Ajankohtaista

Kokenut Lamayn Wilson on Kataja Basketin neljäs ulkomaalaispelaaja, Thomas Scrubb jatkaa joukkueessa

Kuva © Basket.co.il

35-vuotias amerikkalaislaituri Lamayn Wilson korvaa Nathan Healyn, jonka sopimus purettiin koeajan puitteissa perjantaina. Kanadalaislaituri Thomas Scrubb (24) puolestaan vakuutti valmennusjohdon omalla testijaksollaan ja pelaa joukkueessa näillä näkymin kauden loppuun.

203-senttinen Wilson tähyää jo 14. ammattilaiskauteensa. Urallaan hän on pelannut mm. Latvian, Venäjän, Saksan, Ranskan, Italian, Ukrainan, Turkin, Georgian, Tsekin ja viimeksi Israelin pääsarjassa. Europelikokemusta yhdysvaltalaisen Troyn yliopiston kasvatilla on käytännössä kaikista merkittävistä eurooppalaisista seurajoukkuekilpailuista. Lokakuussa alkava FIBA Europe Cup käynnistää jo 11. europelikautensa.

Kataja Basket ja Joensuu eivät ole Wilsonille täysin vieraita kohteita, sillä hän edusti kaudella 2013-14 ranskalaista Cholet Basketia, joka pelasi kahdesti joensuulaisia vastaan FIBA EuroChallengen alkulohkossa. Kataja yllätti Cholet´n kotonaan 76-70, mutta ranskalaiset etenivät lopulta jatkopeleihin kun taas Kataja jäi alkulohkoon.

Tällä viimeisimmällä europelikaudellaan Wilson kirjautti Cholet Basketille 12 ottelussa keskimäärin 9,8 pistettä, 5,3 levypalloa, 1,3 syöttöä ja 0,8 riistoa. Cholet Basketin ote ei tuolloin kantanut EuroChallengen pudotuspeleihin saakka, mutta tätä edeltäneellä kaudella (2012-13) Wilson juhli kilpailun voittoa samaralaisen Krasnye Krylian riveissä siirryttyään Venäjälle vuodenvaihteen 2013 jälkeen.

Tilastollisesti parhaan EuroChallenge-kautensa Wilson pelasi kaudella 2005-06 (kilpailtiin ”FIBA EuroCup” -nimen alla) Cholet Basketin riveissä, tuolloin pisteitä syntyi keskimäärin 16,5 per ottelu.

Euroopan ykköstason seurajoukkuekilpailua, Euroliigaa, Wilson pelasi kaudella 2008-09 (joukkueenaan ranskalainen SLUC Nancy) 12,1 pisteen keskiarvolla.

Kakkostason kilpailua, Eurocupia, hän on pelannut neljän kauden ajan, 2007-08 (ranskalainen Asvel Basket) ja 2009-12 (turkkilainen Türk Telekom, ukrainalainen Budivelnik, tsekkiläinen CEZ Nymburk). Tilastojen valossa kausi 2007-08 oli näistä paras, pisteitä Asvel Basketille syntyi 17,1 per ottelu.


Kuva © Sebastien Meunier

Viime kaudella Wilson pelasi Israelissa Winner Leaguen puolivälieriin edenneessä Ironi Nes Zionassa. Tilastonsa olivat 36 ottelun jälkeen 11,8 pistettä, 5,1 levypalloa, 1,6 syöttöä, 1,5 riistoa ja 0,5 torjuntaa. Heittoprosentit kirjattiin 56 (kakkoset), 34 (kolmoset) ja 74 (vapaaheitot).

Yhden EuroChallenge-mestaruuden lisäksi amerikkalaisen meriittilistalla on kaksi muutakin kultamitalia, toinen Ukrainan (Budivelnik v. 2011), toinen Tsekin (CEZ Nymburk v. 2012) pääsarjasta.

Ripaus myös onnea

Kataja Basket -päävalmentaja Jukka Toijala on luottavainen läpi uransa Euroopan kovimmissa sarjoissa jatkuvasti yli 10 pisteen ja 5 levypallon keskiarvoilla esiintyneen konkarin suhteen.

– Kyseessä on nelospaikan pelaaja, joka pelaa tarvittaessa myös kolmospaikkaa. Hyvä skoraaja ja urheilija, joka tuo mukanaan todella kovan luokan osaamista, Toijala selvittää.

– Hän pystyy operoimaan sekä kolmen pisteen viivan takana että lähempänä koria. Levittää peliä eikä häntä voi heittotaitonsa vuoksi jättää vapaaksi. Kokenut pelaaja, joka on säästynyt suuremmilta vammoilta. Tehnyt takuuvarmaa työtä Euroopan huippusarjoissa ja ollut juuri siksi erittäin haluttu kaudesta toiseen.

– Tähän saakka emme ole tämän tason kiinnityksissä juurikaan onnistuneet, nyt olimme varmasti hieman onnekkaitakin, Toijala uskoo.

– Pöydällään oli tarjouksia myös omaa sarjaamme tasokkaammista paikoista, mutta näissä peliminuutit olisivat todennäköisesti jääneet vähäisemmäksi kuin mitä meillä oli tarjota. Yksi ehto siirrossa oli -europelien lisäksi- nimenomaan se, että roolinsa tulee olemaan riittävän suuri.

Lamayn Wilson saapuu Joensuuhun alkuviikosta.

Kataja Basket kaudella 2015-16

Koeajalla esiintynyt laituri Thomas Scrubb on ollut odotusten mukainen ja vakuuttanut erityisesti monipuolisuudellaan. Hänen kanssaan on sovittu jatkosta kauden loppuun.

Takamiehet: Teemu Rannikko, Petri Virtanen, Trevis Simpson (USA), Marius Van Andringa, Johannes Lasaroff, Antto Laatikainen
Pienet laiturit: Thomas Scrubb (GBR/CAN), Jesse Niemi, Samu Ruskio
Isot laiturit: Lamayn Wilson (USA), Nicolai Hvidberg Andersen (DEN), Atte Perttu ja Tommi Huolila
Sentteri: Carson Desrosiers (USA)

Valmentajat: Jukka Toijala, Tuomas Oja
Huolto, fysioterapia, hieronta: Tapio Riutta, Jarmo Tötterström, Anssi Ahtiainen, Noora Riutta
Joukkueenjohtaja: Jukka Törmälä
Manageri: Jarkko Miinin
Lääkäri: Sakari Kekki
Kuljetuspäällikkö: Ari Huikuri

Korisliiga käynnistyy Katajan osalta reilun viikon päästä maanantaina 5. lokakuuta kotiottelulla Kouvolan Kouvoja vastaan. Myös 28. lokakuuta käynnistyvässä FIBA Europe Cupissa pelataan ensin kotikentällä, vastassa on tuolloin bulgarialainen BC Rilski Sportist.

Lamayn Wilson pähkinänkuoressa

Syntymäaika: 11.06.1980
Kansalaisuus: USA
Pituus/cm: 203
Paino/kg: 100
Pelipaikka: 3-4
Yliopisto: Troy State University, USA
Seurat, joita edustanut:

 • Ironi Nes Ziona (Winner League/ISR I)
 • Capitanes de Arecibo (BSN, PUR I)
 • Krasnye Krylia (PBL/RUS I, FIBA EuroChallenge ja VTB United -liiga)
 • BC Armia (Superleague/GEO I ja FIBA EuroChallenge)
 • CEZ Nymburk (NBL/CZE I, ULEB Euroliiga -karsinta ja ULEB Eurocup ja VTB United -liiga)
 • Budivelnik (Superleague/UKR I, ULEB Euroliiga -karsinta, ULEB Eurocup)
 • Türk Telekom (TBL/TUR I ja ULEB Eurocup)
 • Nancy (Pro A/FRA I ja ULEB Euroliiga)
 • Lyon-Villeurbanne (Pro A/FRA I ja ULEB Cup)
 • Cantu (Serie A/ITA I)
 • Miami Heat (NBA Summer League, Orlando, USA)
 • San Francisco City Team (San Francisco Bay Area Pro City League, USA)
 • Cholet Basket (Pro A/FRA I, FIBA EuroCup ja FIBA EuroChallenge)
 • Yunnan Honghe (Summer League, CHN)
 • Ludwigsburg (Bundesliga/GER I)
 • Cedar Rapids River Raiders (USBL, USA)
 • Florence Flyers (USBL, USA)
 • Sta. Lucia Realtors (PBA/PHI I)
 • Avtodor Saratov (Superleague/RUS I ja FIBA Europe Cup)
 • San Francisco City Team (San Francisco Pro-Am League, USA)
 • Brevard Blue Ducks (USBL, USA)
 • BK Skonto Riga (LBL/LAT I ja FIBA Europe Champions Cup)
 • Troy Trojans (NCAA I, USA)
 • Pearl River (Community College) Wildcats (NJCAA, USA)
 • Highland Home (High School) Flying Squadron (AHSAA, USA)

Kausi 2015-16 kansainvälisissä seurajoukkuekilpailuissa: 11.
Maaottelut: –

« Takaisin