Ajankohtaista

Devin Thomas sisäpelaajaksi Kataja Basketiin

Joensuulainen Kataja Basket on sopinut alkavasta kaudesta 29-vuotiaan amerikkalaisen Devin Thomasin kanssa. Wake Forestin yliopiston joukkueessa vuosina 2012-16 vakuuttavasti esiintyneellä 206-senttisellä korinaluspelaajalla on takanaan seitsemän ammattilaiskautta. Pelikokemusta on kertynyt mm. Turkin, Espanjan, Israelin, Kreikan, Argentiinan ja Venäjän pääsarjoista. Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet erinomaiseksi levypallopelaajaksi tunnustetulle Thomasille rikkonaisia ja nyt hän on valmis hakemaan uralleen uutta alkua Suomesta.

Thomasin edellinen ehjä kausi oli 2020-21, jolloin hän edusti virolaista BC Kalev Tallinnaa. Joukkue pelasi sekä Latvian ja Viron yhteisliigaa (Latvian–Estonian Basketball League) että Venäjän kansainvälistä pääsarjaa VTB United -liigaa. Ensin mainitussa amerikkalainen kirjautti tilastot 10,2 pistettä ja 8,7 levypalloa, jälkimmäisessä vastaavasti 8,9 ja 7,4. Visiitti oli menestyksekäs, sillä Kalev voitti kokonaista kolme pokaalia: Latvian ja Viron yhteisliigan, Viron cupin (Thomasin tilastot: 9,8/9,0) ja kauden päätteeksi pudotuspeliformaatilla ratkotun Viron mestaruuden (Thomasin tilastot: 13,6/9,7).

Syksyllä 2021 alkoivat vastoinkäymiset, joissa myös epäonnella oli oma roolinsa. Pelit Australian pääsarjassa (NBL) South East Melbourne Phoenixin riveissä jäivät kokematta pelaajan altistuttua koronavirukselle. Aika karanteenissa maan silloisten tiukkojen säädösten puitteissa oli haastavaa eikä sujunut täysin virheittä. Seura purki sopimuksen. Keväällä 2022 Thomas suuntasi Kosovoon. Lyhyt pesti sisälsi seitsemän ottelua maan pääsarjaa (7,6/9,4) ja neljä ottelua kansainvälistä Balkanin liigaa (2,8/5,8), mutta ei varsinaisesti ollut eduksi urakehitykselle.

Viime kauden aluksi Thomas teki sopimuksen Espanjan kakkosliigaan (Forca Lleida). Ennen kuin hän ehti pakata laukkunsa postissa oli huomattavasti parempi tarjous Israelista (kakkosliigajoukkue Maccabi Haifa) ja sentteri päätti suunnata sinne. Pelilupaa odoteltiin pitkä tovi, mutta se ei saapunut määräajassa. Edessä oli jälleen maiseman vaihto. Ottelutuntuman puute näkyi maaliskuussa Meksikossa, jossa sentteri aloitti CIBACOPA-liigakauden Ostioneros de Guaymas -joukkueessa. Viisi ottelua jättivät aikakirjoihin tilastokeskiarvot 4,8 pistettä ja 3,8 levypalloa.

Päävalmentaja Petri Virtanen tiedostaa sopimukseen liittyvät riskit. Palkkio on kuitenkin tuntuva mikäli palaset Thomasin kanssa loksahtelevat kohdilleen.

– On varmaa ettei häntä nähtäisi Suomessa jos nyt elettäisiin vuotta 2021, Virtanen toteaa viitaten ennen kaikkea sentterin CV-merkintöihin Turkin, Espanjan, Israelin, Kreikan ja Argentiinan pääsarjoista.

– Tällä hetkellä Devin hakee itseään pelaajana. Ottelukunto on arvoitus ja koko prosessi vie varmasti oman aikansa. Meidän kanssamme hän ottaa tietoisen askeleen alaspäin, jotta voi taas nousta ylemmäs.

Wake Forest, NBA:n kesäliiga, Turkin ja Espanjan pääsarjat, vaikeudet ja ”bounce back”

Neljä vuotta Wake Forestin yliopistossa (2012-16) nostivat Thomasin nimen samalle listalle opinahjosta aiemmin ponnistaneden legendojen kanssa. Hän mm. nousi koulun historiassa yhdeksi neljästä opiskelijasta -muut kolme ovat Tim Duncan, Rod Griffin ja Dickie Hemrich– joka on ollut paras Demon Deacons -levypallopelaaja neljällä peräkkäisellä pelikaudella. Kaikkiaan Thomasille kirjattiin 1061 levypalloa mikä oli koulun historian neljänneksi paras noteeraus. Sen lisäksi hänen 35 tuplatuplaansa (kaksinumeroinen saldo vähintään kahdessa eri tilastokategoriassa) oli kautta aikain viidenneksi ja 1486 heitettyä pistettä 21. paras suoritus.

Huomionarvoista oli myös valinta USA:n alle 19-vuotiaiden MM-kisajoukkueleiritykseen kesällä 2013.

Tilastojen valossa Thomasin neljä Wake Forest -pelikautta etenivät vuosi vuodelta parantunein lukemin. Päätöskautensa 2015-16 ottelukohtaiset keskiarvot kipusivat 15,6 pisteeseen, 10,2 levypalloon, 2,4 syöttöön sekä 1,6 torjuntaan. Kutsu parhaille senioripelaajille tarkoitettuun Portsmouth Invitational -turnaukseen keväällä 2016 ei ollut yllätys (tilastot: 9,3/3,0) ja nähtiinpä vasenkätinen taituri pian tämän jälkeen myös NBA:n kesäliigassa (tilastot Minnesota Timberwolvesin riveissä: 5,2/7,5).

Ensimmäisen koko kauden (2016-17) mittaisen ammattilaissopimuksen Devin Thomas kirjoitti Turkin pääsarjaan. Joukkueensa TED Ankara Kolejliler ei voitoilla mässäillyt (28 tappiota 30 ottelussa), mutta Thomasin peli sujui. Hyvät tilastokeskiarvot 11,4 pistettä, 7,7 levypalloa ja 3,3 syöttöä siivittivät tietä toiseen eurooppalaiseen huippusarjaan, Espanjan ACB-liigaan. Bilbao Basketissa vietetty vajaa kausi (joulukuu 2017 – kevät 2018) toi mukanaan myös ensimmäiset kansainväliset seurajoukkueottelut. Liigatilastot olivat 8,7 pistettä ja 5,0 levypalloa, EuroCup-vastaavat (4 ottelua) 5,3/3,3.

Kausi 2018-19 jäi vajaaksi. Pesti Israelin pääsarjaan kesti vain kahden ottelun ajan (Hapoel Eilat; tilastot: 6,0/3,0) ja sitä seurannut visiitti Kreikkaan neljä ottelua (pääsarjaa Lavrion riveissä: 9,5/6,3). Keväällä Thomas sopi try-outista Unkarin ykkösliigaan (Alba Fehervar), mutta sopimusta loppukaudeksi ei syntynyt.

Vaikka vuodenvaihde 2019-20 tarkoitti Thomasin kohdalla sitä, että hän päätti jättää pelit Argentiinan pääsarjassa kesken (joukkue: Penarol de Mar del Plata), oli uransa ensimmäinen ”bounce back” tosiasia. Sentteri oli syksyllä 2019 ennen pääsarjan alkua pelatun La Liga Torneo Super 20 -turnauksen eliittiä (8 ottelua: 18,3/13,3) ja La Ligan 11 ottelussa tilastoja kirjattiin 13,9 pisteen, 9,5 levypallon, 2,6 syötön ja 1,4 torjunnan edestä.

Joensuussa uskotaan ja toivotaan, että kokeneen pelaajan uran toinen paluu parrasvaloihin alkaa Suomesta.

– Myös Galin Smithillä (Kataja Basketin ykkössentteri viime kaudella; toim. huom.) oli takanaan vaisuhko kausi ennen kuin hän tuli Joensuuhun. Nyt hän pelaa Bundesliigaa, päävalmentaja Virtanen muistuttaa.

Kataja Basketin sopimustilanne 15.8.2023

Devin Thomasin lisäksi Kataja Basketilla on pelaajasopimukset (yht. 8 kpl) Grant Singletonin, Henri Permannon, Sebastian Lindbergin, Tuomas Hirvosen, Robin Danesin, Teemu Knihtisen ja Thomas Tumban kanssa. Kokoonpanoon haetaan vielä yleispelaajaa sekä ns. isoa laituria.

Valmentajat: Petri Virtanen, Teemu Turunen

Devin Thomas pähkinänkuoressa

Syntymäaika: 17.05.1994
Kansalaisuus: USA
Kotipaikka: Harrisburg, Pennsylvania, USA
Pituus/cm: 206
Paino/kg: 114
Pelipaikka: 5
Yliopisto: Wake Forest University (Winston-Salem, North Carolina), USA
Seurat joita edustanut: Ostioneros de Guaymas (CIBACOPA, MEX), Sigal Prishtina (Superleague/KOS I; Balkan League), South East Melbourne Phoenix (NBL/AUS I), BC Kalev (KML/EST I; Latvian–Estonian Basketball League; VTB United League/RUS I), Penarol de Mar del Plata (LNB/ARG I), Lavrio B.C. (A1/GRE I), Hapoel Eilat (Winner League/ISR I), Bilbao Basket (ACB/ESP I; EuroCup), TED Ankara Kolejliler (BSL/TUR I), Minnesota Timberwolves (NBA Summer League, Las Vegas, USA), Wake Forest University Demon Deacons (NCAA I, USA), Mid Penn Motion (AAU, USA), Central Dauphin High School Rams (PIAA, USA)
Kausi 2023-24 ammattilaisena: 8.
Kausi 2023-24 kansainvälisissä seurajoukkuekilpailuissa: 4.
A-maaottelut: –
Muuta:

  • Alyssa-sisar on pelannut naisten NBA:ssa (WNBA) Connecticut Sun -joukkueessa vuodesta 2014
  • Nimikaimansa (yliopisto: Indiana State) oli kautta 2021-22 edeltäneellä valmistautumisjaksolla osa Helsinki Seagullsin Korisliiga-miehistöä

> Devin Thomasin Kataja Basket -pelaajakortti

« Takaisin