Ajankohtaista

Juha Sten miesten edustusjoukkueen päävalmentajaksi

stenTurkulaislähtöinen Juha Sten (34) valmentaa Kataja Basketia seuraavat kaksi kautta. Joensuulaisseuraa pelaajana vuosina 2010-12 edustanut ex-takamies saa työparikseen tutun Kataja-vaikuttajan Petri Virtasen (37).

Kaksi edelliskautta Sten toimi Äänekosken Huiman organisaatiossa. Viimeksi hän valmensi seuran miesten joukkuetta maan kolmanneksi ylimmällä sarjatasolla I Divisioona B:ssä, jossa sarjanousija Huima sijoittui tänä keväänä yhdeksänneksi.

– Pari viime vuotta tein valmennushommia opettajan töiden ohella. Kun saimme viime syksynä perheenlisäystä, tuli tunne, että korisjutut hoituivat välillä vähän liikaa vain ”sinne päin” ja toisinaan oli sellainenkin olo, että näinköhän sitä koskaan tulee Korisliiga-tasolle saakka valmentajana pyrittyä, ”Juppe” juttelee.

– Koris on kuitenkin aina ollut minulle intohimo ja sisimmässä se juttu mitä haluan tehdä. Kun kautemme loppui maaliskuussa, ei kestänyt kauaa kun joku prosessi alkoi pyöriä päässä… Katajan tarjottua tämän mahtavan mahdollisuuden vaihtui ajatus ”jos” sanaksi ”kun” ja kipinä huippukorikseen syttyi. Myös perheen kannalta kaikki palaset loksahtivat  kohdalleen, joten tilaisuutta ei voinut jättää käyttämättä.

”Laitan itseni täysillä likoon”

Pelaajaurallaan Sten muistetaan vikkelänä ja juonikkaana pelurina, jonka erikoisosaamista olivat pallonriistot. Suomessa hän edusti Katajan lisäksi Turun NMKY:tä, turkulaista Aura Basketia sekä Lappeenrannan NMKY:tä. Kokemusta karttui myös Saksan, Ruotsin ja Espanjan liigoista sekä mm. 31 A-maaottelusta.

Stenin aktiiviura päättyi terveyssyistä ennenaikaisesti alkuvuodesta 2012. Ensiaskeleensa valmennustehtävissä aikuisten puolella hän otti jo samalla kaudella siirryttyään Kataja-kapteenin tehtävistä joukkueen penkin päähän avustamaan Jukka Toijalaa.

– Tapa jolla minusta pidettiin Katajassa huolta, kun pelit jäivät kesken jätti suuren kiitollisuudenvelan. Lupaankin nyt laittaa itseni täysillä likoon kun pelaajauralla kävi niin kuin kävi.

Kaudet 2012-15 Sten työskenteli Lappeenrannassa Namikan organisaatiossa. Kaksi ensimmäistä vuotta hän toimi Korisliiga-joukkueessa niin apuvalmentajana, managerina kuin markkinointipäällikkönäkin. Päävalmentajadebyytti tapahtui kaudella 2014-15, jolloin Namika pelasi I Divisioona A:ssa.

– Muuntautuminen pelaajasta valmentajaksi otti oman aikansa. Lassilta (Tuovi) opin paljon, hän on poikkeuksellinen kyky ja varmasti yksi suurimmista vaikuttajistani tähän mennessä, Sten jakaa kiitosta A-maajoukkueen pitkäaikaiselle apuvalmentajalle, tällä kaudella Ranskan pääsarjassa Gravelines Dunkerquen valmennusryhmässä työskentelevälle Tuoville.

Opettajan työtehtävät veivät ”Jupen” kesällä 2015 Keski-Suomeen. Hän oli tuolloin yhdessä Petri Virtasen kanssa mukana myös alle 20-vuotiaiden miesten maajoukkueen valmennusryhmässä projektissa, joka huipentui seuraavan vuoden (2016) heinäkuussa Helsingissä pelattuihin EM-kisoihin.

Keväällä 2016 Stenin käskyttämä jyväskyläläisen Hongikon Nuorisoseuran Urheilijoiden A-poikajoukkue saavutti SM-hopeaa ja valmentaja sai samoihin aikoihin koripallo-opintonsa päätökseen valmistuttuaan Huippukoripallovalmentaja-kurssin (HKVT) priimuksena.

– HKVT antoi tietynlaisen itseluottamusboostin – että joillakin jäljillä kai tässä sittenkin ollaan.

– Korisliiga-pestin myötä voin todeta, että minulla on pian päävalmentajakokemusta, jonkinlainen tuntuma, maan neljältä korkeimmalta sarjatasolta. Lisäksi vuosi A-junioreiden kanssa sekä pari vuotta apuvalmentajana kaksikymppisten maajoukkueessa näkemässä nuorten menoa kansainvälisisllä kentillä ovat olleet valtaisan hyviä oppimiskokemuksia. Sellaiseksi lasken myös työt opettajan hommissa, joissa on saanut yleistä elämänkokemusta. Valmentaminenkin on opettamista sekä ryhmänhallintaa ja uskon että voin jatkossa hyödyntää tähän saakka oppimaani.

”Ilmapiiri ja yhteisöllisyys”

– Todella kiva tulla takaisin Pohjois-Karjalaan! Etenkin ilmapiiri ja yhteisöllisyys ovat painuneet mieleeni ja vuosien saatossa onkin tullut käytyä kaupungissa aina tilaisuuden tullen tuttuja tapaamassa, ”Juppe” kertoo.

Myös apuvalmentaja Petri Virtanen on iloinen Stenin paluusta Joensuuhun.

– Kyllähän tässä on aivan intoa täynnä! hän hymyilee.

– On hienoa päästä tekemään töitä ”Jupen” kanssa. Tiedostamme, että emme ole kaksikkona sieltä kaikkein kokeneimmasta päästä, mutta en näe mitään estettä sille ettemmekö saisi luotua joukkueeseen hyvän tekemisen meiningin.

– Kieltämättä ”Peten” mukanaolo oli yksi iso tekijä tukemaan päätöstäni. Minulla on hänestä todella varma olo, Sten taustoittaa.

– Mielestäni täydennämme kivasti toisiamme. Olemme paitsi todella hyvät ystävät tehneet myös kaksi kesää yhdessä töitä 20-vuotiaiden maajoukkueessa.

– ”Peten” vastuulla tulee varmastikin olemaan asiat hyökkäyspäässä, hän on niissä erityisen hyvä. Tavoite on tuoda jotakin uusia vivahteita myös puolustuspeliin. Rohkeaa ja aktiivista tekemistä. Virheitä saa kentällä tehdä, niitä ei tule pelätä, se on ainoa keino mennä eteenpäin. Välinpitämättömyyttä sen sijaan en tule sietämään. Koetetaan saada peli-ilme muistuttamaan valmentajaa ja tunnetaan ylpeyttä logosta rinnassa!

Juha Sten perheineen muuttaa Joensuuhun loppukesästä. Työt joukkueen eteen ovat jo käynnistyneet ja parhaillaan kartoitetaan mahdollisia uusia kotimaisia pelaajia. Kataja Basketilla on voimassa olevat sopimukset takamies Ilari Seppälän sekä laitureiden Atte Perttu ja Tommi Huolila kanssa. Joukkue on näillä näkymin osallistumassa tulevalla kaudella jälleen myös europeleihin.

Juha Sten pähkinänkuoressa

Syntymäaika: 23.12.1983
Kasvattajaseura: Turun NMKY
Seurat joissa päävalmentajana: Namika Lappeenranta (I Divisioona A), Hongikon Nuorisoseuran Urheilijat Jyväskylä (A-poikien SM-sarja), Äänekosken Huima (II Divisioona ja I Divisioona B)
Kausi 2018-19 Korisliigassa: 1.
Kausi 2018-19 kansainvälisissä seurajoukkuekilpailuissa: 1.
Valmentajaura miesten pääsarjatasolla: Tekee debyyttinsä kaudella 2018-19
Muuta: Tulee todellisesta koripalloperheestä, jossa jokaisella on tilillään vähintään yksi maaottelu. Isä Tapio (134 maaottelua, 4 Korisliiga-mestaruutta) on edelleen viimeisin suomalaissyntyinen pelaaja, joka on voittanut Korisliigan pistekuninkuuden (kausi 1979-80, ka 34,9). Sisarista Tiina (185 maaottelua) on voittanut mm. neljä Saksan liigamestaruutta ja Minna (124 maaottelua) yhden Suomen liigamestaruuden. Myös äiti Leena on pukenut ylleen Suomi-paidan (1 maaottelu). Juha on edustanut Suomea kaikkiaan 41 maaottelussa.

> Juha Sten Fact File

« Takaisin