Ajankohtaista

Kataja Basket pelaa keskiviikkona arvokkaasta FIBA Europe Cup -lohkovoitosta: ”Lähdemme siitä että Minsk kaatuu”

fiba-europe-cupFIBA Europe Cupia pelataan alkulohkojensa osalta vielä yksi kierros ja mukaan lähteneistä 56 joukkueesta 21 on jo varmistanut paikkansa 32 parhaan jatkopeleissä. Näin ovat tehneet myös keskiviikkona lohkon N herruudesta Joensuussa taistelevat Kataja Basket ja valkovenäläinen Tsmoki-Minsk. Lohkovoitto olisi todella arvokas, sillä sen myötä jatkolohkoon valikoituva vastus vaikuttaisi vähintäänkin kohtuulliselta.

Mikäli Kataja onnistuisi kaatamaan Minskin toistamiseen tässä sarjassa, se siis voittaisi lohkonsa ja yksi kolmesta jatkolohkovastustajasta olisi varmuudella itävaltalainen Güssing Knights. Kaksi muuta lohkokumppania tulisivat joukosta ruotsalainen Södertälje, belgialainen Oostende, italialainen Varese, unkarilainen Falco Szombathely, kyproslainen AEK Larnaca, kosovolainen Sigal Prishtina sekä kazakstanilainen Astana.

Lohkokakkoseksi jääminen toisikin sitten vastaan Ranskan pääsarjaa johtavan ASVEL Villeurbannen sekä slovenialaisen KRKA Novo Meston. Jatkolohkon kolmas joukkue olisi tällöin joko israelilainen Maccabi Rishon, venäläinen Enisey Krasnoyarsk tai bulgarialainen Lukoil Academic Sofia.

Katajan, Tsmoki-Minskin ja edellä mainittujen Güssing Knightsin, ASVEL Villeurbannen sekä KRKA Novo Meston lisäksi jatkopaikkansa ennen päätöskierrosta ovat varmistaneet viime kaudella Katajassa kovaa jälkeä tehneen Robert Arnoldin edustama belgialaisseura Belfius Mons-Hainaut sekä maanmiehensä Port of Antwerp Giants, italialainen FoxTown Cantu, latvialainen BK Ventspils, puolalaiset Rosa Radom ja WKS Slask Wroclaw, romanialainen Energia Targu-Jiu, ukrainalainen Khimik Yuzhne, virolainen Tartu University Rock, turkkilaiset Royal Hali Gaziantep ja Türk Telekom Ankara, ranskalainen Elan Chalon, tanskalainen Bakken Bears Aarhus, saksalainen Fraport Skyliners, kroatialainen Cibona Zagreb ja tsekkiläinen CEZ Nymburk.

”Haluamme ehdottomasti voittaa lohkon”

– Olemme Kataja-historiassa harvinaisen tilanteen edessä: lohkon viimeinen ottelu pelaamatta ja jatkopaikka jo varmistettuna, päävalmentaja Jukka Toijala juttelee.

– Kun olemme päässeet pelaamaan tärkeimmät matsit kotikentällä, olemme yleensä onnistuneet. Samaan pyritään myös nyt, Toijala sanoo viitaten etenkin kauteen 2012-13 ja tuolloin käytyihin tiukkoihin, voitollisiin FIBA EuroChallenge -kotiotteluihin alku- ja jatkolohkossa.

Kataja ylsi kolme viikkoa sitten harvinaiseen saavutukseen Tsmoki-Minskin kaaduttua vieraskentällä (88-82). Kyseessä on suomalaisen seurajoukkueen ensimmäinen europelivoitto Valko-Venäjällä. Tätä ennen niin Lahden NMKY, Espoon Honka, KTP kuin Bisonskin ovat palanneet kotiin tappion kärsineenä.

– Haluamme ehdottomasti voittaa lohkon ja lähdemme siitä että Minsk kaatuu keskiviikkona toistamiseen. Se antaisi jatkoa ajatellen valtavasti itseluottamusta, Toijala uskoo.

Tsmoki-Minskin ykkössentteri, amerikkalainen Garrett Stutz pelasi kaksi ensimmäistä FIBA Europe Cup -peliä (Komárnoa ja Rilski Sportistia vastaan) tilastoilla 18,5 pistettä ja 9,0 levypalloa, mutta loukkasi sittemmin polvensa. Hän ei mitä todennäköisimmin ole vielä pelikuntoinen.

Toijala näkee, että vallitsevassa tilanteessa sunnuntaina pelattu Korisliiga-ottelu Salon Vilpasta vastaan oli hyvä kenraaliharjoitus.

– Vilpas-peli palveli meitä sillä tavoin kivasti, että kun Minskiltä on oletettavasti vielä Stutz sivussa, niin heidän isot pelaajansa Ivan Maras ja Pavel Ulyanko ovat saman tyylisiä kuin mitä Vilppaalla Juho Nenonen ja Austin Dufault. Molemmat pelaavat paljon kasvot kohti koria. Lisäksi Minskin perimeter-haastaminen on aktiivista ja Vilppaasta esimerkiksi Doug Wiggins ja Monyea Pratt pelasivat juuri näin. Paljon samoja elementtejä.

– Minskin pelistä on vielä erikseen huomioitava heidän intensiteettinsä avoimella kentällä. Jos otamme huonon ratkaisun emmekä pysty organisoituun puolustukseen paluuseen, he tulevat kovaa. Meidän tulee pyrkiä pakottamaan heidät mahdollisimman paljon viisi vastaan viisi -peliin, uransa 28. kansainväliseen seurajoukkueotteluun joukkonsa ohjaava Toijala suunnittelee.

Pienen lisämausteen otteluun tuo se, että Minsk pelasi maanantai-iltana Loimaalla VTB-liigaa* Biisoneita vastaan. Tiukka taisto kääntyi kotijoukkueelle lukemin 76-73. Tappio oli valkovenäläisille kauden ensimmäinen vieraskentällä: otteluun lähdettäessä Tsmoki-Minskin vierassaldo oli kahden FIBA Europe Cup – ja neljän VTB-liiga -matkaottelun jälkeen 6-0.

Toijala ei koe asetelmassa juurikaan etua Katajan suuntaan.

– Minsk on tottunut matkustamiseen, he tekevät sitä todella paljon. Vierassaldonsa oli tosiaan ennen maanantai-iltaa sekä VTB:ssä että Europe Cupissa puhdas, tilillään voitot mm. Kazanista ja Astanasta. Aika kova respect sinne suuntaan noista suorituksista… Kertoo siitä, kuinka kova joukkue meitä vastaan keskiviikkona tulee.

Kun alkulohko saadaan päätökseen, on aikaa jatkolohkovaiheen käynnistymiseen vain kaksi viikkoa. Kataja pelaa varmuudella ensimmäisen ottelunsa vieraskentällä 16. joulukuuta. Kotiareenalle joukkue pääsee pelaamaan toisella kierroksella 6. tammikuuta. Siitä eteenpäin pelataan viikon välein.

* VTB United -liiga (sarjasta käytetään myös nimeä Itä-Euroopan liiga) on vuonna 2008 perustettu kansainvälinen koripallosarja. Sarjan pääsponsorina toimii venäläispankki VTB Bank, mistä liigan nimi. Suomalaisjoukkueista Espoon Honka pelasi sarjaa kaudella 2010-11 ja Torpan Pojat karsi siihen pääsystä syksyllä 2011. Bisons Loimaa pääsi mukaan v. 2014 ja se pelaa sarjaa nyt toista kautta putkeen. Kaudella 2015-16 VTB-liigassa on yhteensä 16 joukkuetta, joukossa mm. Euroopan parhaassa sarjassa, Euroliigassa, pelaavat venäläisjätit CSKA Moskova, Lokomotiv-Kuban Krasnodar ja Petteri Koposen edustama moskovalainen Khimki.

Katseet kapteeni Rannikkoon

Viime viikon keskiviikkona europelin (slovakialaista MBK Rieker Komárnoa vastaan) kuumeen vuoksi väliin jättänyt Teemu Rannikko teki sunnuntaina onnistuneen paluun kokoonpanoon. Otteensa Salon Vilpasta vastaan olivat tutun teräviä, päättäväisiä sekä ennen kaikkea tehokkaita. Henkilökohtaiseksi saaliikseen kertyi 17 pistettä, 3 levypalloa ja 7 koriin johtanutta syöttöä. Kolmen pisteen heitot osuivat tarkasti: 5/10.

Rannikon panosta on mahdotonta korostaa liikaa, sillä etenkin kansainvälisissä peleissä hän on tälläkin kaudella ollut aivan omaa luokkaansa. Henkinen merkityksensä joukkueelle on valtava ja muut ansiot voi lukea suoraan FIBA Europe Cup -tilastoista: 15,0 pistettä ja peräti 12,5 koriin johtanutta syöttöä per ottelu. Eroa syöttötilastokakkoseen on yli 5 syöttöä! Kun Rannikkoa myös rikotaan keskimäärin 6 kertaa ottelussa (sarjassa kahdeksanneksi eniten), on merkillepantavaa, että hänen vapaaheittonsa ovat tähän mennessä osuneet 11/12 (92 %).

Katajan tarkin vapaaheittäjä on tähän mennessä ollut kuitenkin Trevis Simpson, joka on upottanut 17 vaparistaan 16 (94 %, sarjan seitsemänneksi paras tarkkuus).

Myös Tsmoki-Minsk on hyvin esillä sarjan paremmuustilastoissa.

Heittotarkkuuksien osalta on syytä nostaa esiin konkari Aliaksandr Kudrautsau, joka on naulannut 16 kolmosestaan 10 pussin pohjalle (63 %, kuudenneksi paras) sekä ”ex-Biisoni” Anthony Hilliard, joka on 56 prosentin tarkkuudellaan (18/32) kaaren takana aivan yhtä vaarallinen.

Syöttötilastossa Rannikon takana sijaa seitsemän pitää Minskin ykköspelintekijä, serbi Branko Mirkovic (6,4).

Pisteissä Lamayn Wilson (ka 19,6) on kahdeksantena, Trevis Simpson (18,4) sijalla 13 ja Minskin Hilliard (18,0) sijalla 18. Levypalloissa Toijalan esiin nostama Ivan Maras (9,8) on kahdeksas, Kataja-työmyyrä Thomas Scrubb (8,4) kahdeksastoista.

Joukkuetilastoissa Minsk on sarjan 56 joukkueesta ykkönen tehdyissä koripisteissä (92,4 per ottelu) ja kakkonen vapaaheittotarkkuudessa (88 %, Katajan tarkkuus on 75 %). Joensuulaistenkin koritehtailu on tähän mennessä ollut tuloksekasta mitä osoittaa koripistetilaston sija neljä (87,0 per ottelu).

Kahden pisteen heitoissaan valkovenäläiset ovat osuneet viidenneksi parhaiten (tarkkuus on erinomainen 60 %, Katajalla 53 %) ja kolmosissaan kahdeksanneksi parhaiten (42 %). Kataja on kolmostarkkuudessa sijalla 11, kun 39 % heitoista on löytänyt tiensä sukkaan.

Levypallotilasto on eräänlainen kummajainen, sillä Korisliigassa alkukaudella kaikista joukkueista heikoimmin irtopallot näppeihinsä haalineet joensuulaiset (35,9 levyriä ottelua kohden) sijoittuvat tällä hetkellä FIBA Europe Cup -vertailussa peräti kahdeksanneksi (38,6). Tsmoki-Minsk on sijalla 13 (37,6).

Tsmoki-Minsk FIBA Europe Cupissa 2015-16

minsk2015-16

Copyright © Tsmoki-Minsk

 #                           Pelip  Pit  Pa  Synt A-mo  Kasvattajaseura/yliopisto
_______________________________________________________________________________________
 0 Anthony Hilliard (USA)      2-3  193  92  1986   -   Elizabeth City State Univ., USA
 1 Justin Gray (USA)             1  188  85  1984   -   Wake Forest Univ., USA
 3 Ivan Maras (MNE)              4  207 110  1986   X   BC Puducnost Podgorica, MNE
 4 Pavel Ulyanko                 4  204  92  1979   X   Avtozavodets
10 Branko Mirkovic (SRB/BUL)     1  190  85  1982   -   Smederevo, SRB 
11 Aliaksei Lashkevich (C)     4-5  203 110  1978   X   RUOR Minsk
12 Yauheni Beliankou             3  197  95  1995   -   Tsmoki-Minsk
14 Garrett Stutz (USA)           5  213 116  1990   -   Wichita State Univ., USA
15 Aliaksandr Semianiuk        4-5  208 107  1993   X   Vitalyur-RGUOR Minsk
21 Vitali Liutych              2-3  198  90  1992   X   Vitalyur-RGUOR Minsk
30 Dzmitry Paliashchuk (BLR/UKR) 3  199  99  1985   X   RTI-RUOR Minsk
41 Aliaksandr Kudrautsau         2  190  81  1980   X   BK Grodno

Päävalmentaja: Igor Grishchuk (BLR/POL)
Apuvalmentajat: Andrei Krivonos, Rostislav Vergun
Fysiikkavalmentaja, fysioterapeutti: Vitali Chekhovich

Oletetut aloitusviisikot

KATAJA-shield_EmptySpace_Big@2x
Pelintekijät

Branko Mirkovic (SRB/BUL)
(190 cm/s. 1982)

Teemu Rannikko
(189 cm/s. 1980)
Ammattilaiskausi: 13. 18.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 7. 12.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 4
(Balkanin liiga** 2009, Bulgaria 2010, Valko-Venäjä 2014, 2015)
2
(Slovenia 2006, Suomi 2015)
Kausi nykyjoukkueessa: 3. 3.
A-maaottelupelaaja: kyllä
(Bulgaria 2015 )
kyllä
(136 A-mo. 1997-14)
Muuta:
  • Sai Bulgarian passin v. 2013 ja pelasi uuden maajoukkueensa kanssa karsinnat tämän vuoden EM-kisoihin
  • Aiemmin ammattilaisena Serbiassa, Makedoniassa, Bulgariassa (edustanut kolmen kauden ajan samassa lohkossa pelaavaa BC Rilski Sportistia) ja Bosniassa
  • Kolme kautta Balkanin liigaa, yksi kausi Adrianmeren liigaa, menossa kolmas kausi VTB-liigassa ja kolmas kausi FIBA Europe Cupissa/EuroChallengessa
  • Valko-Venäjän cup-mestari 2014, 2015
  • Valittu mm. Bulgarian liigan tähdistöotteluun 2012, Valko-Venäjän liigan tähdistöotteluun 2015
  • Syöttökuninkuuksia
    • Balkanin liiga 2009, 2013
  • Balkanin liigan riistokuningas 2009
  • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä keskimäärin 5,8 pistettä, 3,6 levypalloa, 6,4 syöttöä (7. eniten), 3 pisteen heitot 7/25 (28 %)
  • Ensimmäisessä kohtaamisessa 2 pistettä, 9 levypalloa, 7 syöttöä, pelitilanneheitot 1/8 (13 %)
  • ”Branko Mirkovic – hero or goat?” (VTB-League.com 23.10.2015)
  • EM-kisat 2011 ja 2013, MM-kisat 2014
  • Aiemmin ammattilaisena Italiassa, Sloveniassa, Venäjällä ja Espanjassa
  • Neljä kautta ULEB Euroliigaa, kolme kautta ULEB Eurocupia, kolme kautta Adrianmeren liigaa, meneillään neljäs kausi FIBA:n eurosarjoissa
  • Valittu mm. Euroliiga-kierroksen arvokkaimmaksi pelaajaksi (kausi 2006-07), kahdesti Adrianmeren liigan kierroksen arvokkaimmaksi pelaajaksi (kaudet 2005-06 ja 2006-07), Italian liigan tähdistöotteluun 2004, Adrianmeren liigan tähdistöotteluun 2006, Slovenian liigan tähdistöotteluun 2005
  • Syöttökuninkuuksia
    • Korisliiga 1998, 1999, 2000, 2015
    • FIBA Korac Cup 2000
    • Suomalais-ruotsalainen liiga 1999, 2000
  • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä keskimäärin 15,0 pistettä, 3,0 levypalloa ja 12,5 syöttöä (tilastoykkönen), vapaaheitot 11/12 (92 %)
  • Ensimmäisessä kohtaamisessa 11 pistettä, 2 levypalloa ja 11 syöttöä, pelitilanneheitot 3/11 (27 %)
Pelipaikat 2-3

Aliaksandr Kudrautsau
(190 cm/s. 1980)

Trevis Simpson (USA)
(193 cm/s. 1991)
Ammattilaiskausi: 18. 3.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 6. 1.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 4
(Valko-Venäjä 2011, 2012, 2013, 2015)
0
Kausi nykyjoukkueessa: 5. 1.
A-maaottelupelaaja: kyllä
(2003-14)
ei
Muuta:
  • Aiempaa ammattilaisuraa keskitasoa kovemmissa eurooppalaisissa pääliigoissa: Puolassa, jossa pelasi kausina 2005-08 nykyisen valmentajansa Igor Griszczukin alaisuudessa, Ukrainassa, Turkissa ja Liettuassa
  • Menossa viides kausi VTB-liigassa, kuudes kausi FIBA Europe Cupissa/EuroChallengessa, pelannut myös yhden kauden Baltian liigaa
  • Valko-Venäjän cup-mestari 2011, 2012, 2013, 2015
  • Valko-Venäjän liigan tähdistöottelu 2011, 2015
  • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä keskimäärin 11,2 pistettä, pelitilanneheitot 21/34 (62 %)
  • Ensimmäisessä kohtaamisessa 17 pistettä, 2 levypalloa, 3 riistoa, pelitilanneheitot 7/10 (70 %)
  • ”Kudrautsau survaisi kaasun pohjaan” (Basket.fi 28.1.2011)
  • Ammattilaisuran kaksi ensimmäistä kautta Kreikan pääsarjassa
  • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä keskimäärin 18,4 pistettä, 5,2 levypalloa, 2,6 syöttöä, vapaaheitot 16/17 (94 %) (7. tarkin)
  • Ensimmäisessä kohtaamisessa 22 pistettä, 4 levypalloa ja 4 syöttöä

Anthony Hilliard (USA)
(193 cm/s. 1986)

Thomas Scrubb (GBR/CAN)
(198 cm/s. 1991)
Ammattilaiskausi: 7. 1.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 4. 1.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 0 0
Kausi nykyjoukkueessa: 1. 1.
A-maaottelupelaaja: ei ei
(kuulunut Kanadan A-maajoukkueen leiriryhmään)
Muuta:
  • Edusti viime kaudella Bisons Loimaata ja oli erinomainen finaaleissa Katajaa vastaan
  • Aiemmin ammattilaisena myös Belgian, Saksan ja Ranskan pääsarjoissa sekä Ranskan kakkosliigassa (Pro B), jonka mestari 2013
  • Toinen kausi VTB-liigassa, toinen FIBA Europe Cupissa/EuroChallengessa
  • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä keskimäärin 18,0 pistettä, 5,0 levypalloa, 2,8 syöttöä, 3 pisteen heitot 18/32 (56 %), vapaaheitot 10/11 (91 %)
  • Ensimmäisessä kohtaamisessa 8 pistettä, 7 levypalloa, 3 syöttöä, pelitilanneheitot 3/10 (30 %)
  • VTB United League Highlights 2014-15 (YouTube)
  • Kanadan yliopistosarjan viisinkertainen mestari (2011-15)
  • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä keskimäärin 14,0 pistettä, 8,4 levypalloa, 2,2 syöttöä, kahden pisteen heitot 22/35 (63 %)
  • Ensimmäisessä kohtaamisessa 14 pistettä, 8 levypalloa ja 3 riistoa
Isot laiturit

Ivan Maras (MNE)
(207 cm/s. 1986)

Lamayn Wilson (USA)
(203 cm/s. 1980)
Ammattilaiskausi: 13. 14.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 10. 11.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 4
(Montenegro 2007, 2009, Bahrain 2014, Valko-Venäjä 2015)
3
(Ukraina 2011, Tsekki 2012, FIBA EuroChallenge 2013)
Kausi nykyjoukkueessa: 2. 1.
A-maaottelupelaaja: kyllä
(2008-15)
ei
Muuta:
  • Montenegron cup-mestari 2007, 2009, 2010, Kyproksen cup-mestari 2013, Valko-Venäjän cup-mestari 2015
  • Aiemmin ammattilaisena Serbian, Belgian, Kyproksen, Kreikan ja Bahrainin pääsarjoissa
  • Viisi kautta ULEB Eurocupia, kahdeksan kautta Adrianmeren liigaa, menossa toinen kausi VTB-liigassa ja toinen kausi FIBA Europe Cupissa/EuroChallengessa
  • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä keskimäärin 14,0 pistettä, 9,8 levypalloa (8. eniten), 4,2 syöttöä, 1,0 torjuntaa, 2 pisteen heitot 23/38 (61 %)
  • Ensimmäisessä kohtaamisessa 15 pistettä, 8 levypalloa, pelitilanneheitot 3/8 (38 %)
  • Highlights with BC Buducnost (YouTube)
  • Hurja putki pelikausia kovissa eurooppalaisissa liigoissa kuten esim. Venäjällä, Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Turkissa, Ukrainassa, Tsekissä, Georgiassa ja Israelissa
  • Yksi kausi ULEB Euroliigaa, neljä kautta ULEB Eurocupia, kaksi kautta VTB United -liigaa, meneillään kuudes kausi FIBA:n eurosarjoissa
  • Valittu mm. kuudesti eri liigojen tähdistöotteluihin: neljästi Ranskassa, kerran Saksassa, kerran Latviassa
  • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä keskimäärin 19,6 pistettä (8. eniten), 7,2 levypalloa, kolmen pisteen heitot 19/36 (53 %)
  • Ensimmäisessä kohtaamisessa 17 pistettä, 10 levypalloa, 2 syöttöä, 1 torjunta
Sisäpelaajat

Aliaksandr Semianiuk
(208 cm/s. 1993)

Carson Desrosiers (USA)
(213 cm/s. 1991)
Ammattilaiskausi: 6. 1.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 4. 1.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 3
(Valko-Venäjä 2012, 2013, 2015)
0
Kausi nykyjoukkueessa: 4. 1.
A-maaottelupelaaja: kyllä
(2014-15)
ei
Muuta:
  • Päässyt pelaamaan käytännössä vasta ykkössentteri Garrett Stutzin loukkaannuttua – nousi suoraan aloitusviisikkoon
  • Pelannut koko uransa kotimaassaan Valko-Venäjällä
  • Yksi kausi Baltian liigaa, meneillään neljäs kausi VTB-liigassa ja kolmas kausi FIBA Europe Cupissa/EuroChallengessa
  • Valko-Venäjän liigan torjuntakuningas 2014
  • Valko-Venäjän cup-mestari 2012, 2013, 2015
  • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä keskimäärin 6,8 pistettä, 2,3 levypalloa, 0,8 torjuntaa, pelitilanneheitot 12/20 (60 %)
  • Ensimmäisessä kohtaamisessa 5 pistettä, 1 levypallo, 2 syöttöä
  • Kataja Basket –historian pisin liigapelaaja
  • FIBA Europe Cup 2016:ssa tähän mennessä keskimäärin 7,8 pistettä, 7,0 levypalloa, 1,6 torjuntaa (5. eniten), kahden pisteen heitot 18/26 (69 %)
  • Ensimmäisessä kohtaamisessa 6 pistettä, 6 levypalloa, 1 torjunta

** Balkanin liiga (Balkan International Basketball League) on kansainvälinen koripallosarja, jota on pelattu kaudesta 2008-09. Viime kaudella mukana oli 10 joukkuetta, jotka tulivat Albaniasta, Bulgariasta, Kosovosta, Makedoniasta, Montenegrosta ja Romaniasta.

Päävalmentajat vertailussa

KATAJA-shield_EmptySpace_Big@2x

Igor Griszczuk (BLR/POL)

Jukka Toijala
Ikä: 51 43
Kasvattajaseura: RTI Minsk Kouvolan Kouvot
Pääsarjakausi: 8.
(Czarni Slupsk (POL), Anwil Wloclawek (POL), Tsmoki-Minsk (BLR))
9.
(Kouvot, Kataja Basket)
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 2.
(Tsmoki-Minsk: FIBA Europe Cup/EuroChallenge, VTB United -liiga)
3.
(Kataja Basket: FIBA Europe Cup/EuroChallenge)
Nykyseurakausi: 2. 5.
Mestaruudet: 1
(Valko-Venäjän liiga: Tsmoki-Minsk 2015)
0
Voitot kansainvälisissä seurajoukkuepeleissä/
kansainväliset ottelut:
17/41 (41 %) 14/27 (52 %)
Muut saavutukset:
  • Puolan A-maajoukkueen päävalmentaja v. 2010 (15 ottelua, joista 8 voittoa)
  • Yksi Puolan pääsarjan hopea (2010 Anwil Wloclawek)
  • Kaksi Puolan pääsarjan pronssia (2006 Czarni Slupsk, 2009 Anwil Wloclawek)
  • Pelaajana 1981-02
    • Valko-Venäjän A-maajoukkue 1995-96
    • Pääosa ammattilaisurasta Puolassa
    • Kaksi Puolan cup-mestaruutta (1995 ja 1996 Anwil Wloclawek)
    • Viisi Puolan pääsarjan hopeaa (1993, 1994, 1999, 2000, 2001 Anwil Wloclawek)
    • Yksi Puolan pääsarjan pronssi (1995 Anwil Wloclawek)
    • FIBA European Cupin*** pistekuningas 1996 (Anwil Wloclawek; ka 26,9 pistettä per ottelu)
    • Anwil Wloclawek on jäädyttänyt pelinumeronsa 12 (v. 2006)
  • Miesten A-maajoukkueen valmennusryhmässä vuodesta 2010
  • FIBA EuroChallengessa sijoitus kahdeksan parhaan joukossa 2013 (Kataja Basket)
  • Korisliigan vuoden valmentaja 2008 (Kouvot)
  • Kaksi Suomen Cup -mestaruutta (2011 ja 2012 Kataja Basket)
  • Neljä SM-hopeaa (2008 Kouvot, 2011, 2012 ja 2014 Kataja Basket)
  • Kaksi SM-pronssia (2010 Kouvot, 2013 Kataja Basket)
  • Pelaajana 1989-06
    • 11 A-maaottelua
    • Kolme SM-kultaa (1995, 1999, 2004 Kouvot)
    • Kolme SM-hopeaa (1997 ja 1998 Kouvot, 2003 Kataja)
    • Yksi SM-pronssi (2002 Kataja)
    • Kaksi Suomen Cup -mestaruutta (1998 Kouvot ja 2003 Kataja)
    • Kouvot on jäädyttänyt pelinumeronsa 5 (v. 2012)
    • Ammattilaisena myös Belgiassa
Muuta: Pesti Anwilissa (alkoi v. 2008) päättyi potkuihin loppuvuodesta 2010 minkä jälkeen ei valmentanut ammatikseen neljään vuoteen ennen kuin Tsmoki-Minsk palkkasi hänet marraskuussa 2014. Piti välivuoden seurajoukkuevalmennustyöstä kesästä 2014 kesään 2015.

*** Nykyisin vastaava sarja on ULEB Eurocup (Euroopan kakkostason kilpailu)

Seuravertailu

KATAJA-shield_EmptySpace_Big@2x
Perustettu/v.: 2006 1949
Kotipaikka: Minsk, Valko-Venäjän pääkaupunki ja maan suurin kaupunki, 2,1 miljoonaa asukasta Joensuu, 75000 asukasta
Kotihalli: Minsk Arena, katsojakapasiteetti 14000 LähiTapiola Areena, katsojakapasiteetti 2500
Pääsarjakausi: 10. 21.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 7. 4.
Voitot kansainvälisissä seurajoukkuepeleissä/
kansainväliset ottelut:
48/153 (31 %) 14/33 (42 %)
Kansainvälisillä kentillä: 2009-10:

  • FIBA EuroChallenge****: alkulohko (2 voittoa, 4 tappiota)

2010-11:

  • FIBA EuroChallenge: karsinta (0-1 ja 1 tasapeli)
  • VTB United -liiga: runkosarja (4-6)

2011-12:

  • FIBA EuroChallenge: karsinnasta alkulohkoon (4-4)
  • VTB United -liiga: runkosarja (1-15)

2012-13:

  • FIBA EuroChallenge: 16 parhaan joukkoon (5-7)
  • VTB United -liiga: runkosarja (3-15)

2013-14:

  • FIBA EuroChallenge: 8 parhaan joukkoon (puolivälierät) (8-6)
  • VTB United -liiga: runkosarja (4-14)

2014-15:

  • FIBA EuroChallenge: alkulohko (2-4)
  • VTB United -liiga: runkosarja (7-23)

2015-16:

  • FIBA Europe Cup: varma paikka 32 parhaan joukossa (tällä hetkellä 4-1)
  • VTB United -liiga: 16 joukkueen runkosarjassa sijalla 9 (4-4)
2012-13:

  • FIBA EuroChallenge: karsinnasta alkulohkoon, sitten jatkolohkoon sekä lopulta 8 parhaan joukkoon (puolivälierät) (8 voittoa, 8 tappiota)

2013-14:

  • FIBA EuroChallenge: alkulohko (2-4)

2014-15:

  • FIBA EuroChallenge: alkulohko (0-6)

2015-16:

  • FIBA Europe Cup: varma paikka 32 parhaan joukossa (tällä hetkellä 4-1)
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 7
(Valko-Venäjä 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015)
1
(Suomi 2015)
Muuta:
  • Kuusinkertainen Valko-Venäjän cup-mestari (2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015)
  • Toimi kauden 2012 loppuun nimellä Minsk-2006
  • Budjetti kaudella 2013-14 oli n. 2 miljoonaa euroa, lähes kolminkertainen Katajan silloiseen budjettiin verrattuna.
  • Kolminkertainen Suomen cup-mestari (2003, 2011, 2012)
  • Kuusi SM-hopeaa (2003, 2006, 2009, 2011, 2012, 2014)
  • Neljä SM-pronssia (2002, 2005, 2007, 2013)
  • Budjetti kaudella 2015-16: 720000 eur

**** Euroopan kolmanneksi arvostetuin seurajoukkuekilpailu, nykyisin nimellä FIBA Europe Cup.

Suomi vs. Valko-Venäjä

Vuonna 1991 itsenäistyneen Valko-Venäjän paras saavutus tähän mennessä on 22-vuotiaiden miesten EM-kulta v. 1994. Suomen kaikkien aikojen parhaan EM-tason sijoituksen hankkivat B-pojat EM-kisoissa v. 1981, jolloin joukkueemme oli neljäs.

Miehet tilastovertailussa:

Lisenssipelaajat (miehet ja naiset): 17000 11000
FIBA-ranking: 32.
(naiset: ei rankattu 90 parhaan joukkoon)

(ei rankattu 90 parhaan joukkoon; naiset: 10.)
Maaottelukohtaamiset/kpl: 1
(EM-karsinnat 1993, Suomi voitti 81-78)
Seurajoukkuekohtaamiset/kpl: 10
Seurajoukkuekohtaamiset: FIBA Korac Cup 2000: BK Grodno-93 – Lahden NMKY 73-63
FIBA Korac Cup 2000: Lahden NMKY – BK Grodno-93 81-74
VTB-liiga 2010-11: Minsk-2006 – Espoon Honka 90-60
VTB-liiga 2010-11: Espoon Honka – Minsk-2006 58-86
FIBA EuroChallenge 2014: KTP-Basket – Tsmoki-Minsk 64-100
FIBA EuroChallenge 2014: Tsmoki-Minsk – KTP-Basket 104-73
VTB-liiga 2014-15: Bisons Loimaa – Tsmoki-Minsk 102-79
VTB-liiga 2014-15: Tsmoki-Minsk – Bisons Loimaa 93-82
FIBA Europe Cup 2016 Tsmoki-Minsk – Kataja Basket 82-88
VTB-liiga 2015-16: Bisons Loimaa – Tsmoki-Minsk 76-73
Voitot: Suomi – Valko-Venäjä 4-6
NBA-pelaajat/kpl: 2
(Hanno Möttölä, Atlanta Hawks 2000-02 ja Erik MurphyChicago Bulls 2013-14)
0
Olympiakisat
Osallistumiskerrat: 2
(1952, 1964; paras sijoitus 9.)
Mestaruudet:
Mitalit:
MM-kisat
Osallistumiskerrat: 1
(2014; sijoitus 22.)
Mestaruudet:
Mitalit:
EM-kisat
Osallistumiskerrat: 15
(paras sijoitus 6.)
Mestaruudet:
Mitalit:
Osallistuminen suurimpiin eurosarjoihin
(ULEB/FIBA/VTB)
Osallistuneita joukkueita yhteensä:
(Suomi vv. 1958-16, Valko-Venäjä vv. 1994-16)
18 4
Osallistumiskerrat: 111 22
Mestaruudet
Taso 1:
(FIBA European Champions´ Cup/
FIBA Euro League/FIBA SuproLeague/ULEB Euroleague)

(Paras saavutus HKT:n pääsy kahdeksan parhaan joukkoon v. 1964)

(Paras saavutus RTI Minskin pääsy 32 parhaan joukkoon v. 1994)
Taso 2:
(FIBA European Cup Winners´ Cup/
FIBA European Cup/FIBA Saporta Cup/ULEB Cup/ULEB Eurocup/VTB United League)

(Paras saavutus ToPo:n pääsy 16 parhaan joukkoon v. 1998)

(Paras saavutus Tsmoki-Minskin sijoittuminen VTB-liigan runkosarjassa sijalle 7 (12 joukkuetta) kaudella 2010-11)
Taso 3:
(FIBA Korac Cup/FIBA Europe Champions Cup/FIBA Europe League/FIBA EuroCup/FIBA EuroChallenge/FIBA Europe Cup 2016-)

(Paras saavutus Katajan pääsy kahdeksan parhaan joukkoon v. 2013)

(Paras saavutus Tsmoki-Minskin pääsy kahdeksan parhaan joukkoon v. 2014)
Taso 4:
(FIBA Europe Regional Challenge Cup/FIBA Europe Cup 2003-05/FIBA EuroCup Challenge)

(Paras saavutus LrNMKY:n pääsy neljän parhaan joukkoon v. 2006)

 

Lisätietoa

FIBA Europe Cup 2016, alkulohko N, päätöskierros:
Kataja Basket – Tsmoki-Minsk (BLR) LähiTapiola Areenalla
keskiviikkona 02.12. klo 18:30

Liput: 20/12/7 eur, ennakkoon Ennakkolippu.com ja Kataja Shop (Kauppakeskus Metropol).

Otteluisäntä: KARJALAN TEKSTIILIPALVELU

Ottelu näkyy myös VeikkausTV:llä.

Tervetuloa!

 

« Takaisin