Ajankohtaista

Läpimurron tehnyt Aapeli Alanen Kataja Basketiin, liigakonkari Samuli Vanttaja sekä superlupaava oma kasvatti Valtteri Mervola jatkavat Joensuussa

Joensuulainen Korisliiga-joukkue Kataja Basket on tehnyt kolme uutta pelaajasopimusta. Uutena kasvona susirajalla tullaan näkemään 23-vuotias, 201-senttinen lahtelaislähtöinen laituri Aapeli Alanen, joka siirtyy seuraan BC Nokian riveistä. 28-vuotias Oulun NMKY:n kasvatti, sisäpelaaja Samuli Vanttaja sekä 17-vuotias joensuulaistakamies Valtteri Mervola puolestaan nähtiin edustusjoukkueen kokoonpanossa jo päättyneellä kaudella. Mervolan kanssa on tässä vaiheessa sovittu yhdestä, Alasen ja Vanttajan kanssa kahdesta vuodesta.

Kolmikon lisäksi joukkueessa pelaa varmuudella kapteeni Matias Ojala. Korisliigan parhaalla kotimaisella pistemiehellä Topias Palmilla on omassa sopimuksessaan ulkomaanoptio, mutta mikäli se jää käyttämättä, kuuluu myös hän ensi kaudella Kataja-miehistöön.

Valmennuksesta vastaavat edelleen tutut Juha Sten (päävalmentaja) ja Petri Virtanen (apuvalmentaja).

Aapeli Alanen pelasi kaksi edellisvuotta BC Nokian riveissä. Juuri päättynyt kausi oli uransa paras ja jälki tilastojen puitteissa komeaa: 40 ottelussa (keskimäärin 31 peliminuuttia) pisteitä syntyi 14,3 ja levyreitä näppeihin jäi 5,8. Lisäksi hänelle kirjattiin mm. 2,4 koriin johtanutta syöttöä per ottelu.

Alanen oli runkosarjan toiseksi paras kotimainen pistemies edellään vain Kataja-paidassa sukkaa heiluttanut Palmi. Levypallolukemansa taasen oikeutti ”suomalaistilaston” kolmossijaan Susijengi-legenda Tuukka Kotin ja Kouvot-konkari Ville Kauniston vanavedessä.

Läpimurron tehneen Alasen perässä oli usea liigaseura, joten Juha Sten on syystäkin tyytyväinen laiturin valittua uudeksi osoitteekseen Joensuun.

– Aapeli on monipuolinen itsensä likoon pistävä kaveri, joka tulee ottamaan jatkossakin uusia harppauksia urallaan.

– Onkin todella hienoa, että hän kokee juuri Katajan olevan jatkossa paras paikka pelata ja kehittyä, päävalmentaja iloitsee.

Korisliiga-urallaan Alanen on edustanut kasvattajaseuransa Namika Lahden lisäksi myös Bisons Loimaata sekä Uudenkaupungin Korihaita. Hän on pelannut 70 juniorimaaottelua. Vuonna 2015 Alanen voitti Lahden riveissä 19-vuotiaiden poikien SM-kultaa ja tuli valituksi sarjan Vuoden pelaajaksi.

Aapeli Alanen pähkinänkuoressa

Syntymäaika: 05.03.1996
Pituus/cm: 201
Paino/kg: 86
Pelipaikka: 3
Kasvattajaseura: Namika Lahti
Seurat, joita edustanut: Namika Lahti (juniorisarjat, Korisliiga), Bisons Loimaa (Korisliiga), Forssan Koripojat (I Divisioona A), UU-Korihait (Korisliiga), BC Nokia (Korisliiga)
Kausi 2019-20 Katajassa: 1.
Kausi 2019-20 Korisliigassa: 8.
Korisliigan yhden ottelun piste-ennätys: 26 (BC Nokia @ Kataja Basket 08.03.2019 ja BC Nokia @ Korihait 13.03.2019)
Kansainvälisten seurajoukkuekilpailujen yhden ottelun piste-ennätys: –
Juniorimaaottelut: 70
Haastajamaajoukkue-ottelut: –
A-maaottelut: –

Samuli Vanttaja haki viime kauden aluksi pelituntumaa polvioperaatiosta toipuessaan ja vielä ennen joulua parasta menoaan hidasti nilkkavamma. Syksyllä toisen Kataja-kautensa aloittava iso laituri pelasi liigassa lopulta 38 ottelua (keskimäärin 13 peliminuuttia) tilastokeskiarvoin 5,3 pistettä ja 3,4 levypalloa.

12 euro-ottelussa (keskimäärin 11 peliminuuttia) lukemat olivat vastaavasti 4,3 pistettä ja 3,3 levypalloa.

Vanttajalla on palkintokaapissaan mm. kaksi SM-kultaa (Karhubasket 2018 ja Espoon Honka 2008), SM-pronssi (KTP 2015) sekä kaksi A-poikien SM-kultaa. Tilillään on 85 juniorimaaottelua ja kahdeksan Haastajamaajoukkue-ottelua.

– Samulilla oli viime vuonna haastava alkukausi ja jatkossa häneltä voi hyvin odottaa entistäkin parempia otteita, Sten uskoo ja muistuttaa samalla, että kyseessä on edelleen pelaaja ns. parhaassa iässään.

Samuli Vanttaja pähkinänkuoressa

Syntymäaika: 22.04.1991
Pituus/cm: 210
Paino/kg: 105
Pelipaikka: 4-5
Kasvattajaseura: Oulun NMKY
Seurat, joita edustanut: Oulun NMKY (juniorisarjat), Tapiolan Honka/Honka Akatemia Espoo (juniorisarjat, I Divisioona A, Korisliiga), Espoon Honka (Korisliiga, VTB United -liiga), Kouvot Kouvola (Korisliiga), KTP-Basket Kotka (Korisliiga, FIBA EuroChallenge), Karhubasket Kauhajoki (Korisliiga), Kataja Basket (Korisliiga, FIBA Europe Cup)
Kausi 2019-20 Katajassa: 2.
Kausi 2019-20 Korisliigassa: 13.
Korisliigan yhden ottelun piste-ennätys: 21 (Espoon Honka @ Salon Vilpas 23.03.2011)
Kansainvälisten seurajoukkuekilpailujen yhden ottelun piste-ennätys: 10 (KTP-Basket vs Biella (ITA) – FIBA EuroChallenge 04.11.2014)
Juniorimaaottelut: 85
Haastajamaajoukkue-ottelut: 8
A-maaottelut: –

Tammikuussa 17 vuotta täyttänyt Valtteri Mervola haisteli Korisliiga-vauhtia kolmessa ottelussa. Debyyttinsä maaliskuussa Korihaita vastaan kotikentällä (7 pistettä) ei jättänyt yleisöä kylmäksi ja nuorukaisen lahjakkuus näkyi varmuudella LähiTapiola Areenan ylärivistölle saakka.

Pääosan kaudesta ”Valtsu” pelasi Katajan 19-vuotiaiden poikien joukkueessa, jonka hän johdatti keväällä I divisioonan mestariksi kirjauttaen pelintekijän paikalla 14 ottelussa muhkeat keskiarvot 27,2 pistettä, 9,5 levypalloa ja 8,5 syöttöä. Mainittakoon, että ns. tripla-tuplaan hän ylsi peräti viisi kertaa.

Kauden aikana Mervola edusti Suomea sekä 16- että 18-vuotiaiden maajoukkueissa, joissa nakutti yhteensä 135 pistettä. Saavutus on tällä hetkellä toiseksi korkeimmalla Kataja Basket -kasvattien historiatilastossa, jossa edellään on vain Karl-Erik Michelsen (25 juniorimaaottelua vuosina 1973-76, yht. 192 pistettä).

– Se, että Valtsu haluaa vielä pysyä Joensuussa ja Katajassa on todella positiivinen asia.

– Kohdallaan pääpainon tulee edelleen olla harjoittelussa ja meidän onkin huolehdittava siitä, että tarjolla on laadukas ja kehittävä paketti, päävalmentaja Juha Sten kaavailee.

Valtteri Mervola pähkinänkuoressa

Syntymäaika: 12.01.2002
Pituus/cm: 180
Paino/kg: 67
Pelipaikka: 1
Kasvattajaseura: Kataja Basket
Seurat, joita edustanut: Kataja Basket (juniorisarjat, Miesten II Divisioona, Korisliiga)
Kausi 2019-20 Katajassa: 2. (miesten joukkueessa)
Kausi 2019-20 Korisliigassa: 2.
Korisliigan yhden ottelun piste-ennätys: 7 (Kataja Basket vs Korihait 20.03.2019)
Kansainvälisten seurajoukkuekilpailujen yhden ottelun piste-ennätys: –
Juniorimaaottelut: 17
Haastajamaajoukkue-ottelut: –
A-maaottelut: –

Kataja Basketin sopimustilanne 29.5.2019

Takamiehet: Valtteri Mervola
Laiturit: Aapeli Alanen, Topias Palmi*
Isot laiturit/sisäpelaajat: Matias Ojala, Samuli Vanttaja

Valmentajat: Juha Sten, Petri Virtanen

* Ulkomaanoptio 25.7.2019 saakka

« Takaisin