Ajankohtaista

Damier Pitts pyörittämään Kataja Basketin peliä, Alex Marzette tuo leveyttä laituriosastolle

Hallitseva Korisliiga-mestari Kataja Basket on tehnyt ensimmäiset ulkomaalaispelaajakiinnityksensä. Teemu Rannikon jättämiä pelintekijän saappaita saapuu täyttämään 177-senttinen amerikkalaistakamies Damier Pitts (27), joka on pelannut kaksi edelliskautta Latviassa. Viisivuotisen ammattilaisuransa muita stoppeja ovat olleet Italian, Turkin ja Islannin liigat. 196-senttinen Alex Marzette (24) aloittaa Joensuussa kolmannen kautensa ammattilaisena. Tätä ennen hän on esiintynyt Portugalissa sekä kotimaassaan USA:ssa. Marzetten sopimuksessa on koeaika.

Damier Pitts edusti keväällä päättyneellä sarjakaudella latvialaista BK Valmiera/ORDOa. 40 pääsarjaottelussa hänelle kirjattiin keskiarvot 14,6 pistettä, 2,8 levypalloa, 5,6 syöttöä ja 1,5 riistoa. Kahden pisteen heittotarkkuus oli 49 %, kolmosten 31 % ja vapaaheittojen 85 %.

Baltian liigan 14 ottelussa jälki oli lähes identtistä: 14,1 pistettä, 3,8 levypalloa, 5,1 syöttöä ja 1,4 riistoa, heittotarkkuudet 50 % (kakkoset), 36 % (kolmoset) ja 81 % (vaparit).

– On selvää, että täytettävänä ovat poikkeuksellisen suuret saappaat, päävalmentaja Greg Gibson juttelee.

– Ei ole realistista vaatia uutta kaveria täyttämään ne heti sataprosenttisesti, tuskin siihen kukaan pystyisi.

– Damier on kuitenkin kova kaveri, joka johtaa joukkuetta esimerkillään: pelaa kovaa, taistelee. Hän ei kokonsa puolesta ole huomattava, mutta ”en pelkää ketään” -asenteensa yhdistettynä nopeuteensa, korintekokykyynsä ja syöttötaitoonsa ovat kiinnittäneet huomioni. Voimaakin hänellä on, enemmän kuin moni ehkä ensin kuvitteleekaan.

Gibsonin ajatuksia tukee Pittsin CV: kaksi peräkkäiskautta Latviassa, joista ensimmäisen (BK Ventspils 2015-16) aikana pelejä myös FIBA Europe Cupissa keskiarvoilla 8,7 pistettä, 2,4 syöttöä ja 1,9 riistoa (sarjan 6. paras). Lisäksi tilastollisesti erityisen kovat kaudet Italiassa (kolmostaso Serie A2 Silver: 18,6 pistettä), Turkissa (kakkosliiga TB2L: 20,0 pistettä) ja Islannissa (pääsarja: peräti 33,5 pistettä).

Pitts pelasi yliopistopallonsa Marshall Universityssa. Päätöskaudellaan 2011-12 (14,7 pistettä ja 4,3 syöttöä) hän oli ehdolla maan parhaalle yliopistotakamiespelaajalle myönnettävän Bob Cousy -palkinnon saajaksi.

Koeajalle saapuvan Alex Marzetten reitti ammattilaiseksi ei ole ollut se kaikkein tavallisin. Hän nimittäin edusti jokaisena yliopistovuotenaan (2011-15) eri opinahjoa kattojärjestöjen NJCAA, NCAA ja NAIA alla.

Marzette valmistui NAIA:n II divisioonaan kuuluvasta Robert Morris University Illinoisista keväällä 2015. Hänet valittiin konferenssinsa ykköstähdistöön ja ehdolle NAIA All-American -kunniamaininnan saajaksi. Monipuolisen pelaajan tilastot näyttivät lukemia 18,1 pistettä, 7,3 levypalloa, 1,7 syöttöä, 1,8 riistoa ja 2,3 torjuntaa.

Ammattilaisuransa alkoi kotimaansa MPBA-liigassa vuodenvaihteessa 2015-16. Euroopassa hänet nähtiin ensi kertaa viime kaudella, kun Portugalin pääsarjaseura CAB Madeira tarjosi työpaikan.

Portugalissa tilastonsa olivat 36 ottelussa keskimäärin 16,7 pistettä, 4,8 levypalloa, 2,4 syöttöä, 1,4 riistoa ja 0,6 torjuntaa. Kahden pisteen heitot upposivat 53-prosenttisesti, kolmoset 33-prosenttisesti ja vapaaheitot 77-prosenttisesti.

Kataja Basketissa roolinsa tulee olemaan joukkueen vahvistaminen ensisijaisesti eurokentillä.

– Alexin tarina on kiinnostava. Hän valitsi aikanaan pieniä kouluja vaikka olisi mielestäni voinut suunnata suurempiinkin, Gibson toteaa.

– Kyseessä on todella kova harjoittelija, oikea ”salirotta”. Atleettinen, pelaa kovalla energialla. Katsoin erityisesti otteitaan Benficaa (Portugalin mestari; toim. huom.) vastaan ja vakuutuin potentiaalistaan. Virheitä tulee vielä ja sen suhteen olemme valmiit tekemään töitä kanssaan. Uskon, että jos kaikki menee hyvin, hänestä voi tulla vaikka ”salainen aseemme”, aivan kuten JB (Jarekious Bradley) viime kaudella. Aika näyttää.

Sopimustilanne 21.8.2017

Takamiehet (4): Emil Djeen, Johannes Lasaroff, Damier Pitts (USA), Ilari Seppälä
Pienet laiturit (2): Jesse Niemi, Alex Marzette (USA)*
Isot laiturit/sisäpelaajat (5): Tommi Huolila, Mikael Kauhanen, Alex Murphy, Atte Perttu, Vesa Mäkäläinen
Valmentajat: Greg Gibson, Tuomas Oja

Joukkuetta on tarkoitus täydentää vielä kolmella ulkomaalaispelaajalla. Haussa on combo guard -tyylinen takamiespelaaja, yleispelaaja-laituri sekä sisäpelaaja.

Yhteisharjoitukset käynnistyvät 28. elokuuta.

Joukkue pelaa harjoitusotteluja ainakin 9. ja 10. syyskuuta Kauhajoella. Vastassa ovat Ruotsin mestari Luleå sekä Ruotsin viime kauden kuutonen Jämtland.

Mestarien Liiga -karsinnan ensimmäinen vaihe pelataan 24. ja 26. syyskuuta. Korisliiga-kausi käynnistyy Katajan osalta 4. lokakuuta.

* Koeaika 3.10.2017 saakka

Damier Pitts pähkinänkuoressa

Syntymäaika: 03.12.1989
Kansalaisuus: USA
Kotipaikka: Charlotte, North Carolina, USA
Pituus/cm: 177
Paino/kg: 80
Pelipaikka: 1
Yliopisto: Marshall University (Huntington, West Virginia), USA
Seurat, joita edustanut: NC Prodigal Sons (TBT/The Basketball Tournament, USA), BK Valmiera/ORDO (LBL/LAT I ja Baltian Liiga), BK Ventspils (LBL/LAT I ja FIBA Europe Cup), Mec-Energy Roseto (Serie A2 Silver/ITA III), Istanbul DSI S.K. (TB2L/TUR II), KFI (Domino´s League/ISL I), Team Ireland (Eurobasket Summer League, USA), Marshall University Thundering Herd (NCAA I, USA), Hargrave Military Academy Tigers (VISAA, USA), Carolina Raptors (AAU, USA), Charlotte Christian Knights (NCISAA, USA)
Kausi 2017-18 ammattilaisena: 6.
Kausi 2017-18 kansainvälisissä seurajoukkuekilpailuissa: 3.
A-maaottelut: –
Muuta:

  • Facebook: damier.pitts
  • Pelasi kaudet 2004-06 Charlotte Christian -koulussa (High School) yhdessä nyky-NBA-supertähden, takamies Stephen Curryn kanssa

> Damier Pitts Highlights 2016-17 (video)

Alex Marzette pähkinänkuoressa

Syntymäaika: 11.03.1993
Kansalaisuus: USA
Kotipaikka: Racine, Wisconsin, USA
Pituus/cm: 196
Paino/kg: 84
Pelipaikka: 2-3
Yliopisto: Robert Morris University Illinois, USA
Seurat, joita edustanut: CAB Madeira (LPB/POR I), Pontiac 66ers (MPBA, USA), Robert Morris University Eagles (NAIA II, USA), University of Southern Indiana Screaming Eagles (NCAA II, USA), Volunteer State Community College Pioneers (NJCAA/TCCAA, USA), College of Lake County Lancers (NJCAA, USA), Racine Case High School Eagles (WIAA, USA)
Kausi 2017-18 ammattilaisena: 3.
Kausi 2017-18 kansainvälisissä seurajoukkuekilpailuissa: 1.
A-maaottelut: –
Muuta:

> Alex Marzette Highlights 2016-17 (video)

« Takaisin