Ajankohtaista

Europelikausi käynnistyy torstaina kotikentällä puolalaista Rosa Radomia vastaan – ”Kaikki jätettävä kentälle”

Joensuulaisen Kataja Basketin kautta aikain seitsemäs europelikausi avataan torstaina kotikentällä. Ensimmäinen vastustaja taistelussa pääsystä FIBA Europe Cupin lohkovaiheeseen on puolalainen Rosa Radom, joka isännöi toista osaottelua ensi viikon keskiviikkona. Paikka seuraavalle karsintakierrokselle ratkeaa kahden ottelun yhteistuloksella.

Otteluparin voittaja kohtaa toisella karsintakierroksella (pelipäivät 3. ja 10. lokakuuta) Katajalle entuudestaan tutun bulgarialaisjoukkueen Rilski Sportistin, jota vastaan kamppailtiin FIBA Europe Cupin alkulohkovaiheessa kolme vuotta sitten. Voittaja tästä parista etenee 17. lokakuuta käynnistyvään FIBA Europe Cup 2019 -lohkovaiheeseen.

Puolalaisen seurajoukkueen kohtaaminen on Katajalle ensimmäinen kerta sen v. 2012 alkaneella europelitaipaleella. Kaikkiaan Suomi ja Puola ovat tähän mennessä kohdanneet seurajoukkuekilpailuissa 34 kertaa. Otteluissa on todistettu suomalaisten paremmuutta vain kymmenesti, viimeksi 19 vuotta sitten. Tuolloin mm. ex-Kataja-pelurien Sami LaaksosenJuho Terhon ja Teemu Rannikon edustama Piiloset Turku löi silloisessa FIBA Korac Cupissa Azoty Unia Tarnowin.

Tuorein seurajoukkuekohtaaminen Suomen ja Puolan välillä käytiin FIBA Europe Cup -alkulohkossa kaudella 2015-16. Kotkalainen KTP-Basket kohtasi kahdesti juurikin Rosa Radomin eivätkä tappiolukemansa 76-97 ja 48-95 jättäneet epäselvyyttä silloisista voimasuhteista.

Yhteneväiset lähtötilanteet

Kataja ja Rosa Radom ovat lähteneet kauteen tietyllä tapaa hyvin samanlaisista tilanteista.

Molemmilla on uusi päävalmentaja (Kataja: Juha Sten, Rosa Radom: Robert Witka), joka on seuraa aiemmin pelaajana edustanut A-maajoukkueestakin tuttu nimi ja nykytehtävässään vielä vailla kokemusta sekä pääsarja- että europelitasolla.

Toinen yhdistävä tekijä on joukkueiden runkopelaajistossa tapahtuneet huomattavat muutokset.

Katajan jätti viime kauden päätyttyä kaikkiaan peräti yhdeksän peluria: ulkomaalaisvahvistukset Eric Garcia, Wesley Saunders, Daniel Bejarano ja Kenneth Simms, kotimaisista nimistä Alex Murphy, Vesa Mäkäläinen Jesse Niemi, Mikael Kauhanen ja Emil Djeen. Uusina tulijoina vastaanotettiin ulkomaalaisnelikko Ryan Wright, Daniel Mullings, Rahlir Hollis-Jefferson ja Vincent Simpson sekä kotimaiset Matias Ojala, Topias Palmi, Joni Herrala ja Samuli Vanttaja.

Rosa Radomin riveissä on neljä uutta nimeä: ensimmäistä ammattilaiskauttaan pelaava tarkkakätinen amerikkalaistakamies Cullen Neal, Kolumbian maajoukkuesentteri, levypallorohmu Hanner Mosquera-Perea, 34-vuotias konkarilaituri Artur Mielczarek sekä kanssaan samanikäinen, Korisliigassa kaudella 2009-10 Torpan Poikien riveissä ihastuttanut ja helsinkiläiset aina finaaliin saakka tahdittanut takamies, Unkarin maajoukkuettakin edustanut amerikkalaisveteraani Obie Trotter. Tavallaan uusi nimi on myös 36-vuotias laituri Daniel Wall, joka palasi kesällä kotikonnuilleen jätettyään yhdeksän vuotta sitten (2009) silloisen kolmosliigajoukkueen. ”Oman kylän pojasta” tehtiinkin välittömästi uudistuneen Rosa Radomin kapteeni.

Edellä mainittu viisikko on ollut preseasonilla oletetusti suuressa roolissa. Heidän lisäkseen kannattaa seurata 23-vuotiaan oman kasvatin, harjoitusottelussa kovia pistelukemia takoneen takamiehen Filip Zegzulan otteita. Häneltä voitaneen odottaa tällä kaudella jonkinasteista läpimurtoa.

Kataja-kannattajien suurin mielenkiinto kohdistunee A-maajoukkueessa erinomaisen syksyn pelanneeseen, torstaina ensi kertaa uudelle kotiyleisölle esittäytyvään Topias Palmiin. Jalkansa on liikkunut kesän ja syksyn aikana tehokkaasti molemmissa päissä kenttää, heitto- ja ajouhkaa löytyy. Korinaluskolmikon Ryan Wright – Samuli Vanttaja – Tommi Huolila on pystyttävä varsinkin omalla korilla erityisen jämäkkään peliin. Heidän lisäkseen aina varmaotteinen Matias Ojala on myös kykenevä painiin isokokoisten puolalaisten kanssa ja Joni Herrala puolestaan on usein parhaimmillaan vastustajan takamiesten hidastajana. Pelintekijäkaksikon Ilari Seppälä – Vincent Simpson tulee saada pallo ja miehet liikkeelle. Asia, jonka suhteen on koettu pieniä ongelmia etenkin Seppälän poissa ollessa.

Heittopaikat on eurokentillä käytettävä huolellisesti ja tällä osa-alueella on mielenkiintoista tarkistaa viime kaudella FIBA Europe Cupin tarkimman kolmospyssyn tittelin pokanneen Atte Pertun syysvire tosipelien käynnistyessä.

Siinä missä Kataja on pelannut kolme harjoitusottelua (vajaamiehinen Kouvot kaatui kahdesti, isolle ja vahvalle BC Nokialle joensuulaiset hävisivät) on Rosa Radom ennättänyt hioa kuvioitaan ”numerolaput rinnoissa” kuudesti (3 voittoa, 3 tappiota). Vieraat ovat kohdanneet mm. Ruotsin mestarin Norrköpingin (tappio 64-77), Tsekin viime kauden välieräjoukkueen Turi Svitavyn (voitto 74-71) sekä Puolan viime kauden hopeajoukkueen BM Slam Stalin (tappio 86-105).

”Ei taka-askelia”

Kataja-päävalmentaja Sten on levollinen ennen tärkeää ottelua.

– Olen positiivisin ja luottavaisin fiiliksin. Puolustuspään ilmeeseen ja tekemiseen voi olla suhteellisen tyytyväinen. Pelimme on mennyt koko ajan parempaan suuntaan.

– Nokialla jäimme alussa ”junan alle” ja tämä mahdollisuus oli yksi syy sille miksi halusimme kohdata heidät (harjoitusottelussa). He ovat isokokoisia ja pelaavat kovaa. Saimme hyvää oppia ennen kaikkea tulevaa torstaita ajatellen.

– Kouvoja vastaan taas saa aina hyvää harjoitusta palloscreenin puolustamisessa. Paransimme sitä ensimmäisestä kohtaamisesta.

Rosa Radom on scoutattu ja avainasiat ylöskirjattu.

– Rosa on kovaa ja aggressiivisesti pelaava joukkue, jolla on muutamia erinomaisia yksilöitä.

– Orkesteria johtaa Obie Trotter, joka pystyy luomaan tekopaikkoja itselleen ja muille. Hänen lisäkseen on merkattava amerikkalaistakamies Neal, kolumbialainen sisäpelaaja Perea ja vahva laituri Mielczarek, Sten luettelee.

– Luvassa on takuulla inhottava vastus, jota vastaan ei voi ottaa yhtään taka-askelia. Haluankin, että kun pallo nousee torstaina ilmaan, kaikki jää kentälle, hän päättää.

Rosa RadomMitä Kaminskin jälkeen?

Rosa Radom on sangen nuori seura, se on perustettu vuonna 2003. Miesten edustusjoukkue nousi Puolan pääsarjaan ensi kertaa keväällä 2012 ja historiansa tähän mennessä menestyksekkäin kausi oli 2015-16, jolloin Radomissa juhlittiin sekä cup-voittoa että ensimmäistä pääsarjatason mitalia, hopeaa.

Seurahistorian maukkaimpia lukuja yhdistää yksi nimi: Wojciech Kaminski. Hän otti päävamentajavastuun loppuvuodesta 2012 ja viime kevääseen päättynyttä ajanjaksoaan voi pitää ainutlaatuisena.

Rosa Radom eteni Kaminskin johdolla ensi kertaa pudotuspeleihin (2014), mitaliotteluihin (2014) ja saavutti lopulta v. 2016 himoitun ensimmäisen mitalin joukkueen kaadettua välierissä Anwilin. Cup-kentiltä parasta antia ovat finaalipaikka v. 2015, mestaruus ja Supercup-voitto* 2016.

Eurokentille Rosa Radom ilmoittautui ensi kerran v. 2015, jolloin mm. KTP koki kovuutensa FIBA Europe Cupissa, jossa tie vei alkulohkosta jatkolohkoon. Kausina 2016-18 puolalaiset pelasivat astetta kovempaa Mestarien Liigaa, jonne joukkue karsi menestyksekkäästi syksyllä 2017.

* Supercup = Kauden alussa pelattava ottelu hallitsevan liiga- ja cup-mestarin välillä.

FIN-POL

Maailmanrankingin sijalla 21 oleva Suomi ja Puola (sija 27) ovat pelanneet vuosien 1939-17 välisenä aikana kaikkiaan 33 miesten maaottelua. Suomi on voittanut matseista ainoastaan kahdeksan, mutta 2000-luvulla käydyissä kohtaamisissa voitot ovat Suomelle 3-2.

Kumpikin maa nähtiin viime vuonna EM-kisoissa, joissa Suomi oli 11. ja Puola 18. Suomen kautta aikain paras sijoitus arvokisoissa on EM-kotiturnauksen kuudes sija v. 1967, Puola on parhaimmillaan yltänyt EM-finaaliin (v. 1963).

Rosa Radom 2018-19

Rosa Radom 2018-19
Kuva © Rosa Radom/RosaSport.pl

 #               cm  kg synt pelip A-mo kasvattajaseura/yliopisto
 1 Cullen Neal (USA)      193  88 1994   2  -  St. Mary´s CA, USA
 4 Marcin Piechowicz      198  90 1993  2-3  -  MKS Dabrowa Górnicza
 7 Krystian Tyszka       199    1998   4  -  UKS Dziewiatka PWSIP Lomza
10 Filip Zegzula        188  85 1994  1-2  -  Rosa Radom
11 Obie Trotter (USA/HUN)   188  85 1984   1 14+  Alabama A&M, USA
12 Hanner Mosquera-Perea (COL) 206 104 1993   5  3+  East Tennessee State, USA
13 Szymon Szymanski      205    1996  4-5  -  UKS Gim 92 Ursynow Warszawa
16 Daniel Wall (C)       196 100 1982  3-4  -  Piotrówka Radom
25 Wojciech Watroba      210    1997   5  -  Rosa Radom
30 Mateusz Szczypinski     194    1998  1-2  -  WKK Obiekty Wroclaw
33 Artur Mielczarek      196    1984  3-4  -  WKS Slask Wroclaw

Päävalmentaja: Robert Witka 
Apuvalmentaja: Konrad Kazmierczyk

Päävalmentajat vertailussa

Robert Witka

Juha Sten
Ikä: 37 34
Kasvattajaseura: Anwil Wloclawek Turun NMKY
Nykyseurakausi: 1. 1.
Pääsarjakausi: 1. 1.
Kansainvälinen
seurajoukkue-
pelikausi:

1.

1.

Kansalliset/
kansainväliset
mestaruudet/kpl:
0 0
Voitot kansainvälisissä seurajoukkue-
otteluissa/
kansainväliset ottelut (voitto%):
0/0 (-) 0/0 (-)
Muuta:
 • Pelaajaura päättyi viime keväänä Rosa Radom -paidassa, edusti seuraa viisi edelliskautta (2013-18)
 • Menossa ensimmäinen kausi päävalmentajana
 • Kolmevuotinen sopimus Rosa Radomin kanssa
 • Pelaajana
  • Koko ura kotimaassaan Puolassa
  • Kolminkertainen Puolan mestari (2003, 2011, 2012)
  • Kahdeksankertainen Puolan hopeamitalisti
  • 14 kautta kansainvälisiä seurajoukkuekilpailuja
  • Puolan maajoukkueessa mm. kahdet EM-kisat (2007, 2009)
 • Pelaajaura päättyi v. 2012 Kataja-paidassa, edusti seuraa kaksi kautta (2010-12)
 • Menossa viides kausi päävalmentajana, ensimmäinen pääsarjatasolla ja kansainvälisillä kentillä
 • Kaksivuotinen sopimus Katajan kanssa
 • Pelaajana
  • Neljä pelikautta ulkomailla (Saksa, Ruotsi, Espanja)
  • Kaksinkertainen SM-hopeamitalisti (Kataja 2011, 2012)
  • Ruotsin hopeamitalisti (Solna 2009)
  • SM-pronssi 2008 (Lappeenrannan NMKY)
  • 1 kausi kansainvälisiä seurajoukkuekilpailuja (Lappeenrannan NMKY 2007-08)
  • 31 A-maaottelua
 • Juha Sten Fact File (KatajaBasket.fi)
Seuravertailu
Rosa Radom KATAJA-shield_EmptySpace_Big@2x
Perustettu/v.: 2003 1949
Kotipaikka: Radom, Puola, 220000 asukasta Joensuu, 75000 asukasta
Kotihalli/katsoja-
kapasiteetti:
MOSiR Sports Hall/1700 LähiTapiola Areena/2500
Sijoitus kotimaassa viime kaudella: 5. 6.
Kansainvälinen seurajoukkue-
pelikausi:
4.
(ensi kertaa 2015-16)
7.
(ensi kertaa 2012-13)
Kansalliset/
kansainväliset
mestaruudet/kpl:
0 2
(Suomi 2015, 2017)
Voitot kansainvälisissä seurajoukkue-
otteluissa/
kansainväliset ottelut (voitto%):
11/42 (26 %) 27/74 (36 %)
Kansainvälisillä kentillä:
 • Parhaat saavutukset
  • FIBA Mestarien Liiga[3] -karsinnasta alkulohkoon 2018
  • FIBA Europe Cup[4] -alkulohkosta jatkolohkoon 2016
 • FIBA Mestarien Liiga[3] (2 kertaa): 2017, 2018
 • FIBA Europe Cup[4] (1): 2016
 • Paras saavutus: FIBA EuroChallenge -puolivälieräpaikka 2013 (kilpailussa mukana 36 joukkuetta)
 • FIBA Mestarien Liiga[3] (2 kertaa): 2017, 2018
 • FIBA EuroChallenge / FIBA Europe Cup[3] (4): 2013, 2014, 2015, 2016
 • FIBA Europe Cup[4] (2): 2017, 2018
Muuta:
 • Puolan pääsarja
  • Finalisti 2016
 • Puolan cup
  • Mestari 2016
  • 1 finaalipaikka (2015)
 • Puolan Supercup
  • Mestari 2016
 • Korisliiga
  • 2 mestaruutta
  • 6 hopeaa (2003, 2006, 2009, 2011, 2012, 2014)
  • 4 pronssia 2002, 2005, 2007, 2013
 • Suomen Cup
  • 3 mestaruutta (2003, 2011, 2012)
  • 1 finaalipaikka (2006)
  • 1 pronssi (1976)

[3] Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n organisoima sarja, sen korkein eurooppalainen kilpailu seurajoukkueille. Arvostukseltaan reilusti perässä Euroliigaa, mutta saavuttaa koko ajan EuroCup-sarjaa. Kahta viimeksi mainittua pyörittää Euroleague Basketball.
[4] Euroopan neljänneksi arvostetuin seurajoukkuekilpailu. FIBA:n organisoima sarja.

Lisätietoa

Otteluisäntä

Pääsyliput


FIBA Europe Cup 2019, 1. karsintakierroksen 1. osaottelu:
Kataja Basket – Rosa Radom (POL)
LähiTapiola Areena, Joensuu, torstai 20.09. klo 18:30

 

« Takaisin