Gamebox: Espoo United – Kataja Basket 78-82


Espoo United

Ottelusta

Aika ja paikka:
3.2.2018 klo 17, Tapiolan Urheiluhalli, Espoo

Poissaoloja:
Espoo United: Samuel Haanpää (lisäksi on mainittava, että sisäpelaaja Jervon Pressleyn (12,0/7,6/1,5 tor.) sopimus purettiin tällä viikolla, joten kokoonpanossa on kolme ulkomaalaispelaajaa)
Kataja: Vesa Mäkäläinen, Emil Djeen, Tommi Huolila, Alex Murphy, Ilari Seppälä, Wesley Saunders (5. ulkomaalaispelaaja)

Asetelma:
Kauden kolmas kohtaaminen, ensimmäinen Espoossa, voitot 1-1. United (sarjasijoitus 9.) pelaa viimeisestä pudotuspelipaikasta. Sillä on alla neljä peräkkäistappiota ja viimeisestä 10 ottelusta voittoja on vain kaksi. Kotisaldonsa on 7-7. Kataja (sarjasijoitus 5.) on keskellä alkuvuoden kovaa otteluruuhkaa eikä kokoonpanoon ole keskiviikkoisen Ranskan-matkan jäljiltä saatu kuin kahdeksan nimeä. Viimeiset 10 liigaottelua ovat menneet saldolla 7-3 ja vierassaldo on 6-6.

Pelijaksot:
19-12, 13-24, 20-28, 26-18

Ratkaisu:
Katajan pelastaa tänään kaksi asiaa. Ensimmäinen -ja tärkein- on alusta loppuun toimiva puolustuspeli. Toinen on yksilötaito, jolla saadaan peitettyä jopa katastrofaalisen heikko joukkuehyökkäys.

Edellisten takaa löytyy Damier Pittsin (20/6/5 s./+7) kolmannella jaksolla soolona paukuttama tukeva vierasjohto, joka sulaa viimeisellä kympillä ensisijaisesti käsittämättömiin oikeudenjakajatulkintoihin. Harvoin näistä tarvitsee kirjoitella, mutta nyt on pakko. Pitts työnnetään keskialueella pallottomassa tilanteessa nurin, jolloin hän ja työntäjä (Okko Järvi) saavat tekniset virheet. Apuun rientävä Daniel Bejarano (5/7/+4) sen sijaan palkitaan EU-virheellä. Melko kummallista – Espoo siis hyötyy tilanteesta, jossa sääntökirjan mukaan Järven tahallisesta kontaktista voisi viheltää EU-virheen. Pittsille tekninen on toinen samassa ottelussa, joten pelinsä päättyy siihen. Hieman myöhemmin Bejarano kokee oman pään levyritilanteessa toisenlaisen oikeusmurhan ja provosoi sitten elekielellään itselleen teknisen, jolloin virhetilinsä täyttymisen myötä hänkin on ulkona.

Espoo nousee konkarinsa Jeb Iveyn johdolla jopa johtoon, kunnes Jarekious Bradley hoitaa oikeutetusti pisteet Pohjois-Karjalaan.

Päivitys klo 23:00: Otteluvideota kelaamalla nähdään, että Järvi juoksee Pittsin perässä ja kaatuu rintaansa pidellen oman korin alla hetkeä ennen kuin puskee keskialueella amerikkalaisen nurin. Kuvakulma ei kerro asiaa riittävällä tarkkuudella (tahallisuus/mahdollisen iskun voimakkuus), mutta oletettavasti tämä tilanne kuumentaa Järven. Asia tapahtuu aivan alatuomarin edessä ja todettakoon samassa yhteydessä, että mikäli Pitts tahallisesti Järveä huitaisisi, ainoa oikea tuomio olisi ulosajo.

Avainpelaaja, Kataja:
Jarekious Bradley: (37 minuuttia) 24 pistettä (pelitilanneheitot 6/14 (3 pisteen heitot 1/6), vapaaheitot 11/11)/5 levypalloa/2 syöttöä/2 menetystä/2 torjuntaa/+- -luku -7/teholuku 23

Ottaa joukkueensa kahdella viimeisellä minuutilla reppuselkään. Kataja-viisikko on tuolloin Bradley – Lasaroff – Niemi – Perttu – Williams. Tekee toiseksi viimeisen kakkosen ja syöttää viimeisen. Ammattimiehen kylmäpäinen suoritus.

Avainpelaaja, Espoo United:
Jeb Ivey: (37 minuuttia) 18 pistettä (pelitilanneheitot 5/15 (3 pisteen heitot 3/11), vapaaheitot 5/5)/2 levypalloa/5 syöttöä/3 menetystä/+- -luku +1/teholuku 12

Tekee sitä mitä Ivey tekee: astuu esiin, kun peliä ratkotaan. Nostaa joukkueensa päätöshetkillä Katajan virhevaikeuksien jälkimainingeissa pelaamaan voitosta.

Tilastopoimintoja:
Katajan tarkkuus kahden pisteen heitoissa on tietyllä tapaa ratkaisevasti Espoota parempi: 56 % (18/32) – 43 % (20/46).

Muuta:
Tim Williams (22/6/2 tor./+2) pelaa alusta loppuun hyvää peruspeliään. Jesse Niemi (3/2/+2) on puolustuspäässä erinomainen.

Mikael Kauhanen (2/0/1 riis./+2) pelaa reilun minuutin, kolhaisee polveaan ja liittyy loukkaantueiden pitkälle listalle.

> Ottelutilasto
> Lehdistötilaisuus (Espoo United @ YouTube)

Seuraava ottelu:
FIBA Europe Cup -jatkolohkon viimeinen ottelu pelataan ensi keskiviikkona Turkissa.