Ajankohtaista

Kanadalaisen yliopistokoripalloilun kuuma nimi Thomas Scrubb aloittaa ammattilaisuransa Kataja Basketissa

scrubb

Kuva © Canada Basketball/Basketball.ca

Joensuulaisen Kataja Basketin miehistö kaudelle 2015-16 alkaa olla yhtä pelaajaa vaille valmis. Perjantaina hallitseva mestariryhmä pääsi sopimukseen kolmannen ulkomaalaispelaajan, 23-vuotiaan kanadalaislaiturin Thomas Scrubbin kanssa. Sopimuksessaan on kolmen viikon koeaika.

Thomas ja vuotta nuorempi veljensä Philip ovat dominoineet kanadalaista yliopistokoripalloilua johdattamalla Carletonin yliopiston peräti viiteen peräkkäiseen Canadian Interuniversity Sport (CIS) -kattojärjestön mestaruuteen (2011-15). Matkan varrella Thomas on valittu kaksi kertaa (2014 ja 2015) sarjan parhaaksi puolustuspelaajaksi sekä kerran (2013) lopputurnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

– Tommyn työmoraalista kertoo parhaiten halunsa ja päättäväisyytensä pimentää vastustajan paras pelaaja ilta toisensa perään. Juurikin peli puolustuspäässä sytyttää hänet jokaisessa harjoituksessa ja ottelussa, antoi valmentaja Dave Smart tunnustusta luottomiehelleen tämän tultua nimetyksi toista kertaa peräkkäin yliopistosarjan vuoden puolustuspelaajaksi.

Päätöskaudellaan 2014-15 Scrubbin tilastot kirjattiin 19 runkosarjaottelussa lukemiin 17,2 pistettä, 7,6 levypalloa, 3,6 syöttöä, 0,7 riistoa ja 0,4 torjuntaa. Pelitilanneheitot osuivat 56 prosentin, kolmen pisteen heitot 50 prosentin ja vapaaheitot 73 prosentin tarkkuudella.

Kolmessa lopputurnauspelissä lukemat olivat vastaavasti 15,0 pistettä, 11,0 levypalloa, 3,7 syöttöä, 1,0 riistoa ja 1,7 torjuntaa. Pelitilanneheittojen tarkkuus oli 48 prosenttia, kolmosten 43 ja vapaaheittojen 80.

Kataja-päävalmentaja Jukka Toijala paljastaa, että valinta ei tällä kertaa ollut aivan yksinkertainen.

scrubb2

Kuva © James Park, Ottawa Citizen

– Kyseessä on todella mielenkiintoinen pelaaja ja päätös syntyi pitkän pohdinnan tuloksena.

– Tarkoitus ei ollut hankkia joukkueeseen toista rookieta, mutta (Suomessa pelanneiden ja valmentaneiden kanadalaisten) Gordon Herbertin, Tom Johnsonin, (Katajassa kauden 2003-04 pelanneen sekä nykyisin mm. Kanadan universiadijoukkuetta valmentavan) Shawn Swordsin ja yliopistovalmentajansa suositukset lopulta vakuuttivat.

– Scrubb tulee pelaamaan ensisijaisesti kolmospaikalla, mutta häntä voi käyttää myös paikoilla 1 ja 4. Tyyppinä hän on hyvä levypallopelaaja ja pallonkäsittelijä, tuo heittouhkaa, on ylipäänsä hyvä urheilija ja kyllähän valinnat vuoden puolustuspelaajaksi ovat aina merkillepantavia.

Niin Tommy kuin Philipkin ovat jo ehtineet tulla valituiksi Kanadan miesten maajoukkueleirityksiin. Molemmat olivat kesällä NBA-seura Toronto Raptorsin testattavana.

Ammattilaiseksi ehti ensin pikkuveli Philip tämän tehtyä viime kuussa sopimuksen Kreikan pääsarjaan AEK Ateenan riveihin.

Thomas Scrubb saapuu Joensuuhun sunnuntaina 6. syyskuuta. Kuten Nathan Healyn, myös hänen koeaikansa kestää kuun 28. päivään saakka.

Kataja Basketin sopimustilanne kaudelle 2015-16

Takamiehet: Petri Virtanen, Teemu Rannikko ja Marius Van Andringa
Pienet laiturit: Thomas Scrubb (GBR/CAN)*, Jesse Niemi
Isot laiturit: Nathan Healy (USA)*, Atte Perttu, Nicolai Hvidberg Andersen (DEN) ja Tommi Huolila
Sentteri: Carson Desrosiers (USA)
Valmentajat: Jukka Toijala ja Tuomas Oja

* Try-out 28.9.2015 saakka.

Joukkueen neljäs ja tällä erää viimeinen pelaajasopimus julkaistaan maanantaina 7.9. klo 9:00.

Thomas ”Tommy” Scrubb pähkinänkuoressa

Syntymäaika: 26.09.1991
Kansalaisuus: GBR/CAN
Kotipaikka: Richmond, British Columbia, Kanada
Pituus/cm: 198
Paino/kg: 91
Pelipaikka: 3
Yliopisto: Carleton University (Ottawa, Ontario), Kanada
Seurat, joita edustanut: Carleton University Ravens (CIS, CAN), Vancouver College Fighting Irish (BCHSBBA, CAN)
Kausi 2015-16 ammattilaisena: 1.
A-maaottelut: –

Thomas Scrubb @ Twitter

« Takaisin