Ajankohtaista

206-senttinen Tony Easley Korisliigan hallitsevan mestarijoukkueen, liigakärki Kataja Basketin testattavaksi

Kuva © Basket.co.il

Korisliigassa selkeässä johtoasemassa etenevä joensuulainen Kataja Basket katsastaa kuluvan viikon ajan uutta sisäpelaajaa. 28-vuotiaalla Tony Easleylla on kokemusta eurooppalaisesta pääsarjakoripalloilusta niin Puolasta, Italiasta kuin Israelistakin.

Easley teki viime kesänä sopimuksen Turkin kakkosliigaan Sinpas Denizli Basketin riveihin, mutta loukkaantui lähes välittömästi kauden pyörähdettyä käyntiin. Hän sinnitteli joitakin otteluja puolikuntoisena ennen kuin urakka kävi mahdottomaksi. Sopimus purettiin marraskuussa. Tilastonsa viiden ottelun jälkeen, keskimäärin 17 peliminuutissa, olivat 4,2 pistettä, 3,8 levypalloa ja 1,0 syöttöä.

Nyt amerikkalainen on kuntoutunut ja valmis palaamaan kentille. Kataja-paidassa hänet nähdään näillä näkymin jo huomenna keskiviikkona, kun Helsinki Seagulls saapuu kaupunkiin.

– Katsotaan, onko mies kunnossa ja tehdään lopullisia päätöksiä sitten sen jälkeen, toiminnanjohtaja Ville Tuominen avaa tilannetta.

Kataja Basketin ns. aloittava sentteri on alkukauden ollut ensimmäistä ammattilaiskauttaan pelaava Carson Desrosiers.

Wilsonin, Huffin ja Odabasin joukkuetoveri

Kataja-joukkueenjohto on saanut Easleystä poikkeuksellisen paljon ennakkotietoa, mistä on osin kiittäminen pelurin entisiä, koripalloa seuraaville hyvin tuttuja joukkuetovereita. Tällä kaudella Turkissa kanssaan pelasi suomalaisturkkilainen Anton Odabasi, viime kaudella Israelissa Kataja-laituri Lamayn Wilson ja kaudella 2011-12 Italiassa nyky-Susijengi-kapteeni Shawn Huff.

– Kyseessä on urheilullinen sentteri, joka liikkuu kentällä todella hyvin ja viimeistelee kovalla prosentilla. Hänellä on kokemusta Euroopan korkeimmista liigoista, joissa hän on todistanut taitonsa viimeisen viiden kauden aikana, päävalmentaja Jukka Toijala kuvailee tulokasta.

Tony Easley valmistui yhdysvaltalaisesta Murray State -yliopistosta vuonna 2010. Hän kiertää Eurooppaa kuudetta pelikauttaan. Matkansa koripalloammattilaisena alkoi syksyllä 2010 Puolan pääsarjasta lupaavilla tilastoilla 11,2 pistettä, 7,4 levypalloa ja 1,2 torjuntaa sekä valinnalla liigan tähdistöotteluun.

Seuraavan kauden (2011-12) hän käynnisti Italian kakkosliigassa Forlin riveissä. Seuraa edusti tuolloin myös Shawn Huff. 12 ottelussa kirjauttamansa 14,3 pisteen sekä 9,4 levypallon keskiarvot herättivät huomiota ja pian hän siirtyikin pykälää ylemmäs Serie A:han Dinamo Sassarin riveihin. Tahti oli loppukauden 28 pelissä edelleen erinomainen keskiarvojen oltua 11,1 pistettä, 6,8 levypalloa ja 1,2 torjuntaa. Joukkueen kausi päättyi välierissä tulevan mestarin Montepaschin mentyä jatkoon.

Sassari kiinnitti Easleyn myös kaudeksi 2012-13. Tällä kertaa joukkue hiipui runkosarjan kakkostilalta laulukuoroon heti pudotuspelien avauskierroksella, mutta amerikkalaisen kausi oli tilastojen valossa jälleen onnistunut: 11,4 pistettä ja 5,6 levypalloa Serie A:ssa sekä 10,7 pistettä ja 6,5 levypalloa ULEB Eurocupissa.

Italialaiset pitivät pelaajasta kiinni myös kaudella 2013-14 ja hän jatkoi uraansa Serie A:ssa. Reyer Veneziassa kirjautuivat 15 ottelussa 7,8 pisteen ja 4,1 levypallon keskiarvot. Juvecaserta Basketissa, jonne Easley haluttiin korvaamaan loukkaantunut amerikkalaiskollegansa, hän pelasi myös 15 ottelua. Loppukauden keskiarvot olivat 7,2 pistettä ja 5,6 levypalloa.

Viime kausi alkoi Israelin pääsarjassa. Ironi Nes Zionassa Easley pelasi 12 ottelun ajan yhdessä Lamayn Wilsonin kanssa keskiarvoilla 5,8 pistettä ja 4,4 levypalloa. Roolinsa joukkueessa oli koko ajan epäselvä ja tiensä veikin joulukuussa 2014 Turkin pääsarjaan, sarjan hännille juuttuneeseen Eskisehir Basketiin. Tammikuun toisella viikolla hän päätti kuitenkin siirtyä tuttuun Italiaan saatuaan tarjouksen Pistoia Basket 2000:lta ja kun pelilupa-asiat Turkissa tuntuivat kestävän.

Pistoian riveissä Easley pelasi 14 ottelua päättäen viime kauden tilastoilla 7,6 pistettä ja 4,5 levypalloa. Kahden pisteen heittotarkkuus oli jo totutusti erinomainen 64 %. Joukkuetoverinaan oli tällä kertaa jälleen tuttu nimi, ex-Kataja-laituri Andre Foremanin poika Landon Milbourne.

Tony Easley pähkinänkuoressa

Syntymäaika: 15.07.1987
Kansalaisuus: USA
Pituus/cm: 206
Paino/kg: 102
Pelipaikka: 5
Kotipaikka: Auburn, Alabama, USA
Yliopisto: Murray State University (Murray, Kentucky), USA
Seurat, joita edustanut:

 • Sinpas Denizli Basket (TBL/TUR II)
 • Pistoia Basket 2000 (Serie A/ITA I)
 • Eskisehir Basket (BSL/TUR I)
 • Ironi Nes Ziona (Winner League/ISR I)
 • Juvecaserta Basket (Serie A/ITA I)
 • Reyer Venezia (Serie A/ITA I)
 • Minnesota Timberwolves (NBA Summer League, USA)
 • Dinamo Sassari (Serie A/ITA I ja ULEB Eurocup)
 • Pallacanestro Forli (Serie A2/ITA II)
 • Polonia Warszawa (PLK/POL I)
 • Murray State University Racers (NCAA I, USA)
 • Alabama Challenge (AAU, USA)
 • Auburn High School Tigers (AHSAA, USA)

Kansainväliset seurajoukkuekilpailukaudet: 1
Kansainvälisten seurajoukkuekilpailujen yhden ottelun piste-ennätys: 20 (Dinamo Sassari (ITA) @ Orleans Loiret Basket (FRA) – ULEB Eurocup 14.11.2012)
Maaottelut: –
Muuta:

« Takaisin