Gamebox: Kataja Basket – Maccabi Rand Media (ISR) 85-98


FIBA Europe CupMaccabi Rand Media

Maccabi-takamiehen Mark Lyonsin loppujakson mittainen show pitää sisällään 13 pistettä ilman ainoatakaan ohiheittoa, kaksi riistoa ja yhden koriin johtavan syötön. Kun viimeinen lyhyt tauko koittaa tilanteessa 66-69, on pelin momentum siirtynyt israelilaisille.

Otteluennakko

> Maccabi Rand Media europelipäätöksessä Kataja Basketia vastaan – ”Näyttävin joukkue jota vastaan olemme pelanneet”


 

Ottelusta

Pelijaksot:
21-25, 26-16, 19-28, 19-29

Teemu Rannikko: Jälleen yksi koriin johtanut syöttö, lopputulemana eurosarjan uusi ennätyskeskiarvo! Kuva: Kuvanmaailma/Vesa Kuukka.

Ratkaisu:
Kataja pelaa kapteeninsa Teemu Rannikon johdolla erinomaista koripalloa muutamaa minuuttia vajaat kolme jaksoa. Se johtaa ottelua 26 minuutin kohdalla jopa 12 pisteellä (64-52). Sitten alkaa Maccabi-takamiehen Mark Lyonsin loppujakson mittainen show, joka pitää sisällään 13 pistettä ilman ainoatakaan ohiheittoa, kaksi riistoa ja yhden koriin johtavan syötön. Kun viimeinen lyhyt tauko koittaa tilanteessa 66-69, on pelin momentum siirtynyt israelilaisille ja Kataja huomaa jääneensä takaa-ajajaksi. Vieraiden saadessa otteisiinsa samaa ärhäkkyyttä kuin millä he ratkaisivat ensimmäisen kohtaamisen kotikentällään ei Kataja pääse enää kolmea pistettä lähemmäksi ja lopulta voimatkin alkavat hiipua.

Avainpelaajat:
Lyons (23/1/5 s./3 riis./plus-miinus -luku +8) on avauspuolikkaan virhevaikeuksissa eikä saa kunnolla otetta Rannikkoon sen paremmin kuin hyökkäyspeliinsäkään. Ammattiylpeä amerikkalainen on kuitenkin huikea urheilija ja hän kääntää pitkällä tauolla puoliväkisinkin isomman vaihteen silmään. Pelitasonsa nousu on vierasvoiton kulmakivi – ilman kolmannen jakson lopun hurjasteluaan ottelu olisi jäänyt täysin avoimeksi. Lyons osuu lopulta 10 kertaa 13 pelitilanneheitostaan (todella kova tarkkuus: 77 %).

Sisäpelaaja Darryl Monroe (16/7/2 s./+7) on aavistuksen lyhyt kaikkein kovimpiin liigoihin, mutta väkivahvana ja monipuolisena pelaajana ilo koripallofanin silmälle. Myös hän ei paljoa ohi nostele: heitot pelitilanteissa 6/10 ja kaikki neljä vapariakin säkkiin. 206-senttinen kollegansa Idan Zalmanson (14/3/2 s./+11) on pienoinen yllätys tuomalla peliin todella vahvaa tekemistä.

Maajoukkuelaituri Shawn Dawson (8/4/3 s./-10) ja ”alley-oop-kone” Chris Wright (5/4/1 tor./-6) jäävät vaisuiksi. Dawson on alussa erinomainen haastaen vahvasti, heittäen tarkasti, mutta pelinsä hajoaa virhevaikeuksiin. Wright ei yksinkertaisesti vain tunnu syttyvän matsiin.

Takamies ja joukkueensa kapteeni Nitzan Hanochi (12/1/4 s./-4) väläyttelee osaamistaan eikä jää epäselväksi miksi hän on pelannut myös Israelin A-maajoukkueessa.

Rannikko (25/4/10 s./+1) suorastaan dominoi hyökkäyspeliä aina kolmannen jakson lopulle. Välillä hän käyttää heittopaikan, toisella hetkellä vapauttaa kaverin korintekoon. 12 kolmosestaan seitsemän osuu (58 %), myös kaikki neljä vapaaheittoaan tuottavat maksimipinnat. ”NBA-tason pelaamista”, kehaisee Maccabi-valmentaja Sharon Druckerkin pelin jälkeen.

Tommy Scrubb (17/9/5 s./4 riis./+1) antaa jälleen kerran erinomaisen työnäytteen monipuolisesta osaamisestaan. Myös hän tekee tarkkaa työtä heitoissaan: pelitilannevedot upeasti 8/10. Lamayn Wilsonilla (20/6/1 tor./-13) ei ole paras heittopäivänsä (kakkoset vain 40 %, kolmoset ”ok” 38 %), mutta ”Bonen” arvo joukkueelle korostuu puolustuspäässä varsinkin, kun Tommi Huolila on sairaana sivussa. Carson Desrosiers (10/5/1 tor./-11) esittää muutamassa tilanteessa ennennäkemätöntä röyhkeyttä mikä isoksi plussaksi luettakoon.

Trevis Simpson (7/1/3 s./-9) kärsii pikkuvaivasta, joka sotkee selvästi peliään. Jesse Niemi (5/1/2 s./3 riis./-18) saa (edellisenkin johdosta) peräti 20 peliminuuttia ja on mies paikallaan. Myös Nicolai Hvidbergin (7 min: 1/0/+5) esitys on todella positiivinen huomattavasti kokeneempia lihaskimppuja vastaan.

Muuta:
Rannikosta tulee virallisesti ensimmäinen pelaaja 25 vuoteen, joka pelaa tämän tason kilpailun läpi vähintään 10 koriin johtavan syötön keskiarvolla niin, että pysyy tilastokelpoisena sarjan päätökseen saakka. Epävirallisesti uskaltaa puhua jopa kautta aikain kovimmasta noteerauksesta Korac Cupin nimellä vuonna 1971 käynnistyneessä kisassa.

Lohkon toisessa ottelussa Krka Novo Mesto häviää kotonaan ASVEL Basketille 51-67. Ranskalaiset varmistavat näin lohkovoittonsa ja Maccabi sijoittuu toiseksi.

FIBA Europe Cup 2016, jatkolohko O, lopputilanne 3.2.2016:

               O V T KORIPISTEET PIST
1. ASVEL BASKET (FRA)    6 5 1  474/407   11
2. MACCABI RAND MEDIA (ISR) 6 4 2  502/462   10
---------------------------------------------------
3. KRKA NOVO MESTO (SLO)   6 2 4  409/469   8
4. KATAJA BASKET       6 1 5  472/519   7

Kaksi parasta 16 parhaan joukkoon.

> Ottelutilasto

Videot:
> Highlights (Kataja Basket @ YouTube)
> Lehdistötilaisuus: Mark Lyons & Sharon Drucker (Kataja Basket @ YouTube)
> Lehdistötilaisuus: Teemu Rannikko & Jukka Toijala (Kataja Basket @ YouTube)
> Ottelu kokonaisuudessaan Timo Elon selostamana (FIBA @ YouTube)

Kuvasatoa:
> Kuvanmaailma/Vesa Kuukka

Muualla:
”Rannikko iski nimensä historiankirjoihin – ”Taikuri” täysin omilla kymmenluvuillaan” (YLE.fi)

Seuraava ottelu:
Korisliiga jatkuu viikon päästä keskiviikkona, jolloin viime kevään finaalikumppani Bisons Loimaa saapuu LähiTapiola Areenalle ensimmäistä kertaa kuluvalla kaudella.