Ajankohtaista

Krka Novo Mesto Kataja Basketin vieraaksi FIBA Europe Cupissa – ”Edessä toistaiseksi tärkein ottelu”

FIBA Europe Cupin jatkolohkoissa pelataan loppiaiskeskiviikkona toisen kierroksen ottelut. Kataja Basket kohtaa Joensuussa seitsenkertaisen Slovenian mestarin ja FIBA EuroChallengen vuonna 2011 voittaneen Krka Novo Meston.

Krka selvitti oman alkulohkonsa vähimmäisvaatimuksin sijoittuen toiseksi. Se kaatoi etukäteen itseään heikommiksi arvioidut portugalilaisen Porton ja hollantilaisen ZZ Leidenin kahdesti, mutta hävisi sekä kotona että vieraissa lohkon puhtaalla pelillä voittaneelle saksalaiselle Fraport Skylinersille.

Jatkolohkoavauksessa joulukuun puolivälissä slovenialaiset löivät kotikentällään israelilaisen Maccabi Rand Median lukemin 79-76. Kataja, jonka saldo oman alkulohkonsa jälkeen oli myös neljä voittoa ja kaksi tappiota, hävisi samaan aikaan Ranskassa lohkosuosikille ASVEL Basketille kunniakkaalla esityksellä 79-95.

Tähän mennessä pelatuissa seitsemässä Europe Cup -ottelussa Krkan parhaimmistoa ovat tilastojen valossa olleet 211-senttinen kroaattisentteri Jure Lalic (13,7 pistettä/4,0 levypalloa), kollegansa, 212-senttinen Slovenian maajoukkueessakin esiintynyt Ziga Dimec (8,7/4,1), toinen maajoukkuestatuksen omaava peluri, takamies-laituri Luka Lapornik (9,9/1,9/2,6 syöttöä) sekä kaksi serbiä, ns. heittävä takamies Stefan Sinovec (12,0/6,0/4,6 syöttöä) ja joukkueen alkulohkon jälkeen jättänyt pelintekijä Dusan Katnic (8,5/3,3/4,2 syöttöä).

Katnicia paikkaamaan Krka hankki vielä ennen joulua maajoukkuekokemusta omaavat takamiehet Matic Rebecin ja Boban Tomicin. Varsinkin 20-vuotiaalta Rebeciltä voidaan odottaa erityisen kypsää ja tehokasta pelaamista. Hän edusti alkukauden Slovenian liigassa Rogaskaa 15,4 pisteen ja ”rannikkomaisella” 9,0 syötön keskiarvoilla. Krkan riveissä pelaamassaan kolmessa Adrianmeren liigan* ottelussa tilastonsa ovat keskimäärin 26 minuutin peliajalla olleet 6,3 pistettä ja 6,7 syöttöä.

Joukkueen bosniahertsegovinalaisella päävalmentajalla Ivan Velićillä on mahdollisuus jakaa peliaika äärimmäisen tasaisesti: FIBA Europe Cupissa yksikään Krka-pelaaja ei ole esiintynyt kentällä keskimäärin yli 30 minuuttia per ottelu. Katajan riveissä sen sijaan neljä avainmiestä, Teemu Rannikko (16,5 pistettä/10,5 syöttöä), Thomas Scrubb (12,0 pistettä/8,1 levypalloa), Trevis Simpson (18,3/5,1/2,6 syöttöä) ja Lamayn Wilson (17,6/6,7), urakoivat illasta toiseen yli puoli tuntia.

* Adrianmeren liiga (ABA League) on vuonna 2001 käynnistynyt kansainvälinen koripallosarja, jota pelaavat suurimmat seurajoukkueet entisen Jugoslavian alueelta (Serbiasta, Kroatiasta, Bosnia ja Hertsegovinasta, Makedoniasta, Montenegrosta, Sloveniasta). Villillä kortilla sarjaa ovat pelanneet myös joukkueet Israelista, Unkarista, Bulgariasta ja Tsekistä. Tällä kaudella mukana on yhteensä 14 joukkuetta.

”Korisliiga-kovuus ei riitä”

Kataja-päävalmentaja Jukka Toijala tietää jo mitä tuleman pitää.

– Krka on molemmissa päissä kenttää erittäin intensiivinen joukkue, joka tulee pelaamaan äärimmäisen kovaa. Se käyttää 9-10 pelaajan rotaatiota pitääkseen yllä kovan pelitempon. Joukkueessa on hurjan hyviä heittäjiä, kokoa ja fyysisyyttä – ”jugotaitoa”.

– Heitä vastaan ei ole hirveästi tehty pisteitä, taitavat numerot olla 60-70:lla ja 50:llakin alkavia, low scoring games. Me olemme tähän mennessä tottuneet vastustajiin, joiden pelitapa on ollut vauhdikkaampi ja myös itse pelaamme nopeatempoista peliä. Nyt kohtaamme selkeästi erityyppisen ryhmän.

– Krka ei missään tapauksessa ole huono hyökkäyspään joukkue, Toijala painottaa.

– Heidän filosofiaansa vain kuuluu pelata kovaa ja katkoa peliä virheillä, jotta vastustajan pisteet pysyisivät mahdollisimman vähäisinä. Keskiviikkona meidän on varauduttava siihen, että esimerkiksi Teemun (Rannikko) taidot ja tavat ovat tiedossaan ja että painetta tulee varmasti taas vähän enemmän. Toisaalta tässä ei ole sinänsä mitään uutta, tiedämme kyllä keinot pelata pallo hänelle, vaikka puristus olisi lujempaakin.

– Hyökkäyksessä pitää luottaa tuttuihin asioihin: kentän ”levittämiseen” ja pick and roll -peliin. Lisäksi Lamaynin (Wilson) nelospaikan pelitapa, joka tuo tilaa myös ajoille, aiheuttaa varmasti murhetta Krkallekin. Puolustuspäässä tulemme tekemään pieniä muutoksia tiettyihin painotuksiin.

– Kaikista suurin asia on löytää tarvittava kovuus ja intensiteetti. Korisliiga-kovuus ei riitä. Nämä pelit ovat kovuudeltaan jokainen vähintään pudotuspelitasoa ja nyt alamme liikkua jo finaalitasolla ja ylikin.

”Lataamme tähän niin kovat paukut kuin mahdollista”

Slovenialaisseuroista kansainvälisiä pelejä pelaavat tällä kaudella Krka Novo Meston lisäksi Olimpija Ljubljana (Adrianmeren liiga ja ULEB Eurocup) ja Tajfun (Adrianmeren liiga). Maansa mestaruustaistoon nämä joukkueet liittyvät vasta myöhemmässä vaiheessa.

– Krka pelaa Europe Cupin lisäksi Adrianmeren liigaa, joka on kova sarja täynnä nuoria pelaajia. Kyseessä on eräänlainen kasvattajaliiga, Toijala taustoittaa.

– On helppo ennustaa että esimerkiksi Krkan riveistä muutaman pelaajan matka tulee jatkumaan vieläkin kovempiin sarjoihin.

Toijala nostaa esiin muutamia nuoria Krka-nimiä kehuen joukkueen kapteenia, 22-vuotiasta ja 198-senttistä takamiestä Matej Rojcia sekä etenkin uutta takamiestulokasta, 20-vuotiasta Matic Rebeciä.

– Pelintekijät ovat viime aikoina pelanneet siten, että Rojc (Europe Cupissa tähän mennessä keskimäärin 5,6 pistettä/2,1 levypalloa/2,4 syöttöä) yleensä aloittaa ja tasapainottaa joukkueen pelin ennen kuin Rebec (ei vielä Europe Cup -otteluja) vaihdetaan tilalleen ja hän onkin sitten parketilla huomattavan pitkään.

– Takakentän tasaisin pelaaja on ollut kakkospaikan Stefan Sinovec. Hän pystyy luomaan ratkaisuja sekä itselleen että muille. ”Key player”. Tyylikkään kampauksen omaava Mirko Mulalic (6,0/2,3/2,3 syöttöä) vetää kovalla itseluottamuksella hurjia heittoja, välillä aivan mistä vaan. Isoista pelureista Jure Lalic on ollut tehokas ja hän tulee tarjoamaan Carsonille (Desrosiers) (8,7/7,4/1,3 tor.) ja Tommille (Huolila) (5,9/3,0) kovan haasteen.

”Eurokenraali” oli molemmilla joukkueilla viikonloppuna mollivoittoinen. Ilman Desrosiersia pelannut Kataja hävisi lauantaina Tampereella erinomaisen ottelun pelanneelle Pyrinnölle selvästi lukemin 69-94. Krka puolestaan taipui sunnuntaina Adrianmeren liigan ottelussa kotikentällään arkkiviholliselleen Olimpija Ljubljanalle niukasti 55-59.

– Jos häviäisimme kotona, pitäisi jatkohaaveiden kannalta voittaa ainakin kerran vieraissa. Meillä onkin loppiaisena edessämme eurourakan toistaiseksi tärkein ottelu. Lähdemme siitä, että tähän ladataan fyysisesti ja henkisesti niin kovat paukut kuin mahdollista, Toijala vakuuttaa.

Sentteri Carson Desrosiersin pelaaminen ei ole ottelua edeltävänä päivänä sataprosenttisen varmaa. Loimaalla vajaa viikko sitten pyörähtänyt nilkka on estänyt täysipainoisen harjoittelun.

– Jos Carson ei ole mukana, pitää sitten vain keksiä jotakin muuta, kapteeni Teemu Rannikko toteaa rauhallisesti.

– Voitto vaatii joka tapauksessa aivan ”nappipelin”, hän alleviivaa.

Rakettimainen nousu, syvä lama ja kamppailu olemassaolosta, uusi tuleminen

Krka Novo Mesto on perustettu jo vuonna 1948 eli vuotta aiemmin kuin koripallotoiminta esim. Joensuun Katajassa virallisesti käynnistyi. Miesten edustusjoukkue ei koskaan saavuttanut paikkaa vanhan Jugoslavian pääsarjaan ja Slovenian vuonna 1991 tapahtuneesta itsenäistymisestäkin kului noin kuusi vuotta ennen kuin nousu parrasvaloihin, maan pääsarjaan, tapahtui (v. 1997).

Tämän jälkeen meno oli hurjaa aina vuoteen 2003 saakka.

Seura pääsi ensimmäisen kerran eurokentille v. 1998. Slovenian finaaleissa se pelasi neljästi peräkkäin, 2000-03. Ensimmäistä mestaruutta juhlittiin v. 2000, toista v. 2003. Näitäkin kovempi saavutus oli finaalipaikka ULEB Eurocupissa keväällä 2003. Erinomainen saavutus oli myös keväällä 2002 pelattu finaalipaikka Adrianmeren liigassa.

Menestystä seurasivat vaikeat ajat. Talouspohja alkoi pettää Euroliiga-kauden 2003-04 aikana ja Krka joutui syöksykierteeseen, jota korjattiin aina vuosikymmenen loppuun saakka. Jopa seuran olemassaolo oli vaakalaudalla.

Urheilullisesta näkökulmasta uusi nousu alkoi kaudella 2009-10. Joukkue palasi kultakantaan, jossa se pysyi seuraavat viisi vuotta, kevääseen 2014. Vuonna 2011 se juhli lisäksi FIBA Europe Cupin edeltäjän, EuroChallengen, voittoa ja nappasi Adrianmeren liigassakin pronssia.

Parhaillaan Krka pelaa 13. kansainvälistä pelikauttaan. Se on pelannut yli 350 kansainvälistä ottelua, joista voittanut n. puolet. Kolmesti seura on esiintynyt myös aivan Euroopan huipputasolla, Euroliigassa, viimeksi kaudella 2003-04.

Krka Novo Mesto FIBA Europe Cupissa 2015-16


Kuvasta puuttuvat Matic Rebec ja Boban Tomic. Lisäksi kuvan numero 8, Dušan Katnić, ei ole enää joukkueessa.
Copyright © Krka Novo Mesto.

 #              Pelip Pit Pa Synt A-mo Kasvattajaseura
_________________________________________________________________________________
 1 Matic Rebec          1 180 77 1995  X  Helios Domžale
 3 Igor Tratnik        3-4 207 98 1989  -  Grosuplje
 4 Ive Ivanov (CRO)      4-5 200 108 1985  -  Borik Puntamika, CRO
 5 Stefan Sinovec (SRB)     2 195 88 1988  -  Ušće Vizura, SRB
 6 Matej Rojc (C)        1 198 86 1993  -  ŠD Koš Koper
 7 Jure Lalić (CRO)       5 212 115 1986  -  Amfora Makarska, CRO
 8 Boban Tomic         1-2 189   1988  X  Jance Prit Ljubljana
 9 Mirko Mulalić        2-3 195 90 1988  -  Olimpija Ljubljana
11 Žiga Dimec          5 212 113 1993  X  Slovenske Konjice 
12 Imran Polutak (BIH)      5 209 105 1996  -  Brčko, BIH 
13 Luka Lapornik        2-3 195 83 1988  X  Alpos Šentjur 
22 Jure Ritlop          3 205   1995  -  Krka 
24 Erjon Kastrati (SLO/KOS)  2-3 198 86 1994  -  LTH Škofja Loka 

Päävalmentaja: Ivan Velić (BIH) 
Apuvalmentaja: Vladimir Anzulović (CRO) 
Fysiikkavalmentaja: Josip Radaković 
Fysioterapeutti, hieroja: Borut Škedelj

Oletetut aloitusviisikot

KATAJA-shield_EmptySpace_Big@2x
Pelintekijät

#6 Matej Rojc
(C)
(198 cm/s. 1993)

#9 Teemu Rannikko (C)
(189 cm/s. 1980)
Ammattilaiskausi: 6. 18.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 6. 12.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 5
(Slovenia 2011, 2012, 2013, 2014; FIBA EuroChallenge 2011)
2
(Slovenia 2006; Suomi 2015)
Kausi nykyjoukkueessa: 6. 3.
A-maaottelupelaaja: ei kyllä
(136 A-mo. 1997-14)
Muuta:
 • Joukkueensa sangen nuori mutta kokenut kapteeni, joka on pelannut koko tähänastisen ammattilaisuransa Krkassa
 • Menossa kolmas kausi FIBAn eurosarjoissa, kuudes Adrianmeren liigassa, pelannut myös yhden kauden ULEB Eurocupia
 • Käynyt läpi kaikki juniorimaajoukkueet ja kolkuttelee myös A-maajoukkueen ovea
 • Adrianmeren liigan pronssia 2011
 • Kaksinkertainen Slovenian cup-mestari (2014, 2015)
 • Kolminkertainen Slovenian Supercup-mestari (2011, 2012, 2014)
 • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä
  • 5,6 pistettä
  • 2,4 syöttöä
  • 20 peliminuuttia
 • EM-kisat 2011 ja 2013, MM-kisat 2014
 • Aiemmin ammattilaisena Italiassa, Sloveniassa, Venäjällä ja Espanjassa
 • Neljä kautta ULEB Euroliigaa, kolme kautta ULEB Eurocupia, kolme kautta Adrianmeren liigaa, meneillään neljäs kausi FIBA:n eurosarjoissa
 • Valittu mm. Euroliiga-kierroksen arvokkaimmaksi pelaajaksi (kausi 2006-07), kahdesti Adrianmeren liigan kierroksen arvokkaimmaksi pelaajaksi (kaudet 2005-06 ja 2006-07), Italian liigan tähdistöotteluun 2004, Adrianmeren liigan tähdistöotteluun 2006, Slovenian liigan tähdistöotteluun 2005
 • Syöttökuninkuuksia
  • Korisliiga 1998, 1999, 2000, 2015
  • FIBA Korac Cup 2000
  • Suomalais-ruotsalainen liiga 1999, 2000
 • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä
  • 16,5 pistettä
  • kolmen pisteen heitot 21/48 (44 %)
  • upottanut keskimäärin 3,5 kolmen pisteen heittoa per ottelu (7. eniten)
  • 10,5 syöttöä (ykkönen)
  • rikottu keskimäärin 6,8 kertaa per ottelu (toiseksi eniten)
  • vapaaheitot 20/21 (95 %) (6. paras)
  • 32 peliminuuttia
Pelipaikat 2-3

#5 Stefan Sinovec
(SRB)
(195 cm/s. 1988)

#15 Trevis Simpson (USA)
(193 cm/s. 1991)
Ammattilaiskausi: 9. 3.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 6. 1.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 4
(Serbia 2010; Makedonia 2014, 2015; Adrianmeren liiga 2010)
0
Kausi nykyjoukkueessa: 1. 1.
A-maaottelupelaaja: ei ei
Muuta:
 • Ammattilaisuraa kotimaansa Serbian lisäksi myös Ukrainassa, Makedoniassa ja Unkarissa
 • Menossa ensimmäinen kausi FIBAn eurosarjoissa, kuudes Adrianmeren liigassa; ollut mukana ULEB Euroliigan lopputurnauksessa (Partizan Belgrad 2010), pelannut kaksi kautta ULEB Eurocupia
 • Serbian cup-mestari 2010, Makedonian cup-mestari 2014
 • Kuulunut Serbian 20-vuotiaiden maajoukkueeseen, voitti EM-kultaa 2008
 • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä
  • 12,0 pistettä
  • 6,0 levypalloa
  • 4,6 syöttöä
  • 29 peliminuuttia
 • KK Radnicki Highlights (YouTube)
 • Ammattilaisuran kaksi ensimmäistä kautta Kreikan pääsarjassa
 • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä
  • 18,3 pistettä (13. eniten)
  • upottanut keskimäärin 6,7 pelitilanneheittoa per ottelu (10. eniten)
  • 5,1 levypalloa
  • 2,6 syöttöä
  • vapaaheitot 20/23 (87 %)
  • 31 peliminuuttia

#9 Mirko Mulalić

(195 cm/s. 1988)

#1 Thomas Scrubb (GBR/CAN)
(198 cm/s. 1991)
Ammattilaiskausi: 8. 1.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 3. 1.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 0 0
Kausi nykyjoukkueessa: 2. 1.
A-maaottelupelaaja: ei ei
(kuulunut Kanadan A-maajoukkueen leiriryhmään)
Muuta:
 • Kanadan yliopistosarjan viisinkertainen mestari (2011-15)
 • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä
  • 12,0 pistettä
  • 8,1 levypalloa (18. eniten)
  • 33 peliminuuttia
Isot laiturit

#4 Ive Ivanov
(CRO)
 (200 cm/s. 1985)

#3 Lamayn Wilson (USA)
(203 cm/s. 1980)
Ammattilaiskausi: 13. 14.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 6. 11.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 0 3
(Ukraina 2011; Tsekki 2012; FIBA EuroChallenge 2013)
Kausi nykyjoukkueessa: 1. 1.
A-maaottelupelaaja: ei ei
Muuta:
 • Hurja putki pelikausia kovissa eurooppalaisissa liigoissa kuten esim. Venäjällä, Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Turkissa, Ukrainassa, Tsekissä, Georgiassa ja Israelissa
 • 1 kausi ULEB Euroliigaa, 4 kautta ULEB Eurocupia, 2 kautta VTB United -liigaa, meneillään kuudes kausi FIBA:n eurosarjoissa
 • Valittu mm. kuudesti eri liigojen tähdistöotteluihin: neljästi Ranskassa, kerran Saksassa, kerran Latviassa
 • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä
  • 17,6 pistettä (15. eniten)
  • 6,7 levypalloa
  • kolmen pisteen heitot 25/53 (47 %)
  • upottanut keskimäärin 3,6 kolmen pisteen heittoa per ottelu (6. eniten)
  • 35 peliminuuttia
Sisäpelaajat

#7 Jure Lalic (CRO)
(212 cm/s. 1986)

#33 Carson Desrosiers (USA)
(213 cm/s. 1991)

Ammattilaiskausi: 13. 1.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 13. 1.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 7
(Kroatia 2005, 2008; Belgia 2009, 2010; Slovenia 2012, 2013; Puola 2015)
0
Kausi nykyjoukkueessa: 2. 1.
A-maaottelupelaaja: ei ei
Muuta:
 • Väkevissä liemissä marinoitunut sisäpelaaja. Pelaamastaan 12 ammattilaiskaudesta peräti 11 on päättynyt vähintään finaalipeleihin eri maiden pääsarjoissa (Kroatia, Belgia, Slovenia, Bulgaria, Puola)
 • 1 kausi ULEB Euroliigaa, 6 kautta ULEB Eurocupia, 2 kautta FIBA:n eurosarjoja, 12 kautta Adrianmeren liigaa
 • Kroatian cup-mestari 2005, 2006 ja 2007, Puolan cup-mestari 2015
 • Kroatian liigan tähdistöottelu 2007 ja 2008, Adrianmeren liigan tähdistöottelu 2008
 • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä
  • 13,7 pistettä
  • 4,0 levypalloa
  • kahden pisteen heitot 28/46 (61 %)
  • 23 peliminuuttia
 • ”ABA League Round 7 MVP: Jure Lalić” (ABA-liga.com 27.10.2015)
 • ”It has been a superb year for Jure Lalic” (FIBAEurope.com 31.12.2015)
 • Kataja Basket –historian pisin liigapelaaja
 • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä
  • 8,7 pistettä
  • 7,4 levypalloa
  • 1,3 torjuntaa (10. eniten)
  • kahden pisteen heitot 27/40 (68 %)
  • 22 peliminuuttia

 

Päävalmentajat vertailussa

KATAJA-shield_EmptySpace_Big@2x

Ivan Velić (BIH)

Jukka Toijala
Ikä: 43 43
Pääsarjakausi: 9.
(HKK Siroki (BIH), Jolly Sibenik (CRO), Krka Novo Mesto (SLO))
9.
(Kouvolan Kouvot, Kataja Basket)
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 8.
(HKK Siroki: Adrianmeren liiga, Krka Novo Mesto: Adrianmeren liiga ja FIBA Europe Cup)
3.
(Kataja Basket: FIBA Europe Cup/EuroChallenge)
Nykyseurakausi: 1. 5.
Mestaruudet: 4
(Bosnia ja Hertsegovinan liiga: HKK Siroki 2004, 2010, 2011, 2012)
0
Voitot kansainvälisissä seurajoukkuepeleissä/
kansainväliset ottelut (voitto%):
63/151 (42 %) 14/29 (48 %)
Muut saavutukset:
 • Bosnia ja Hertsegovinan miesten A-maajoukkueen valmennusryhmässä 2014
 • Kroatian 20-vuotiaiden poikien päävalmentaja 2011
 • Bosnia ja Hertsegovinan 18-vuotiaiden poikien päävalmentaja 2009
 • Adrianmeren liigan viides sija 2012 (HKK Siroki) toi seuralle paikan ULEB Eurocupiin
 • Kaksi Bosnia ja Hertsegovinan liigan hopeaa (2014 ja 2015 HKK Siroki)
 • Kolme Bosnia ja Hertsegovinan cup-mestaruutta (2008, 2011 ja 2012 HKK Siroki)
 • Pelaajaura Bosnia ja Hertsegovinassa päättyi keväällä 2002
  • Maajoukkueessa 1998-01
  • Mestari 1998 (Siroki)
  • Hopeaa 1999 (Siroki)
  • Kaksi cup-mestaruutta, 1998 ja 1999 (Siroki)
 • ”Velić is the new Krka head coach” (ABALiga.com 21.6.2015)
 • Miesten A-maajoukkueen valmennusryhmässä vuodesta 2010
 • FIBA EuroChallengessa sijoitus kahdeksan parhaan joukossa 2013 (Kataja Basket)
 • Korisliigan vuoden valmentaja 2008 (Kouvot)
 • Kaksi Suomen cup-mestaruutta (2011 ja 2012 Kataja Basket)
 • Neljä SM-hopeaa (2008 Kouvot, 2011, 2012 ja 2014 Kataja Basket)
 • Kaksi SM-pronssia (2010 Kouvot, 2013 Kataja Basket)
 • Pelaajana 1989-06
  • 11 A-maaottelua
  • Kolme SM-kultaa (1995, 1999, 2004 Kouvot)
  • Kolme SM-hopeaa (1997 ja 1998 Kouvot, 2003 Kataja)
  • Yksi SM-pronssi (2002 Kataja)
  • Kaksi Suomen Cup -mestaruutta (1998 Kouvot ja 2003 Kataja)
  • Kouvot on jäädyttänyt pelinumeronsa 5 (v. 2012)
  • Ammattilaisena myös Belgiassa
Muuta: Jättänyt tehtävänsä päävalmentajana oma-aloitteisesti kaksi kertaa kesken kauden: bosnia-hertsegovinalaisessa HKK Sirokissa vuodenvaihteessa 2012-13 (palasi takaisin helmikuussa 2014) ja kroatialaisessa Jolly Sibenikissa marraskuussa 2013. Piti välivuoden seurajoukkuevalmennustyöstä kesästä 2014 kesään 2015.

 

Seuravertailu

KATAJA-shield_EmptySpace_Big@2x
Perustettu/v.: 1948 1949
Kotipaikka: Novo Mesto, 23000 asukkaan kaupunki Krka-joen kupeessa Kaakkois-Sloveniassa lähellä Kroatian rajaa Joensuu, 75000 asukasta
Kotihalli/katsojakapasiteetti: ŠD Leona Štuklja/3000 LähiTapiola Areena/2500
Pääsarjakausi: 19. 21.
Sijoitus kotimaassa viime kaudella: 3. 1.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 13. 4.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 8
(Slovenia 2000, 2003, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 ja FIBA EuroChallenge 2011)
1
(Suomi 2015)
Voitot kansainvälisissä seurajoukkuepeleissä/
kansainväliset ottelut (voitto%):
177/357 (50 %) 14/35 (40 %)
Kansainvälisillä kentillä: 1998-99:

 • FIBA Korac Cup*: karsinnasta alkulohkoon, josta 32 parhaan joukkoon (7 voittoa, 3 tappiota) (kilpailussa mukana 93 joukkuetta)

1999-00:

 • FIBA Saporta Cup**: alkulohkosta 32 parhaan joukkoon (8-4) (48 joukkuetta)

2000-01:

 • FIBA Suproliiga***: alkulohkosta 16 parhaan joukkoon (8-12) (20 joukkuetta)

2001-02:

 • Euroliiga***: karsinnasta alkulohkoon (8-8) (39 joukkuetta)
 • Adrianmeren liiga: finalisti (17-7) (12 joukkuetta)

2002-03:

 • ULEB Eurocup**: finalisti (11-7) (24 joukkuetta)
 • Adrianmeren liiga: runkosarjan sija 7 (11-11) (12 joukkuetta)

2003-04:

 • ULEB Euroliiga***: alkulohko (2-12) (24 joukkuetta)

2008-09:

 • Adrianmeren liiga: runkosarjan sija 11 (9-17) (14 joukkuetta)

2010-11:

 • FIBA EuroChallenge*: mestari (14-3) (38 joukkuetta)
 • Adrianmeren liiga: kolmas (17-10) (14 joukkuetta)

2011-12:

 • ULEB Eurocup: alkulohkosta 16 parhaan joukkoon (5-7) (26 joukkuetta)
 • Adrianmeren liiga: runkosarjan sija 11 (9-17) (14 joukkuetta)

2012-13:

 • FIBA EuroChallenge: alkulohko (3-3) (36 joukkuetta)
 • Adrianmeren liiga: runkosarjan sija 9 (9-17) (14 joukkuetta)

2013-14:

 • FIBA EuroChallenge: alkulohkosta 16 parhaan joukkoon (7-5) (32 joukkuetta)
 • Adrianmeren liiga: runkosarjan sija 7 (12-14) (14 joukkuetta)

2014-15:

 • Adrianmeren liiga: runkosarjan sija 9 (12-14) (14 joukkuetta)

2015-16:

 • FIBA Europe Cup*: paikka 32 parhaan joukossa (saldo tällä hetkellä 5-2) (56 joukkuetta)
 • Adrianmeren liiga: 8-10, sijoitus tällä hetkellä 14 joukkueen sarjassa viides
2012-13:

 • FIBA EuroChallenge*: karsinnasta alkulohkoon, josta jatkolohkoon sekä lopulta 8 parhaan joukkoon (puolivälierät) (8 voittoa, 8 tappiota) (kilpailussa mukana 36 joukkuetta)

2013-14:

 • FIBA EuroChallenge: alkulohko (2-4) (32 joukkuetta)

2014-15:

 • FIBA EuroChallenge: alkulohko (0-6) (32 joukkuetta)

2015-16:

 • FIBA Europe Cup*: paikka 32 parhaan joukossa (saldo tällä hetkellä 4-3) (56 joukkuetta)
Muuta:
 • ULEB Eurocup -finalisti 2003
 • Adrianmeren liigan finalisti 2002
 • Adrianmeren liigan pronssia 2011
 • Kaksi Slovenian liigan hopeaa (2001, 2002)
 • Kaksi Slovenian liigan pronssia (2008, 2009)
 • Kaksinkertainen Slovenian cup-mestari (2014, 2015)
 • Slovenian cup-finalisti 2001, 2002 ja 2012
 • Nelinkertainen Slovenian Supercup-mestari (2010, 2011, 2012, 2014)
 • Kolminkertainen Suomen Cup -mestari (2003, 2011, 2012)
 • Kuusi SM-hopeaa (2003, 2006, 2009, 2011, 2012, 2014)
 • Neljä SM-pronssia (2002, 2005, 2007, 2013)
 • Suomen Cup -finalisti 2006
 • Suomen Cup -pronssia 1976

 

Suomi vs. Slovenia

Vuonna 1991 itsenäistyneen Slovenian paras saavutus maajoukkuetasolla tähän mennessä on kaksi 20-vuotiaiden miesten EM-kultaa (2000 ja 2004). Suomen kaikkien aikojen parhaan kansainvälisen sijoituksen hankkivat B-pojat EM-kisoissa v. 1981, jolloin joukkueemme oli neljäs.

Suomalaisista Teemu Rannikko, Sasu Salin sekä Suomen ja Bosnia-Hertzegovinan kansalaisuuden omaava Emir Sulejmanovic ovat pelanneet ammattilaisina Sloveniassa, kaikki Olimpija Ljubljanassa (Rannikko 2005-07 ja 2012-13, Salin 2010-15, Sulejmanovic 2011-13). Rannikko voitti maan mestaruuden (2006) ja kahdesti hopeaa (2007, 2013), Salin hävisi finaalit peräti neljästi putkeen juurikin Krka Novo Mestolle (2011-14).

Maat vertailussa:

Itsenäistyi/v. 1917 1991
Asukkaita/milj. 5,5 2,1
Lisenssipelaajat
(miehet ja naiset):
17000 2500
(n. 15000 rekisteröimätöntä pelaajaa)
FIBA-ranking (miehet): 32.
(naiset: ei rankattu)
13.
(naiset: ei rankattu)
Maaottelukohtaamiset (miehet): EM-kisat 28.06.1995: Suomi – Slovenia 72-94
EM-karsinta 15.11.1995: Slovenia – Suomi 90-61
EM-karsinta 29.01.1997: Suomi – Slovenia 77-90
Maaottelu 18.08.2005: Slovenia – Suomi 88-43
Maaottelu 20.08.2005: Slovenia – Suomi 72-56
EM-kisat 12.09.2011: Slovenia – Suomi 67-60
EM-kisat 16.09.2013: Suomi – Slovenia 92-76
Maaottelu 22.08.2015: Slovenia – Suomi 80-59
Voitot: Suomi – Slovenia 1-7
Seurajoukkuekohtaamiset (miehet): FIBA European Cup** 1993: Pantterit – KK Tinex Norik Medvode 99-85
FIBA European Cup 1993: KK Tinex Norik Medvode – Pantterit 90-91
FIBA Saporta Cup** 1999: KK Pivovarna Laško – Torpan Pojat 92-79
FIBA Saporta Cup 1999: Torpan Pojat – KK Pivovarna Laško 85-88
FIBA Saporta Cup 2000: Krka – Torpan Pojat 90-46
FIBA Saporta Cup 2000: Torpan Pojat – Krka 66-82
Voitot: Suomi – Slovenia 2-4
NBA-pelaajat/kpl: 2
(Hanno Möttölä, Atlanta Hawks 2000-02 ja Erik MurphyChicago Bulls 2013-14)
9
(Primoz Brezec, Zoran Dragic, Marko Milic, Bostjan Nachbar, Radoslav Nesterovic, Uros Slokar sekä parhaillaan ko. sarjassa pelaavat Goran Dragic (Miami Heat), Beno Udrih (Miami Heat) ja Sasha Vujacic (New York Knicks)
Olympiakisat (miehet)
Osallistumiskerrat: 2
(1952, 1964)
Mestaruudet:
Mitalit:
(paras sijoitus 9.)
MM-kisat (miehet)
Osallistumiskerrat: 1
(2014)
3
(2006, 2010, 2014)
Mestaruudet:
Mitalit:
(paras sijoitus 22.)

(paras sijoitus 7.)
EM-kisat (miehet)
Osallistumiskerrat: 15 12
Mestaruudet:
Mitalit:
(paras sijoitus 6.)

(paras sijoitus 4.)
Osallistuminen suurimpiin eurosarjoihin (miehet)
(ULEB/FIBA/VTB)
Osallistuneita joukkueita yhteensä
(molemmat vv. 1958-16):
18 20
Osallistumiskerrat: 111 103
Mestaruudet
Taso 1:
(FIBA European Champions´ Cup/
FIBA Euro League/
FIBA SuproLeague/
ULEB Euroleague)

(Paras saavutus Helsingin Kisa-Toverien pääsy kahdeksan parhaan joukkoon v. 1964)

(Paras saavutus Olimpija Ljubljanan kaksi kolmatta sijaa, 1967 ja 1997)
Taso 2:
(FIBA European Cup Winners´ Cup/
FIBA European Cup/
FIBA Saporta Cup/
ULEB Cup/
ULEB Eurocup/
VTB United League)

(Paras saavutus Torpan Poikien pääsy 16 parhaan joukkoon v. 1998)
1
Olimpija Ljubljana: FIBA European Cup 1994
Taso 3:
(FIBA Korac Cup/
FIBA Europe Champions Cup/
FIBA Europe League/
FIBA EuroCup/
FIBA EuroChallenge/
FIBA Europe Cup 2016-)

(Paras saavutus Kataja Basketin pääsy kahdeksan parhaan joukkoon v. 2013)
1
Krka Novo Mesto: FIBA EuroChallenge 2011
Taso 4:
(FIBA Europe Regional Challenge Cup/
FIBA Europe Cup 2003-05/
FIBA EuroCup Challenge)

(Paras saavutus LrNMKY:n pääsy neljän parhaan joukkoon v. 2006)

* Euroopan kolmanneksi arvostetuin seurajoukkuekilpailu, nykyisin nimellä FIBA Europe Cup.
** Euroopan toiseksi arvostetuin seurajoukkuekilpailu, nykyisin nimellä ULEB Eurocup.
*** Euroopan arvostetuin seurajoukkuekilpailu, nykyisin nimellä ULEB Euroliiga (markkinointinimenä Turkish Airlines Euroleague).

Lisätietoa

FIBA Europe Cup 2016, jatkolohko O, 2. kierros:
Kataja Basket – Krka Novo Mesto (SLO)
LähiTapiola Areena, Joensuu, keskiviikko 06.01. klo 18:30

Liput: 20/12/7 eur, ennakkoon Ennakkolippu.com ja Kataja Shop (Kauppakeskus Metropol).

Tervetuloa!

 

« Takaisin