokenutta ex-pelaajaansa kohtaan ja hän olikin kirjoittanut oman suosituksensa NCAA:n johdolle.

Viimeisen yliopistovuotensa Murphy vietti Bostonissa, Northeasternin kampuksella. Ja loukkaantumishuolien oltua ohitse paistoi aurinkokin lopulta.

Kataja Basketin sopimustilanne 4.8.2017

Takamiehet (3): Emil Djeen, Johannes Lasaroff, Ilari Seppälä
Pienet laiturit (1): Jesse Niemi
Isot laiturit/sisäpelaajat (5): Tommi Huolila, Mikael Kauhanen, Alex Murphy, Atte Perttu, Vesa Mäkäläinen
Valmentajat: Greg Gibson, Tuomas Oja

Joukkuetta on tarkoitus täydentää vielä neljällä ulkomaalaispelaajalla, joiden kartoitus on käynnissä parhaillaan.

Yhteisharjoitukset käynnistyvät 28. päivä elokuuta ja tuolloin tulisi koko ryhmän olla viimeistään kasassa lukuun ottamatta mahdollisia maaottelupelaajia (Murphy sekä Haastajamaajoukkue-leirityksessä olevat Universiadeihin tähtäävät Tommi Huolila ja Ilari Seppälä).

Alustavasti on sovittu harjoituspeleistä Kauhajoella 9. ja 10. syyskuuta. Vastassa ovat näillä näkymin Ruotsin mestari Luleå sekä viime kauden kuutonen Jämtland.

Mestarien Liiga -karsinnan ensimmäinen vaihe pelataan 24. ja 26. syyskuuta. Korisliiga-kausi käynnistyy Katajan osalta 4. lokakuuta.

Alex Murphy pähkinänkuoressa

Syntymäaika: 03.06.1993
Kansalaisuus: USA/FIN
Kotipaikka: Wakefield, Rhode Island, USA
Pituus/cm: 206
Paino/kg: 102
Pelipaikka: 3-4
Yliopisto: Northeastern University (Boston, Massachusetts), USA
Seurat, joita edustanut: Northeastern University Huskies (NCAA I, USA), University of Florida Gators (NCAA I, USA), Duke University Blue Devils (NCAA I, USA), New England Playaz (AAU, USA), St. Mark´s School Winged Lions (NEPSAC, USA), New England Colonials (USA)
Kausi 2017-18 ammattilaisena: 1.
Kausi 2017-18 kansainvälisissä seurajoukkuekilpailuissa: 1.
Juniorimaaottelut: 11
Haastajamaajoukkueottelut: 10
A-maaottelut: 1 (3.8.2017 mennessä)
Muuta:

  • Twitter: @AlexMurphy5
  • Instagram: a0murphy
  • Jay-isä pelasi aikanaan mm. neljä kautta NBA:ssa ja myös Päivi-äidillä on koripallotaustaa
  • Erik-isoveli pelaa kaudella 2017-18 Ranskan pääsarjassa (Nanterre) ja Tomas-pikkuveli aloittaa opinnot ja pelit syksyllä 2017 Alexille tutussa Northeasternin yliopistossa, Bostonissa

> Alex Murphyn Kataja Basket -pelaajakortti

« Takaisin