Ajankohtaista

Taistelu Korisliigan finaalipaikasta alkaa – BC Nokia historiallisen epämiellyttävä vastus

Kataja Basket, BC Nokia, Helsinki Seagulls sekä Kauhajoen Karhu Basket ovat kuluvan kauden neljä parasta Korisliiga-joukkuetta, jotka käynnistävät pian kamppailut pääsystä loppuotteluihin. Katajalle tuleva pudotuspelisarja on seurahistorian 51. ja samalla neljäs BC Nokiaa vastaan. Harvoin voi joensuulaisjoukkueen arvioida suuremmaksi altavastaajaksi kuin nyt meniväthän pudotuspelejä edeltävät liigaottelut Nokialle voitoin 3-1 ja Suomen cupin välierässäkin Greg Gibsonin joukot olivat omaa luokkaansa. Pudotuspelihistoriakaan ei paljoa lupaa, sillä kolmesta aiemmasta ottelusarjasta Kataja on voittanut vain yhden. Tämän lisäksi BC Nokialla on kotietu lähdettäessä perjantaina käynnistyvään ottelusarjaan. Ohessa katsaus takavuosien yhteenottoihin.

1. kohtaaminen: kausi 2015-16, puolivälierät

Asetelmat: Kataja oli runkosarjan ylivoimainen ykkönen, Nokia kahdeksas. Valmennuksessa Jukka Toijala haastaa Oliver Vidinin (SRB).

1. ottelu: pe 01.04.2016, LähiTapiola Areena, Joensuu: Kataja Basket – BC Nokia 88-94

Nokia esittää äärimmäisen hienon kamppailun. Se levittää peliä ja puhkoo Katajan jähmeää puolustusta leikkauksin. Sisäpeli on tehokasta, heittopeli tarkkaa. Vieraat saavat Katajan näyttämään jopa täysin vastaantulijalta. Omaa koria suojellakseen joukkueen taktiikka on lukea isäntien kuviot yksitellen pois ja samalla hidastaa pelinjohtoa kaikin tuomariston sallimin keinoin. Nokian loistavat yksilöt ovat yksi toisensa jälkeen parrasvaloissa milloin Kataja-heittojen torjujina, milloin pallollisen ”träppääjinä”, milloin terävästi korille leikkaavina, milloin kaaren takaa osuen.

Kentän ykkönen on serbijyrä Dragan Labovic (29 pistettä). Kankean oloiselta sentteriltä kestää hetken saada heitto kohdilleen, sitten alkaa tapahtua. Käsi käy kaaren takaa ja kun puolustus tulee lähemmäs, ”Labo” hämmästyttää monet leikkaamalla salamana korille. Vaihtoehtoisesti hän malttaa hypyttää heittoharhautuksin Kataja-miehet ilmaan ja LähiTapiola Areenan illassa aistitaan suoranaista nautiskelua.

Katajan Teemu Rannikko (20 pistettä) on kovassa puristuksessa alusta loppuun eivätkä viisi menetystään ja viisi syöttöään todellakaan ole kohdallaan jokapäiväisiä.

BC Nokian voitto Katajasta on sille kautta aikain ensimmäinen. Ennen tätä iltaa oli kohdattu kuudesti.

Nokia johtaa voitoin 1-0.

2. ottelu: su 03.04.2016, Nokian palloiluhalli, Nokia: BC Nokia – Kataja Basket 85-79

Ensimmäiseen kohtaamiseen verrattaessa mikään ei ole juuri muuttunut: Nokia ottaa Katajan hyökkäyksestä riittävästi pois tämän ns. omia juttuja, omassa hyökkäyspelissään isännät pilkkovat joensuulaispuolustusta pallo-screeneillä, joissa Kataja ajautuu ns. vaihtotilanteisiin ja tämä taas johtaa oman korisukan tasaiseen suhinaan. Nokia-pelaajien pallollinen haastaminen on myös selvästi Katajaa aggressiivisempaa – pelaaja kuin pelaaja pyrkii kaarella ohittamaan miehensä.

Nokian riveissä ei tässä ottelussa ole heikkoja lenkkejä; kaikki kentällä käyvät yhdeksän pelaajaa tuovat jokainen oman, tärkeän panoksensa kokonaisuuteen.

Teemu Rannikko loukkaa jalkaansa 3. jakson puolivälissä eikä pysty enää palaamaan kentälle. Katajan tehokkain pelaaja on toistamiseen ensimmäistä ammattilaiskauttaan pelaava Thomas Scrubb.

Nokia johtaa voitoin 2-0.

3. ottelu: ti 05.04.2016, LähiTapiola Areena, Joensuu: Kataja Basket – BC Nokia 99-69

Tukalasta ja täysin ennalta-arvaamattomasta tilanteesta huollimatta kotiyleisö ei ole hylännyt Katajaa: lähes 1800 silmäparia varmistaa metelillään, että huomattavan keskittynyt kotijoukkue saa kaiken tuen taakseen. Teemu Rannikko on saatu hoidettua pelikykyiseksi ja hän ottaa paikkansa avausviisikossa.

Kataja pelaa tässä ottelusarjassa ensimmäistä kertaa tavalla, jota se on esitellyt kauden aikana useammin kuin kerran: vastustajan pelikovuuteen vastataan samalla mitalla ja kuskin paikka otetaan kotisalissa väkisin haltuun.

Kaksi Kataja-pelaajaa nousevat ylitse muiden: Thomas Scrubb (20 pistettä) vääntää ja veivaa itsensä jälleen kerran kotikatsomon sydämiin. Viimeistelyt läheltä ja kaukaa toimivat ja energiansa riittävät ottelusta toiseen. Trevis Simpsonin (26 pistettä) päättäväisyys näkyy kauas. Tekemisensä on tehokasta ja moni kori syntyy liki vastustamattomasti. Rannikko (18 pistettä, 6 syöttöä) tehtailee lähtökohtiin nähden hurjat tilastot. Kapteeni ei anna periksi missään vaiheessa.

Kataja kaventaa voitot tilanteeseen 1-2.

4. ottelu: to 07.04.2016, Nokian palloiluhalli, Nokia: BC Nokia – Kataja Basket 75-72

Illan joensuulaisperisynti on heikko kaukoheittopeli (kolmoset 6/20). Kun Nokia on vahva hyökkäyslevypalloissa, pysyy se koko ajan Katajan vauhdissa mukana ja lopulta ottelun sekä koko sarjan ratkaisee Dragan Labovic, jota Kataja ei saa kuriin käytännössä yhtään. ”Labo” (30 pistettä) takoo vastustamattomasti sekä läheltä että kaukaa (pelitilanneheitot 10/14). Sarjan MVP.

Katajasta Thomas Scrubb (26 pistettä) on jälleen Katajan tehokkain pelaaja ja hän suuntaakin erinomaisen debyyttikauden siivittämänä saman tien Korisliigaa suurempiin eurooppalaisiin sarjoihin.

Kausi päättyy tällä kertaa historiallisesti, sillä koskaan aiemmin ei runkosarjan ykkönen ole pudonnut ensimmäisellä kierroksella kahdeksannelle. Samalla päättyy myös Petri Virtasen hieno ura. ”Pete” on kärsinyt jalkavammasta eikä hän ehdi toipua pudotuspelikuntoon.

Nokia etenee välieriin voitoin 3-1.

Seuraavalla kierroksella Kouvot on ”Näätiä” parempi, mutta BC Nokia nappaa yksiosaisessa pronssiottelussa mitalit, seurahistorian ensimmäiset, Helsinki Seagullsin nenän edestä.

2. kohtaaminen: kausi 2016-17, puolivälierät

Kuva oikealla: Darryl ”Truck” Bryant oli tärkeä osa joukkuetta pudotuspelikeväänä 2017.

Asetelmat: Kirkkaana joensuulaisten muistissa on edelliskevään katkera puolivälierätappio – nyt on kalavelkojen maksun aika. Runkosarjassa Kataja oli kakkonen, Nokia seitsemäs. Valmennuksessa Greg Gibson haastaa Katajan ex-toiminnanjohtajan Ville Tuomisen.

1. ottelu: ma 03.04.2017, LähiTapiola Areena, Joensuu: Kataja Basket – BC Nokia 81-66

Kataja kestää Nokian avauspeliin asettaman kovan paineen – niin henkisen kuin fyysisenkin. Pelitilanneheittopeli on kuitenkin huomattavan heikkoa läpi ottelun, mutta peräti 39 vapaaheitosta 32 osuu. Myös kaukoheittopeli aukeaa loppupuolella juuri sen verran ettei ahdistus sen suhteen nouse ylitsepääsemättömäksi. Nokian rohkeat ja ajoittain kovatkin otteet kääntyvät lopulta sitä itseään vastaan ja sen hyvin suunniteltu korttitalo kaatuu.

Sentteri Kervin Bristol (15 pistettä, 10 levypalloa, 4 torjuntaa) pelaa hurjan ottelun tehden juuri niitä asioita joita häneltä odotetaan: hakee levypalloja, torjuu ja vaikeuttaa vastustajan heittoja, puolustaa antaumuksella. Teemu Rannikkoa (11 pistettä) rikotaan peräti 11 kertaa. Hänelle kirjatut kaksi koriin johtanutta syöttöä ovat kauden pienin noteerauksensa.

Kataja johtaa voitoin 1-0.

2. ottelu: ke 05.04.2017, Nokian Palloiluhalli, Nokia: BC Nokia – Kataja Basket 79-75

Viimeistään nyt on selvää, että BC Nokia on äärimmäisen inhottava vastustaja juuri Katajalle. Joukkueen kokemus näkyy henkisenä taitona käsitellä haastajan asema ja kaikenlaiset pikkukikat, jotka toisaalta kuuluvat juuri pudotuspeleihin, ovat hyvin hallussa. Tätä ottelua alusta saakka vievä Kataja ei missään vaiheessa pysty tuudittautumaan siihen, että vastustaja jäisi kyydistä, sillä ”Näädät” hiipivät kerta toisensa jälkeen takaisin iholle. Peli on vieraiden hallintaa aina päätösjaksolle, jolloin paketti hajoaa vajaa 5 minuuttia ennen loppua menetyksiin ja epäonniseen heittopeliin. Isännät puolestaan saavat hurmoksen päälle ja vyöryvät rinnalle sekä saman tien ohi.

Katajan ykkönen on toistamiseen Kervin Bristol (6 pistettä, 8 levypalloa, 2 torjuntaa), jonka ”maalivahtipeli” alkaa asettua uomiinsa. ”KB” suorastaan dominoi oman korin alustaa.

Ottelusarja on tasan 1-1.

3. ottelu: pe 07.04.2017, LähiTapiola Areena, Joensuu: Kataja Basket – BC Nokia 80-61

Katajan puolustus toimii erinomaisesti läpi ottelun. Nokia sortuu paineessa -ja osin paineettakin- peräti 23 menetykseen ja se on tänään liikaa. Edellisessä kohtaamisessa joensuulaisille huolia tuottanut levypallopeli on nyt koko ajan ryhdikästä eikä vieraille enää tipahtele ilmaisia irtopalloja. Lopullinen niitti ottelulle on se, että isänniltä löytyy kaksi tulikuumaa, hyvillä prosenteilla osuvaa pelaajaa Nokian omien tähtien pystyessä vain väläyttelemään.

Kataja-takamies Darryl Bryant (19 pistettä) näpäyttää niitä, jotka ovat epäilleet kykyjään. Kun Rion Brown (21 pistettä) on liekeissä ottelun alkupuolella, ottaa ”Truck” vuorostaan joukkueensa reppuselkään juuri niillä hetkillä, joilla Nokia jää lopullisesti. Vastustamattomat 1 vs 1 -haastot toimivat kerta toisensa perään ja puolustuspäässä takamies ei sorru edellisessä ottelussa nähtyihin turhiin höntyilyihin. Paras pelinsä Katajan riveissä.

Kataja johtaa voitoin 2-1.

4. ottelu: su 09.04.2017,  Nokian Palloiluhalli, Nokia: BC Nokia – Kataja Basket 69-74

Hieman vajaat kolme jaksoa kuskin paikalla oleva Kataja alkaa menettää otettaan päätöskympin alussa, mutta rinnalle sekä ohi nouseva ja hurmosta kohti etenevä kotijoukkue ei pääse karkaamaan. Tästä huolen pitävät ennen kaikkea penkillä typerää teknistä virhettään mietiskellyt Darryl Bryant (13 pistettä), Tommi Huolila (4 pistettä, 8 levypalloa, 3 torjuntaa) sekä joukkueen ykkösnimi Vesa Mäkäläinen (9 pistettä). Bryant iskee muutaman vastustamattoman kahden pisteen heiton, joilla piste-ero pysyy siedettävänä ja Huolila saa kahdella ”monster”-torjunnallaan henkisen yliotteen ottelua isännille jo kääntämässä olleesta Papa Diasta. Mäkäläisen jalat toimivat oli vastassa takamies, laituri tai sentteri ja mies on kuin liima, joka pitää Katajan paketin kasassa. Hän on tänään jopa niin hyvä, että saa sekä kotijoukkueen että kotiyleisön uskon voittoon himmenemään hetki hetkeltä.

Koko sarjaa tarkasteltaessa Kataja tukkii korinalustan tänään viidennen virheensä jo 31. peliminuutilla ottavan Kervin Bristolin (12 pistettä) johdolla. Nokia puolestaan saa painettua joensuulaisten kaukoheittoprosentin terrierimäisellä roikkumisellaan huomattavan alas, mutta kun se samaan aikaan menettää jatkuvasti Katajaa enemmän palloja (tänään 18), kääntyy vaakakuppi itärajan suuntaan.

Kokoonpanoista puuttuvat itsensä kilpailukieltoon edellisessä ottelussa Joensuussa nahistelleet Jarekious Bradley (Kataja) ja Sefton Barrett (BC Nokia) sekä vielä omalta osaltaan Korisliiga-pudotuspelien korkkaamista odottamaan joutuva loukkaantunut Katajan Daniel Mullings.

Kataja etenee välieriin voitoin 3-1.

Joensuulaisten tie vie lopulta seurahistorian toiseen miesten SM-kultaan. Välierissä kaatuu Seagulls, loppuottelusarjassa Salon Vilpas.

3. kohtaaminen: kausi 2017-18, puolivälierät

Asetelmat: Kataja oli runkosarjan kuudes, Nokia kolmas. Valmennuksessa asetelma on sama kuin edelliskauden puolivälierissä: Greg Gibson vs Ville Tuominen.

1. ottelu: su 08.04.2018, Nokian Palloiluhalli, Nokia: BC Nokia – Kataja Basket 95-78

Katajan paketti hajoaa kolmannella neljänneksellä, jolloin mikään ei onnistu ja joukkue tekee lähes kaikki mahdolliset virheet. Heikoilla hetkillä kentältä ei löydy yhtään sellaista pelaajaa, joka ottaisi muita edes hieman ns. reppusekään. Vaisuus on kaikin puolin kollektiivista: oikea tunnetila puuttuu koko joukkueelta.

Nokian riveistä pelätty Dragan Labovic (29 pistettä) pääsee heti alussa liian helposti kuumaksi Katajan haahuillessa screen-tilanteissa milloin mitenkin. Kun takamies Vincent Council (28 pistettä, 15 syöttöä) syttyy kolmannella jaksolla liekkeihin, pysyvät vieraiden haaveet voitosta pelkkinä haaveina.

Katajasta varovaisen positiivisen palautteen voi antaa ainoastaan Daniel Bejaranolle (18 pistettä, 8 levypalloa), joka selviää ottelusta kohtuupienin virhein. Hän  pelaa lähinnä omaa parasta tasoaan pyrkien olemaan kiitettävän aktiivinen ja röyhkeä.

Nokia johtaa voitoin 1-0.

2. ottelu: ti 10.04.2018, LähiTapiola Areena, Joensuu: Kataja Basket – BC Nokia 82-103

Ottelu on historiallinen, sillä se on 23. kauttaan Korisliigassa pelaavalle Katajalle tasan tuhannes maamme ylimmällä sarjatasolla.

Illan kamppailussa BC Nokian muutaman pelaajan henkilökohtainen taitotaso on liikaa tasaisen vaisuna jatkavalle Katajalle. Periaatteessa kotijoukkue yrittää kovastikin, mutta viimeistään surkea heittopeli tietää Nokialle kahta ”ottelupalloa” välieriin. Käytännössä, syystä jos toisestakin, koko joensuulaisjoukkue on ollut kaksi ensimmäistä ottelua aivan ns. telineissä.

Nokian takamies Vincent Council: (13 pistettä, 12 syöttöä) on jälleen liki pysäyttämätön.

Nokia johtaa voitoin 2-0.

3. ottelu: to 12.04.2018, Nokian Palloiluhalli, Nokia: BC Nokia – Kataja Basket 92-80

Kataja onnistuu muuttamaan ilmeensä sataprosenttisesti verrattuna kahteen ensimmäiseen otteluun. Se ei kuitenkaan riitä, sillä Nokia on ratkaisevasti parempi pienissä asioissa, joita ovat mm. useamman oikea-aikaisen kaukoheiton upottaminen ja Katajan tekemien puolustusvirheiden hyödyntäminen.

Katajasta kaudella seuran pääsarjahistorian toisen tripla-tuplan tehtaillut Wesley Saunders: (20 pistettä, 10 levypalloa) on erinomainen. Hän haastaa taitavasti ja taistelee jokaisesta irtopallosta.  Valitettavasti Saunders on Damier Pittsin poistuttua joukkueesta käytännössä ainoa Kataja-pelaaja, jolla on riittävästi taitoa voittaa vastustajansa missä tahansa tilanteessa ja jatkaa liikettä korille saakka. Pallollisen taidon puute onkin yksi hävityn pudotuspelisarjan avainasioista.

Nokia välieriin voitoin 3-0.

Seuraavalla kierroksella Kauhajoki on parempi ja yksiosaisessa pronssiottelussa Helsinki Seagulls kuittaa kahden vuoden takaisen tappionsa jättäen Nokian Korisliigan sijalle neljä.

Kataja Basket on jäänyt tähän kevääseen (2024) mennessä neljästi ilman ensimmäistäkään pudotuspelisarjan otteluvoittoa, viimeksi näin kävi vuosi sitten Helsinki Seagullsia vastaan (välierät).

Kataja Basket vs BC Nokia, Korisliiga-kohtaamisten voitto-/tappiotilasto kautta aikain

Runko- ja jatkosarjat:

     OTT  V  T   KV KT VV VT
Kataja    34  17 17   13  4  8  9
BC Nokia  34  17 17   9  8  4 13

Pudotuspelit:

   OTT.SRJ  V  T   KV KT VV VT
BC Nokia  2  7  4   5  1  2  3
Kataja    1  4  7   3  2  1  5

KV=kotivoitto, KT=kotitappio, VV=vierasvoitto, VT=vierastappio

Korisliigan välieräsarja 2024: BC Nokia (runkosarjan sija 2) vs Kataja Basket (runkosarjan sija 6)

pe 19.4.2024 Harjuniityn Liikuntahalli, Nokia
ma 22.4.2024 Motonet Areena, Joensuu
to 25.4.2024 Harjuniityn Liikuntahalli, Nokia
ma 29.4.2024 Motonet Areena, Joensuu

Tarvittaessa:
ke 01.05.2024 Harjuniityn Liikuntahalli, Nokia
pe 03.05.2024 Motonet Areena, Joensuu
su 05.05.2024 Harjuniityn Liikuntahalli, Nokia

Neljällä voitolla loppuotteluihin.

Ottelusarjan hävinnyt pelaa yksiosaisen pronssiottelun toisen välieräsarjan (Helsinki Seagulls – Kauhajoki) hävinnyttä vastaan.

« Takaisin