Gamebox: Pinar Karsiyaka (TUR) – Kataja Basket 66-84


Mestarien liigaPinar Karsiyaka

Ottelusta

Myös Jarekious Bradley pelaa yhden uransa parhaista otteluista.
Kuva: BasketballCL:com

Pelijaksot:
19-24, 15-24, 23-20, 9-16

Ratkaisu:
Joensuulaiset ovat matkassa kovalla itseluottamuksella mikä näkyy oikeanlaisena keskittymisenä alkuhetkistä lähtien. Vaikka tämän tasoista joukkuetta vastaan sekään harvoin riittää, loksahtaa jokin tänään ns. isosti kohdalleen.

Kataja puolustaa omaa koriaan kuin hurmiossa ja on aivan ennenkuulumatonta että Karsiyakan tapaisilla suurseuroilla on ennakkosuosikkina pelatessaan ahdasta ja epämukavaa hyökkäyspäädyssään. Kaikki kentällä käyvät kahdeksan joensuulaispelaajaa tuovat vuorotellen oman, merkittävän panoksensa peliin.

Lopputulos on liioittelematta uskomaton ja kuten Karsiyakan bosniahertsegovinalainen päävalmentaja Nenad Markovic ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa sanoo, tappio on uransa katkerin.

Avainpelaaja, Kataja:
Daniel Mullings: 31 minuuttia: 17 pistettä (pelitilanneheitot 8/16, vapaaheitot 1/3)/9 levypalloa/5 syöttöä/4 riistoa/4 menetystä/1 torjunta/teholuku kentän paras, 22/plus-miinus -luku +13.

Jos on tämän väkkärän nimi ollut vielä alleviivaamatta esim. turkkilaisseurojen papereissa niin tuskinpa on enää. Vaihdosta peliin tuleva, alussa vielä haparoiva ”Air Canada” järjestää lopulta yhden kaikkien aikojen shown sähähdellen kirjaimellisesti joka puolella kenttää. Vaikka Kataja onnistuu puolustuspelissään ennen kaikkea kollektiivisesti niin juuri Mullings on se pelaaja, josta moni turkkilaispeluri näkee painajaisia vielä pitkään: mies puolustaa omaa koria aivan kuin ottelussa pelattaisiin MM- tai olympiakullasta. Esityksensä vetää ajoittain jopa sanattomaksi leuan tipahtaessa auki.

Avainpelaaja, Pinar Karsiyaka:
DaJuan Summers: 33 minuuttia: 21 pistettä (pelitilanneheitot 7/14)/2 levypalloa/1 syöttö/4 menetystä/2 riistoa/1 torjunta/teholuku 15/plus-miinus -luku -14.

Urheilullisena isona pelaajana vaikea pideltävä. Silti on mahtavaa seurattavaa, kuinka esim. Vesa Mäkäläinen ottaa niskalenkkiä tästä mm. NBA:ssa, Italian ja Espanjan pääsarjoissa pelanneesta kovapalkkaisesta amerikkalaisesta.

Tilastopoimintoja:
Kataja-pelaajien henkilökohtaiset saldot ovat (Mullingsin lukemien ohella) komeaa luettavaa: Teemu Rannikko 15/8 s./+16, Ilari Seppälä 8/2/3 s./+4, Joey King 6/2/2 riis./1 tor./+12, Mäkäläinen 5/+10, Nino Johnson 12/3/2 riis./2 tor./(-1), Tommi Huolila 4/5/2 tor./+15, Rion Brown 3/9/2 s./2 riis./1 tor./+17 ja Jarekious Bradley 14/+4. Erikseen on vielä painotettava kolmikon Huolila, Seppälä ja Bradley kylmäpäisyyttä yhdessä uriensa kovimmista paikoista.

Pallonmenetykset kirjataan 19-17 kotijoukkueelle. Katajan menetyksistä iso osa on omaa huolimattomuutta mikä osaltaan kertoo siitä ettei Karsiyaka saa laitettua ylitsepääsemätöntä painetta joensuulaisten hyökkäämiseen.

Syötöt 11-22 taasen ovat osoitus Katajan täydellisestä onnistumisesta puolustuspäässä sekä kylmäpäisyydestä ja taitavuudesta omien hyökkäyssettien toteuttamisessa.

Muuta:
Jotta tämä voitto saa sille kuuluvan arvon, kerrataan tilastofaktat: kyseessä on seitsemäs kerta kun suomalaisjoukkue pelaa koripallon euro-ottelun Turkin maaperällä ja nyt saavutettu voitto on toinen. Ensimmäisen voiton pelasi juurikin Kataja kauden 2012-13 alussa, kun Aliaga Petkim kaatui kotikentällään ja putosi kaksiosaisen karsinnan päätteeksi silloisen FIBA EuroChallengen alkulohkovaiheesta. Sekä Torpan Pojat (kahdesti), Bisons Loimaa (kerran), KTP (kerran) ja Kataja (kerran) olivat ennen tätä iltaa tehneet tappiollisen vieraspelireissun. Kataja hävisi em. kaudella 2012-13 juuri Karsiyakalle samassa paikassa, jossa se tänään juhlii voittoa.

Edelleen: Pinar Karsiyaka pelasi keväällä 2013 FIBA EuroChallengen finaalissa. Tämän jälkeen se pääsi kahdeksi kaudeksi astetta kovempaan Eurocupiin. Kun seura voitti keväällä 2015 peräti Turkin mestaruuden, pelasi se viime kaudella maanosan ykköskilpailua, Euroliigaa.

Jos oli Katajan voitto Aliaga Petkimistä v. 2012 seurahistorian merkittävin niin tämänpäiväinen suoritus on ilman muuta seurahistorian kovin.

> Ottelutilasto

Videoita:
> Highlights (Basketball Champions League @ YouTube)
> Kataja Basket Highlights (WSC-Sports.com)
> Lehdistötilaisuus (Basketball Champions League @ YouTube)
> Ottelu kokonaisuudessaan (Basketball Champions League @ YouTube)

Kuvasatoa:
> BasketballCL.com

Muualla:
”Kataja järjesti jättiyllätyksen Turkissa” (Basket.fi)

Seuraava ottelu:
Itsenäisyyspäivänä, jolloin joukkue on Maccabi Rand Median vieraana Rishonissa, Israelissa.