Ajankohtaista

Hannes Pöllä palaamassa liigaparketeille, siirtyy Kataja Basketiin

211-senttinen Hannes Pöllä (25) jatkaa ammattilaisuraansa Kataja Basketissa. Namika Lahden kasvatti, kaudet 2017-21 Yhdysvaltojen NCAA-yliopistosarjassa Oklahoman ja Tennessee at Martinin opinahjojen edustusmiehistöissä pelannut sentteri on tehnyt joensuulaisjoukkueen kanssa sopimuksen kuluvasta ja sitä seuraavasta sarjakaudesta. Korisliigassa Pöllä on edustanut kasvattajaseuraansa sekä Kouvolan Kouvoja, jonka riveissä tuli valituksi sarjan Vuoden tulokaspelaajaksi keväällä 2022. Maaottelukokemusta hänellä on yhdeksästä Susijengi-, 15 Haastajamaajoukkue- ja 68 juniorimaajoukkueottelusta.

Kataja Basketilla on sopimuksessa optio päättää kaudesta 2024-25. Mikäli seura ei lunasta tätä optiota, tulee siitä ilmoittaa tämän vuoden toukokuun puoliväliin mennessä.

123-kiloinen Pöllä jätti parketit tasan vuosi sitten (11.2.2023) Kouvot-edustustehtävissä Joensuussa. Polvi, joka oli saanut osumaa jo aiemmin, petti ottelussa Katajaa vastaan ja se operoitiin myöhemmin keväällä. Kuntoutuminen käynnistyi loppusyksystä.

– Olin yhteydessä Hanneksen agenttiin ensi kertaa ennen kauden alkua ja tiedustelin toipumisennustetta, päävalmentaja Petri Virtanen kertoo.

– Seuraavan kerran juttelimme marraskuussa, jolloin Hannes oli päässyt aloittamaan harjoittelun. Lajiharjoitukset tulivat ohjelmaan joitakin viikkoja sitten Hannon (Möttölä) ohjauksessa Helsingin Märskyllä.

Möttölältä saadun raportin mukaan Pöllän fyysinen kunto on hyvä, mutta kontaktiharjoituksia ei ole vielä aloitettu. Niihin on tarkoitus siirtyä Joensuussa.

– Hannesta täällä motivoivia tekijöitä ovat tarjoamamme harjoitusympäristö sekä laadukas ryhmä. Sopeutumista helpottaa varmasti myös se, että joukkueessamme on hänelle entuudestaan tuttuja kasvoja, kuten esimerkiksi Henkka (Henri Permanto) ja Tumppi (Tuomas Hirvonen).

Permannon ja Hirvosen joukkuekaverina Pöllä kirjautti virallisella Korisliiga-tulokaskaudellaan 2021-22 Kouvoissa kelpo tilastot 10,4 pistettä, 6,8 levypalloa ja 0,9 torjuntaa. Ne riittivät arvostukseen Vuoden tulokkaaksi. Viime kaudella hän pelasi ennen loukkaantumistaan 17 ottelua tilastomerkinnöin 8,7 pistettä, 8,5 levypalloa ja 0,6 torjuntaa. Hyökkäyslevypallolukemansa 3,71 per ottelu oli paitsi sarjan paras noteeraus samalla myös ensimmäinen suomalaispelaajan voittama tämän kategorian tilastokuninkuus 31 vuoteen – tätä edellinen Korisliigan runkosarjan hyökkäyslevypallotilaston voittanut maanmies on Pekka Markkanen kaudella 1991-92.

– Isokokoisena pelaajana Hannes tuo fyysisen lisän korien alustoille. Luuta ja lihaa molempiin kenttäpäätyihin eli aika lailla juuri sitä mitä moni joukkue kaipaa, Virtanen näkee.

Pöllän virallista Korisliiga-paluuta ei olla kiirehtimässä, turhia riskejä halutaan välttää.

– Pelaavaan kokoonpanoon Hannes ei ole ihan heti liittymässä, mutta pian kontaktiharjoitusten käynnistyttyä tiedämme enemmän. Sekä pelaajan että seuran toiveissa on joka tapauksessa nähdä hänet Kataja Basket -edustusasu päällä vielä tämän kevään aikana, Virtanen päättää.

Ensi viikolla Joensuuhun muuttava Pöllä jakaa kuntoutumisestaan kiitosta usealle eri taholle.

– Hannon kanssa on menty pitkin talvea, mutta mukana on ollut muitakin, lääkäreitä ja fyssareita. Tässä voidaan hyvin puhua ”joukkue-effortista”. Iso kiitos heille kaikille.

– Tilanteeni on juuri nyt hyvä. Juoksut toimivat moitteetta ja kuormitusta voidaan lisätä tasaisesti. Tavoitteeni on päästä mahdollisimman pian takaisin kentälle ja pelaamaan.

Sentterillä on koripalloon liittyviä suunnitelmia myös pidemmälle aikavälille.

– Nöyrä suomalainen ei tietenkään halua hirveästi mitään huudella, mutta voisihan sitä Suomesta muuallekin koettaa päästä, muitakin liigoja olisi vielä mukava katsastaa. Matkustelu avartaa ja on elämän suola päästä paikasta toiseen, Pöllä muotoilee.

Kuopio – Lahti – Helsinki – Norman (Oklahoma) – Martin (Tennessee) – Kouvola – Joensuu

Kuopiossa syntynyt, lentopalloa synnyinkaupungissaan 11-vuotiaaksi saakka pelannut Pöllä arvostettiin Sudenpentujen avainpelaajiin läpi juniorimaajoukkueuransa. Hän edusti Suomea junioreiden EM-tasolla neljästi, kaikkiaan juniorimaaotteluedustuksia kertyi 68. Haastajamaajoukkueessa Pöllä nähtiin mm. vuoden 2019 universiadeissa. Ensimmäinen Susijengi-ottelu CV:hensä merkittiin kesäkuussa 2018, jolloin vastassa Tallinnassa oli Viro.

Pöllä sai koripallo-oppinsa Namika Lahden juniorikoulussa, josta tie vei v. 2015 Helsinkiin. Hän pelasi ensimmäiset täydet kautensa miesten sarjoissa HBA:n riveissä (I Divisioona A). Kiinnostus isokokoista sisäpelaajaa kohtaan kasvoi ja kesällä 2016 Pöllä ilmoitti siirtyvänsä v. 2017 USA:n NCAA-sarjaan, Oklahoman yliopistoon.

Vastuu jäi maineikkaassa Oklahomassa kausina 2017-19 pieneksi, joten Pöllä siirtyi kesällä 2019 UTM:ään (University of Tennessee at Martin). NCAA-päätöskaudellaan 2020-21 hänelle kirjattiin 16 ottelussa tilastomerkinnät 4,2 pistettä ja 2,8 levypalloa.

– USA-vuodet olivat jo pelkästään elämänkokemuksen kannalta antoisat, Pöllä toteaa.

– Pelillisesti meno ei ollut mitään tilastojuhlaa, mutta ylipäänsä hieno oppimiskokemus. Vierailu lisäsi paitsi kielitaitoa opetti näkemään kuinka asioita tehdään muualla. Se myös kovetti ja uskon, että saatu oppi kantaa elämässä pitkälle.

Hannes Pöllä pähkinänkuoressa

Syntymäaika: 09.03.1998
Pituus/cm: 211
Paino/kg: 123
Pelipaikka: 5
Kasvattajaseura: Namika Lahti
Seurat, joita edustanut: Kouvot Kouvola (Korisliiga), University of Tennessee at Martin Skyhawks (NCAA I, USA), University of Oklahoma Sooners (NCAA I, USA), HBA Helsinki (I Divisioona A), Namika Lahti (Korisliiga, juniorisarjat)
Kausi 2023-24 Korisliigassa: 4.
Korisliigan yhden ottelun piste-ennätys: 19 (Kouvot vs Kobrat 05.02.2022 ja Kouvot @ KTP-Basket 06.03.2022)
Kaudet kansainvälisissä seurajoukkuekilpailuissa: –
A-maaottelut: 9
Haastajamaajoukkue-ottelut: 15
Juniorimaaottelut: 68

> Hannes Pöllän Kataja Basket -pelaajakortti

« Takaisin