Ajankohtaista

Kokenut kanadalaissentteri Ryan Wright Kataja Basketiin

Joensuulaisen Kataja Basketin kokoonpano täydentyy sisäpelaajalla. Joukkueeseen liittyy entuudestaan tuttu nimi, Namika Lahtea kaudella 2014-15 edustanut 31-vuotias Ryan Wright. 205-senttinen kanadalainen tiedetään paitsi erinomaiseksi joukkuepelaajaksi myös kivikovan asenteen omaavaksi ammattilaiseksi, joka on nähnyt koripallomaailmaa monesta eri kulmasta. Wright valmistui yhdysvaltalaisesta Oklahoman yliopistosta vuonna 2010 ja on sen jälkeen pelannut ammattilaisena kahdeksan kauden ajan. Suomen ohella hänellä on pelikokemusta mm. Turkista, Ukrainasta, Unkarista, Puolasta, Venezuelasta, Meksikosta, Kiinasta, Taiwanista, Etelä-Koreasta ja Australiasta.

Wright ja Namika Lahti olivat keväällä 2015 kova haaste historiansa ensimmäiseen Korisliiga-mestaruuteen matkalla olleelle Katajalle, sillä pudotuspelien 1. kierroksen ratkaisu nähtiin vasta viidennessä kohtaamisessa. Kanadalainen merkkautti näissä otteluissa tilastot 11,8 pistettä ja 8,0 levypalloa. Runkosarjan 39 ottelussa vastaavat lukemat olivat 16,3 ja 8,9.

Varmat otteensa toivat seuraavaksi kahdeksi kaudeksi töitä Unkarista ja samalla Wright pääsi ensi kertaa kokemaan pelitempoa myös kansainvälisissä sarjoissa.

Kausi 2015-16 kului Falco KC Szombathelyssa, joka pelasi sekä Unkarin pääsarjaa (Wrightin tilastokeskiarvot 13,2 pistettä ja 7,9 levypalloa) että FIBA Europe Cupia (11,5/8,2).

Seuraava Unkarin-osoite oli Szolnoki Olaj (pääsarjassa 6,0 pistettä ja 5,5 levypalloa), jonka riveissä Wright nähtiin loppuvuonna 2016 myös Mestarien Liigassa (5,6/4,0). Tammikuussa 2017 maa pysyi samana, seuraksi vaihtui Vasas Budapest (13,0/7,3).

Työt Unkarissa päättyivät toukokuussa (2017) ja jo kesäkuussa Wright pelasi australialaista SBL-liigaa Joondalup Wolvesin riveissä. 20 ottelussa pinnoja kertyi keskimäärin 16,9 ja levypalloja 8,1. Panoksensa edesauttoi joukkueen etenemistä aina syyskuiseen finaaliin saakka, jossa Perth Redbacks oli parempi.

Kausi 2017-18 käynnistyi osaltaan viime marraskuussa. Kanadalainen testasi kansainvälisen ASEAN-liigan vauhtia seitsemän ottelun ajan Singapore Slingers -joukkueessa ja merkkautti keskimäärin 20,1 pistettä ja 13,4 levypalloa per matsi. Tammikuussa hän piipahti Bahrainin pääsarjassa Al-Ahlin riveissä (5 ottelua: 16,6/12,8) ennen kuin sai tarjouksen entuudestaan tutusta Turkin kakkosliigasta.

Pesti Turkkiin oli urallaan jo kolmas ja alkoi tämän vuoden helmikuussa. Wright pelasi kauden loppuun Karesi Spor -joukkueessa kirjauttaen 13 ottelussa keskimäärin 25 minuutin peliajalla lukemat 12,4 pistettä ja 6,1 levypalloa. Kahden pisteen heitot (71/102) osuivat 70 ja vapaaheitot (19/42) 45 prosentin tarkkuudella.


Copyright © FIBA.Basketball.

”Mentaliteetiltaan todellinen huippu-urheilija”

Päävalmentaja Juha Sten on luottavainen, sillä valmennusjohdon omaa taustatyötä tukemaan saatu muu palaute pelaajasta on järjestään positiivista.

Lahdessa Wrightin joukkuetovereita olivat nyky-Kataja-pelurit Atte Perttu ja Matias Ojala, joilla on silloisen Namika-valmennuksen (joensuulaislähtöinen Ilkka Palviainen) tapaan pelkkää hyvää kerrottavaa kanadalaisesta. Myös paluun Joensuuhun tekevä Daniel Mullings tuntee maanmiehensä heidän pelattua heinäkuussa Torontossa kesäliigaa samassa joukkueessa.

– Ryan on erinomainen persoona ja viimeksi Suomessa ollessaan hän oli erittäin pidetty joukkuetoveri. Mentaliteetiltaan kyseessä on todellinen huippu-urheilija, joka ymmärtää esimerkiksi ravinnon ja kehonhuollon merkityksen, Sten kertoo.

– Pelaajana hän on tehokas molemmissa päissä kenttää, hyvä levypalloissa ja (hyökkäys)korille ”rullauksessa”. Omalla korilla urheilullisuutensa luo uhkaa vastustajalle.

”Erinomainen organisaatio, hienot fanit”

Kun Wrightilta kysyy perinteisen ”miltä nyt tuntuu” -kysymyksen, ei vastausta tarvitse kauaa odotella. On selvää, että paluu Suomeen on hänelle erityisen mieluinen.

– Edellinen kertani oli upea kokemus.

– Ensinnäkin, ihmiset olivat mukavia. He ovat hieman samanlaisia kuin me kanadalaiset, joten tiedän, että tulen tälläkin kertaa tuntemaan oloni kotoisaksi hyvin nopeasti.

– Kohtasimme tuolloin Korisliigan puolivälierissä Katajan ja venytimme sarjan viidenteen otteluun. Hävisimme joukkueelle, jossa oli loistavia pelaajia kuten Teemu RannikkoReggie Arnold ja Ken Horton, Wright luettelee aivan kuin asia olisi tapahtunut eilen.

– Tappion myötä arvostukseni Katajaa kohtaan kasvoi huomattavasti. Kyseessä on erinomainen, osaava organisaatio, jolla on hienot fanit. Mietin, että jos vielä palaan Suomeen, olisi mahtavaa päästä pelaamaan juuri Katajaan ja kun tämä tilaisuus nyt tarjoutui, tulee seuran edustaminen olemaan minulle suuri kunnia.

– Atte (Perttu) ja ”Matu” (Matias Ojala) olivat Lahdessa erityisen hyviä ystäviäni ja olemme pitäneet tasaisesti yhteyttä viime vuosina, joten on upeaa päästä jälleen samaan joukkueeseen kanssaan.

– Niin ikään odotan uutta tilaisuutta saada tehdä töitä Danielin (Mullings) kanssa. Olemme tänä kesänä harjoitelleet ja pelanneet yhdessä ja välillemme on kehittynyt tietynlainen kemia. Danielin nopeus ja urheilullisuus yhdistettynä omaan pelityyliini ovat mielestäni hyvä yhdistelmä.

– Olen myös tyytyväinen mahdollisuudesta saada pelata kansainvälisiä pelejä. Kamppailu muita vahvoja eurooppalaisia seuroja vastaan sytyttää aina erityisesti.

– Tämä kesä on ollut kiireinen. Olen treenannut, ohjannut muiden treenejä sekä järjestellyt muutamia hyväntekeväisyysjuttuja. Ylsimme Nike Crown -kesäliigassa Torontossa finaaliin ja viime viikonloppuna minulla oli vielä mahdollisuus olla mukana pelaamassa Bahamalla Kentuckyn yliopistojoukkuetta vastaan. Hienoja kokemuksia kaikki ja nyt on aika palata töihin aloittamaan yhdeksäs ammattilaiskauteni.

Kataja Basket -sopimustilanne 16.8.2018

Takamiehet: Ilari Seppälä, Joni Herrala, Johannes Lasaroff, Daniel Mullings (CAN)
Pienet laiturit: Topias Palmi, Rahlir Hollis-Jefferson (USA)
Isot laiturit/sisäpelaajat: Matias Ojala, Atte Perttu, Tommi Huolila, Samuli Vanttaja, Ryan Wright (CAN)

Päävalmentaja: Juha Sten
Apuvalmentaja: Petri Virtanen
Fysiikkavalmentajat: Anssi Ahtiainen, Noora Kolunsarka

Joukkueeseen haetaan vielä yhtä ulkomaalaisvahvistusta pelintekijän tontille.

Ryan Wright pähkinänkuoressa

Syntymäaika: 27.01.1987
Kansalaisuus: CAN
Kotipaikka: Toronto, Ontario, Kanada
Pituus/cm: 205
Paino/kg: 109
Pelipaikka: 5
Yliopisto: University of Oklahoma (Norman, Oklahoma), USA
Seurat, joita edustanut: Loyola Catholic Secondary School Warriors (OFSAA, CAN), UCLA (University of California, Los Angeles) Bruins (NCAA I, USA), University of Oklahoma Sooners (NCAA I, USA), Ormanspor Genc Ankara (TB2L/TUR II), Trotamundos de Carabobo (LPB/VEN I), Jin Qiang Sichuan (NBL/CHN II), Cherkaski Mavpy (Superleague/UKR I), Soles de Mexicali (LNBP/MEX I), Taiwan Mobile Leopards (SBL/TW I), Anwil Wloclawek (TBL/POL I), Busan KT SonicBoom (KBL/KOR I), Gelisim Koleji (TB2L/TUR II), Indios de San Francisco (LNB/DOM I), Namika Lahti (Korisliiga/FIN I), Falco KC Szombathely (A Division/HUN I, FIBA Europe Cup), Szolnoki Olaj (A Division/HUN I, FIBA Champions League), Vasas Budapest (A Division/HUN I), Joondalup Wolves (SBL, AUS), Singapore Slingers (ASEAN Basketball League), Al-Ahli (Premier League/BRN I), Karesi Spor (TBL/TUR II)
Kausi 2018-19 ammattilaisena: 9.
Kausi 2018-19 Katajassa: 1.
Kausi 2018-19 Korisliigassa: 2.
Korisliigan yhden ottelun piste-ennätys: 27 (Namika Lahti vs KTP-Basket 22.03.2015)
Kausi 2018-19 kansainvälisissä seurajoukkuekilpailuissa: 4.
Kansainvälisten seurajoukkuekilpailujen yhden ottelun piste-ennätys: 26 (Singapore Slingers (SG) vs Chong Son Kung Fu (CHN) 17.11.2017 – ASEAN Basketball League)
A-maaottelut: –
Muuta:

  • Edusti yliopistovuosinaan kahta kivikovaa opinahjoa, UCLA:ta ja Oklahomaa, joiden riveissä ylsi parhaimmillaan NCAA:n finaaliin (UCLA 2007). UCLA:ssa pelitoverinaan oli mm. Russell Westbrook ja Oklahomassa Blake Griffin.
  • Twitter: @Ryan_Wright1
  • Instagram: @rwright1
  • Facebook: Ryan Wright
  • Nettisivut: RyanWrightBasketball.com

Lisätietoa:
> Ryan Wrightin Kataja Basket -pelaajakortti

”You have to always be professional, you have to take care of your body” -Ryan Wright

”Ryan Wright, a true Pro Baller” (ONPOINTBASKETBALL @ YouTube)

« Takaisin