Gamebox: Kataja Basket – Salon Vilpas Vikings 87-85


Vilpas

Ottelusta

Aika ja paikka:
19.1.2018 klo 18:30, LähiTapiola Areena, Joensuu

Poissaoloja:
Vilpas: Teemu Rannikko (loukk.), Juho Nenonen (loukk.)
Kataja: Vesa Mäkäläinen (loukk.), Emil Djeen (loukk.), Daniel Bejarano (5. ulkomaalaispelaaja)

Asetelma:
Kauden kolmas kohtaaminen. Vilpas (sarjakärki) voitti ensimmäisen viime hetken korilla lokakuun puolivälissä Joensuussa ja oli kotiottelussaan 1,5 kk sitten täysin suvereeni. Vierassaldonsa on 8-4. Kataja (6.) voitti edellisessä liigaottelussaan sunnuntaina kotikentällä Korihait. Kotisaldo on 7-3. Vilpas on voittanut viimeiset kolme runkosarjaottelua Joensuussa.

Pelijaksot:
18-20, 18-26, 27-19, 24-20

Ratkaisu:
Kataja on toisella neljänneksellä häviämässä ottelua. Sen hyvä alku on himmentynyt vieraiden kovien taito- ja tahtokorien seuratessa toistaan. Lääkkeitä ei tahdo löytyä, Vilpas-johto kasvaa kasvamistaan ja oma hyökkäyspeli tahmenee pallonhallinta pallonhallinnalta. Päävalmentaja Greg Gibson on tilanteen tasalla ja järjestää harvinaisen mutta välttämättömän herätyksen joukoilleen: hän mekastaa itselleen kaksi peräkkäistä teknistä virhettä ja uloskomennuksen ottelusta. Se että Kataja syttyy taistelemaan ei sinänsä ole ihme mutta se että taisteluilme kestää viimeiseen sekuntiin saakka ja että taistelu on tuloksekasta sitä on.

Gibsonin tarjoaman herätyksen lisäksi Katajan voittoon löytyy kaksi erityisen painavaa syytä. Näistä ensimmäinen on kakkosvalmentaja Tuomas Ojan kylmänviileät otteet. Kirsikka kakkuunsa on aikalisä, jota ei koskaan oteta. Vilppaan tasoitettua tilanteen vapaaheitoilla 85:een kahdeksan sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua suurin osa paikalla olijoista odottaa kutsua aikalisälle ja ratkaisevan viimeisen hyökkäyskuvion sopimista. Oja ja joukkue ovat kuitenkin päättäneet että sekunnit riittävät laadukkaan ratkaisupaikan aikaansaamiseksi vaikka pallo pitää kuljettaa hyökkäysalueelle omasta päästä – aikalisä jääköön pitämättä.

Kolmas iso tekijä on upean pelin pelaava Tim Williams, joka saa kunnian ratkaista ottelun: sentteri upottaa pitkän kakkosen Damier Pittsin loistavasta syötöstä summerin soidessa.

Avainpelaaja, Kataja:
Tim Williams: (27 minuuttia) 23 pistettä (pelitilanneheitot 11/17, vapaaheitot 1/2)/7 levypalloa/3 syöttöä/1 menetys/1 riisto/1 torjunta/+- -luku +8/teholuku 27

Jatkaa erinomaisten hyökkäyspeliensä sarjaa. Näyttää koko repertuaarinsa: screenit, rollaukset ja näistä viimeistelyt, jopa yllättävän tehokkaat low-post -liikkeet, hyvät heittojen seurannat sekä keskimatkan kakkoset, jollaisella myös voittokori syntyy.

On selvästi asennoitunut taistelemaan täysillä liigan tämän hetken parasta sisäpelaajaa Aaron Jonesia (13/16/2 s./-3) vastaan. Jones on odotetun kova hyökkäyspään levypalloissa (8 kpl), mutta Williams vastaa tähän pyörimällä kollegaansa vastaan Vilppaan korin alla erittäin terävästi.

Avainpelaaja, Vilpas:
Johnathan Jordan: (35 minuuttia) 27 pistettä (pelitilanneheitot 9/16 (3 pisteen heitot 1/3), vapaaheitot 8/10)/8 levypalloa/6 syöttöä/3 menetystä/1 riisto/1 torjunta/+- -luku -2/teholuku kentän paras, 31

Teemu Rannikon poissaollessa Vilppaan hyökkääminen on kovin eri näköistä kuin kanssaan, mutta joku voi nähdä tässä myös yhden voimavaran. Takamies Jordan nimittäin on tähän sarjaan aivan maagisen kova yksi vastaan yksi -pelaaja. Hänestä on tulla joensuulaisille loppuillan ja alkavan yön painajainen sillä välillä näyttää ettei amerikkalainen saa korkealle kohoavaa hyppyheittoaan millään ohi.

Korinteon ohella Jordan jakaa myös kuusi koriin johtanutta syöttöä eikä sana ”itsekäs” sovikaan esitykseensä vaikka mies paljon itse ratkookin.

Tilastopoimintoja:
Kataja voittaa syöttötilaston peräti 22-11 ja luvut kertovat hyvinkin tarkasti siitä kuinka koreja pääosin tänään tehdään.

Levyreissä Vilpas on odotetun hyvä vieden tämän tilaston 40-32. Katajan kahdeksan menetystä on erinomaisen vähän eikä Vilpaskaan hukkaa kuin 12 palloa.

Muuta:
Pitts (16/4/8 s./+1) takeltelee kakkosissaan (1/5) mutta peli-ilmeensä on koko ajan hyvä (kolmoset 4/9) ja voittokorin pohjustaminen mestarisuoritus. Ilari Seppälän (17/1/3 s./+7) ruuti on kuivaa kaaren takana, 9 kolmosesta 5 osuu. Puolustuspelinsä Mikko Koiviston (5/2/-5) heittopelin tuhoamiseksi on ihailtavaa. Wesley Saunders (6/5/2 s./2 riis./+8) ja Tommi Huolila (6/6/-6) jäävät pisteiden valossa pieniksi, mutta kokonaispanoksensa on äärimmäisen tärkeä.

Vilppaan Javontae Hawkins (16/6/+5) on Jordanin ja Jonesin ohella hankala jarruteltava.

Kesken ottelun saapuu tieto, että ex-kapteenimme Teemu Rannikko on valittu Pohjois-Karjalan parhaaksi urheilijaksi. Sanomalehti Karjalaisen Kultamitalilautakunnan vuodesta 1952 myöntämä kultamitali menee näin ollen vasta toisen kerran koripalloilijalle – Eero Oksava sai vastaavan tunnustuksen v. 1977.

> Ottelutilasto
> Kataja Highlights (Visio Video @ YouTube)
> Lehdistötilaisuus
> Kuvasatoa (Kuvanmaailma/Vesa Kuukka)

Seuraava ottelu:
Sunnuntaina Kouvolassa Kouvojen vieraana.


Tim Williams sai Korisliigan Loka- ja Marraskuun pelaajaksi valitusta Aaron Jonesista odotetun kovan vastuksen ja selvisi haasteesta erinomaisesti. Kuva © Kuvanmaailma/Vesa Kuukka.