Ajankohtaista

Takamies Tuomas Hirvonen Kouvoista Kataja Basketiin – Seuran tähtäin jälleen myös eurokentillä

Päättyneellä Korisliiga-kaudella neljänneksi sijoittunut joensuulainen Kataja Basket ja 26-vuotias Tuomas Hirvonen ovat sopineet seuraavasta kahdesta vuodesta. Takamies siirtyy Joensuuhun kotipaikkakunnaltaan Kouvolasta, jossa hän on pelannut liigatasolla kaikkiaan 10 kauden ajan. Kouvojen lisäksi Hirvonen on edustanut yhden Korisliiga-kauden Lahti Basketballia. Hän on juhlinut mestaruutta v. 2016 ja kuitannut SM-hopeamitalin v. 2019. Haastajamaajoukkue-otteluja Kouvolan Poikien kasvatilla on 23 ja Sudenpennut-edustuksia 86.

Viime kaudella Hirvoselle kirjattiin 34 Korisliiga-ottelussa keskimäärin 27 minuuttia peliaikaa, 7,2 pistettä, 3,4 levypalloa, 4,4 koriin johtanutta syöttöä ja 0,9 riistoa. Ennakkosuosikkina puolivälieriin Katajaa vastaan lähtenyt Kouvot joutui pettymään joensuulaisten vietyä ottelusarjan voitoin 3-2. Hirvosen tilastot näissä viidessä ottelussa olivat 10,0 pistettä, 4,2 levypalloa, 3,6 syöttöä ja 1,2 riistoa.

Kataja Basket -päävalmentaja Petri Virtanen tuntee pelaajan jo nuorisomaajoukkuekuvioista.

– ”Tumppi” oli aikanaan nostamassa Sudenpentujen U20-joukkuetta EM-kisojen A-divisioonaan. Itse toimin tuolloin joukkueen apuvalmentajana ja huomioni oli kiinnittynyt etenkin hänen pelirohkeuteensa. ”Tumppi” ei kaihda ottaa ratkaisuja tiukoissakaan paikoissa ja vaikka kyseessä on edelleen nuori pelaaja, tuo hän meille myös runsaasti kokemusta, Virtanen näkee.

Pääosan kesästä kotikonnuillaan Kouvolassa harjoitteleva Hirvonen puolestaan juttelee, että maiseman vaihto oli mielessään jo hieman ennen tämän kauden loppua.

– Joensuussa oltiin kiinnostuneita ja päätös oli lopulta helppo, hän toteaa.

Kataja Basket on tekemässä paluuta kansainvälisille kentille, joilta seura oli poissa 2020-22 koronaviruspandemian vuoksi. Mahdolliset europelit kiinnostavat Hirvosta, jonka tähtäimessä on edelleen myös ammattilaisura ulkomailla.

– Olen kuullut Katajasta paljon hyvää ja koska yksi tavoitteeni on päästä pelaamaan jonnekin päin Eurooppaa, on Joensuu senkin vuoksi hyvä paikka – ja yksi suuri syy päätökselleni.

15-vuotias liigadebytantti

Hirvonen nähtiin Korisliigassa ensi kertaa tammikuussa 2012, jolloin hän oli vasta 15-vuotias. Jyri Lehtosen valmentama Kouvot kärsi tuolloin loukkaantumisista ja 28. tammikuuta LähiTapiola Areenalle Joensuuhun matkustikin kovasti varamiehinen kouvolalaisjoukkue. Hirvoselle peli oli liigauran toinen ja ensimmäinen jossa vastuuta tuli reilusti. Ykköstakamies Antto Nikkarista tuuranneen nuorukaisen päätä ei kylmännyt ja peräti 2800 katsojaa todisti yhtä vakuuttavinta Joensuussa koskaan nähtyä debyyttiottelua. Kataja voitti ottelun, mutta Hirvosen (2 pistettä, 2 levypalloa, 1 syöttö, 1 torjunta) ja ex-Kataja Ilari Seppälän (ikää tuolloin 18 v.) otteet Kouvojen takakentällä jäivät monella mieleen.

Tuon illan jälkeen Hirvonen on pelannut 372 Korisliiga-ottelua. Uraansa kuvaa hyvin se, että myös viimeisimmässä (Kouvot-Kataja 13.4.2022) valmentajanaan oli Jyri Lehtonen. ”Tumppi” jakaa varauksettomasti kiitosta aikanaan pelaajana Katajaakin edustaneen Lehtosen suuntaan.

– Jyrin merkitystä ei oikein voi edes kuvailla, niin suuri se on. Harva valmentaja antaa vastuuta noin nuoresta lähtien ja sillä tavalla kuin mitä olen häneltä saanut.

Kaikkiaan Tuomas Hirvonen on pelannut Korisliigaa 11 kautta ja 374 ottelua, joissa keskimäärin 26 minuuttia. Keskiarvonsa per ottelu ovat 8,6 pistettä, 2,4 levypalloa ja 3,7 koriin johtanutta syöttöä, joissa uransa kokonaismäärä runkosarjassa on 1291. Tässä tilastossa edellään ovat nykypelaajista ainoastaan Bojan Sarcevic, Antto Nikkarinen ja Antero Lehto.

Hirvosen lisäksi Kataja Basketilla on tulevan kauden kattavat pelaajasopimukset Tomi Lommin, Joona Tuomalan ja Sebastian Lindbergin kanssa. Joukkuetta valmentaa Petri Virtanen apunaan Teemu Turunen.

Tuomas Hirvonen pähkinänkuoressa

Syntymäaika: 17.05.1996
Pituus/cm: 181
Paino/kg: 78
Pelipaikka: 1
Kasvattajaseura: Kouvolan Pojat
Seurat, joita edustanut: Kouvolan Pojat (juniorisarjat), Kouvot Kouvola (juniorisarjat, Korisliiga), Korikouvot Kouvola (I Divisioona A, I Divisioona B), Lahti Basketball (Korisliiga)
Kausi 2022-23 Katajassa: 1.
Kausi 2022-23 Korisliigassa: 12.
Korisliigan yhden ottelun piste-ennätys: 33 (Kouvot vs Helsinki Seagulls 26.01.2018)
Kaudet kansainvälisissä seurajoukkuekilpailuissa: –
Juniorimaaottelut: 86
Haastajamaajoukkue-ottelut: 23
A-maaottelut: –

 

« Takaisin