Ajankohtaista

FIBA Europe Cupin ”Kuoleman lohko” jatkuu Joensuussa Greg Gibsonin juhlaottelulla, vastassa ranskalainen ESSM Le Portel – ”Isojen haasteiden edessä olemme parhaimmillamme”

FIBA Europe Cupia pelataan pienen tauon jälkeen keskiviikkoiltana Joensuu Areenalla, jossa Kataja Basket saa vastaansa väkivahvan raskalaisen ESSM Le Portelin. Kyseessä on jatkolohkon toinen kierros ja joensuulaiset hakevat avausvoittoaan taivuttuaan joulukuussa Venäjällä pelatussa ensimmäisen kierroksen ottelussa Nizhny Novgorodille. Tuleva ottelu on Kataja-päävalmentaja Greg Gibsonille uransa 100. kansainvälisillä kentillä.

Ranskalaisjoukkue on jo osoittanut kovuutensa: pudotettuaan karsinnassa venäläisen Parman se selvitti alkulohkon saldolla 5 voittoa ja 1 tappio. ”Kuoleman lohkoksikin” kutsutun jatkolohkon ensimmäisellä kierroksella turkkilainen Istanbul BBSK iskettiin parkettiin lukemin 86-49.

Le Portelin omalla maaperällään esittämä puolustuspeli puhuu täysin omaa kieltään: viisi FIBA Europe Cup -vierailua kotikentälleen on tuottanut vastustajille keskimäärin vaivaiset 56,6 pistettä. Kaikki alkulohko-ottelut huomioiden sitä vastaan tehtiin keskimäärin 65,3 pistettä per ottelu mikä oli samassa lohkossa toiseksi tulleen hollantilaisjoukkue Donar Groningenin (65,2) jälkeen koko sarjan paras noteeraus. Mainittakoon, että Katajaa vastaan tehtiin alkulohkossaan keskimäärin 80,2 pistettä per ottelu.

Oikealla: Tommi Huolila ja Ilari Seppälä tulevat jälleen olemaan paljon vartijoina vääntäessään urheilullisten ranskalaisjättien kanssa. Kuvassa miehet alkulohko-ottelussa itävaltalaista Kapfenberg Bullsia vastaan Joensuu Areenalla 8.11.2017. Kuva © Kuvanmaailma/Vesa Kuukka.

Päävalmentaja Greg Gibson valmistaa parhaillaan joukkojaan kovaan haasteeseen.

– Vastaan tulee atleettisin joukkue jonka olemme pitkään aikaan kohdanneet, hieman (saksalaisen Telekom Baskets) Bonnin tyyppinen. Nopea ja aktiivinen, joka laittaa puolustuksessa oikein kunnolla painetta ja pakottaa vastustajan tekemään asioita joita se ei halua.

Joukkueet lähtevät keskiviikkoiseen otteluun hyvin erilaisista lähtökohdista.

Vaikka Kataja on saanut juuri nauttia koko viikonlopun mittaisesta tauosta (edellinen ottelu pelattiin viime perjantaina Lapualla), ehti se sitä ennen, alkaen jatkolohkojen käynnistymisestä 20. joulukuuta, otella jo kuudesti: kolmesti kotikentällä ja kolmesti vieraskentällä mukaan lukien yksi ulkomaanmatka.

ESSM Le Portel puolestaan on päässyt palauttelemaan tasaisesti, sillä ranskalaiset ovat olleet tositoimissa samalla ajanjaksolla puolet vähemmän, vain kolmesti. Europeli Istanbul BBSK:ta vastaan pelattiin 20.12. kotikentällä ja ohjelmassaan Ranskan liigassa oli yksi vieras- ja yksi kotiottelu (23. ja 27.12.). Joukkue pelasi viime viikonloppuna jopa harjoitusottelun kakkosliigajoukkue Lillea vastaan osana valmistautumistaan kauden jälkimmäiselle puolikkaalle.

Tasaisen vahva kymmenikkö

3,4 miljoonan euron budjetilla operoiva ESSM Le Portel on onnistunut rakentamaan joukkueensa silmiinpistävän tasavahvaksi. FIBA Europe Cupissa 10 miestä pelaa keskimäärin 17-24 minuuttia eikä tilastoista erotu käytännössä yhtään selkeää ”piikkiä”.

Ranskalaisten ykkösnimenä voitaneen pitää Lapualla syksyllä 2014 koeajalla käynyttä takamiestä Trae Goldenia. Ensimmäisiä askeliaan ammattilaisena ottanut amerikkalainen ei tuolloin vakuuttanut, mutta uransa on viime vuosina lähtenyt jyrkkään nousuun. Tästä hyvä osoitus on mm. valinta Ranskan pääsarjan tähdistöotteluun, joka pelattiin joulun ja uuden vuoden välissä Pariisissa 16000 katsojan edessä. FIBA Europe Cupissa Golden on tehnyt keskimäärin 15,3 pistettä ja onnistunut vapaaheitoissaan 91-prosenttisesti.

Levypalloista pitää parasta huolta amerikkalaiskaksikko Jakim Donaldson (ka 6,9) – Frank Hassell (5,8). Mainittakoon, että Donaldson valittiin Ranskan pääsarjan tähdistöotteluun vuosi sitten ja Hassell pelasi yliopistokoripalloa Old Dominionissa samaan aikaan Susijengi-konkari Gerald Lee Juniorin kanssa.

Torjuntojen ykkösnimi keskiarvollaan 1,2 per ottelu on Jean-Victor Traore.

Kaaren tuntumassa on oltava erityisen tarkkana kaksikon Benoit Mangin – Mohamed Hachad kanssa. Ensin mainittu upottaa kolmosistaan peräti 57 % ja jälkimmäinenkin joka toisen. Hachad on Le Portelin ainoa maajoukkuepelaaja ja hän on edustanut Marokkoa mm. Afrikan Mestaruuskisoissa.

Katajan tehokkain pelaaja FIBA Europe Cupissa on ollut takamies Damier Pitts (15,6 pistettä, 5,3 syöttöä, 1,9 riistoa, teholuku 14,7), jonka yhteispelin sujuvuus kollegansa Ilari Seppälän (12,1 pistettä, 5,6 syöttöä, 1,1 riistoa, teholuku 14,4) kanssa on keskiviikkoiltana yksi avainasioista. Parivaljakko on sarjan syöttötilastossa 10 parhaan joukossa, jonne Pitts yltää myös pallonriistolukemallaan.

Tasaista kautta pelaava Tommi Huolila on torjuntatilaston viitonen keskiarvollaan 1,4 jättäen taakseen sijalla kahdeksan olevan Traoren.

Joukkueena Le Portel upottaa kakkoset koko sarjan toiseksi parhaiten, 58-prosenttisesti. Kolmostarkkuus on 41 % ja vapaaheittotarkkuus 66 %. Sen keskimääräinen levypallolukema per ottelu on 38, koriin johtaneiden syöttöjen lukema 20, pallonriistomäärä 8 ja pallonmenetysmäärä 13.

Katajan heittoprosentit ovat vastaavasti 50 (2p), 35 (3p) ja 66 (1p). Levypalloja joensuulaisjoukkue haalii ottelua kohden keskimäärin 32, syöttöjä kirjautetaan 18, riistoja kärkytään tällä hetkellä sarjan parhaiten, 9 per ottelu, ja palloja menetetään huomattavan vähän, vain 9 per ottelu.

Vasemmalla: Greg Gibson ohjastaa keskiviikkona Katajaa 30. kerran kansainvälisillä kentillä. Kuva © Kuvanmaailma/Vesa Kuukka.

”Isojen haasteiden edessä olemme parhaimmillamme”

Kataja-leirissä lähtökohdat ovat selkeät. Virheet on minimoitava keinolla millä hyvänsä.

– Ykkösasia on pitää pallosta huolta, menetyksiin ei ole varaa tällaista joukkuetta vastaan. Palloa pitää joka tapauksessa pystyä liikuttamaan paljon ja viisaasti -paikoilleen ei saa jäädä- ja näin luoduista tekopaikoista on vain onnistuttava, Greg Gibson painottaa.

– Emme ole olleet hyviä puolustuspäässä viime aikoina ja tähän asiaan tulemme keskittymään valmistavissa harjoituksissa. Pystymme paljon parempaan.

– Edessä on todella iso haaste, mutta toisaalta tämä joukkue on näyttänyt että juuri silloin se on parhaimmillaan.

Gibsonille tuleva ottelu on päävalmentajana jo sadas kansainvälisillä kentillä.

Bisons Loimaan kanssa hän pelasi yhteensä 70 kansainvälistä ottelua, joista 22 päättyi voittoon. Kaudella 2013-14 sarjana oli Euroopan kakkostason kisa, Eurocup, ja lopputulos hyvä viisi voittoa 10 ottelusta. Jatkopaikkakin oli todella lähellä. Kahdella seuraavalla kaudella loimaalaiset seikkailivat venäläisen VTB-liigan pyörteissä ja etenkin hurja ottelumäärä, 30 per kausi, syöpyi koko joukkueen mieliin pitkiksi ajoiksi.

Katajan penkin päässä Gibson on tähän päivään mennessä johtanut toimintaa 29 kansainvälisessä ottelussa, näistä 12 on päättynyt voittoisasti.

Tieto merkkipaalusta tulee aina yhtä sympaattiselle amerikkalaiselle yllätyksenä.

– Ihanko totta, en tiennytkään!

– Olen oppinut matkan varrella todella paljon, kyseessä on ollut pitkä prosessi. Vastaan on tullut suuri määrä uusia koripallomaita ja on ollut kunnia saada olla mukana, hän tiivistää tähän saakka kokemaansa.

Ryminällä parrasvaloihin

ESSMVuonna 1920 perustettu ESSM Le Portel on ensi kertaa mukana europeleissä. Paikka kansainvälisille kentille aukesi, kun joukkue ylsi viime kaudella kotimaansa pääsarjassa arvostetulle pudotuspelipaikalle. Yhdeksästä euro-ottelustaan se on voittanut seitsemän (yksi tasapeli) eli alku on ollut lievästikin sanottuna vakuuttava.

Joukkuetta on valmentanut vuodesta 2012 Eric Girard ja hänen johdollaan saavutettiin keväällä 2016 historiallinen nousu pääsarjaan, Pro A:han. Sitä ennen Le Portel kohautti v. 2015 yltämällä kakkosliigajoukkueena Ranskan cupin loppuotteluun. Matkan varrella kyydistä putosivat mm. pääsarjajoukkueet Le Mans, Le Havre, ASVEL ja Limoges.

Girard teki syksyllä paluun kansainvälisille kentille 10 vuoden tauon jälkeen. Meriittilistallaan on mm. välieräpaikka FIBA Korac Cupissa (v. 1998), yltäminen 8 parhaan joukkoon ULEB Cupissa (2007) ja kaksi Euroliiga-kautta (1999-00, 2005-06). Ranskan mestaruuden hän on voittanut kerran, vuonna 2005 (Strasbourg).

Kataja Basket pelaa kansainvälisillä kentillä kuudetta kertaa. Vuosi sitten se ylsi Greg Gibsonin johdolla Mestarien Liigan lohkovaiheeseen, jossa haki historialliset vierasvoitot Israelista, Turkista sekä Ranskasta.

Suomalaiset ja ranskalaiset joukkueet ovat kohdanneet eurokentillä tähän mennessä 26 kertaa. Otteluvoitot kirjataan ranskalaisille 21-5. Kataja on napannut voitoista kolme (Cholet 2014 ja Le Mans kahdesti 2016) ja helsinkiläinen Torpan Pojat kaksi (molemmat Le Mansista 1998).

Miesten maaottelutasolla Suomi ja Ranska ovat kohdanneet historian saatossa kaikkiaan 27 kertaa, viimeksi koti-EM-kisoissa viime syksynä. Voitot ovat Ranskalle 21-6. Suomi on tuoreimmassa maailmanrankingissa sijalla 21, Ranska aivan terävimmässä kärjessä, neljäs.

ESSM Le Portel 2017-18


Kuva: FIBA.Basketball.

 #                Pit  Pa Synt Pelip A-mo Kasvattajaseura/yliopisto
 0 Trae Golden (USA)       189  93 1991  1-2  - Georgia Tech, USA
 4 Dinma Odiakosa (NGR)      203 109 1985  4-5  - Illinois State, USA
 5 Jean-Victor Traore (BUR/FRA)  203    1985   4  - Chalon-sur-Saone
 6 Benoit Mangin         188    1988  1-2  - Reims
 7 Jakim Donaldson (USA)     204 109 1983   4  - Edinboro, USA
 9 Gary Chathuant         193  93 1983  2-3  - Brest
14 Mohamed Hachad (MOR/CAN/FRA)  194  91 1983  2-3 13+ Northwestern, USA
17 Mounir Bernaoui        204    1997  4-5  - Lille
18 Samir Gbetkom Bikantchou (CMR) 186    1998  1-2  - SLUC Nancy
21 Frank Hassell (USA)      205 107 1988  4-5  - Old Dominion, USA
22 Jessie Begarin         191  86 1988  1-2  - New Star 04
29 Tweety Carter (USA)      180  87 1986   1  - Baylor, USA

Päävalmentaja: Eric Girard
Apuvalmentajat: Jacky Perigois, Matthieu Pouillot

Päävalmentajat vertailussa

Eric Girard
 (FRA)

Greg Gibson (USA)
Ikä: 53 48
Nykyseurakausi (päävalmentajana): 6. 2.
Pääsarjakausi: 15.
(Cholet (FRA) 1996-01;
Le Havre (FRA) 2001-04;
Strasbourg (FRA) 2004-08;
Limoges (FRA) 2010-11;
ESSM Le Portel (FRA) 2016-18)
9.
(Kauhajoen Karhu 2007-08, syksy 2009;
Bisons Loimaa 2011-16;
Kataja Basket 2016-18)
Kansainvälinen
seurajoukkue-
pelikausi:

10.
(Cholet (FRA):
FIBA Korac Cup[3] 1997-98 ja 2000-01, FIBA Saporta Cup[2] 1998-99, FIBA Euroliiga[1] 1999-00;
STB Le Havre (FRA):
FIBA Europe League[3] 2003-04;
Strasbourg (FRA):
FIBA Europe League[3] 2004-05, Euroliiga[1] 2005-06, ULEB Cup[2] 2006-07 ja 2007-08;
ESSM Le Portel (FRA):
FIBA Europe Cup[4] 2017-18)

5.
(Bisons Loimaa (FIN):
Eurocup[2] 2013-14, VTB United -liiga[5] 2014-16;
Kataja Basket (FIN):
FIBA Mestarien Liiga[3] 2016-17, FIBA Europe Cup[4] 2016-17 ja 2017-18)

Kansalliset/
kansainväliset
mestaruudet/kpl:
1
(Ranska 2005 (Strasbourg))
3
(Suomi 2012, 2013 (Bisons Loimaa), 2017 (Kataja Basket))
Voitot kansainvälisissä seurajoukkue-
otteluissa/
kansainväliset ottelut (voitto%):
57/113 (50 %) 34/99 (34 %)
Muuta:
 • Siirtyi valmennustyöhön välittömästi pelaajauransa päätyttyä (1992)
  • 1992-96 Cholet Basketissa aluksi nuorten valmentajana, sitten edustusjoukkueen apuvalmentajana
  • aloitti päävalmentajauransa Cholet Basketissa v. 1996
 • Ranskan pääsarjan Vuoden valmentaja 2005 (Strasbourg)
 • Valinta Ranskan pääsarjan tähdistöotteluun 2005 (Strasbourg)
 • Ranskan pääsarja
  • 1 mestaruus (Strasbourg 2005)
  • 1 x välieräpaikka (Strasbourg 2006)
 • Ranskan cup
  • 2 mestaruutta (Cholet 1998 ja 1999)
  • 2 finaalipaikkaa (Limoges 2011, ESSM Le Portel 2015)
 • Ranskan Semaine des As -cupin finalisti 2003 (Le Havre)
 • Kansainvälisillä kentillä
  • Kaksi Euroliiga[1] -kautta
   • 1999-00 (Cholet)
   • 2005-06 (Starsbourg)
  • ULEB Cupissa[2] 8 parhaan joukkoon 2007 (Strasbourg)
  • FIBA Saporta Cupissa[2] 16 parhaan joukkoon 1999 (Cholet)
  • FIBA Korac Cup[3] -välierät 1998 (Cholet)
  • FIBA Europe Leaguessa[3] 16 parhaan joukkoon 2005 (Strasbourg)
 • ESSM Le Portel
  • joukkueen nostaminen Ranskan kakkosliigasta maan pääsarjaan 2016
  • joukkueen johdattaminen seuran 1. pääsarjakaudella  pudotuspeleihin (2017) ja sitä kautta ansaittu paikka kansainvälisille kentille
 • Sairasti syöpää äänihuulessaan. Toipui, mutta menetti v. 2013 tehdyn leikkauksen johdosta luonnollisen äänensä. (video)
Seuravertailu
ESSM KATAJA-shield_EmptySpace_Big@2x
Perustettu/v.: 1920 1949
Kotipaikka: Le Portel, Ranska, 9500 asukasta Joensuu, 75000 asukasta
Kotihalli/katsoja-
kapasiteetti:
Le Chaudron/3500 LähiTapiola Areena/2500
Pääsarjakausi: 2.
(2016-18)
23.
(1969-70, 1976-80, 1982-83, 2001-18)
Sijoitus kotimaassa viime kaudella: 8. 1.
Kansainvälinen seurajoukkue-
pelikausi:
1.
(ensi kertaa 2017-18)
6.
(ensi kertaa 2012-13)
Kansalliset/
kansainväliset
mestaruudet/kpl:
0 2
(Suomi 2015, 2017)
Voitot kansainvälisissä seurajoukkue-
otteluissa/
kansainväliset ottelut (voitto%):
7/9 (78 %) 27/69 (39 %)
Kansainvälisillä kentillä:
 • [3] FIBA Europe Cup (1): 2018
 • Paras saavutus: Karsinnasta alkulovaiheeseen ja edelleen jatkolohkoon FIBA Europe Cup 2018:ssa (kilpailussa mukana 49 joukkuetta)
 • [3] FIBA EuroChallenge / FIBA Europe Cup / FIBA Mestarien Liiga (6 kertaa): 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018
 • [4] FIBA Europe Cup (2): 2017, 2018
 • Paras saavutus: FIBA EuroChallenge -puolivälieräpaikka 2013 (kilpailussa mukana 36 joukkuetta)
Muuta:
 • Ranskan pääsarja
  • puolivälierät 2017
 • Ranskan cup
  • finalisti 2015
 • Ranskan kakkosliiga
  • pudotuspelimenestyksen perusteella saavutettu nousu ensi kertaa maan pääsarjaan 2016
 • Korisliiga (12 mitalia)
  • 2000-luvun menestynein joukkue
  • 2 mestaruutta
  • 6 hopeaa (2003, 2006, 2009, 2011, 2012, 2014)
  • 4 pronssia 2002, 2005, 2007, 2013
 • Suomen cup
  • 3 mestaruutta (2003, 2011, 2012)
  • 1 finaalipaikka (2006)
  • 1 pronssi (1976)


[1]
Euroopan arvostetuin seurajoukkuekilpailu, nykyisin nimellä Euroliiga (markkinointinimi: Turkish Airlines EuroLeague).
[2] Kilpailu, jota on vuodesta 2002 pelattu nimellä Eurocup (kirjoitusasu nykyisin ”EuroCup”). Euroopan toiseksi arvostetuin seurajoukkuekilpailu. EuroCupia sekä Euroopan arvostetuinta seurajoukkuekilpailua, Euroliigaa, hallinnoi nykyisin Euroleague Basketball.
[3] Euroopan kolmanneksi arvostetuin seurajoukkuekilpailu. Kansainvälisen koripalloliiton, FIBA:n, organisoima sarja.
[4] Euroopan neljänneksi arvostetuin seurajoukkuekilpailu. FIBA:n organisoima sarja.
[5] VTB United -liiga on Venäjän pääsarjaksi luokiteltava kilpailu, johon osallistuu joukkueita myös maan ulkopuolelta.

Lisätietoa

 

Otteluisäntä


> Pääsyliput


FIBA Europe Cup 2018, jatkolohkon 2. kierros:
Kataja Basket – ESSM Le Portel (FRA)
Keskiviikko 10.01. klo 18:30, LähiTapiola Areena, Joensuu

 

« Takaisin