Ajankohtaista

Kataja Basket palaa luottavaisena kotikentälle, keskiviikkona vastassa venäläisjätti Avtodor Saratov

Mestarien Liigaa on mahdollista katsastaa Joensuussa vielä kerran ennen vuodenvaihdetta. Kataja Basketin marraskuussa kärsimät kaksi peräkkäistä kotitappiota ovat muisto vain joukkueen otettua niiden perään tuikiharvinaiset voitot Turkista ja Israelista. Keskiviikkoisesta väännöstä tasapisteissä olevan Avtodor Saratovin kanssa tulee tästä huolimatta varmuudella vaikea, sillä kotijoukkue on edelleen yhtä sisäpelaajaa vajaa ja hurjalla nimilistalla operoivalla venäläisjoukkueella on tapana pitää sellaista tempoa, että väsymyksen yllättäessä juna jättää nopeasti.

Mestarien Liigan alkulohkovaiheessa ollaan menty yli puolivälin. Kahdeksan pelatun kierroksen jälkeen (kaikkiaan alkulohkokierroksia on 14) ovat Katajan lohkon B kärjessä sijoilla 1-2 tasapistein ranskalainen Le Mans ja italialainen Reyer Venezia (molemmilla kaksi tappiota). Turkkilainen Karsiyaka (kolme tappiota) on sijalla kolme ja sijoilla 4-5 ovat tasapisteissä Avtodor sekä Kataja (molemmilla neljä tappiota).

Lohkon loppupäässä sijoilla 6-7 ovat tasapistein israelilainen Maccabi Rand Media ja romanialainen Oradea (molemmilla viisi tappiota). Ainoastaan pohjalla (sija 8) majailevan ukrainalaisen Khimikin (seitsemän tappiota) tilanne jatkopaikan suhteen alkaa olla lähestulkoon tekemätön paikka.

Viidestä alkulohkosta seuraavalle kierrokselle pääsevät kunkin lohkon neljä parasta sekä lisäksi neljä parasta lohkoviitosta. Näiden taakse jäävät kahdeksan seuraavaa joukkuetta (Mestarien Liigan sijat 25-32) jatkavat kansainvälistä kauttaan FIBA Europe Cupissa.

Mestarien Liigan lohko B:n tilanne 12.12.2016.

Avtodor voitti kaksi ensimmäistä otteluaan (ukrainalainen Khimik vieraissa, Kataja kotona). Karsiyakan haettua pisteet Saratovista niukalla piste-erolla (76-74) kuittasivat venäläiset tapahtuneen reilulla voitolla Israelissa. Seuranneen kahden peräkkäistappion (Venezia, Le Mans) jälkeen joukkueeseen tehtiin muutoksia ja viime kierroksella Avtodor ottikin kotikentällään ”pakkovoiton” Khimikistä.

Kataja puolestaan aloitti lohkovaiheen kahdella peräkkäistappiolla (Maccabi kotona, Avtodor vieraissa murskaluvuin 84-113), yllätti sitten Le Mansin Joensuussa (77-76) ja haki heti perään vierasvoiton Ukrainasta. Kahden peräkkäisen kotitappion (Venezia ja Oradea) jälkeen joukkue kirjautti suomalaista koripallohistoriaa vierasvoitoilla sekä Karsiyakasta että Maccabista.

Joensuulaisilla on jäljellä kotiottelut Avtodorin lisäksi Khimikiä (3.1.2017) ja Karsiyakaa (24.1.2017) vastaan.

Bykov tuo johtajuutta, Hunter röyhkeyttä ja voimaa

Avtodor-leirissä ei pitkään katseltu alkukauden epävarmoja esityksiä, joiden myötä joukkue oli vajonnut kotoisen VTB-liigan häntäpäähän ja Mestarien Liigassakin suunta oli lohkokärjestä poispäin: kroaattijätti Tomislav Zubcicin (BCL:ssä 13,4 pistettä ja 5,0 levypalloa) sopimus purettiin muutama viikko sitten ja samassa yhteydessä Venäjän A-maajoukkueleiritykseen kuulunut sentteri Artem Klimenko (BCL:ssä 9,6 pistettä ja 5,3 levypalloa) vuokrattiin Euroliiga-joukkue Unics Kazaniin.

Uusia tulijoita oli kolme. Takakenttä vahvistui merkittävästi maajoukkuekapteeni Sergey Bykovin sekä amerikkalaisen Marquis Teaguen myötä. Vince Hunter puolestaan saapui tuomaan voimaa sekä urheilullisuutta ns. isoon päähän.

Hankkimalla NBA-kokemustakin omaavan Teaguen joukkue katsoo vain ja ainoastaan VTB-otteluihin sekä mahdollisiin Mestarien Liigan pudotuspeleihin: koska amerikkalainen on edustanut BCL-alkulohkovaiheessa jo yhtä joukkuetta (israelilainen Ironi Nahariya), ei hän ole pelikelpoinen ennen kilpailun seuraavaa vaihetta.

Avtodor-takakenttä Bykov, Teague, Michael ”Johnin poika” Stockton, Branden FrazierMaxim Kolyushkin, Evgeny Kolesnikov on yhdellä sanalla ”aikamoinen”.

33-vuotiaasta Bykovista joukkue sai oman ”teemurannikkonsa” ja ennen kaikkea johtajuutta ja kokemusta rekrytoinnillaan on varmasti haettukin. Michael Stockton (isä John on NBA:n kautta aikain paras koriin johtaneissa syötöissä ja pallonriistoissa) on pelannut neljä kautta Saksassa ja yhden NBA D-liigassa. Katajaa hän rankaisi ensimmäisessä kohtaamisessa mm. kahdeksalla syötöllä. Branden Frazier puolestaan johtaa Mestarien Liigan syöttötilastoa (ka 7,8) ja venäläiskaksikolla Kolyushkin – Kolesnikov on kokemusta aina maajoukkueympyröistä lukuisiin europelikausiin.

Avtodorin laituriosasto on oma lukunsa.

Nicolas Minnerath johtaa sekä BCL:n että VTB:n pistetilastoa ja on molempien sarjojen ykkönen myös vapaaheittotarkkuudessa. Vince Hunterin lempinimi ”Beast” kertoo osaltaan minkälaisesta koripallokenttien miehestä on kysymys ja Mestarien Liiga -debyytissään Khimikiä vastaan hän hurjasteli siihen malliin, että highlight-koosteiden tekijöillä piti kiirettä.

Kun joukkueeseen kuuluu myös venezuelalaista alkuperää oleva USA:n yliopistokoripalloilussa kannuksensa hankkinut nuori hurjapää Michael Carrera sekä kaksi sisäpelaajajättiä, 215-senttinen Artem Zabelin ja 210-senttinen Alan Makiev, pitää vastustajien scouttaustiimeillä kiirettä jotta riittävät faktat jokaisesta pelaajasta tulevat ylöskirjatuiksi.

Puhtaasti tuloksiin tuijottamalla tehdyt muutokset ovat tähän mennessä kannattaneet, sillä uuden amerikkalaiskaksikon saapumisen jälkeen Avtodor on pelannut VTB-liigaa saldolla voitto (Kalev Tallinna viime lauantaina) ja tappio (Khimki Moskova 3.12.), kun lukemat ennen näitä otteluja olivat 1 voitto ja 7 tappiota. Mestarien Liigassa uusi kokoonpano on ollut kentällä kerran, tuloksena em. Khimik-kotivoitto viime kierroksella ja mm. takamies-kapteeni Bykov oli pelipäällä jaellen tässä ensimmäisessä Avtodor-ottelussaan 10 koriin johtanutta syöttöä.

Gibson luottaa kotikenttään

Kataja jäi joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa täysin jyrän alle. Avtodor oli aivan omaa luokkaansa: se juoksi nopeita ja sille kirjattiin peräti 34 koriin johtanutta syöttöä. Suurin ero syntyi kuitenkin korien alla: Avtodor nosteli 3 sekunnin alueelta hurjat 60 pistettä Katajan 32 vastaan.

– Avtodor on sarjan paras korintekojoukkue, heillä on sillä osa-alueella hirvittävä määrä taitoa. He myös laittavat hienosti palloa liikkeelle mikä näkyy syöttötilastossa, päävalmentaja Greg Gibson juttelee.

– Hyökkäyksessä he eivät pelaa mitenkään ihmeellisiä settejä vaan luottavat ennen kaikkea yksilötaitoon, jota joukkueessa sitten toisaalta riittääkin.

– Itselleni oli yllätys että he päästivät Zubcicin ja Klimenkon kaltaiset isot pelaajat pois. Pidin heitä ennakkoon meille erityisen hankalina. Nyt näyttäisi siltä että sisäpeli on kenties heikoin lenkkinsä.

– Sanoin jo Saratovissa joukkueelle heti ottelun jälkeen, että meillä tulee olemaan kotona hyvä mahdollisuus. Avtodorhan on ryhmä, joka haluaa lyödä joka matsissa sata pistettä tauluun eikä niin välitä vaikka vastustaja tekisi 90. Voittaaksemme meidän pitää olla hyvin keskittyneitä. Toiseksi, venäläisten takakentän kanssa on pakko pärjätä. Kun vielä saamme pallonmentykset minimoitua ja jatkamme hyvää levypallopeliä on kaikki on jälleen mahdollista.

Kuten Gibson toteaa, Avtodor on tällä hetkellä Mestarien Liigan ykkösjoukkue tehdyissä pisteissä per ottelu (89,0) mitattuna (Kataja 78,4). Sille on myös kirjattu eniten koriin johtaneita syöttöjä (ka 24,5; Kataja 17,3). Myös kahden pisteen heittotarkkuudessa venäläiset ovat sarjan 40 joukkueesta paras (58 %; Kataja 52 %).

– Tietenkin heillä on huikeita pelaajia kuten takakentän Bykov, Frazier, Kolesnikov sekä laidoilla Minnerath, Hunter, Carrera, mutta luotan omiimme. Esimerkiksi Joey (King) puolusti Minnerathia Saratovissa todella hyvin.

Koriin johtaneiden syöttöjen lisäksi muita erityisen merkittäviä eroja joukkuetilastoista löytyy yhden ja kolmen pisteen heittotarkkuuksissa. Avtodor on osunut kaaren takaa 41-prosenttisesti (liigan 3. tarkin), Kataja 35-prosenttisesti. Vapaaheittoviivalla venäläistarkkuus on ollut 77 prosenttia (5. tarkin) Katajan 67 prosenttia vastaan.

Hieman yllättäen Kataja pärjää sekä levypallo- että heitontorjuntavertailussa: levyreitä joukkueet ovat napsineet lähes saman verran (35), torjunnoissa Kataja on selvästi parempi (3,9 vs 2,0).

Gibsonia on viime päivät pitänyt muun toiminnan ohella kiireisenä uuden sisäpelaajan hankinta sen jälkeen kun Nino Johnsonin sopimus viime perjantaina purettiin. Juuri nyt ei tämän asian tiimoilta ole sen enempää kerrottavaa kuin että muutama potentiaalinen ehdokas listalleen on noussut. Lähipäivät tulevat näyttämään mihin suuntaan nämä asiat etenevät.

Joukkuevertailua statistiikan muodossa. Katajan tilastoihin yllä on laskettu mukaan karsintaottelut ruotsalaista Södertälje Kingsiä vastaan.

FIN-RUS 11-57

Suomi ja Venäjä ovat tähän mennessä kohdanneet seurajoukkuekentillä 68 kertaa.

Jos laskuista jätetään pois Venäjän pääsarja (kansainvälinen VTB United -liiga) ja tarkastellaan ainoastaan FIBAn ja Euroleague Basketball/ULEBin sarjoja, on suomalaisjoukkue juhlinut voittoa vain neljästi 30 kohtaamisessa. Näistä vastaavat järjestyksessä Torpan Pojat (FIBA EuroCup 1998, vastassa CSK VVS Samara), Espoon Honka (FIBA Saporta Cup 2000, vastassa Avtodor Saratov) ja kaksi kertaa Bisons Loimaa (molemmat Eurocup 2014, molemmissa vastassa Pietarin Spartak).

Espoon Hongan kaudella 2010-11 ja Bisons Loimaan kausina 2014-16 pelaamasta VTB-liigasta historiankirjoihin jäi 7 voittoa 38 kohtaamisesta – kaikki Bisons Loimaan saavuttamia.

Näin ollen 11 suomalaisseuran juhlintaan päättyneestä ottelusta peräti yhdeksässä on voittajajoukkueen penkin päässä istunut nyky-Kataja-päävalmentaja Greg Gibson.

CSKA:n takavuosien kampittaja tavoittelee uutta nousua

Vuonna 1960 perustetun Avtodor Saratovin kultakauden katsotaan alkaneen edelleen organisaatiota johtavan Vladimir Rodionovin otettua päävalmennusvastuun 1980-luvun alussa. Avtodor osallistui v. 1991 perustettuun Venäjän pääsarjaan heti sen ensimmäisestä kaudesta lähtien ja oli myös ensimmäinen joukkue, joka sai laitettua kunnolla kampoihin kaikkien aikojen neuvostoliittolais-/venäläisjoukkueelle CSKA Moskovalle.

Mestaruudet ovat kuitenkin antaneet vielä odottaa itseään: saaliina Venäjän pääsarjatasolta on tähän mennessä ollut neljä hopeaa ja kaksi pronssia (kaikki 1990-luvulta).

Kansainvälisillä kentillä Avotodor pelaa tällä kaudella jo 15. kertaa ja paras saavutuksensa on välieräpaikka FIBA EuroCupissa v. 1998.

Organisaatio oli vaikeuksissa 2000-luvun ensimmäisen kympin puolivälissä ja vauhtia piti hakea Venäjän alemmista liigoista. Paluu pääsarjatasolle nykyiseen VTB-liigaan tapahtui v. 2014 kun joukkue voitti Venäjän kakkosliigan mestaruuden.

Toissa kaudella (2014-15) Avtodor palasi myös eurosarjohin pelaamalla FIBA EuroChallengessa kahdeksan parhaan joukkoon.

Viime kaudella venäläisjoukkue nähtiin jo Eurocup-tasolla, jolloin se selvisi 32 parhaan jatkopeleihin voitettujen listan näytettyä mm. nimiä Besiktas (TUR), Lietuvos Rytas (LTU), PAOK Thessaloniki (GRE) ja Strasbourg (FRA). VTB-liigassakin tuloksena oli hieno kuudes sija ja sarjakauden aikana kaatui kertaalleen mm. Petteri Koposen tuolloin edustama Khimki Moskova.

Avtodorin koripallokoulun läpikäyneitä aikanaan nuoria, sittemmin urillaan menestyneitä venäläispelaajia ovat mm. Viktor Khryapa, Sergey Monia, Zakhar Pashutin, Semen Antonov ja Artem Zabelin.


Avtodor Saratov -historia lyhyesti.


Avtodor Saratovin paluu aivan Euroopan huipun tuntumaan kaudella 2015-16.

Avtodor Saratov 2016-17


Kuva: BasketballCL.com

 #                      Pelipaikka  Pit   Pa  Synt  A-mo  Kasvattajaseura/yliopisto      
 3 Artem Limonov                 1  198   79  1998     -  Avtodor Saratov
 5 Roman Balandin                4  204  100  1997     -  Avtodor Saratov
 7 Anton Astapkovich (BLR/RUS)   3  200   98  1994     -  CSKA Moscow
 8 Branden Frazier (USA)       1-2  190   77  1992     -  Fordham, USA
10 Sergey Bykov (C)            1-2  190   90  1983    41  Spartak Moscow
15 Maxim Kolyushkin            1-2  192   93  1990    2+  Lokomotiv Kuban
20 Michael Stockton (USA)        1  185   81  1989     -  Westminster, USA
24 Evgeny Kolesnikov             2  193   93  1985    6+  CSKA Moscow
25 Marquis Teague (USA)*         1  188   79  1993     -  Kentucky, USA
32 Vince Hunter (USA)            4  203   93  1994     -  Univ. Of Texas At El Paso, USA
35 Artem Zabelin                 5  215  115  1988     -  Avtodor Saratov
41 Nicolas Minnerath (USA)       4  206   98  1988     -  Detroit Mercy, USA
42 Michael Carrera (VEN/USA)     3  196   98  1993     -  South Carolina, USA
77 Alan Makiev                   5  210  114  1991     -  Voltzhanin-GES Volzhskiy

* Ei ole pelikelpoinen BCL-alkulohko-otteluissa.

Päävalmentaja: Sergey Mokin
Apuvalmentajat: Vladislav Konovalov, Sergey Bykov

Avainpelaajat​:

Takamiehet (pelipaikat 1-2)

 

Sergey Bykov (190 cm/s. 1983)

Ammattilaiskausi: 17.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 13.
A-maaottelupelaaja: kyllä (2007-13, 2016)
Kausi nykyjoukkueessa: 1.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 3

  • Venäjä 2011 (CSKA Moscow)
  • Eurocup 2006 (Dynamo Moscow (RUS))
  • Eurocup 2013 (Lokomotiv Kuban (RUS))

Muuta:

  • Kolmet EM-kisat (2007, 2009, 2011)
    • EM-kultaa 2007
  • Olympiakisat 2008
  • MM-kisat 2010
  • Koko tähänastinen ammattilaisura (2001-17) kotimaassaan Venäjällä (Spartak Moscow, Dynamo Moscow, Universitet Yugra Surgut, CSKA Moscow, Lokomotiv Kuban, Unics Kazan, Avtodor Saratov)
    • Euroliigaa 5 kaudella, Eurocupia 7 kaudella
    • Euroliigan Final Four 2016 (Lokomotiv Kuban)
    • VTB-liigan finalisti 2011 (CSKA Moscow) ja 2013 (Lokomotiv Kuban)
    • Venäjän cup-mestari 2014 (Unics Kazan)
    • Valinta Venäjän pääsarjan tähdistöotteluun 2007 (Dynamo Moscow)
  • Kuluvalla kaudella
    • 1 VTB-liigan ottelussa (vs Tallinnan Kalev) 2 pistettä (pelitilanneheitot 1/5), 2 levypalloa, ei syöttöjä
    • 1 Mestarien Liigan ottelussa (vs Khimik) 12 pistettä (3 pisteen heitot 4/6), 10 syöttöä, 1 riisto
      • Ei pelannut 1. kohtaamisessa vs Kataja (ei ollut tuolloin vielä mukana joukkueessa)

 

Branden Frazier (USA) (190 cm/s. 1992)

Ammattilaiskausi: 3.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 2.
A-maaottelupelaaja: ei
Kausi nykyjoukkueessa: 1.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 0
Muuta:

  • Pelannut ammattilaisurallaan myös Hollannissa, Unkarissa ja Ukrainassa
  • FIBA Europe Cup -puolivälierät 2016 (Khimik (UKR))
  • Ukrainan cup-mestari 2016 (Khimik)
  • Ukrainan Superliga Favorite Sport -sarjan mestari 2016 (Khimik)
  • Kuluvalla kaudella
    • VTB-liigassa (9 ottelua) keskimäärin 10,9 pistettä, 5,9 syöttöä
    • Mestarien Liigassa (8 ottelua) keskimäärin 13,5 pistettä, 7,8 syöttöä (tilastoykkönen)
      • 1. kohtaaminen vs Kataja: 16 pistettä (pelitilanneheitot 7/9), 9 syöttöä

 

Evgeny Kolesnikov (193 cm/s. 1985)

Ammattilaiskausi: 13.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 11.
A-maaottelupelaaja: kyllä (2010)
Kausi nykyjoukkueessa: 2.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 2

  • FIBA EuroCup Challenge 2006 (Ural Great Perm (RUS))
  • FIBA EuroChallenge 2013 (Krasnye Krylia (RUS))

Muuta:

  • MM-kisat 2010
  • Ammattilaisena Venäjän lisäksi Latvian pääsarjassa kahden (VEF Riga) ja Espanjan pääsarjassa yhden (Obradoiro CAB) kauden ajan
    • Eurocupia 2 kaudella (Unics Kazan (RUS), Enisey Krasnoyarsk (RUS))
    • FIBA EuroChallenge -välierät 2011 (Spartak St. Petersburg (RUS))
    • FIBA EuroChallenge -puolivälierät 2015 (Enisey Krasnoyarsk (RUS))
    • Baltian liigan Challenge Cupin finalisti 2008 ja 2009 (molemmat VEF Riga (LAT))
      • MVP 2009
    • Latvian pääsarjan finalisti 2009 (VEF Riga)
    • Kolminkertainen Venäjän cup-mestari: 2011 (Spartak St. Petersburg), 2012 ja 2013 (molemmat Krasnye Krylia)
    • Valinta Latvian pääsarjan tähdistöotteluun 2009 (VEF Riga)
  • Kuluvalla kaudella
    • VTB-liigassa (9 ottelua) keskimäärin 8,6 pistettä, 3 pisteen heitot (12/31) 39 %
    • Mestarien Liigassa (7 ottelua) keskimäärin 10,3 pistettä, kolmen pisteen heitot (14/30) 47 %
      • 1. kohtaaminen vs Kataja: 11 pistettä (pelitilanneheitot 5/8), 6 syöttöä, 4 riistoa

 

Isot laitahyökkääjät (pelipaikka 4)

 

Nicolas Minnerath (USA) (206 cm/s. 1988)

Ammattilaiskausi: 4.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 1.
A-maaottelupelaaja: ei
Kausi nykyjoukkueessa: 1.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 0
Muuta:

  • Pelannut ammattilaisurallaan myös NBA-joukkueessa (Cleveland Cavaliers 2015-16, vain pre-season), NBA D-liigassa sekä Espanjan ja Ranskan pääsarjoissa
  • Mestarien Liiga 2017:n kierroksen 5 pelaaja (BCL 2017 Player of the Week 5)
  • Kuluvalla kaudella
    • VTB-liigassa (9 ottelua) keskimäärin 22,1 pistettä (tilastoykkönen), 7,6 levypalloa, vapaaheitot (48/53) 91 % (tilastoykkönen)
    • Mestarien Liigassa (8 ottelua) keskimäärin 20,5 pistettä (tilastoykkönen), 6,4 levypalloa, 2 pisteen heitot (53/85) 62 %, vapaaheitot (34/34) 100 % (tilastoykkönen)
      • 1. kohtaaminen Katajan kanssa: 15 pistettä (pelitilanneheitot 6/11), 3 levypalloa
  • ”Versatility makes Minnerath Avtodor’s biggest weapon” (BasketballCL.com 18.11.2016)

 

Vince Hunter (USA) (203 cm/s. 1994)

Ammattilaiskausi: 2.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 2.
A-maaottelupelaaja: ei
Kausi nykyjoukkueessa: 1.
Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 0
Muuta:

  • Ensimmäinen ammattilaiskautetnsa alkoi reilu vuosi sitten NBA-joukkueessa (Sacramento Kings, vain pre-season) ja jatkui NBA D-liigan kautta Kreikan pääsarjaan
  • NBA D-liigan tähdistöottelu 2016 (Reno Bighorns)
  • Kreikan cup-mestari 2016 (Panathinaikos Athens)
  • Kreikan pääsarjan finalisti 2016 (Panathinaikos Athens)
  • Kahdeksan ottelua Euroliigaa kaudella 2015-16 (Panathinaikos Athens)
  • Kuluva kausi vei yhdestä NBA-joukkueesta toiseen (Chicago Bulls => Memphis Grizzlies, molemmissa vain pre-season) ennen pari viikkoa sitten alkanutta Avtodor-sopimusta
  • Kuluvalla kaudella
    • VTB-liigassa (2 ottelua) keskimäärin 12,5 pistettä, 5,5 levypalloa
    • 1 Mestarien Liigan ottelussa (vs Khimik) 15 pistettä (2 pisteen heitot 7/9), 6 levypalloa, 3 torjuntaa
      • Ei pelannut 1. kohtaamisessa vs Kataja (ei ollut tuolloin vielä mukana joukkueessa)


 

Päävalmentajat vertailussa

Sergey Mokin
(RUS)

Greg Gibson (USA)
Ikä: 60 47
Kotipaikka: Kuibyshev, RUS Woodstock, Virginia, USA
Nykyseurakausi: 7. 1.
Pääsarjakausi: 7.
(Avtodorozhnik/Avtodor Saratov 1989-94, 2014-15, 2016-17)
8.
(Kauhajoen Karhu 2007-08, 2009-10 (kauden alkupuoli);
Bisons Loimaa 2011-16;
Kataja Basket 2016-17)
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi:

2.
(Avtodor Saratov: FIBA EuroChallenge[3] 2014-15, FIBA Mestarien liiga 2016-17)

4.
(Bisons Loimaa: Eurocup[2] 2013-14, VTB United -liiga[4] 2014-15, 2015-16;
Kataja Basket: FIBA Mestarien liiga 2016-17)

Kansalliset/kansainväliset mestaruudet/kpl: 0 2
(Suomi 2012, 2013 (Bisons Loimaa))
Voitot kansainvälisissä seurajoukkuepeleissä/
kansainväliset ottelut (voitto%):
19/34 (56 %)
(mukaan laskettu VTB United -liigan ottelut ei-venäläisjoukkueita vastaan)
27/80 (34 %)
Muuta:
  • Lähes koko valmennusura (alk. 1989) kahdessa joukkueessa, Saratovissa sekä CSK VVS Samarassa/Krasnye Kryliassa
    • Kaudet 1989-94, 2014-15, 2016-17: Avtodor Saratov
      • Päävalmentaja
      • Venäjän liigan finalisti 1994
      • FIBA EuroChallengessa kahdeksan parhaan joukossa 2015
    • Kaudet 1994-04, 2005-11, 2013-14: CSK VVS Samara/Krasnye Krylia
      • Tehtäviä: miesten joukkueen apuvalmentaja, nuorten joukkueiden päävalmentaja, toiminnanjohtaja
  • Neljä kautta Venäjän kakkosliigassa
    • päävalmentajana kaudet 2004-05 ja 2011-13 (Spartak Primorie Vladivostok ja Severstal Cherepovets)
    • apuvalmentajana kaudella 2015-16 (BC Samara)
  • Toiminut valmentajana myös Venäjän nuorten maajoukkueryhmissä
  • Pelaajaura 1976-89 (Stroitel Samara, Avtodorozhnik Saratov), jolloin myös entisen Neuvostoliiton maajoukkue-edustuksia
Seuravertailu
  KATAJA-shield_EmptySpace_Big@2x
Perustettu/v.: 1960 1949
Kotipaikka: Saratov, Venäjä, 845000 asukasta Joensuu, 75000 asukasta
Kotihalli/
katsojakapasiteetti:
 Kristall Arena/5500 LähiTapiola Areena/2500
Pääsarjakausi: 16. (Venäjän pääsarja)
(1991-04, 2014-17)
22.
(1969-70, 1976-80, 1982-83, 2001-17)
Sijoitus kotimaassa viime kaudella: 6. 5.
Kansainvälinen seurajoukkuepelikausi: 15.
(ensi kertaa 1992-93)
5.
(ensi kertaa 2012-13)
Kansalliset/kansainväliset
mestaruudet/kpl:
0 1
(Suomi 2015)
Voitot kansainvälisissä seurajoukkuepeleissä/
kansainväliset ottelut (voitto%):
108/180 (60 %)
(mukaan laskettu VTB United -liigan ottelut ei-venäläisjoukkueita vastaan)
20/50 (40 %)
Kansainvälisillä kentillä: Mukana: 15 kertaa

  • FIBA Korac Cup/Europe Cup[3] 1993, 1994, 1996, 2001, 2002, 2015
  • FIBA Saporta Cup/EuroCup / ULEB Eurocup[2] 1995, 1997, 1998, 2000, 2016
  • FIBA EuroLeague[1] 1999
  • FIBA Champions Cup/Europe Cup[4] 2003, 2004
  • FIBA Mestarien Liiga 2017

Paras saavutus: FIBA EuroCup[2]-välieräpaikka 1998 (kilpailuissa mukana 48 joukkuetta)

Mukana: 5 kertaa

  • FIBA EuroChallenge/Europe Cup[3]: 2013, 2014, 2015, 2016
  • FIBA Mestarien Liiga 2017

Paras saavutus: FIBA EuroChallenge -puolivälieräpaikka 2013 (kilpailussa mukana 36 joukkuetta)

Muuta:
  • Nelinkertainen Venäjän pääsarjan finalisti (1994, 1997, 1998, 1999)
  • Kaksinkertainen Venäjän pääsarjan pronssimitalisti (1992, 1996)
  • Venäjän kakkosliigan mestari 2009, 2014
  • Joukkueen nimi oli alun perin Spartak Saratov (1960-72), sen jälkeen Avtodorozhnik Saratov (1972-96) ja vuodesta 1996 lähtien Avtodor Saratov
  • 2000-luvun menestynein joukkue Korisliigassa (11 mitalia)
    • Mestari 2015
    • Kuusi SM-hopeaa (2003, 2006, 2009, 2011, 2012, 2014)
    • Neljä SM-pronssia (2002, 2005, 2007, 2013)
  • Kolminkertainen Suomen Cup -mestari (2003, 2011, 2012)
  • Suomen Cup -finalisti 2006
  • Suomen Cup -pronssia 1976
Suomi vs. Venäjä

 

Venäjän Koripalloliitto aloitti toimintansa käytännössä lähes välittömästi Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, syksyllä 1991.

Sekä miesten että naisten maajoukkueet jatkoivat siitä mihin Neuvostoliitto jäi: myös Venäjä on ollut takuuvarma suurturnausosallistuja, joka on voittanut tasaiseen tahtiin erivärisiä mitaleja.

Vuosi 2007 oli venäläiselle koripalloilulle sikäli iso, että miehet sekä naiset voittivat molemmat Euroopan mestaruuden. Naiset olivat yltäneet EM-ykkössijaan jo 2003 ja kultaa joukkue voitti myös 2011. Miesten tuorein mitali on olympiapronssi v. 2012 Lontoon-kisoista.

Miesten joukkue on pelannut jokaisessa EM-lopputurnauksessa vuodesta 1993 lähtien.

Suomen ja Venäjän miesten maajoukkueet ovat iskeneet yhteen kaikkiaan 12 kertaa ja suomalaiset ovat voittaneet otteluista neljä. Venäjä on taipunut Suomelle kaksissa EM-kisoissa peräkkäin (2013 ja 2015).

Venäjän nuorisomaajoukkueilla on palkintokaapit täynnä mitaleja, sillä maa on saavuttanut vuodesta 1993 lähtien yli 30 sijoitusta MM/EM-tasolla kolmen parhaan joukkoon.

Suomen kaikkien aikojen parhaan kansainvälisen sijoituksen hankkivat B-pojat EM-kisoissa v. 1981, jolloin joukkueemme oli neljäs.

Seurajoukkuetasolla Venäjällä -aivan kuten entisessä Neuvostoliitossakin- on yksi ylitse muiden: suuri ja mahtava CSKA. Se on kolminkertainen Euroliiga-mestari, hallitseva sellainen. Lisäksi se on selviytynyt kolme kertaa Euroliigan finaaliin. Muista eurosarjoista venäläisseuroilla on 10 mestaruutta, vähintään kaksi jokaisesta sarjasta.

Tällä kaudella eurosarjoissa pelaa kahdeksan venäläisseuraa: kaksi Euroliigassa, neljä EuroCupissa, yksi Mestarien Liigassa ja yksi FIBA Europe Cupissa.

Miesten seurajoukkuekohtaamisia on ennen Kataja-Avtodor -ottelua käyty yhteensä 68. Näistä suomalaisjoukkue on voittanut ainoastaan 11. Voitoista kaksi on pelattu FIBAn sarjoissa (ToPo 1998, Espoon Honka 2000), kaksi Euroleague Basketballin pyörittämässä Eurocupissa (Bisons Loimaa 2014) ja seitsemän Venäjän mestaruussarjassa, VTB United -liigassa (Bisons Loimaa 2014-16).

Venäjän pääsarjassa on tähän päivään mennessä pelannut kolme suomalaista: Hanno Möttölä (Dynamo Moskova 2005-07), Teemu Rannikko (Khimki Moskova 2007-09) ja Petteri Koponen (Khimki Moskova 2012-16).

Itsenäistyi/v. 1917 1991
Asukkaita/milj. 5,5 146,6
Lisenssipelaajat
(miehet, naiset, juniorit):
18000  12000
(v. 2012)
FIBA-ranking (miehet): 32.
(naiset: ei rankattu)
9.
(naiset: 11.)
Maaottelukohtaamiset (miehet):

Voitot: Suomi 4 – Venäjä 8

Maaottelu 24.08.2016: Venäjä-Suomi 80-62
Maaottelu 21.08.2016: Venäjä-Suomi 84-72
EM-kisat 07.09.2015: Suomi-Venäjä 81-79
EM-kisat 08.09.2013:
Suomi-Venäjä 86-83
Maaottelu 23.08.2013: Venäjä-Suomi 90-73
EM-kisat 08.09.2011: Venäjä-Suomi 79-60
Maaottelu 06.08.2003: Suomi-Venäjä 85-91
Maaottelu 23.07.2003: Suomi-Venäjä 97-81
Maaottelu 30.05.1999: Suomi-Venäjä 63-97
EM-kisat 21.06.1995: Venäjä-Suomi 126-74
EM-karsinnat 09.11.1994: Venäjä-Suomi 129-89
EM-karsinnat 10.11.1993: Suomi-Venäjä 98-96 

Seurajoukkuekohtaamiset (miehet):

Voitot: Suomi 11 – Venäjä 57

FIBA Korac Cup 1995: Stroitel Samara-LaNMKY 112-101
FIBA Korac Cup 1995: LaNMKY-Stroitel Samara 81-93
FIBA EuroCup 1997: Avtodor-ToPo 84-81
FIBA EuroCup 1997: ToPo-Avtodor 98-105
FIBA EuroCup 1998: CSK VVS Samara-ToPo 77-74
FIBA EuroCup 1998: ToPo-CSK VVS Samara 51-50
FIBA Korac Cup 1999: Tapiolan Honka-Arsenal Tula 51-83
FIBA Korac Cup 1999: Arsenal Tula-Tapiolan Honka 79-75
FIBA Saporta Cup 2000: Avtodor-Espoon Honka 76-69
FIBA Saporta Cup 2000: Espoon Honka-Avtodor 81-76
FIBA Korac Cup 2000: Lokomotiv-Piiloset 82-76
FIBA Korac Cup 2000: Piiloset-Lokomotiv 80-86
FIBA Korac Cup 2001: Kouvot-Spartak St. Petersburg 72-73
FIBA Korac Cup 2001: Spartak St. Petersburg-Kouvot 77-63
FIBA Europe League 2004: Ural Great-Espoon Honka 94-51
FIBA Europe League 2004: Espoon Honka-Ural Great 74-99
FIBA EuroCup 2008: CSK VVS Samara-LrNMKY 94-82
FIBA EuroCup 2008: LrNMKY-CSK VVS Samara 76-78
VTB United -liiga 2011: CSKA-Espoon Honka 73-53
VTB United -liiga 2011: Espoon Honka-Unics Kazan Kazan 77-111
VTB United -liiga 2011: Espoon Honka-CSKA 59-66
VTB United -liiga 2011: Unics Kazan Kazan-Espoon Honka 95-62
VTB United -liiga 2012: Torpan Pojat-Enisey Krasnoyarsk 56-85
FIBA EuroChallenge 2013: Kataja-Krasnye Krylia 86-96
FIBA EuroChallenge 2013: Krasnye Krylia-Kataja 66-58
Eurocup 2014: Bisons Loimaa-Spartak St. Petersburg 74-73
Eurocup 2014: Spartak St. Petersburg-Bisons Loimaa 77-88
FIBA EuroChallenge 2014: KTP-Ural Ekaterinburg 75-86
FIBA EuroChallenge 2014: Ural Ekaterinburg-KTP 66-61
VTB United -liiga 2015: CSKA-Bisons Loimaa 99-70
VTB United -liiga 2015: Unics Kazan-Bisons Loimaa 85-80
VTB United -liiga 2015: Enisey-Bisons Loimaa 99-79
VTB United -liiga 2015: Khimki-Bisons Loimaa 94-73
VTB United -liiga 2015: Bisons Loimaa-Krasny Oktyabr 69-82
VTB United -liiga 2015: Nizhny Novgorod-Bisons Loimaa 79-65
VTB United -liiga 2015: Bisons Loimaa-Zenit 63-76
VTB United -liiga 2015: Krasnye Krylia-Bisons Loimaa 65-92
VTB United -liiga 2015: Bisons Loimaa-Lokomotiv Kuban 82-77
VTB United -liiga 2015: Bisons Loimaa-Avtodor 83-89
VTB United -liiga 2015: Bisons Loimaa-CSKA 63-78
VTB United -liiga 2015: Zenit-Bisons Loimaa 100-85
VTB United -liiga 2015: Bisons Loimaa-Unics Kazan 76-82
VTB United -liiga 2015: Bisons Loimaa-Enisey 108-71
VTB United -liiga 2015: Krasny Oktyabr-Bisons Loimaa 75-83
VTB United -liiga 2015: Bisons Loimaa-Khimki 84-87
VTB United -liiga 2015: Bisons Loimaa-Nizhny Novgorod 75-80
VTB United -liiga 2015: Avtodor-Bisons Loimaa 103-83
VTB United -liiga 2015: Bisons Loimaa-Krasnye Krylia 100-43
VTB United -liiga 2015: Lokomotiv Kuban-Bisons Loimaa 111-69
VTB United -liiga 2016: Bisons Loimaa-Khimki 62-81
VTB United -liiga 2016: Nizhny Novgorod-Bisons Loimaa 71-69
VTB United -liiga 2016: Bisons Loimaa-Lokomotiv Kuban 70-68
VTB United -liiga 2016: Bisons Loimaa-Unics Kazan 74-93
VTB United -liiga 2016: Enisey-Bisons Loimaa 88-64
VTB United -liiga 2016: Bisons Loimaa-Zenit 62-83
VTB United -liiga 2016: Avtodor-Bisons Loimaa 85-75
VTB United -liiga 2016: CSKA-Bisons Loimaa 99-67
VTB United -liiga 2016: Krasny Oktyabr-Bisons Loimaa 78-83
VTB United -liiga 2016: Bisons Loimaa-CSKA 82-98
VTB United -liiga 2016: Khimki-Bisons Loimaa 113-83
VTB United -liiga 2016: Bisons Loimaa-Nizhny Novgorod 73-79
VTB United -liiga 2016: Lokomotiv Kuban-Bisons Loimaa 95-55
VTB United -liiga 2016: Unics Kazan-Bisons Loimaa 110-56
VTB United -liiga 2016: Bisons Loimaa-Enisey 99-110
VTB United -liiga 2016: Zenit-Bisons Loimaa 106-73
VTB United -liiga 2016: Bisons Loimaa-Avtodor 86-135
VTB United -liiga 2016: Bisons Loimaa-Krasny Oktyabr 72-109
FIBA Champions League 2017: Avtodor-Kataja 113-84

NBA-pelaajat/kpl: 2
(Hanno Möttölä, Atlanta Hawks 2000-02;
Erik MurphyChicago Bulls 2013-14)
12
(Sergei Bazarevich, Travis Hansen*, Sergey Karasev, Sasha Kaun, Viktor Khryapa, Andrei Kirilenko, Yaroslav Korolev, Kelly McCarty*, Sergei Monia, Timofey Mozgov, Pavel Podkolzin, Alexey Shved)
(nykypelaajat lihavoituina)
(* syntynyt USA:ssa, saanut Venäjän passin myöhemmin)
Olympiakisat (miehet)
Osallistumiskerrat: 2
(1952, 1964)
3
(2000, 2008, 2012)
Mestaruudet:
Mitalit:
(paras sijoitus: 9.)
1
(pronssi 2012)
MM-kisat (miehet)
Osallistumiskerrat: 1
(2014)
4
(1994, 1998, 2002, 2010)
Mestaruudet:
Mitalit:
(paras sijoitus: 22.)
2
(kaksi hopeaa, 1994 ja 1998)
EM-kisat (miehet)
Osallistumiskerrat: 15
(1939, 1951, 1953, 1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965, 1967, 1977, 1995, 2011, 2013, 2015)
12
(1993, 1995, 1997, 1999, 2001, 2003, 2005, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015)
Mestaruudet: 1
(2007)
Mitalit:
(paras sijoitus: 6.)
3
(1 hopea, 2 pronssia)
Osallistuminen suurimpiin eurosarjoihin (miehet)
(Euroliiga/FIBA)
Osallistuneita joukkueita yhteensä: 20 25
Osallistumiskerrat: 104 232
Joukkueita mukana tällä kaudella: 1
(Mestarien Liiga: Kataja Basket)
8
(Euroliiga: CSKA ja Unics Kazan;
EuroCup: Khimki, Nizhny Novgorod, Zenit St. Petersburg ja Lokomotiv Kuban;
Mestarien Liiga: Avtodor Saratov;
FIBA Europe Cup: Enisey)
Mestaruudet
Taso 1:
(nykyisin: Euroliiga)

(Paras saavutus: Helsingin Kisa-Toverien pääsy kahdeksan parhaan joukkoon FIBA Euroopan Mestareiden Cupissa v. 1964)
3
CSKA (3): Euroliiga 2006, 2008, 2016
(lisäksi 3 finaalipaikkaa)
Taso 2:
(nykyisin: EuroCup sekä FIBA Mestarien liiga)

(Paras saavutus: Torpan Poikien pääsy 16 parhaan joukkoon Eurocupissa v. 1998)
5
Khimki (2): Eurocup 2012, 2015;
Dynamo Moscow (1): Eurocup 2006;
Unics Kazan (1): Eurocup 2011;
Lokomotiv Kuban (1): Eurocup 2013
(lisäksi 2 finaalipaikkaa)
Taso 3:
(nykyisin: FIBA Europe Cup)

(Paras saavutus: Kataja Basketin pääsy kahdeksan parhaan joukkoon FIBA EuroChallengessa v. 2013)
3
Unics Kazan (1): FIBA Europe League 2004;
Dynamo St. Petersburg (1): FIBA Europe League 2005;
Krasnye Krylia (1): FIBA EuroChallenge 2013
(lisäksi 5 finaalipaikkaa)
Taso 4:
(pelattu viimeksi kaudella 2006-07 nimellä FIBA EuroCup Challenge)

(Paras saavutus: LrNMKY:n pääsy neljän parhaan joukkoon FIBA EuroCup Challengessa v. 2006)
2
Ural Great (1): FIBA EuroCup Challenge 2006;
CSK VVS Samara (1): FIBA EuroCup Challenge 2007
(lisäksi 1 finaalipaikka)

 

[1] Euroopan arvostetuin seurajoukkuekilpailu, nykyisin nimellä Euroliiga (markkinointinimenä Turkish Airlines Euroleague).
[2] Kilpailu, jota on vuodesta 2002 pelattu nimellä Eurocup. Ollut viime kauteen saakka Euroopan toiseksi arvostetuin seurajoukkuekilpailu. Eurocupia sekä Euroopan arvostetuinta seurajoukkuekilpailua, Euroliigaa, hallinnoi Euroleague Basketball. Tällä kaudella sekä Euroliiga että sen ”pikkuveli” Eurocup joutuvat tulemaan toimeen ilman ranskalaisjoukkueita, jotka ovat sitoutuneet pelaamaan FIBAn alaisia sarjoja (Mestarien Liiga ja FIBA Europe Cup).
[3] Nykyisin FIBA Europe Cup, Euroopan neljänneksi arvostetuin seurajoukkuekilpailu, FIBAn ”kakkossarja” tällä kaudella startanneen Mestarien liigan alla.
[4] Kansainvälinen venäläisliiga, joka on virallisesti myös Venäjän pääsarja.

Mestarien Liiga on Kansainvälisen Koripalloliiton (FIBA) täksi kaudeksi lanseeraama uusi sarja, joka arvostetaan tällä hetkellä maanosan nykyisen ykköskilpailun, Euroleague Basketballin vuodesta 2000 pyörittämän Euroliigan perään yhdessä Euroleague Basketballin järjestämän EuroCupin kanssa. Kataja Basket on tällä kaudella ainoa suomalaisjoukkue, joka osallistuu kansainvälisiin sarjoihin. Etuoikeus Mestarien Liiga -karsintapaikkaan oli SM-kultaa keväällä voittaneella Kouvoilla, mutta sen päätettyä jättää eurokentät tällä kertaa käymättä sai runkosarjan voittanut Kataja mahdollisuuden. Mestarien liigassa on viisi alkulohkoa ja niissä pelaa yhteensä 40 joukkuetta.

 Lisätietoa

Liput

20/12/8 eur, ennakkoon Ennakkolippu.com ja Kataja Shop (Kauppakeskus Metropol)

Otteluisäntä


Tervetuloa!


Mestarien liiga, lohko B, 9. kierros:
Kataja Basket – Avtodor Saratov (RUS)
LähiTapiola Areena, Joensuu, keskiviikko 14.12. klo 19:00

 

 

« Takaisin