Ajankohtaista

Playoff-julkaisu 2024 – Apuvalmentaja Teemu Turunen

Teksti: Kari Viljakainen

Isänsä Mikan jalanjäljille korisvalmennukseen jo nuorena suunnannut nykyinen Kataja Basketin apuvalmentaja Teemu Turunen, 30, on viime vuosina alkanut erikoistua scouttaukseen. Yleensä ottaen tämä kuuluu apuvalmentajan toimenkuvaan. Näitä tehtäviä hän on päässyt tekemään myös Susijengille.

Lappeenrantalaislähtöisenä hän näki ja koki paikkakunnalla monipuolista valmennusosaamista niin naisten Korisliigassa Catzissä kuin kasvattajaseurassaan Namikassa. Pelintekijän paikalla viihtynyt Turunen pelasi itsekin Korisliigassa kolme kautta muutaman divarivuoden lisäksi.

– Koriksen parissa olen ollut aina. Pelattiin Divari A:ssa kun loukkaannuin ja valmentaja Juha ”Juppe” Sten kysyi haluanko katsella videoita ja antaa sitä kautta palautetta pelaajille. Varmaankin halusi selvittää miten katson peliä.

– Sitten olin pian jo mukana Catzin c-tyttöjen valmennuksessa. Oravanpyörä lähti pyörimään. Ensimmäiset viisi vuotta meni tyttöjen ja naisten puolella, Turunen muistelee.

Valmennusura loikkasi Uudenkaupungin Korihaihin keväällä 2022. Liigasta tippumisen suhteen pahasti pinnan alla olleen hailauman Turunen sai ilmiömäisesti vielä pinnalle. Joukkue voitti viimeisestä 12 ottelusta kahdeksan. Sarjassa säilymisen kruunasi päätöskierroksen vierasvoitto Loimaalta, joka puolestaan tippui tappion myötä.

– Teemulla on koripalloälykkyys korkealla tasolla valmentajankin roolissa, totesi jo vuosia sitten Catzissä siihen aikaan kultamitaleja kerännyt päävalmentaja Mika Haakana.

Nykyään tätä älykkyyttä Teemu Turunen on käyttänyt Katajassa.

– Korisliigassa tsekkaan tulevan vastustajan pari edellistä peliä. Joukkueesta riippuen lisäksi kuudesta kahdeksaan pelaajaa tutkitaan vahvuuksiensa osalta. Riippuen joukkueen kokoonpanosta ja etenkin sen syvyydestä.

– Maajoukkueessa on monta ihmistä tekemässä scouttausta. Omassa roolissani olen käynyt katsomossa vastustajien pelejä sekä yrittänyt auttaa missä vain voi. Tärkeintä kuitenkin jatkuva oppiminen maksimaalisen hienossa ympäristössä. Teen peleistä jotain huomioita ja aikajanaa niistä. Viimeksi EM-karsinnassa kävin ennen Suomi-Tanska ottelua katsomassa Tanskan voiton Puolasta, Turunen kertoo.

Yhtenä apuvalmentajista Susijengissä on Teemu Rannikko.

– Teemulla oli jo aika vahva kuva Tanskasta. Piti saada vaan muutama asia vielä mätsäämään ja tarkistettua mikä varmuudella kuviossa ”käsi-ylös” tapahtuu.

Maajoukkueeseen Teemu Turunen pääsi mukaan, kun Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi toissa kesänä kyseli, että kiinnostaisiko tulla seuraamaan ja harjoittelemaan hommia.

– Lassin tuntenut pitkään, ja eihän kukaan tämmöisestä voisi kieltäytyä, Turunen nauraa.

Samankaltaiselta videoexpertin paikaltahan aikanaan alkoi maajoukkueessa Tuovinkin ura.

Palataan Korisliigaan ja pelaajakohtaiseen scouttaukseen.

– Yritetään aina etsiä vastustajien pelaajista selkeän vahvuus eli mitä hän mieluiten toteuttaa. Esimerkiksi mitä haluaa tehdä oikealla ja mitä vasemmalla kädellä. Muutama asia niitä yleensä löytyy. Ne viestitetään pelaajille, jotka heitä puolustavat. Osaavat paremmin ennakoida mitä tapahtuu. Onko selvästi oikea vai vasenkätinen?

– Heikompien puolustajienkin haastamista painotetaan. Levypalloaktiivisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Isoja pelaajien osalta painotetaan perinteisesti sulkemista.

Vaikeimmin ennakoitavana pelaajana Korisliigassa Turunen piti Salon Vilppaan Tavon Kingiä.

– Hänellä on hyvin monipuolinen työkalupakki. Kehittynyt hurjasti kauden aikana. Mitä ylemmälle tasolle mennään, sitä vähemmän pelaajilta löytyy heikkouksia.

Minkälainen aikasyöppö valmennuksessa scouttaus on?

– Kaksi edellistä peliä, yksilöt ja paperiversion täyttö aineistosta, niin siihen hurahtaa vastuksesta riippuen 7-10 tuntia.

Scouttauksen merkitystä lopputuloksiin Teemu Turunen pitää kohtuullisen suurena.

– Se helpottaa ainakin pelaajia, että on joku oletusarvo mitä on tulossa. Ei tarvitse pelkillä vaistoilla pelata. Reagointi on silloin aina helpompaa. Tosin jotkut yksilöt eivät tästä höydy yhtään. Riippuu siis täysin persoonasta, miten paljon pystyy ja haluaa sisäistää tietoa.

Tulevaisuudessa Turusen tavoite on valmentaa ulkomailla.

– Mahdollisimman korkealle kurottelen. Laji muuttuu koko ajan ja toivon, että pysyn lajhin kehityksen mukana, mielellään jopa vähän edellä. Roolilla ei ole niin väliä, olenko pää- vai apuvalmentaja.

– Tosi helppo oli päättää jäädä Katajaan vielä kahdeksi vuodeksi. Virtasen Petrin kanssa on joustavaa valmentaa ja saan koko ajan oppia tulevaisuuteen. Molemmat voimme toimia omilla vahvuuksillamme ja myös haastaa toisiamme. Petristä on muodostunut myös erittäin hyvä sekä tärkeä ystävä kentän ulkopuolella.

« Takaisin