Ajankohtaista

Kataja Basket kohtaa ensi viikolla käynnistyvässä FIBA Europe Cupin alkulohkossa joukkueet Itävallasta, Portugalista ja Montenegrosta

Joensuulaisten tie Mestarien Liigan karsinnassa nousi viime viikolla pystyyn, mutta pelit eurokentillä jatkuvat FIBA Europe Cupissa. Alkulohkovaiheessa vastustajiksi saadaan kolme täysin uutta tuttavuutta: itävaltalainen Kapfenberg Bulls, portugalilainen FC Porto sekä montenegrolainen Mornar Bar.

FIBA Europe Cup 2018:n lohkovaiheeseen eteni 52 halukkaasta organisaatiosta 32.

Alkulohkoja on kahdeksan, jokaisessa neljä joukkuetta. Kunkin alkulohkon kaksi parasta jatkavat 16 parhaan joukkueen muodostamiin neljään jatkolohkoon, joista kustakin jälleen kaksi parasta etenevät pudotuspeleihin. Tässä vaiheessa kisaan otetaan mukaan myös Mestarien Liigassa jatkopelien ulkopuolelle jääviä joukkueita, vrt. Kataja viime kaudella.

Katajan otteluohjelma alkulohkossa C:

ke 18.10. Kapfenberg Bulls (AUT) - Kataja Basket
ke 25.10. Kataja Basket - FC Porto (POR)
ke 01.11. Kataja Basket - Mornar Bar (MNE)
ke 08.11. Kataja Basket - Kapfenberg Bulls (AUT)
ke 15.11. FC Porto (POR) - Kataja Basket
ke 06.12. Mornar Bar (MNE) - Kataja Basket

Kapfenberg Bulls

Ensimmäinen vastustaja, Kapfenberg Bulls Itävallasta, on perustettu vuonna 1976. Se voitti keväällä historiansa viidennen mestaruuden, aikaisemmat neljä tulivat putkeen vuosina 2001-04.

Seura on mukana kansainvälisillä kentillä 16. kertaa. Mainittavaa menestystä ei ole tullut ellei sellaiseksi lasketa v. 2009 saavutettua kolmatta sijaa kausina 2007-10 pelatussa Keski-Euroopan Liigassa.

Viimeksi Kapfenberg oli mukana eurokentillä kaudella 2015-16. Joukkue jäi FIBA Europe Cupissa alkulohkoon, mutta antoi näytteen vaarallisuudestaan voittamalla kotonaan sekä Ranskan että Italian pääsarjajoukkueet, Le Havren ja Cantun.

Tämän kauden Kapfenberg aloitti Mestarien Liigan karsinnassa, jossa se putosi ensimmäisellä kierroksella portugalilaiselle Benficalle.

Suomalaiset ja itävaltalaiset joukkueet ovat kohdanneet eurokentillä tähän mennessä kuusi kertaa, viimeksi vuonna 1992. Otteluvoitot kirjataan itävaltalaisille 4-2. Suomalaisvoittajia ovat Torpan Pojat (FIBA Champions Cup 1986) ja Helsingin NMKY (FIBA European League 1992).

Lisätietoa:
> ECE-Bulls.com
> Twitter.com/ecebulls
> Facebook.com/ecebulls
> FIBA.Basketball/EuropeCup/17-18/Kapfenberg-Bulls

FC Porto

Perinteikäs, jopa legendaarinen portugalilaisseura kohdataan Joensuussa keskiviikkona 25. lokakuuta.

Organisaatio on perustettu jo vuonna 1893. Koripallotoiminta käynnistyi v. 1926 ja Porto oli maan ensimmäinen seura, jossa lajia saattoi alkaa harrastaa. Tänä päivänä jaostoihinsa kuuluvat myös biljardi, jalkapallo, käsipallo, nyrkkeily, paraurheilu, pyöräily, rullakiekko ja uinti.

Porto on Benfican jälkeen Portugalin toiseksi menestynein koripalloseura 12 mestaruudellaan. Viimeisin on keväältä 2016, muut se voitti vuosina 1952, 1953, 1972, 1979, 1980, 1983, 1996, 1997, 1999, 2004 ja 2011.

Tämä syksy on seuran 19. kerta kansainvälisillä kentillä. Paras saavutus on yltäminen kahdesti, 1997 ja 2000, kahdeksan parhaan joukkoon silloisessa Euroopan kakkostason kisassa FIBA Euro/Saporta Cupissa.

Viime kaudella Porto tavoitteli tuloksetta paikkaa Mestarien Liigaan. Sen kausi jatkui FIBA Europe Cupin alkulohkossa, jossa saalis jäi laihaksi: ei voittoja.

Viime keskiviikkona joukkue järjesti melkoisen yllätyksen kun se selvisi karsinnasta ensi viikolla alkavaan lohkovaiheeseen. Portugalilaisten nopea peli oli myrkkyä ennakkoarvion mukaan paljon kovemmalle israelilaiselle Bnei Herzliyalle – marginaaliksi jäi silti vain yksi piste. Mainittakoon, että koska kolme viimeistä lohkopaikkaa jaettiin ennakkorankkauksen perusteella, pääsivät myös israelilaiset mukaan.

Suomalaiset ja portugalilaiset joukkueet ovat pelanneet eurokentillä vastakkain tähän mennessä neljä kertaa. Viimeisimmät kohtaamiset lienevät ainakin joensuulaisilla muistissa, sillä Kataja kohtasi kaudella 2014-15 silloisen FIBA EuroChallengen (nyk. FIBA Europe Cup) alkulohkossa kahdesti Benfican häviten molemmat ottelut. Ainoan voiton Suomeen on pelannut Lahden NMKY European Cup Winners Cupissa vuonna 1990. Voittosaldo siis 3-1 Portugalille.

Lisätietoa:
> FCPorto.pt
> Twitter.com/hashtag/FCPbasquetebol
> Facebook.com/FCPorto
> FIBA.Basketball/EuropeCup/17-18/FC-Porto

Mornar Bar

Vuonna 1974 perustetun montenegrolaisseuran penkin päässä nähdään tuttu mies, ensi vuoden maaliskuussa 60 vuotta täyttävä Mihailo ”Pajo” Pavicevic. Hän valmensi Suomessa Espoon Honkaa kaudet 2000-09 minä aikana joukkue voitti mm. viisi Korisliiga-mestaruutta. Myös Petteri Koposen noususta suomalaiseksi supertähdeksi voi antaa ison osan Pavicevicille.

Parhaimmillaan Mornar Bar on yltänyt vuonna 2006 perustetussa Montenegron pääsarjassa finaaliin, kaikkiaan kolmesti. Mestaruus on mennyt joka ikinen kerta Buducnostille, jota mm. Susijengi-sentteri Gerald Lee Jr. edusti kaudella 2012-13.

Alkanut kausi on seuralle kahdeksas kansainvälisillä kentillä. Paras saavutus on Balkanin liigan finaalipaikka keväällä 2016. Kahdeksas sija kovatasoisessa Adrianmeren Liigassa debyyttikaudellaan 2016-17 (14 joukkuetta) on myös maininnan arvoinen.

Vuosi sitten Mornar Bar selvitti tiensä karsinnasta Mestareiden Liigaan, jossa jäi alkulohkoon. Joukkue pelaa tälläkin kaudella kolmea sarjaa: kotimaansa liigan lisäksi Adrianmeren Liigaa ja FIBA Europe Cupia.

Suomalaiset ja montenegrolaiset joukkueet eivät ole aikaisemmin kohdanneet eurokentillä eli tämäkin tilasto päästään kirjoittamaan uusiksi 1. marraskuuta, jolloin Mornar Bar vierailee Joensuussa.

Lisätietoa:
> KKMornar.me
> Facebook.com/KKMornarBar
> Twitter.com/MornarBar
> FIBA.Basketball/EuropeCup/17-18/Mornar-Bar


FIBA Europe Cup -alkulohkot kaudella 2017-18.

Lisätietoa:
”FIBA Europe Cup Regular Season field finalized” (FIBA.Basketball 12.10.2017)
> FIBA.Basketball/EuropeCup/17-18
> Facebook.com/FIBAEuropeCup
> Twitter.com/FIBAEuropeCup

« Takaisin