Ajankohtaista

Kataja Basket kiinnitti kolme kovaa tekijää: Greg Gibson päävalmentajaksi, Tuukka Kotti sentteriksi, Riku Tapio palaa toiminnanjohtajaksi

Joensuulainen Kataja Basket on saanut täydennystä organisaatioonsa. Päävalmentajan pestin ottaa hoidettavakseen kaksinkertainen Korisliiga-mestari Greg Gibson (47 v.). Sisäpeliongelmia poistaa jatkossa ”Susijengi-teräsmies” Tuukka Kotti (35). Toiminnanjohtajan tontille palaa Riku Tapio (28).

Loimaalta Joensuuhun siirtyvän Gibsonin sopimus on kaksivuotinen. Siinä on ensimmäisen kauden jälkeen ns. ulkomaanoptio.

Myös Kotti vaihtaa Biisoni-nutun Kataja-kuosiin ja kanssaan on sovittu mallista 1+2. Myös hänen sopimuksensa sisältää option siirtyä ulkomaille, aikarajana on kuluvan kesäkuun loppu.

Tapio aloittaa seuran palveluksessa elokuussa, kun nykyinen työsopimuksensa kotkalaisen jalkapallojoukkue FC KTP:n kanssa päättyy.

”Aika oli nyt oikea”

Greg Gibson. Kuva © LoKoKo.

Yhdysvaltalaislähtöinen Greg Gibson muistettaneen kotoista koripalloa seuranneiden keskuudessa jo pelivuosiensa ajoilta lähes 20 vuoden takaa. Hän esiintyi 10-vuotisen ammattilaisuransa loppupuolella Suomen I ja II divisioonassa Kauhajoen Pesukarhujen/Karhu Basketin väreissä (1999-01).

Valmennusuransa alkumetreillä Gibson löysi tiensä takaisin Kauhajoelle (kausi 2003-04) eikä hän ole Suomesta sen jälkeen muualle katsellut. Amerikkalainen juhli ykkösdivisioonan mestaruutta ja sen tuomaa Korisliiga-nousua peräti kolmesti (2007,
2009 ja 2011) – kahdesti Karhun ja kerran Loimaan Korikonkareiden (sittemmin Bisons) riveissä.

Keväällä 2010 tehty sopimus Loimaalle oli alku harvinaiselle tapahtumaketjulle: kauden 2010-11 päätteeksi saavutetun seurahistoriallisen Korisliiga-nousun kruunasi Suomen mestaruus siitä jo vuoden päästä. Samaan temppuun ei suomalaisen pääsarjakoripalloilun historiassa ollut pystynyt aikaisemmin kuin Helsingin NMKY vuonna 1984. Gibson nimitettiinkin keväällä 2012 Korisliigan Vuoden valmentajaksi.

Hurmio jatkui ja Pantteri-patsas pysyi Loimaalla myös keväällä 2013 ja saman vuoden syksyllä Bisons pelasi ensi kertaa europelejä. Gibson luotsasi joukkueensa kivikovan Eurocupin alkulohkossa erinomaiseen saldoon 5 voittoa ja 5 tappiota – jatkopaikkakin oli todella lähellä.

Gibson ja Bisons pysyivät Korisliigassa mitalikannassa vielä kahtena seuraavana keväänä, 2014 (pronssia) ja 2015 (hopeaa). Päättyneellä kaudella talousvaikeuksista kärsinyt loimaalaisseura selvisi puolivälieriin.

– Viihdyimme perheen kanssa Loimaalla mainiosti. Suurin syy päätökseeni siirtyä sieltä pois oli se, että aika on nyt oikea. Jukka (joukkueenjohtaja Törmälä) kysyi minua ensimmäisen kerran valmentajaksi Katajaan jo noin 10 vuotta sitten ja itse asiassa Heiska (ex-päävalmentaja Timo Heinonen) soitti minulle 17 vuotta sitten USA:han ja tiedusteli haluaisinko pelata Joensuussa, Gibson kertoo.

– Kataja on todella korkealuokkainen organisaatio ja olen erittäin innoissani tästä mahdollisuudesta.

– Joukkueen pelaajatilanne on valmiiksi hyvä ja Tuukan (Kotti) mukaan saaminen on tietysti iso plussa.

Gibsonin saldo Korisliigassa on 259 runkosarjaottelua, joista joukkueensa (Karhu Basket kausina 2007-08 ja 2009-10 sekä Bisons Loimaa 2011-16) on voittanut 156 (60 %). Pudotuspeleissä hän on poistunut voittajana 33 kertaa 51 ottelusta (voittoprosentti erinomainen 65). Kun tarkastellaan Korisliiga-päävalmentajia, joilla on kokemusta vähintään 50 pudotuspeliottelusta, vain Espoossa urakalla kultaa huuhtoneen Mihailo Pavicevicin voittoprosentti (69) on parempi kuin Gibsonilla.

Eurocupin (2013-14) lisäksi Greg Gibson on luotsannut Bisonsia kahden kauden ajan (2014-16) kovassa VTB United -liigassa. Kaikkiaan tilillään on 70 kansainvälistä ottelua, joista voittoon on päättynyt 22 (31 %).

Yliopistonsa University of South Carolina Aiken on osoittanut kunnioitustaan jäädyttämällä Gibsonin pelinumeron v. 1992 sekä kutsumalla hänet kunniagalleriaansa (USC Aiken Hall of Fame) v. 2007.

Työparikseen Kataja Basketissa Gibson saa tutun Tuomas Ojan, joka on toiminut miesten edustusjoukkueen apuvalmentajana kahden edelliskauden ajan.

– Nyt on aika kääriä hihat ja alkaa töihin. Tavoitteenani on käydä jälleen myös Las Vegasin -leirillä tarkkailemassa ulkomaalaispelaajia. Pidän tärkeänä, että pääsen tapaamaan mahdollisia vahvistuksia myös henkilökohtaisesti ennen rekrytointipäätöstä ja saan tutustua pelaajan persoonaan, Gibson suunnittelee.

– Odotan ennen kaikkea, että pääsen treenauttamaan uutta joukkuettani. Viimeisen parin kauden aikana pelasimme niin paljon otteluja, että harjoitukset menivät usein vain loukkaantumisten välttelyksi.

– Joensuuhun muutan elokuussa. Käytännön syistä perhe jää ainakin aluksi Pirkkalaan.

Greg Gibson pähkinänkuoressa

Syntymäaika: 15.03.1969
Kansalaisuus: USA
Kotipaikka: Woodstock, Virginia, USA
Yliopisto: University of South Carolina Aiken (Aiken, South Carolina), USA
Seurat, joissa valmentanut: The Newman School (Boston, USA) (Massachusetts Bay Independent League, USA), Kauhajoen Karhu Basket (I divisioona, Korisliiga), Loimaan Korikonkarit (I divisioona), Bisons Loimaa (Korisliiga, ULEB Eurocup, VTB United -liiga)
Kausi 2016-17 Korisliigassa: 8.
Kaudet kansainvälisissä seurajoukkuekilpailuissa: 3
Valmentajaura miesten pääsarjatasolla: Kauhajoen Karhu Basket 2007-08 ja 2009-10 (marraskuuhun 2009 saakka), Bisons Loimaa 2011-16

> Greg Gibson Fact File (saavutukset, linkkejä artikkeleihin)

”Pitää houkutella Pete kaivamaan pelikengät vielä kerran esiin”

Tuukka Kotti. Kuva © Tuomas Venhola.

”Jääkö Kotti Joensuuhun?” tulee varmasti olemaan yksi alkukesän suurimpia suomalaisia koripallokysymyksiä.

Monipuolinen sisäpelaaja ei poissulje sopimusoptionsa käyttöä, mutta myöntää että tilanne on tällä hetkellä täysin auki.

– Jos saan hyvän tarjouksen, punnitsen sitä ja teen päätöksen sitten. Vaikea sanoa kuinka asiat tulevat lopulta etenemään, mutta aikaisempina vuosina tarjouksia on tullut vasta heinäkuun puolella, Kotti pyörittelee.

Hieman harvinaisempi sopimus mallia 1+2 saa myös selvityksen.

– Sopimuksen muotoon vaikutti ensisijaisesti se, että en halua sitoutua yhteen paikkaan ennen kuin olen varma siitä että myös perhe viihtyy. Jos ja kun viihdymme Joensuussa hyvin, on kyseessä pelkkä muodollisuus, hän taustoittaa.

Joensuu tullee joka tapauksessa olemaan ilmeisen mieluisa paikka mikäli kaupungissa olevien ystävien määrästä voi päätellä yhtään mitään tulevathan Kotti, Teemu Rannikko ja etenkin keväällä peliuransa paketoinut mutta seuran palveluksessa jatkava Petri Virtanen erityisen hyvin juttuun.

Siirtyminen pois Loimaalta ei silti ollut itsestäänselvä päätös.

– Olemme perheen kanssa viihtyneet Loimaalla erittäin hyvin. Biisoneiden tilanne on tällä hetkellä kuitenkin sen verran hankala, että oli pakko katsella muuallekin. Joensuu oli selkeä ykkösvaihtoehto ja pelaaminen Teemun (Rannikko) ja Peten (Virtanen) kanssa houkutteli. Kun myös Greg (Gibson) teki sopimuksen Katajaan, on kasassa sellainen ryhmä, jonka itsekin valitsisin, jos joukkuetta kasaisin. Pelaajatilanne näyttää myös kokonaisuutena hyvältä.

– Joo, pitää tosiaan Pete houkutella kaivamaan pelikengät vielä kerran esiin, Kotti naurahtaa viitaten Virtasen jo tekemään lopettamispäätökseen antaen samalla ymmärtää olevansa aivan tosissaan kiinnostunut pelaamisesta kanssaan.

”Vuosi kerrallaan”

Päättyneellä kaudella toisen kerran Korisliiga-uransa aikana Vuoden puolustuspelaajaksi nimitetty Kotti on eittämättä yksi kaikkien aikojen suomalaisista koripalloilijoista. Hän on ollut mukana kaikissa 2000-luvun arvokisajoukkueissa: kolme kertaa EM-lopputurnauksessa, v. 2011, 2013 ja 2015, sekä MM-kisoissa v. 2014.

Maajoukkue-edustustehtävät kiinnostavat Kottia edelleen ja nimensä löytyykin myös tuoreimmalta Susijengi-leirityslistalta. Ilman vastoinkäymisiä hän tehnee loppukesällä kotimaista korishistoriaa: kahden seuraavan maaottelun jälkeen A-maaottelutilaston ykkössijaa vuosikaudet hallussaan pitänyt Jouko Heikkinen (190 matsia, Kotti 189) väistyy.

– Alkukesän harjoittelen Turussa, paljon myös Teemunkin (Rannikko) kanssa, kunnes maajoukkue kokoontuu heinäkuun puolivälissä, Kotti suunnittelee.

– Tavoitteeni ovat vuoden päästä pelattavissa EM-kotikisoissa. Tänä kesänä ei tarvitse laittaa ihan kaikkea peliin, kun ei ole karsintapelejä. Se tietenkin helpottaa. Juuri nyt tunne kehossa on hyvä, kun on jo ehtinyt huilaamaan kauden päättymisen jälkeen. Mennään kuitenkin vuosi kerrallaan.

Kotin A-maaotteluissa repimä levypallomäärä, 893, on kautta aikain suurin. A-maaottelupisteitä hän on tehnyt tähän mennessä 1454 mikä on 12. paras noteeraus.

Suomessa pelaamansa kahdeksan kauden aikana hänet on kertaalleen valittu myös Korisliigan Vuoden pelaajaksi (Espoon Honka 2010). SM-mitaleja palkintokaapissaan on kaksi: yksi hopea (2015) ja yksi pronssi (2014).

Ulkomailla Forssan Koripoikien kasvatti on pelannut seitsemän kautta, kuusi Italiassa ja yhden Ranskassa. Italian pääsarjassa Kotti esiintyi kausina 2007-08 ja 2012-13.

Viime kaudella Kotti pelasi Korisliigassa 30 ottelua, joissa keskimäärin 24 minuuttia. Tilastokeskiarvonsa olivat 10,9
pistettä, 6,9 levypalloa ja 1,6 syöttöä. VTB-liigan 27 ottelussa Greg Gibson peluutti sentteriään keskimäärin 23 minuuttia, jolloin tilastolukemiksi muodostuivat 9,3 pistettä, 5,4 levypalloa ja 1,9 syöttöä.

– Mestaruus on tietenkin ensisijainen tulostavoite, mutta näin vahemmalla iällä on oppinut arvostamaan sitäkin, että koris myös tuntuu kivalle. Toivottavasti edessä on hauska kausi, ensimmäistä miesten kultamitaliaan edelleen jahtaava Kotti päättää.

Tuukka Kotti pähkinänkuoressa

Syntymäaika: 18.03.1981
Pituus: 205 cm
Paino: 102 kg
Pelipaikka: 5
Kasvattajaseura: Forssan Koripojat
Seurat, joita edustanut: FoKoPo (Korisliiga, I divisioona), Salon Vilpas Vikings (Korisliiga, Suomalais-ruotsalainen
liiga), Providence College Friars (NCAA I/USA), Ignis Castelletto Ticino (Serie A2/ITA II), Rieti (Serie A/ITA I), Etendard de Brest (Pro B/FRA II), Espoon Honka (Korisliiga), Ferrara (Serie A2/ITA II), Imola (Serie A2/ITA II), Cremona (Serie A/ITA I), Bisons Loimaa (Korisliiga, ULEB Eurocup, VTB United League)
Ammattilaiskaudet ulkomailla: 7
Kausi 2016-17 Korisliigassa: 9.
Korisliigan yhden ottelun piste-ennätys: 28 (Bisons Loimaa vs Kataja Basket 22.03.2016)
Kaudet kansainvälisissä seurajoukkuekilpailuissa: 3
Kansainvälisten seurajoukkuekilpailujen yhden ottelun piste-ennätys: 22 (Bisons Loimaa vs Spartak St. Petersburg (RUS) – ULEB Eurocup 06.11.2013)
Juniorimaaottelut: 14
A-maaottelut: 189 (6/2016 mennessä)
A-maaottelujen yhden ottelun piste-ennätys: 23 (FIN @ SWE 28.06.2003)
A-maaottelujen yhden ottelun levypalloennätys: 18 (FIN @ POR 13.07.2010)
Muuta: On uransa jo päättäneen Kataja-ikoni Petri Virtasen pojan kummisetä

> Tuukka Kotin Kataja Basket -pelaajakortti (saavutukset, linkkejä artikkeleihin)

Kataja Basketin sopimustilanne 3.6.2016

Valmentajat: Greg Gibson (USA), Tuomas Oja

Pelaajat:
Takamiehet: Teemu Rannikko (35 v.)
Laiturit: Atte Perttu (26), Jesse Niemi (26)
Sentterit: Tommi Huolila (23), Tuukka Kotti (35)*
* Optio siirtyä ulkomaille kesäkuun loppuun mennessä

Taustaryhmä:
Huolto: Tapio Riutta, Martti Miinin
Fysioterapeutit: Jarmo Tötterström, Anssi Ahtiainen
Hieroja: Noora Riutta
Lääkäri: Sakari Kekki
Kuljetuspäällikkö: Ari Huikuri
Joukkueenjohtaja: Jukka Törmälä
Manageri: Jarkko Miinin

”Toiminnan kehittämisessä mahdottomasti potentiaalia”

Riku Tapio

Kataja Basketin historian ensimmäisenä virallisena toiminnanjohtajana vuodet 2013 ja 2014 toiminut Riku Tapio palaa elokuussa tuttuihin maisemiin.

Hän jätti Joensuun alkuvuodesta 2015 ja siirtyi kotikaupunkiinsa Kotkaan, jossa on siitä lähtien työskennellyt jalkapallojoukkue FC KTP:n toimitusjohtajana.

Tapion seuraajaksi Kataja Basket kiinnitti vuosi sitten Ville Tuomisen, joka hoiti pestiä yhden kauden.

– Olen viihtynyt Kotkassa ja KTP:ssä äärimmäisen hyvin ja nauttinut siitä, että olen saanut olla mukana viemässä seuraa eteenpäin, Tapio kertoo.

– KTP on hieno seura, samoin sen ympärillä toimivat ihmiset. Valitettavasti urheilun toimintaympäristö Kotkassa on muuttunut melko haastavaksi ja samaan aikaan tuon muutoksen kanssa Kataja tarjosi minulle omaa pakettiaan.

– Palaset loksahtivat paikoilleen loppujen lopuksi melko nopeasti. Tunnen Katajan toimintaympäristön ja seuran
toimintakulttuurin. Toiminnalliset ja taloudelliset edellytykset ovat kohdillaan ja toiminnan kehittämisessä on siltikin vielä mahdottomasti potentiaalia, hän uskoo.

Riku Tapio pähkinänkuoressa

Syntymäaika: 10.09.1987
Tehtävä: Toiminnanjohtaja
Kotipaikka: Kotka
Koulutus: Kauppatieteiden maisteri
Työuraa: Toimitusjohtaja, FC KTP 1/2015-7/2016; toiminnanjohtaja, Kataja Basket 3/2013-1/2015; myyjä, Kymenlaakson Sähkö 2010-11; myyjä/rahoitusvastaava, Gigantti 2007-09

« Takaisin