Gamebox: Kataja Basket – BC Nokia 88-94


BC Nokia

Puolivälieräsarja on BC Nokialle 1-0. Välieriin etenee kolmella voitolla.

Otteluennakko

”Äärimmäisen kokenut BC Nokia haastaa Kataja Basketin pudotuspelien avauskierroksella” (KatajaBasket.fi)
”Joensuun Katajan mestaruuden uusimisen ensimmäisenä esteenä BC Nokia” (Korisliiga.fi)
Teemu Rannikko: ”Seitsemällä voitolla finaaliin” (Basket.fi)
”Katajan pelaajat valmistautuivat puolivälieriin kokkikoulussa” (Karjalainen.fi)


 

Ottelusta

Pelijaksot:
16-19, 19-26, 26-15, 27-34

Ratkaisu:
Vaaralliseksi tiedetty mutta ison osan runkosarjasta ilmeisesti ”Ruususen unta” nukkunut Nokia pelaa vastustamattoman hienon ottelun. Se levittää peliä ja puhkoo Katajan jähmeää puolustusta leikkauksin, ”postaa” tehokkaasti, heittää tarkasti. Saa sanalla sanoen Katajan näyttämään vastaantulijalta. Omaa koria suojellakseen Nokia-valmennus on tehnyt ansiokasta työtä ja kehittänyt selkeän taktiikan, joka sekin pitää vieraita koko ajan askeleen edellä: Katajan kuviot luetaan pois ja pelinjohtoa hidastetaan kaikin tuomariston sallimin keinoin. Vieraiden loistavat yksilöt ovat yksi toisensa jälkeen parrasvaloissa milloin Kataja-heittojen torjujina, milloin pallollisen träppääjinä, milloin terävästi korille leikkaavina, milloin kaaren takaa osuen.

Jos ottelusta haluaa Kataja-laseilla hakea hyvää niin sellaiseksi nostettakoon tuskaisestikin hyökäten kasattu 88 pinnaa, joka kyllä riittää jatkossa voittoon, jos puolustus saadaan edes lähelle omaa parasta tasoa. Helppoa se ei tule olemaan, sillä ei Nokian suoritus mikään yllätys ole kuten tiukat keskinäiset runkosarjapelitkin osoittivat.

Avainpelaajat:
Serbijyrä Dragan Labovic (29/6/3 s./teholuku kentän paras, 26/plus-miinus -luku +7), monipuolinen laituri Eldar Skamo (8/3/4 s./2 riis./1 tor./teholuku 11/-2) ja perusvarma takamies Vuk Malidzan (8/4/4 s./teholuku 10/kentän ylivoimaisesti paras plus-miinus -luku +20) ovat Nokian ykkösnimet.

Kankealta näyttävällä Labovicilla kestää hetken saada heitto kohdilleen, sitten alkaa tapahtua. Käsi käy kaaren takaa ja kun puolustus tulee lähemmäs, ”Labo” hämmästyttää monet leikkaamalla salamana korille. Vaihtoehtoisesti hypyttää heittoharhautuksin Kataja-miehet ilmaan. Suorastaan nautiskelee.

Skamo ”tekee mitä Skamo tekee” eli pitää palloa elossa kunnes puolustus liikahtaa sopivasti ja vapaa pelaaja löytyy tai sitten käyttää heittokättään. Preesensinsä on alusta loppuun voittava.

Malidzan tiedetään pallovarmaksi, mutta aivan nähdyn tasoista ”kenttäkenraaliutta” ei moni odottanut näkevänsä. Jäätävän tehokasta pelaamista.

Daniel Bailey (14/8/2 s./teholuku 18/+6) ja Niko Mattila (0/2/3 tor./teholuku 3/-7) pelaavat todella liikkuvasti. Bailey varsinkin hyökkäyssuuntaan, Mattila puolustussuuntaan. Molempien kanssa on oltava koko ajan tarkkoina ja Mattilan kolme heiton torjuntaa (kaksi Teemu Rannikosta, yksi Lamayn Wilsonista) ovat erityisen kovaa valuuttaa.

Myös konkaritakamies Joni Harjulan (3/2) ja parikymppisen Joni Herralan (9/2/2 s.) parketilla vääntämät minuutit ovat Katajan kannalta ikäviä.

Katajasta ainoastaan Tommy Scrubbin (13/9/2 s./3 riis./teholuku 21/-5), Trevis Simpsonin (22/3/4 s./teholuku 19/-11) ja Tommi Huolilan (6/4/2 riis./teholuku 10/+10) voidaan katsoa yltävän perustasoilleen.

Teemu Rannikko (20/2/5 s./5 men./teholuku 11/-10) on hurjassa mankelissa alusta loppuun eivätkä viisi menetystään ja viisi syöttöään todellakaan ole kohdallaan jokapäiväisiä. Lienee selvää, että hän tekee yhdessä valmennusjohdon kanssa viiltävät analyysit tapahtuneesta ja sunnuntaina mato joukkueen koukussa on aivan uusi.

Tony Easleylle (10/5/1 tor./teholuku 12/-16) ja Lamayn Wilsonille (15/9/teholuku 14/-6) jää -herrojen potentiaali tiedostaen- eniten parannettavaa. Wilsonille ennen kaikkea hyökkäyspelaamisessa, Easleylle puolustuksessa, jossa häntä viedään useaan otteeseen luvalla sanoen aivan liian helposti.

Muuta:
BC Nokia torjuu kaikkiaan kuusi Kataja-heittoa eli korinsa alla on ahdasta! Se voittaa myös syöttötilaston selvästi (18-12) ja tällaisiin vierasjoukkueen temppuihin ei Joensuussa ole kauden aikana totuttu.

BC Nokian voitto Katajasta on sille kautta aikain ensimmäinen. Tätä iltaa ennen oli kohdattu kuusi kertaa. Voitto on päävalmentaja Oliver Vidinille ihkaensimmäinen pääsarjatason pudotuspeleissä – kaksi pudotuspelisarjaa Slovakiassa päättyivät aikanaan molemmat 0-3.

Teemu Rannikosta tulee viiden koriin johtavan syöttönsä myötä (edelleen alaraajavamman vuoksi sivussa olevan) Petri Virtasen ohella toinen Kataja-pelaaja, joka yltää seuran väreissä Korisliiga-tasolla 1000 syöttöön. Virtanen on jaellut Katajalle 1492 syöttöä, Rannikko tämän illan jälkeen tasan 1000.

> Ottelutilasto (Korisliiga.fi)

Videot:
> Lehdistötilaisuus (Kataja Basket @ YouTube)

Kuvasatoa:
> Kuvanmaailma/Vesa Kuukka
> Karjalainen.fi

Muualla:
”BC Nokia yllätti Katajan” (Korisliiga.fi)
”Keltainen kevät unelma-alkuun!” (BCNokia.com)

Seuraava ottelu:
Puolivälieräsarja jatkuu sunnuntaina Nokialla.