Ajankohtaista

Petri Virtasen pitkä pelaajaura päättyy tähän kauteen

Korisliigan runkosarjan päätöskierroksella lauantaina kuultiin LähiTapiola Areenalla Joensuussa merkittävä uutinen, kun seuraikoni Petri Virtanen ilmoitti lyövänsä kauden päätteeksi pelitossunsa naulaan.

– Viime vuosina on ollut yhä haastavampi pelata, sillä lähes koko ajan on jonkinlaista vaivaa, 35-vuotias Virtanen taustoitti päätöstään.

Säynätsalon Riennon kasvatti ei paljastanut tulevaisuudensuunnitelmiaan, mutta ei tarvitse olla hirveän hyvä ennustaja, jos veikkaa niiden liittyvän tavalla tai toisella koripalloon.

Virtanen on toiminut useana vuonna apuvalmentajana nuorisomaajoukkueissa, joista yhden parissa kuluu tulevakin kesä, kun 20-vuotiailla pojilla on edessä EM-kotikisat.

Näillä näkymin perhe Virtanen on jäämässä asumaan Joensuuhun, jossa se on viihtynyt viimeiset kahdeksan vuotta.

130 A-maaottelua, 548 Korisliiga-runkosarjaottelua, 54 euro-ottelua

Piskuinen 183-senttinen takamies koki maajoukkueurallaan yhdet miesten EM-kisat (2011), jotka osaltaan muistetaan erityisesti Suomelle jatkopaikan varmistaneen Montenegro-voiton sinetöineistä vapaaheitoistaan 15 sekuntia ennen pelin loppua.

Muita maajoukkueuran huippuhetkiään ovat mm. Romaniaa vastaan v. 2007 pelatussa ratkaisevassa A-divisioonakarsintaottelussa mätetyt 23 pistettä sekä Belgiaa vastaan v. 2005 syntynyt maaotteluennätyksensä 30 pistettä.

Korisliigassa Säynätsalon Rientoa, BC Jyväskylää, Porvoon Tarmoa, Lappeenrannan NMKY:tä ja Katajaa edustaneella Virtasella on meneillään 15. kausi ja viime keväänä Kataja-paidassa saavutettu mestaruus on eittämättä tähän mennessä arvokkain saavutuksensa. Muita SM-mitaleja hänellä on yhteensä kahdeksan.

Vuoden pelaajaksi Virtanen on valittu kahdesti (2003 BC Jyväskylä ja 2006 Kataja Basket).

Runkosarjaottelujensa lopulliseksi lukumääräksi kirjataan 548 (kautta aikain yhdeksänneksi eniten) ja pudotuspelejä tilillä on ennen viimeistä playoff-kevättään yhteensä 118. Mikäli Virtanen pysyy terveenä ja Katajan pelit jatkuvat tänä vuonna puolivälieriä pidemmälle, on mahdollista, että hän ohittaa pudotuspelitilastoykköset Kari-Pekka Klingan ja Sami Lehtorannan, jotka kumpikin ovat pelanneet 126 playoff-peliä.

Virtanen on ollut liigan kaikkien aikojen syöttötilastossa ykköspaikalla vuodesta 2011 ja kaksi vuotta sitten hänestä tuli vastaavasti ykkönen myös onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa.

Ulkomailla takamies on pelannut kertaalleen. Kaudella 2003-04 hän edusti Virossa BC TTÜ/A. Le Coq Tallinn-joukkuetta saaden ensituntuman myös europeleihin. Seuran talousvaikeuksien vuoksi työnantaja vaihtui ja työpaikka löytyi loppukaudella Ruotsista.

Kaudella 2007-08 Virtanen loisti Lappeenrannan riveissä FIBA EuroCupissa (nyk. FIBA Europe Cup) ja tuli valituksi tuolloin järjestettyyn tähdistöotteluun, jossa rinnallaan pelasivat mm. ranskalainen Nando De Colo, kroaatit Ante Tomic ja Kresimir Loncar sekä israelilaistähti Yaniv Green.

Kataja-ikoni

Virtanen pelaa Joensuussa jo 10. kauttaan. Hän muutti kaupunkiin ensi kertaa v. 2005 ja pelasi tuolloin Katajassa kaksi peräkkäiskautta. Lappeenrannassa vietetyn vuoden jälkeen ”Pete” teki paluun keväällä 2008 eikä ole sen jälkeen vilkuillut muualle.

Katajassa saavuttamansa kahdeksan SM-mitalia on enemmän kuin kenelläkään toisella seuran edustajalla. Hänellä on joensuulaispelaajista eniten Korisliiga-otteluja, niissä tehtyjä pisteitä, annettuja syöttöjä ja otettuja pallonriistoja.

Virtanen on myös ainoa pelaaja, joka on ollut mukana seuran kaikilla neljällä europelikaudella.

Petri Virtanen pähkinänkuoressa

Syntymäaika: 18.09.1980
Pituus/cm: 183
Paino/kg: 77
Pelipaikka: Takamies
Kasvattajaseura: Säynätsalon Riento
Seurat, joita edustanut (tuoreimmasta vanhimpaan):
– Kataja Basket (Korisliiga, FIBA EuroChallenge, FIBA Europe Cup)
– Lappeenrannan NMKY (Korisliiga ja FIBA EuroCup)
– Porvoon Tarmo (Korisliiga)
– Solna Vikings (SWE I)
– BC TTÜ/A. Le Coq Tallinn (EST I ja FIBA Europe Cup)
– BC Jyväskylä (Korisliiga)
– SäyRi/SäyRi Basket (juniorisarjat, I divisioona ja Korisliiga)
Kausi 2015-16 Katajassa: 10.
Kausi 2015-16 Korisliigassa: 15.
Korisliigan yhden ottelun piste-ennätys: 42 (BC Jyväskylä @ BC Nokia 21.10.2001)
Kausi 2015-16 kansainvälisissä seurajoukkuekilpailuissa: 6.
Kansainvälisten seurajoukkuekilpailujen yhden ottelun piste-ennätys: 25 (LrNMKY @ Keravnos (CYP) – FIBA EuroCup 27.11.2007)
Juniorimaaottelut: 13
A-maaottelut: 130
A-maaottelujen yhden ottelun piste-ennätys: 30 (FIN vs. BEL 05.08.2005)

> Petri Virtasen Kataja Basket -pelaajakortti (saavutukset ym.)

« Takaisin