Ajankohtaista

Amanze Egekeze palaa Joensuuhun

SM-pronssijoukkuetta Kataja Basketia viime kauden edustanut yhdysvaltalais-nigerialainen Amanze Egekeze nähdään Korisliigassa myös jatkossa. 203-senttisen Nigerian maajoukkueessakin esiintyneen ns. ison laiturin sopimus kattaa ensi kauden. Vuosina 2014-18 Egekeze edusti yhdysvaltalaista Belmontin yliopistoa ja on sen jälkeen pelannut ammattilaisena viisi kautta, Suomen lisäksi Japanissa, Kreikassa, Ranskassa ja Hollannissa.

27-vuotiaan Egekezen viime kausi jäi huhtikuussa kesken käsivamman vuoksi. Siihen mennessä hän oli pelannut Korisliigaa 39 ottelua tilastokeskirvoin 13,5 pistettä, 6,5 levypalloa, 1,9 syöttöä ja 1,0 riistoa. Heittotarkkuudet olivat 59 % (kakkoset), 38 % (kolmoset) ja 84 % (vapaaheitot). Mestaruuteen päättyneessä Suomen cupissa hän uurasti finaaliottelussa Helsinki Seagullsia vastaan muhkeat 16 pistettä ja 10 levypalloa.

– Päätös jatkaa Kataja Basketissa oli useamman asian summa, Egekeze kertoo.

– Toki se että meillä on jälleen mahdollisuus kilpailla myös Europe Cupissa oli yksi päätekijä, mutta ei kuitenkaan niin iso kuin mitä joku saattaisi ajatella. Tykkäsin nimittäin todella paljon olla osa tätä organisaatiota ja nautin kaikista niistä kokemuksista joita viime kaudella saimme jakaa. Hyvin varhain tuli tunne, että juuri täällä olisi hyvä jatkaa. Joka tapauksessa halusin punnita kesällä myös muita vaihtoehtoja ennen kuin tein lopullisen päätöksen.

– Nyt kun sopimus on allekirjoitettu, voin vilpittömästi sanoa, että paluu Joensuuhun entisten pelikavereiden, valmentajien ja muun taustaryhmän, Kataja-fanien, joensuulaisten ystävieni ja koko Kataja Communityn luokse tuntuu äärimmäisen mukavalta! Egekeze myhäilee.

Päävalmentaja Petri Virtanen toivottaa Egekezen tervetulleeksi nimeämällä hänet rakentumassa olevan joukkueen kapteeniksi.

– Erittäin mieluinen uutinen, Virtanen iloitsee luottomiehensä paluusta.

– Amanze on pelaaja, joka tuo meille tarvittavaa johtajuutta ja kokemusta. Hieno persoona, joka omaa erinomaisen työmoraalin. Näyttää omalla toiminnallaan esimerkkiä muille. Sopimuksensa myötä on mukava saada joukkueeseen jatkuvuutta myös ulkomaalaispelaajien osalta.

Nigerian maajoukkue

Egekeze sai ensi kertaa kutsun Nigerian maajoukkueeseen kolmannella ammattilaiskaudellaan 2020-21. Marraskuussa 2020 laituri matkusti Ranskasta Afrobasket-karsintaikkunaotteluihin Ruandaan. Nigeria voitti kaikki kolme kamppailuaan ja Egekeze vakuutti otteillaan sen verran, että kutsu kävi myös toiseen karsintaikkunaan helmikuussa 2021. Tuolloin matkassa oli runsaasti epäonnea, sillä kautensa päättyi polvivammaan ottelussa Etelä-Sudania vastaan. Tilastonsa neljässä maaottelussa olivat 7,0 pistettä, 5,5 levypalloa, 2,0 syöttöä ja 1,0 riistoa.

Maajoukkuekomennukset jatkuivat marraskuussa 2021, jolloin Nigeria aloitti karsinnat ensi viikolla käynnistyviin MM-kilpailuihin. Kahdessa ottelussa (Kap Verde, Uganda) pisteitä syntyi keskimäärin 8,0 ja levypalloja näppeihin tarttui 3,5.

Nigeria jatkoi MM-karsintaa viime vuoden elokuussa ja Egekeze oli jälleen mukana. Afrikan-karsintaikkunassa ilman aivan kaikkia tähtipelaajiaan esiintynyt joukkue voitti kolmesta ottelustaan yhden (Guinea) ja hävisi kaksi (Norsunluurannikko, Angola) mikä käytännössä sulki ikkunan kisamatkalta. Egekeze uurasti myös sisäpelaajan roolissa ja nousi yhdeksi Nigerian avainmieheksi. Hän urakoi kolmessa ottelussa keskimäärin 25 minuuttia missä ajassa tilastoja kertyi 13,3 pisteen, 2,3 levypallon, 1,0 syötön ja 0,7 riiston edestä. Jokainen kolmesta vapaaheitostaan upposi ja 24 pelitilanneheitostaan peräti 17 löysi tiensä koriin (71 %). Karsintaikkunan viimeisessä ottelussa (Angola) syntyi uusi A-maaottelujensa piste-ennätys, 18.

Kataja Basketin sopimustilanne 17.8.2023

Amanze Egekezen lisäksi Kataja Basketilla on pelaajasopimukset (yht. 9 kpl) Devin Thomasin (USA), Grant Singletonin (USA), Henri PermannonSebastian LindberginTuomas HirvosenRobin DanesinTeemu Knihtisen ja Thomas Tumban kanssa. Kokoonpanoon haetaan vielä 1-2 pelaajaa.

Valmentajat: Petri Virtanen, Teemu Turunen

Amanze Egekeze pähkinänkuoressa

Syntymäaika: 03.12.1995
Kansalaisuus: USA/NGR
Kotipaikka: Lake in the Hills, Illinois, USA
Pituus/cm: 203
Paino/kg: 100
Pelipaikka: 4-5
Yliopisto: Belmont University (Nashville, Tennessee), USA
Seurat joita edustanut: Kataja Basket (Korisliiga/FIN I; FIBA Europe Cup), Donar Groningen (BNXT League/BEL-HOL I; FIBA Europe Cup), BC Gries-Oberhoffen (Pro B/FRA II), PAOK (A1/GRE I; FIBA Champions League), Niigata Albirex (B1 League/JAP I), Ryukyu Golden Kings Okinawa (B1 League/JAP I), Yokohama B-Corsairs (B1 League/JAP I), Belmont University Bruins (NCAA I, USA), Illinois Wolves (AAU, USA), Huntley High School Red Raiders (IHSA, USA)
Kausi 2023-24 ammattilaisena: 6.
Kausi 2023-24 kansainvälisissä seurajoukkuekilpailuissa: 4.
Kansainvälisten seurajoukkuekilpailujen yhden ottelun piste-ennätys: 19 (Kataja Basket vs Hapoel Haifa (ISR) 28.09.2022 – FIBA Europe Cup ja Donar Groningen (NED) @ London Lions (GBR) 03.11.2021 – FIBA Europe Cup)
Kausi 2023-24 Korisliigassa: 2.
Korisliigan yhden ottelun piste-ennätys: 31 (Kataja Basket vs Salon Vilpas Vikings 22.03.2023)
A-maaottelut: 9 (NGR)
A-maaottelujen yhden ottelun piste-ennätys: 18 (NGR vs ANG 28.08.2022)

> Amanze Egekezen Kataja Basket -pelaajakortti

« Takaisin