Gamebox: Tsmoki-Minsk (BLR) – Kataja Basket 82-88

Ottelusta

Pelijaksot:
27-20, 22-18, 16-25, 17-25

Ratkaisu:
Kataja ihmettelee kaksi ensi jaksoa hulppean 14000 henkeä vetävän Minsk Areenan tyhjyyttä (katsojia on paikalla vain n. 1000). Levypallot hävitään 100-0 eikä tavaramerkki, kaukoheittopeli, toimi. Kotijoukkue pääsee lähinnä puolustuslevyrien turvin juoksemaan turvallisen taukojohdon 49-38. Voimasuhteet joukkueiden välillä näyttävät olevan ensimmäiset 20 minuuttia ylitsepääsemättömän suuria Tsmoki-Minskin eduksi.

Pitkän tauon aikana Kataja kirjaimellisesti uudestisyntyy: kun 3. jakso käynnistyy, puolustus tiivistyy, puolustettaessa tehdään tukku ns. oikeita valintoja, levypallopeli nousee aivan uudelle tasolle ja heitot alkavat osua. Vastapainona kotijoukkueen vapaatkin paikat kolisuttavat korirautaa.

Kataja suorastaan jyrää kolmannella jaksolla ja uskoa vierasvoittoon alkaa löytyä. Tsmoki-Minsk nousee loppua kohden odotetusti lähemmäs parasta tasoaan, mutta Katajan voitto varmistetaan lopulta muutamalla äärimmäisen kovalla heitolla.

Avainpelaajat:
Joukkueemme tasavahva runko Teemu Rannikko (11/2/11 s./plus-miinus -luku +12) – Lamayn Wilson (17/10/2 s./1 tor./+11) – Trevis Simpson (22/4/4 s./+13) – Thomas Scrubb (14/8/3 riis./kentän paras plus-miinus -luku, +14) pelaa parhaalla tasollaan. Rannikko pyörittää peliä rautaisella otteella ja ratkoo paikan tullessa myös itse, Wilson nousee levypallo- ja kaukoheittopelinsä myötä äärimmäisen isoon rooliin ja Scrubb tekee illasta toiseen hurjan määrän myös sellaista hyödyllistä työtä, joka ei näy tilastoissa. Simpsonin hurja peli on kuin onkin pieni positiivinen yllätys. Hän ottaa ensimmäistä kertaa kauden aikana hyökkäyspäässä roolin, jossa ei katoa kulisseihin missään vaiheessa. Vaikka pelitilanneheittoprosenttinsa 39 ei kummoinen olekaan, tulevat pisteensä aina kreivin aikaan ja mikä tärkeintä, hän tekee itsestään koko ajan vaarallisen. Iltansa kruunaa matsin ratkaiseva kolmen pisteen heitto (tilanteeksi 78-83) 45 sekuntia ennen loppua.

Penkiltä peliin tuleva Tommi Huolila (10/4/2 riis./-2) pelaa kenties uransa parhaan kansainvälisen ottelun. Hyvää liikettä hyökkäyskorilla, pallot varmasti pussiin (heitot 5/6). Puolustuspäässä kahta 1 vs. 1 -päätyrajanukahdusta hän paikkaa oikea-aikaisilla sijoittumisilla ja ylipäänsä tutulla, uhrautuvalla asenteella.

Ilman loukkaantunutta 213-senttistä ykkössisäpelaajaansa Garrett Stutzia otteluun lähtevän Tsmoki-Minskin vaarallisin pelaaja on takamies Aliaksandr Kudrautsau (17/2/3 riis./-7). Häntä ei alkupuolella saada kiinni millään ja juuri hänen muutama suorituksensa 3. ja 4. jaksolla nostavat kotijoukkuetta takamatkalta takaisin voittotaisteluun. Takamieskollegansa Justin Gray (15/3/3 s./+3) on parhaimmillaan ottelun lopussa ja myös hänen kanssaan ollaan pitkät pätkät enemmän tai vähemmän vaikeuksissa.

Biisoneissa viime kaudella pelannut ja Katajaa etenkin finaaleissa oikein urakalla kiusannut Anthony Hilliard (8/7/3 s./-16) jää yllättävän vaisuksi.

Muuta:
Kataja jopa voittaa levypallot (41-39), joissa se oli kaksi jaksoa aivan alakynnessä (1. ja 2. kympillä yhteensä vain 12 levyriä).

Teemu Rannikko dominoi 56 joukkuetta käsittävän sarjan syöttötilastoa, kun alkulohkot ovat puolivälissä. Keskiarvonsa on lähes käsittämättömän hurja 14,3. Kakkoselle, Türk Telekomin Benjamin Woodsidelle, on tässä vaiheessa kirjattu 16 syöttöä vähemmän (ka 9,0). Rannikko on myös yksi 15 pelaajasta, joka on upottanut kaikki vapaaheittonsa (9/9). Carson Desrosiers (tänään 6/6/1 tor./+9) on heiton torjunnoissa sijalla 3 (ka 2,5).

Kovassa VTB-liigassa saldon 3 voittoa ja 3 tappiota tähän mennessä pelannut Tsmoki-Minsk on tällä kaudella edelleen vailla kotivoittoa, sillä VTB-voitot ovat kaikki vieraskentiltä ja tämä oli joukkueen ensimmäinen FIBA Europe Cup -kotiottelu.