Ajankohtaista

Maajoukkuelaituri Matti Nuutinen Loimaalta Joensuuhun

nuutinen

Miesten hallitseva Suomen mestari, joensuulainen Kataja Basket, vahvistuu merkittävästi. Neljä edelliskautta loimaalaista Bisonsia edustanut 200-senttinen maajoukkuemies Matti Nuutinen (25) on sopinut seuran kanssa tulevasta pelikaudesta 2015-16. Sopimuksessa on ns. ulkomaanpykälä, joka sallii pelaajan siirtymisen tietyin ehdoin Suomen ulkopuolelle.

Nuutisen viime kausi jäi helmikuussa kesken alaraajavamman vuoksi. Parhaillaan Kaarinan Ura Basket -kasvatti toipuu leikkauksesta. Kuntoutus on edennyt hyvin mistä kertovat paitsi valinta parhaillaan käynnissä olevaan EM-kisajoukkueleiritykseen myös tuoreet havainnot tämän hetken kunnostaan.

– Matti on tehnyt kovasti töitä fysiikkavalmentajansa kanssa ja tulee taistelemaan EM-kisapaikasta, ”Susijengin” apuvalmentaja ja Kataja Basketin päävalmentaja Jukka Toijala tietää.

– Olen kuntoutumisaikataulussa hieman edellä, joten tilanne vaikuttaa ihan hyvältä, Nuutinen vahvistaa.

”Tervepäinen nuorimies”

Viime kauden aluksi Nuutinen edusti Suomea historiallisissa MM-kisoissa Espanjassa. Hän pääsi kentälle kolmessa ottelussa, joissa sai peliaikaa keskimäärin 11 minuuttia. Tilastomerkintöjä arkistoihin jäi 3,3 pisteen ja 2,0 levypallon edestä heittotarkkuuksien oltua 50 % (2 p.) ja 67 % (3 p.).

Bisonsin kanssa tarkkakätinen laituri pelasi sekä Korisliigaa että kansainvälistä VTB United -liigaa.

Korisliigan runkosarjassa hän kirjautti 24 ottelussa, keskimäärin 30 minuutissa, tilastot 11,7 pistettä, 5,1 levypalloa, 1,4 syöttöä ja 1,3 riistoa heittotarkkuuksilla 59 % (2 p.), 37 % (3 p.) ja 83 % (1 p.).

VTB-liigan 21 ottelussa, keskimäärin 30 minuutissa, lukemat olivat vastaavasti 11,0 pistettä, 4,0 levypalloa, 1,9 syöttöä ja 0,9 riistoa heittotarkkuuksilla 47 % (2 p.), 38 % (3 p.) ja 82 % (1 p.).

Nuutinen oli molempien liigojen runkosarjoissa joukkueensa paras kotimainen pistemies.

– Viime kausi oli kesästä lähtien todella hieno. Meininki Bilbaossa oli uskomatonta ja VTB tuli sen jälkeen itselleni uutena haasteena. Kovia pelejä, joissa pääsi näyttämään taitoja, kokeilemaan omia rajoja. Joukkueemme (Bisons) pelasi ajoittain todella hyvin. Tietenkin loukkaantuminen harmitti aika lailla. Tällaiset asiat kuitenkin kuuluvat urheiluun ja nyt katse on jo kohti ensi kautta, Nuutinen juttelee.

Korisliigassa laituri debytoi 17-vuotiaana v. 2007. Siirto Kaarinasta Kouvolan liigamiehistöön oli Kouvojen silloisen päävalmentajan, Jukka Toijalan, aikaansaannos.

– Olin aikanaan 16-vuotiaiden maajoukkueen apuvalmentajana joukkueessa, jossa ”Masa” pelasi, Toijala taustoittaa.

– Huomio kiinnittyi heti kahteen asiaan. Matti oli jo tuolloin monipuolinen pelaaja. Tärkeämpää oli kuitenkin halunsa kehittyä ja haastaa itseään joka päivä. Oikein tervepäinen nuorimies, joka oli valmis ottamaan rohkean askeleen eteenpäin ja muuttamaan pois kotoa uuteen kilpailullisesti haastavampaan ympäristöön.

Läpimurto Salossa, tähdeksi Loimaalla

Nuutinen pelasi Kouvolassa kolme vuotta. Lopullisen läpimurron estivät vielä tuolloin viimeisen Kouvot-kautensa (2009-10) aikana kärsityt loukkaantumiset, mutta edustaessaan 2010-11 Salon Vilpas Vikingsiä alkoi nimensä viimeistään tulla tutuksi koripalloa seuraaville.

Korisliigaan noussut loimaalainen Bisons oli keväällä 2011 kasaamassa nimekästä ryhmää ja halusi Salossa huomiota herättäneen urheilullisen nuorukaisen mukaan. Kotimaista koripallohistoriaa kirjoitettiin tästä vuoden päästä kun Bisons juhli sarjanousijana SM-kultaa. Nuutinen valittiin liigan kehittyneimmäksi pelaajaksi.

Kausina 2011-15 Nuutinen voitti Bisonsin riveissä kaksi mestaruutta, SM-hopean ja -pronssin. A-maajoukkuedebyytti tapahtui kesällä 2012 ja ensimmäiset kansainväliset seurajoukkuepelinsä hän pelasi syksyllä 2013, kun loimaalaiset osallistuivat ULEB Eurocupiin.

– Takana on neljä hienoa vuotta ja Gregin (Gibson)valmennuksessa kehityin paljon. Nyt on aika kiittää ja lähteä hakemaan uutta oppia sekä kokemuksia joista toivottavasti on minulle apua jatkossa, hän toteaa.

Kaikkiaan Nuutinen on pelannut kahdeksan Korisliiga-kautta sisältäen yhteensä 286 runkosarjaottelua ja 50 pudotuspeliottelua. Runkosarjassa tehdyt kokonaispisteet ovat 2172 (ka 7,6), pudotuspeleissä 450 (ka 9,0). Uran heittotarkkuudet ovat runkosarjan osalta 56 % (2 p.), 34 % (3 p.) ja 79 % (1 p.), pudotuspeleissä 57 % (2 p.), 47 % (3 p.) ja 74 % (1 p.).

– Matti on monipuolinen laituri, joka pystyy pelaamaan pelipaikkoja 3-4. Maajoukkueessa hän pelaa kolmospaikkaa, Biisoneissa rooli oli 4/3, Toijala selvittää.

– Hänellä on erinomainen heitto, jonka ”range” ulottuu selvästi kolmen pisteen kaaren taakse. Puolustuksessa Matti on äärimmäisen fiksu pelaaja ja helppo valmennettava. Tilanteesta riippuen hänet voi laittaa puolustamaan pelipaikkoja 2-4.

Toijala löytää Nuutiselle myös muutaman kehitystä vaativan osa-alueen.

– En näe että Matti on vielä ns. primessa. Kokemus sekä fysiikan edelleen jatkuva kehittyminen parantaa otteita myös kentällä. 25-vuotiaana on vielä mahdollista kehittää taitoja – pallollisena pelaamisessa on varmasti asioita joita voidaan vahvistaa ja rohkaista.

– Tulen Joensuuhun kehittymään pelaajana. Koetan parantaa vahvuuksiani ja kehittää heikkouksiani, joita kyllä löytyy. ”Toikka” (Toijala), Teemu (Rannikko) ja kumppanit varmasti auttavat tässä asiassa, Nuutinen uskoo.

”Aina täysillä oli sarja mikä hyvänsä”

– Keskustelut Matin kanssa aloitimme jo keväällä ja kesän mittaan asiat konkretisoituivat, Toijala kertoo.

– Joensuu otti yhteyttä hyvissä ajoin ja sen paketti vaikutti sopivalta. He selvästi halusivat minut joukkueeseensa, Nuutinen vahvistaa.

– Iso asia on myös se, että Katajalla on varma paikka europeleihin, hän jatkaa.

– Unelma ja tavoite on päästä joskus kokeilemaan pelaamista myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Nuutinen ei ole tulossa Joensuuhun varmistelemaan.

– Kun kentälle mennään, mennään aina täysillä oli sarja mikä hyvänsä. En siis suinkaan ajattele niin että vain tietyissä peleissä pitäisi pelata hyvin, jotta paikka ulkomaille avautuisi. Joka päivä painetaan kovaa, hän lupaa.

Maajoukkuetason pelaajan siirtyminen seurasta toiseen ei enää tänä päivänä käy käden käänteessä. Toijalan mukaan sen ei silti välttämättä tarvitse olla vaikeaa, kuten tapaus Nuutinen osoittaa.

– Tässä prosessissa on ollut mukana niin seurajohto kuin valmennus sekä yhdessä Matin kanssa kesällä Turussa harjoitellut Teemu (Rannikko). Vaikka prosessi on ollut pitkä niin se on ollut myös reilu ja avoin. Nämä kuvastavat myös Mattia persoonana: hänellä on elämässä arvot kohdallaan ja hänen kanssaan on helppo tulla juttuun.

Myös toiminnanjohtaja Ville Tuominen yhtyy Toijalan kehuihin.

– Matti oli alusta asti listamme kärjessä ja varmasti jokainen joukkue olisi hänet halunnut. Olen todella iloinen, että Matti valitsi Katajan ja uskon, että hän on täydellinen pelaaja joukkueeseemme.

Toijala nyökyttelee vieressä identtisin ajatuksin.

– Matti on juuri sellainen pelaaja joka meiltä puuttui.

Kataja Basketin sopimustilanne kaudelle 2015-16

Takamiehet: Petri Virtanen, Teemu Rannikko ja Marius Van Andringa
Pienet laiturit: Jesse Niemi
Isot laiturit: Matti Nuutinen*, Nicolai Hvidberg Andersen (DEN) ja Tommi Huolila
Sentteri: Carson Desrosiers (USA)
Valmentajat: Jukka Toijala ja Tuomas Oja

* sopimuksessa ulkomaanoptio

Toijalan mukaan Kataja Basket lähtee kauteen näillä näkymin kolmella ulkomaalaisvahvistuksella. Haussa olevat kaksi pelaajaa halutaan pelipaikoille 2-3 ja 3-4. Ensin mainitulta edellytetään ennen kaikkea korintekouhkaa, jälkimmäisen tulee olla mallia ”atleettinen yleispelaaja”.

Matti Nuutinen pähkinänkuoressa

Syntymäaika: 06.05.1990
Pituus/cm: 200
Paino/kg: 98
Pelipaikka: 3-4
Kasvattajaseura: Ura Basket, Kaarina
Seurat, joita edustanut: Ura Basket (II divisioona ja juniorisarjat), Kouvot (Korisliiga), Korikouvot (A-poikien I divisioona), Lahden NMKY (I divisioona A), Salon Vilpas Vikings (Korisliiga), Bisons Loimaa (Korisliiga, ULEB Eurocup ja VTB United -liiga)
Kausi 2015-16 Korisliigassa: 9.
Korisliigan yhden ottelun piste-ennätys: 39 (Bisons Loimaa @ Tampereen Pyrintö 23.04.2012)
Kaudet kansainvälisissä seurajoukkuekilpailuissa: 2
Kansainvälisten seurajoukkuekilpailujen yhden ottelun piste-ennätys: 20 (Bisons Loimaa vs. Astana (KAZ) 07.01.2015 – VTB United -liiga 2014-15)
A-maaottelut: 28
A-maaottelujen yhden ottelun piste-ennätys: 9 (FIN vs. POL 05.09.2012)
Haastajamaajoukkueottelut: 10
Juniorimaaottelut: 83

> Matti Nuutisen Kataja Basket -pelaajakortti (saavutukset, tilastot, linkit)

« Takaisin