kataja basket club / uutiset
Tulosta sivu
< Takaisin | Uutiset 2014-15

16.4.2015


Korisliigan runkosarja tilastollisesti poikkeuksellisen hyvä Kataja Basketille

Joensuulaiset sijoittuvat keskiviikkona päättyneen Korisliigan runkosarjan henkilökohtaisissa tilastoissa paremmin kuin koskaan aikaisemmin.
 

Jesse Niemi (vas.) kunnostautui puolustuspäässä, Teemu Rannikko pyöritti hyökkäyspeliä silmiähivelevän tehokkaasti.
Kataja Basket -pelaaja voitti kaikkiaan kahdeksan eri paremmuuskategoriaa 14:sta*. Tilastoykkösinä kunnostautuvat Teemu Rannikko neljästi, Robert Arnold kahdesti sekä Tom Knight ja Jesse Niemi kerran.
 
Robert Arnold on runkosarjan kiistaton pistekuningas (ka 22,56) ja Teemu Rannikko aivan omaa luokkaansa koriin johtaneissa syötöissä, joissa hurja noteerauksensa 8,77 on uusi seuraennätys.
 
Pistetilaston ykkössija on Kataja-pelaajalle kaikkiaan neljäs, aiemmat voitot ovat kausilta 1978-79 (Carl Bird), 1981-82 (Cheyenne Jones) ja 2008-09 (Jeremiah Wood). Rannikon syöttökuninkuus on harvinaisempaa herkkua, tätä ennen vain Jukka Toijala on voittanut ko. tilaston (2002-03).
 
Rannikko on ykkönen myös kolmen pisteen heittotarkkuudessa (44,7 %), plus-miinus -lukemassa (+10,13) sekä ennen kaikkea pelinäkemystä ja pallollista taitoa mittaavassa syöttö/menetyssuhdeluvussa (ylivoimainen 3,29, sekin uusi seuraennätys).
 

Reggie Arnoldille ei löytynyt pysäyttäjää runkosarjassa.


Tom Knightistä kehittyi kauden mittaan todellinen puolustuksen lukko.


Kaikkialle ehtivä Horton on joukkueen tehokkain pelaaja.


Pete Virtanen noussee pian seuraykköseksi myös liigapisteissä.

Kuvat: Kuvanmaailma/Vesa Kuukka

Tarkin kolmospyssy on ennen Rannikkoa tullut Katajasta kahdesti: Jeb Ivey kaudella 2009-10 ja Antti Kanervo kaudella 2012-13.
 
Plus-miinus -tilaston voitto on seuralle neljäs (aikaisemmat ykköset Petri Virtanen 2006-07, Quinnel Brown 2008-09 ja Jared Newson 2011-12) ja runkosarjan parhaan syöttö/menetysluvun on tätä ennen kirjauttanut Rannikon itsensä (2013-14) lisäksi vain Juha Sten (2010-11).
 
Plus-miinus -tilasto on kokonaisuudessaan Kataja-viisikon Rannikko (+10,13), Arnold (+7,54), Ken Horton (+7,45), Knight (+6,89) ja Marius Van Andringa (+6,05) juhlaa. Rannikko on ykkönen, Arnold kolmas ja Horton neljäs. Knight sijoittuu kuudenneksi ja Van Andringa kahdeksanneksi.
 
Arnoldin vaarallisuus näkyy virhetilastossa, sillä häntä rikottiin runkosarjassa eniten, keskimäärin 6,28 kertaa per ottelu. Kyseessä on sekä seuraennätys että historian ensimmäinen Kataja-voitto tässä kategoriassa. Rannikko on tilaston kuudes (5,07).
 
Tom Knightistä kruunattiin liigan torjuntakuningas, pääsarjahistoriamme toinen, uudella seuraennätyksellä 1,92 torjuttua heittoa per ottelu. Tämä titteli pysyy näin ollen Joensuussa Mike Morrisonin oltua ykkönen viime kaudella (ka 1,50).
 
Parhaan pallonriistolukeman suhteessa pallonmenetyksiin kirjautti Korisliiga-urallaan jo kolmannen kerran Jesse Niemi (1,77). Kataja-pelaajalle tämän kategorian voitto on kolmas kerta (aikaisemmat ykköset olivat Juho Terho kaudella 2002-03 ja Jonte Flowers kaudella 2012-13). Niemen lukema on sekin uusi seuraennätys.
 
Monipuolinen Horton
 
Kategoriavoittajien lisäksi on syytä nostaa esiin Ken Hortonin saavutukset. Hän oli nimittäin runkosarjassa joukkueen tehokkain pelaaja. Teholukunsa 21,18 on sarjan neljänneksi paras.
 
Pistetilastossa laituri on Arnoldin takana seitsemäs (ka 17,15) ja levypalloissa Katajan parhaana kahdeksas (8,78). Hän on joukkueen ykkösnimi myös vapaaheittotarkkuudessa (kuudes, 85,5 %), pallonriistoissa (seitsemäs, 1,58) ja tupla-tuplissa** (yhdeksänneksi eniten, 14 kpl). Kahden pisteen heittotarkkuudessa Horton sijoittuu 59,8 prosentillaan kolmanneksi edellään sarjan toiseksi tarkimpana Knight (60,4 %).
 
Ranteensa oli kolmoskaaren takana alkukaudella melko lailla huurteessa mutta alkoi iltojen pimentyessä lämmetä ja viime kuukausina kolmen pisteen heitot ovat putoilleet korisukkaan todella nätisti. Horton mahtuukin myös kolmostarkkuudellaan (37,5 %) sarjan 20 parhaan listalle, lopullinen sijoitus on 17. Knightin hallitsemassa torjuntatilastossa hän löytyy sijalta 10 (ka 0,95).
 
Peliaikaa amerikkalaiselle kirjattiin keskimäärin 34 minuuttia ottelua kohden. Enemmän Katajasta runkosarjassa pelasivat vain Arnold (37 min) ja Rannikko (35 min) per ottelu.
 
Loistokkuutta myös joukkuetilastoissa, uusia seuraennätyksiä
 
Kataja erottui runkosarjatilastoissa ennenkokemattomalla tavalla edukseen myös joukkueena. Sille kirjattiin ykkössija viidessä eri tilastokategoriassa: eniten koripisteitä ottelua kohden (86,80), eniten heitontorjuntoja (4,48 per ottelu), paras tarkkuus sekä kahden että kolmen pisteen heitoissa (55,3 ja 37,5 %) ja paras teholukukeskiarvo (97,55).
 
Uusia yhden ottelun seuraennätyksiä runkosarjassa syntyi kaksi: koriin johtaneet syötöt ja onnistuneet kolmen pisteen heitot.
 
Vierasottelussa Bisons Loimaata vastaan 12. maaliskuuta (voitto lukemin 90-62) Katajan syöttölukemaksi tilastoitiin 31. Kotiottelussa Karhu Basketia vastaan 21. helmikuuta (lopputulos 95-81) kaikkiaan 20 kolmosta löysi tiensä koriin.
 
Alussa mainittujen uusien henkilökohtaisten kausiennätysten lisäksi runkosarjassa sivuttiin kahta yhden ottelun ennätystä.
 
Tom Knight torjui kuusi Helsinki Seagulls -heittoa kotiottelussa 1. huhtikuuta ja Teemu Rannikko jakeli 16 kpl koriin johtanutta syöttöä vieraskentällä Bisons Loimaata vastaan 12. maaliskuuta. Kapteeni toisti tempun kirjauttamalla samaiset 16 syöttöä myös kotiottelussa KTP-Basketia vastaan 29. maaliskuuta.
 
Virtanen ja Rannikko merkkipaaluilla
 
Petri Virtanen kohosi alkukauden aikana Kataja Basketin kautta aikain eniten pääsarjapelejä pelanneeksi pelaajaksi (ottelumääränsä on tällä hetkellä 439). Korisliigan runkosarjapeleissä hän rikkoi sarjahistorian 13. pelaajana 500 ottelun rajapyykin ja ylsi samalla myös 17. pelaajana 7000 runkosarjapisteeseen.
 
Ellei ihmeitä tapahdu Virtanen siirtyy tuota pikaa myös Katajan kaikkien aikojen pistetilaston kärkipaikalle (matkaa Sami Lehtorantaan on enää 8 pistettä).
 
Koriin johtaneissa syötöissä Virtanen ylsi ensimmäisenä liigapelaajana 2000:een ja runkosarjan osalta 1700:een. Teemu Rannikko puolestaan puhkoi 1000 runkosarjasyötön rajapyykin ennätysvauhdilla, jo 164. ottelussaan.
 
Lisätietoa:
> Korisliigan runkosarjan lopulliset tilastot (Korisliiga.fi)
> Kataja Basketin Korisliiga-tilastokärjet kautta aikain
> Kataja Basketin Korisliiga-ennätysnumeroita
 
* Pisteet, tarkkuus yhden, kahden ja kolmen pisteen heitoissa, levypallot, koriin johtaneet syötöt, pallonriistot, heitontorjunnat, pelaajaan kohdistuneet virheet, tupla-tuplat, teholuku, plus-miinus -luku, syöttö/menetyssuhdeluku, riisto/menetyssuhdeluku
** Yhdessä ottelussa kaksinumeroinen lukema kahdessa eri tilastosarakkeessa (pisteet/levypallot/syötöt/riistot/torjunnat)< Takaisin | Sivun alkuun