Gamebox: FIBA Europe Cup (SR): Kataja Basket – Avtodor Saratov (RUS) 88-80


FIBA Europe CupAvtodor Saratov

Otteluennakko

” ’Peli kerrallaan’ – FIBA Europe Cup -lohkoykkönen Avtodor Saratov keskiviikkona LähiTapiola Areenalla”
”FIBA Europe Cup vie Kataja Basketin seuraavaksi Venäjälle – Keskiviikkona käynnistyvässä jatkolohkossa kaksi selkeää ennakkosuosikkia”


 

Ottelusta

Ottelu: Kataja Basket – Avtodor Saratov (RUS)
Aika: 23.01.2019
Paikka: LähiTapiola Areena, Joensuu
Lopputulos: 88-80 (16-27, 27-20, 21-26, 24-7)

Asetelma:
Vain voitto pitää yllä toiveet jatkopaikasta, mutta ensisijaisesti joukkue lähtee parantamaan esitystään Saratovissa kärsitystä murskatappiosta. Tuon ottelun jälkeen Kataja on saanut riveihinsä Adrian Diazin ja Rahlir Hollis-Jeffersonin. Daniel Mullings sen sijaan ei valitettavasti ole vielä pelikuntoinen harjoituksissa saamansa iskun vuoksi ja huilaa nyt toisen ottelun peräjälkeen.

FIBA on rankannut Avtodorin tällä hetkellä sarjan parhaaksi joukkueeksi, Kataja on saman rankkauksen viimeinen eli kuudestoista.

Ratkaisu:
Kataja ottaa yhden europelihistoriansa komeimmista voitoista osoittamalla suunnatonta tahtoa ja sinnikkyyttä ajoittain ylivoimaisen isoa ja taitavaa Avtodoria vastaan. Siinä missä vieraat vääntävät alkupuolikkaalla vastustamattomasti palloa koriin läheltä ja kaukaa vaikuttaa kotijoukkueen tekeminen taistelulta tuulimyllyjä vastaan. Piste-ero saadaan kuitenkin pysymään reilun 10:n tuntumassa ja loppua kohden aletaan todistaa todellisia ihmetekojen sarjoja.

Lähes vuorotellen nostavat joukkueen kotimaiset pelaajat profiiliaan milloin puolustus-, milloin hyökkäyspäässä. Päätösneljännes on sitten jo Katajan juhlaa, sillä venäläisjoukkueen heittopeli himmenee -pitkälti isäntien erinomaisen puolustuspelin ansiosta- ja vähintään alkulohkossa koetun Aris Thessaloniki -kotivoiton veroinen Kataja-ilotulitus raikaa kohti Areenan kattoa.

Avainpelaaja, Kataja:
Topias Palmi: (31 peliminuuttia) 15 pistettä (pelitilanneheitot 6/19 (3 pisteen heitot 3/9))/10 levypalloa/3 syöttöä/1 menetys/3 riistoa/+- -luku +2/teholuku 17

Näyttää pystyvän nostamaan tasoaan ottelu toisensa perään. Vaikka heitto ei ihan koko ajan ns. putoakaan, Palmi näyttää koko ajan heittäjältä mikä koripallokentällä tarkoittaa, että häntä ei voi jättää hetkeksikään vaille huomiota. Kun arsenaalissaan ovat nykyisin myös vahvat ajot korille, on jälki komeaa. Lisäksi Pyrintö-kasvatti on kiinnostunut levypalloistakin, kykenevä tappelemaan niistä, ja esim. tänään revityt 10 on kerrassaan huikea lukema.

Avainpelaaja, Avtodor:
Boris Savovic: (32 peliminuuttia) 16 pistettä (pelitilanneheitot 7/12 (3 pisteen heitot 0/1), vapaaheitot 2/2)/8 levypalloa/1 syöttö/3 menetystä/1 torjunta/+- -luku -7/teholuku 18

206-senttinen laituri on pitkään aivan pitelemätön. Osaa vähän kaikkea ja esim. tukijalan käyttö on komeaa katseltavaa. Lopussa myös häneen saadaan otetta ja varsinkin Atte Perttu (0/0/+3) vääntää kanssaan todellisen tehohetken.

Tilastopoimintoja:
Kataja iskee päätösjaksolla peräti 20-0 -”runin”, jonka aikana se nousee takaa ohi, voittoon asti.

Isännät häviävät levypallot 36-42, mutta menettävät vain 10 palloa Avtodorin kirjauttaessa 17 menetystä.

Muuta:
Nyky-Katajassa on erityisen huomion arvoista tapa, jolla kotimaiset pelaajat alkavat ottaa isompaa ja isompaa roolia. Pertun tapaan kuvia (ja dollareita) eivät kumartele tippaakaan raivokkaasti puolustava Joni Herrala (2/1/1 syöttö/3 riistoa/+12) sekä illan komeimman plusmiinusluvun +18 kirjauttava Tommi Huolila (9/4/1 syöttö/2 riistoa/1 torjunta/+18). Jälkimmäisen matsi alkaa vaisusti, jopa heikosti, kunnes tekemisiinsä löytyy ”viisasten kivi” ja Huolila kohahduttaa kotikatsomoa komeilla ja vauhdikkailla pallollisilla haastoillaan.

Ilari Seppälä (18/3/2 syöttöä/+-0) ja Vincent Simpson (25/2/8 syöttöä/+11) ovat Palmin ohella ratkaisuhetkillä ns. liekeissä. Rahlir Hollis-Jefferson (13/6/+2) on neljäs 10 pinnaan yltävä Kataja-peluri ja hänen kohdallaan pitää olla erityisen iloinen siitä, että laituri etenee päivä päivältä kohti parasta virettään.

Avtodor-nimistä sarjan tehopelaaja Perrin Buford (14/13/2 syöttöä/-3) ei -komeasta tupla-tuplasta huolimatta- ole parhaassa vireessään.

Jättimäinen Artem Zabelin (6/3/2 syöttöä/1 torjunta/+6) pelottelee preesensillään jälleen aivan ottelun alussa, mutta tänään hän jopa hiipuu kuvista.

Tappio on Avtodorille tässä sarjassa vasta toinen.

> Ottelutilasto
> Lehdistötilaisuus
> Kuvasatoa

Seuraava ottelu:
Perjantaina kotikentällä Uudenkaupungin Korihaita vastaan. Otteluun on vapaa pääsy!


Rahlir Hollis-Jefferson. Kuva: FIBA.Basketball.