Gamebox: FIBA Europe Cup (SR): Kataja Basket – ZZ Leiden (NED) 92-80


FIBA Europe CupZZ Leiden

Otteluennakko

”FIBA Europe Cup julkisti yllätystakaportin pudotuspeleihin – Voitto hollantilaisesta ZZ Leidenistä jatkolohkon päätösottelussa keskiviikkona nostaa Katajan mukaan?”
”Keskiviikkona käynnistyvässä jatkolohkossa kaksi selkeää ennakkosuosikkia”


 

Ottelusta

Ottelu: Kataja Basket – ZZ Leiden (NED)
Aika: 06.02.2019
Paikka: LähiTapiola Areena, Joensuu
Lopputulos: 92-80 (20-25, 29-18, 21-15, 22-22)

Asetelma:
FIBAn ilmoitettua maanantaina, että kaikki Mestarien liiga -joukkueet eivät ole halukkaita käyttämään optiotaan FIBA Europe Cupin pudotuspeleihin saivat jatkolohkojen päätöskierrokset uutta merkitystä – etenkin Katajan ja muiden lohkosijoille 3-4 päätymässä olleiden joukkueiden osalta. Vaikka voittokaan ei takaisi varmaa pudotuspelipaikkaa, olisi Kataja päätöspelinsä voittamalla kuitekin mukana kuvioissa, jännäämässä muita ottelutuloksia niin BCL:ssä kuin FEC:ssäkin.

Rahlir Hollis-Jefferson joutuu jäämään sivuun, mutta puntit tasoittuvat, kun Leidenin iso laituri Mohamed Kherrazi seuraa hänkin ottelua sivusta – epävirallisen tiedon mukaan syy jälkimmäisen kohdalla on kurinpidollinen.

Ratkaisu:
Päävalmentaja Juha Stenin teesit otteluun olivat, että puolustuspäässä on pärjättävä eikä Leideniä saisi päästä juoksemaan kenttää. Ensimmäinen toteutuu koko joukkueen onnistuessa pelaamaan uhrautuvasti ja rohkeasti. Toisen suhteen jää hieman jossiteltavaa, etenkin muutama menetys on luokkaa ”vältettävissä”, mutta kokonaisuutena ”yli mennään rimaa hipoen”.

Hyökkäyspeli on parhaimmillaan nautittavaa ja ratkaisut riittävän monipuolisia. Johtoasema pitää eivätkä vieraat pääse lopussa enää vakavasti uhkaamaan hakusessa ollutta ”pakkovoittoa”. Jossiteltavaa toki jää 16 pisteen johdon kaventumisesta päätöshetkillä 12:een.

Avainpelaaja, Kataja:
Joni Herrala: (18 peliminuuttia) 2 pistettä (pelitilanneheitot 1/2 (3 pisteen heitot 0/1))/2 levypalloa/8 syöttöä/1 menetys/1 riisto/+- -luku +9/teholuku 11

Takamies on tänään se ”X Factor”, jonka määrätietoiset ja vahvat otteet kannattavat Katajaa käytännössä jokaisena minuuttina kun hän on kentällä. Vahvaa puolustustyöskentelyä ja vähemmän nähtyä huipputehokasta pallon liikuttelua, jonka tuottama kahdeksan koriin johtanutta syöttöä on kansainvälisessä ottelussa huomionarvoinen lukema semminkin, kun Herralan syöttöennätys kotoisessa Korisliigassa on seitsemän.

Avainpelaaja, ZZ Leiden:
Maurice Watson Jr.: (40 peliminuuttia) 19 pistettä (pelitilanneheitot 8/17 (3 pisteen heitot 1/4), vapaaheitot 2/4)/2 levypalloa/10 syöttöä/2 menetystä/4 riistoa/+- -luku -12/teholuku 22

Piskuinen pelintekijä on taatusti yksi vikkelimmistä joka Areenan parketilla on koskaan nähty. Nopeuden ohella puhutaan pelaajasta, jonka pallollinen taito on ajoittain silmiähivelevää niin omien viimeistelyjen kuin syöttöjenkin osalta.

Tilastopoimintoja:
Kataja hallitsee levypallopeliä Adrian Diazin (17/10/3 torjuntaa/+12) ja Daniel Mullingsin (12/10/+14) johdolla.

Muuta:
Topias Palmi (18/5/4 riistoa/+3) on puoli ottelua erinomainen, kunnes virhevaikeudet syövät tehoja. Ilari Seppälä (13/2/3 syöttöä/+12) johtaa takalinjoja raikkaalla otteella. Matias Ojala (12/3/+3) iskee tärkeitä pisteitä.

Leiden-duo Watson – Darius Thompson (27/4/3 syöttöä/-12) nautiskelee toinen toistaan näyttävämmistä yhdistelmistä, joilla vieraat pysyttelevät ottelussa pitkään aivan kannassa/pienessä johdossa.

Voitto on Katajalle seurahistorian 35. kansainvälisillä kentillä. Suomalaisjoukkueista vain Torpan Pojat on ollut tuloksekkaampi 36 voitollaan.

> Ottelutilasto
> Lehdistötilaisuus
> Kuvasatoa

Jatkolohkon L lopputilanne:

              O V T KORIPISTEET PIST
1. AVTODOR SARATOV (RUS)  6 5 1  576/482   11
2. BAKKEN BEARS (DEN)   6 3 3  586/503    9
-----------------------------------------------------
3. ZZ LEIDEN (NED)     6 2 4  480/562    8
4. KATAJA BASKET      6 2 4  456/551    8

Kaksi parasta suoraan pudotuspeleihin. ”Lucky losers” -rankkauksen valmistuttua selviää, että Kataja olisi tarvinnut ZZ Leidenistä 16 pisteen voiton yltääkseen mukaan.

Seuraava ottelu:
Korisliiga jatkuu lauantaina kotiottelulla kovavireistä KTP:ta vastaan.