Gamebox: Kataja Basket – Krka Novo Mesto (SLO) 89-82


FIBA Europe CupKrka Novo Mesto

Iso kolmikko Carson Desrosiers – Tommi Huolila – Atte Perttu antaa kaikkensa taistelussa oman korin alla ja onnistuu voiton kannalta yllättävänkin hienosti. Toinen ratkaiseva asia on pärjääminen levypallopelissä.

Otteluennakko

> Krka Novo Mesto Kataja Basketin vieraaksi FIBA Europe Cupissa– ”Edessä toistaiseksi tärkein ottelu”

”Korin alla on loppiaisena kestettävä” (Karjalainen.fi)

”Tommi Huolilalle koripallo ja opiskelu ovat ’fifty-fifty’ – tiedossa painit jugo-mörssäreiden kanssa” (YLE.fi)


 

Ottelusta

Pelijaksot:
24-14, 21-20, 23-29, 21-19

Ratkaisu:
Katajan voitto perustuu kahteen isoon asiaan. Ensimmäinen on ykkössisäpelaaja Carson Desrosiersin pelikunto, joka todetaan ottelun alla nilkkaloukkaantumisen jäljiltä kohtuulliseksi ja hän pukee otteluun. Miehen preesens riittää myös parketin puolella, joten tasoitusta ei tällä osastolla tarvitse lähtökohtaisesti antaa. Iso kolmikko Desrosiers – Tommi HuolilaAtte Perttu antaa kaikkensa taistelussa oman korin alla ja onnistuu voiton kannalta yllättävänkin hienosti. Toinen ratkaiseva asia on pärjääminen levypallopelissä. Kataja taistelee jokaisesta irtopallosta ja voittaa levyrit jopa 42-33.

Avainpelaajat:
Thomas Scrubb (18/8/2 s./pelitilanneheitot 8/9 / plus-miinus -luku +-0) aiheuttaa kotikatsomolle harmaita hiuksia liian monilla askelvirheillään, mutta paikkaa lapsuksensa viimeistään aivan lopussa: kova kahden pisteen kori maalatulta alueelta vasurilla ujutettuna 30 sekuntia ennen loppua (tilanteeksi 86-82) ja heti perään pallonriisto. Kokonaisuutena hieno ottelu, tänään myös kolmen pisteen heitot osuvat (2/3).

Teemu Rannikko (13/4/11 s./ottelussa eniten rikottu pelaaja, 8 kertaa/kentän paras plus-miinus -luku, +14) jatkaa siitä mihin on kaudella ehtinyt: äärimmäisen korkeatasoista pelinjohtoa kolmen pisteen heitoilla höystettynä.

Trevis Simpson (25/7/+8) pelaa tasaisesti ja lopputulos on jälleen upea. Kahden pisteen heitoissa on ajoittain pientä yliyrittämistä (6/16 = 38 %), mutta se annettakoon anteeksi.

Lamayn Wilson (19/9/1 tor./+7) loistaa sekä heitto- että levypallopelissä. Kivikova skoraaja, jonka päätä ei todellakaan pakota. Puolustuspäässä korvaamaton.

Desrosiers (4/6/2 tor./+8), Tommi Huolila (4/4/-2) ja Perttu (0/1/+1) ovat jokainen tilastolukemiaan huomattavasti arvokkaampia. Itsestään ”ison” tekeminen näinkin rutinoitunutta joukkuetta ja organisaatiota kuin Krka vastaan on todella ison hatunnoston arvoinen.

Krkasta suurimmaksi nimeksi nousee vasta 20-vuotias takamies Matic Rebec (19/2/5 s./6 riis./-2). Hän löytää kentälle päästyään nopeasti heittovireen ja iskee kaikki viisi kolmostaan (heitot kaaren takaa 5/11) todella hurjilta etäisyyksiltä pussin pohjalle. Nuorukainen ehtii myös harmittavan usein Katajan syöttöjen tielle, kouluttaapa hän pariin otteeseen pallonriistolla itse Rannikkoakin.

Stefan Sinovec (18/5/2 s./-3) parantaa peliään koko ajan ja lopussa hän on Rebecin tapaan äärimmäisen vaarallinen: kovia heittoja ja korille ajoja.

Iso kaksikko Jure Lalic (11/6/+3) – Ive Ivanov (13/6/2 tor./-5) olisi saattanut juhlia huomattavasti rajumminkin ellei Kataja olisi onnistunut puolustuspelissä heitä vastaan. Molempien ajoittainen turhautuminen näkyy kauas.

Muuta:
Kataja heittää kolmen pisteen heittonsa hyvällä 40 prosentin tarkkuudella (14/35).

Voitto slovenialaisjoukkueesta on sangen harvinainen. Ennen tätä ottelua suomalaiset olivat pelanneet slovenialaisia vastaan seurajoukkuetasolla kuudesti, Helsingin Pantterit kahdesti ja Torpan Pojat neljästi. Panttereiden kahden kaudella 1992-93 pelatun voiton jälkeen ToPo hävisi slovenialaisseuroille neljästi putkeen, jälkimmäiset kaksi peliä juurikin Krkalle kaudella 1999-00. Tämänilltainen voitto slovenialaisjoukkueesta on siis kautta aikain kolmas (pelattu seitsemän ottelua).

Samaan aikaan pelattavassa toisessa ottelussa Maccabi Rand Media voittaa hieman yllättäen ASVEL Basketin 82-71 mikä tarkoittaa, että kahden kierroksen jälkeen kaikilla tämän lohkon joukkueilla on saldonaan yksi voitto ja yksi tappio. Kataja matkaa ensi viikon alussa Israeliin Maccabin vieraaksi.

> Ottelutilasto

Seuraava ottelu:
Korisliigan merkeissä reissataan sunnuntaina Kotkaan.

Videot:
> Kataja Basket Highlights (Kataja Basket @ YouTube)
> Lehdistötilaisuus (Kataja Basket @ YouTube)
> Ottelu kokonaisuudessaan Timo Elon selostamana (FIBA @ YouTube)

Kuvasatoa:
> Kuvanmaailma/Vesa Kuukka

Muualla:
”Katajalle kova päänahka” (Karjalainen.fi)
”Atte Perttu oli illan jokeripelaaja” (Karjalainen.fi)