kataja basket club / uutiset
Tulosta sivu
< Takaisin | Uutiset 2014-15

2.11.2014


Ranskalaisjoukkue yksi voittajasuosikeista tiistaina käynnistyvällä EuroChallenge-kaudella
JSF Nanterre Kataja Basketin avausvastustaja

Historiansa kolmansiin europeleihin lähtevä joensuulainen Kataja Basket joutuu heti startissa todella kovaan testiin. Se kohtaa kotikentällään Ranskan liigan kakkosen, viime kaudella jopa Euroliigaa pelanneen JSF Nanterren, joka vakuuttaa paitsi alkukauden tuloksillaan myös fysiikallaan sekä rosterinsa leveydellä. Isännät kaipaavat kipeästi riveihinsä kapteeniaan Teemu Rannikkoa, jonka pelaaminen vaikuttaa pari vuorokautta ennen H-hetkeä sittenkin mahdolliselta.
 
Rannikko sai reilu kaksi viikkoa sitten pelatussa liigaottelussa tällin jalkaansa. Vamma ei välittömästi estänyt pelaamista, mutta alkoi hiljalleen oireilla ja vaatii riittävästi lepoa parantuakseen. Hän on todistanut sivusta neljä edellistä Korisliiga-kierrosta ja nähnyt joukkueensa niukat tappiot. Jos koskaan niin tulevana tiistaina kentälle kaivataan taitojaan ja kokemustaan.
 
Päävalmentaja Pekka Salmisella oli sunnuntai-iltapäivänä mukavaa kerrottavaa.
 
- Teemu pystyi vetämään juuri täyden harjoituksen -ja Jesse (Niemi) myös- eli nyt näyttää varovaisen positiiviselta. Jos ei ihmeitä tapahdu niin saamme koko miehistön jalkeille. Pojat järjestivät tässä kohtaa sen verran mukavan yllätyksen että Salminenkin saattaa saada jo ensi yönä unta.
 
Valmennusjohto on käynyt pelaajien kanssa henkilökohtaisia keskusteluja tulevista kovista otteluista ja tavoite on selvä.
 
- Pelaajat vaikuttavat olevan positiivisella mielellä ja odottavat näitä pelejä malttamattomina. Tavoitteemme on kova, se on mennä alkulohkosta eteenpäin. Teemun ja Jessen panos joukkueelle on tietenkin erityisen tärkeä tässä asiassa.
 
- Liigassa kärsimämme tappiot ovat nostaneet kaikkien itseluottamusta sillä vaikka tappio on aina tappio, olemme tapelleet voitoista ilman kahta avainpelaajaamme. Tietyllä tavalla se on ollut minulle positiivinen yllätys.
 
JSF Nanterre nousi eilisiltana hallitsevan Euroopan mestari- ja MM-pronssimaan pääsarjan, 18 joukkuetta käsittävän Pro A:n kakkoseksi, kun se kaatoi vieraskentällä Rouenin 69-60. Joukkueen saldo liigassa on viisi voittoa ja yksi tappio. Jalkoihinsa on jo jäänyt mm. viime kauden EuroChallenge-alkulohkosta Katajalle tuttu Cholet sekä Eurocupia pelaava Nancy. Ennen liigakauden alkua pelatusta Supercupista, johon Nanterre pääsi viime kauden cup-voittajana, se nappasi kauden ensimmäisen pystinsä kaatamalla viime kauden liigamestarin, täksi kaudeksi Euroliigaan selvinneen Limogesin.
 
Katajan taktiikka ranskalaissuosikkia vastaan on selkeä.
 
- Olemme katselleet otteitaan ja heillä on ollut ongelmia tietyn tyylisen pelitavan kanssa. Meidän tulee koettaa passivoittaa peliä, aggressiivisuudessa emme tule pärjäämään. Koetamme laittaa pelitemmon jäihin ja pitää oman kolmen sekunnin alueemme tiukkana. Tässä kohtaa lähdemme siitä että Areena on heille outo paikka heittää.
 
- Tiedämme mitä tapahtuu, jos ryntäilemme syöttölinjoille tai puolustamme muuten liian innokkaasti. Jos Nanterren tasoinen ryhmä pääsee juoksemaan ja saa hurlumhein päälle, on se sitten "Terve!", Salminen hymähtää.
 
Tasaisen kovasta ranskalaisryhmästä päävalmentaja poimii tässä kohtaa esiin yhden nimen.
 
- 19-vuotias sentteri Mouhammadou Jaiteh on todella lupaava prospekti, takuuvarmaa "NBA-kamaa".
 
Raketin lailla huipulle
 
Vedonlyöntitoimistojen listoilla tämänvuotisen EuroChallengen voittajasuosikkien joukkoon veikkailtu JSF Nanterre on tullut muutaman viime vuoden aikana ryminällä eurooppalaiselle koripallokartalle. Nousun "isä" on nykyinen päävalmentaja Pascal Donnadieu (50), joka on valmentanut edustusjoukkuetta vuodesta 1987.
 
Vaikka JSF Nanterre on perustettu jo v. 1927, sen miesten joukkue oli 1990-luvun alkuun mennessä pelaillut ainoastaan alasarjoissa. Haluttu ja hallittu muutos tähän tapahtui, kun seura ja Nanterren kunta yhdistivät voimansa, asettivat tavoitteet ja palkkasivat entisen aktiivipelaajan, Donnadieun, kehittämään toimintaansa. Tuolloin ja yhä edelleen lujasti yhteisöllisyydestä ja talkoohengestä ponnistavan seuran lippulaiva eteni hurjalla 10 sarjaporrasta 15 vuodessa -tahdilla (1989-2004) ensin kakkosliigaan, Pro B:hen, kunnes keväällä 2011 tapahtui lopulta nousu pääsarjaan.
 
Juhlat jatkuivat jo toisen pääsarjakautensa päätteeksi Nanterren voitettua Ranskan mestaruuden keväällä 2013. Tämä tiesi automaattista paikkaa suoraan Euroliigaan ja ylipäänsä europeleihin, joissa seura debytoi viime kaudella. Ansiolista komistui jo lähtökuopissa, kun Nanterre otti lähetulkoon tasan vuosi sitten sensaatiomaisesti Euroliiga-vierasvoiton itsestään Barcelonasta. Paikkaa jatkolohkoon ei lopulta irronnut ja kausi päättyi Euroopan kakkostasolla Eurocup-peleihin, joissa lopullinen sijoitus oli kahdeksan parhaan joukossa. Ranskan liigassa sijoitukseksi jäi kymmenes ja näin kotimaan jatkopelit jäivät haaveeksi. Lohtua toi kuitenkin cup-voitto, jonka myötä joukkue jatkaa pelejään eurokentillä. Tiistaina alkavat EuroChallenge-pelit tarkoittavat samalla sitä, että Nanterre on pelannut yhden vuoden sisällä eurodebyytistään kaikilla kolmella maanosamme arvostetuimmalla seurajoukkuekilpailutasolla.
 
Tähän kauteen lähdettäessä joukkueelle povattiin vaikeuksia, sillä se uudistui yhdeksän uuden pelaajan myötä lähes täydellisesti ja lopulta keskipituuskin jäi vaatimattomalta kuulostavaan 191 senttimetriin (vertailu: Kataja 194 cm). Tulosten valossa päävalmentaja Donnadieun hankinnat näyttävät kuitenkin onnistuneen erinomaisesti etenkin, kun yksi ensimmäisistä uusista pelaajistaan, kaksi edelliskautta mm. EuroChallengessa kovilla tehoilla pelannut amerikkalaistakamies Terrance Campbell loukkaantui pre-seasonilla eikä ole vielä toipunut pelikuntoon.
 
Kuudesta ranskalais-, viidestä amerikkalais- ja yhdestä brittipelaajasta koostuva Nanterre korvaa puuttuvat senttimetrit fyysisyydellä, taistelevalla ilmeellä, erinomaisella roolituksella ja tasaisuudella. Jälkimmäisestä kertovat valehtelematonta kieltään ottelutilastot Ranskan liigasta. Donnadieu on peluuttanut kuudessa ottelussa kaikkiaan kymmentä miestä keskimääräisillä peliminuuteilla 11:sta ja 29:ään. Pistekeskiarvot jakautuvat kaikille näille 10 pelaajalle välille 2,0-12,2, levypallokeskiarvot välille 1,4-5,5 ja koriinjohtavat syötötkin välille 0,7-2,8. Ei siis ole ihme, että Nanterre-pelaajia ei liigatilastokategorioiden kärkipäässä juurikaan näy, mutta joukkueen nimi erottuu. Esimerkiksi kahden pisteen heittotarkkuudessa (57 %) se on tällä hetkellä Pro A:n tarkin ja kolmostarkkuudessa (38 %) neljäs.
 
Yksi harvoista heikkouksistaan on levypallopeli. Keskimäärin 33 irtopalloa per ottelu oikeuttaa liigan paremmuustilastossa vasta sijalle 13. Yllättäen Nanterre on tällä hetkellä ykkönen pallonmenetyksissä kadotettuaan pelivälineen keskimäärin 17 kertaa per ottelu.
 
Teemu Rannikon kokemus omaa luokkaansa
 
Rannikko on pelannut pitkän uransa aikana yhteensä peräti 167 europeliä (Euroliiga, Eurocup, Korac Cup/EuroChallenge, Adrianmeren liiga). Vaikka Kataja-pelaajista myös Jesse Niemi (9 ottelua) ja Kalle Naapi (1 ottelu) ovat aiemmin esiintyneet kansainvälisissä otteluissa, voi ainoastaan Petri Virtasen kohdalla (36 ottelua) käyttää samassa yhteydessä sanaa kokemus. Oleellista on myös se, että kaikki Katajan ulkomaalaisvahvistukset (Tom Knight, Robert Arnold, Ken Horton, Garrius Holloman) tulevat pelaamaan ensimmäiset kansainväliset pelinsä. Kokemuksen puutetta paikannee osaltaan motivaatio näyttää osaamistaan.
 
Nanterren riveissä käytännössä jokainen tietää mitä kansainvälisillä kentillä menestymiseen tarvitaan. Joukkueen kokeneimman pelaajan, 36-vuotiaan kapteeninsa Joseph Gomis´n 47 europeliä (eniten) alleviivaa paitsi Teemu Rannikon suomalaisittain huikeaa kansainvälistä uraa myös merkitystään Katajalle.
 
Yhteensä Nanterre-pelaajat ovat pelanneet 228 europeliä. Kataja häviää tämän tilaston -kiitos Rannikon- hyvin niukasti 213:lla.
 
JSF Nanterre pähkinänkuoressa
 
Seuran koko nimi: Jeunesse Sportive des Fontenelles de Nanterre
Perustettu: 1927
Kotipaikka: Nanterren kunta 11 km Pariisin länsipuolella, n. 90000 asukasta
Kotiareena: Palais des Sports Maurice Thorez, katsojakapasiteetti 1594
Ranskan-pääsarjakausi: 4. (2011-15)
Kansainvälinen pelikausi: 2. (2013-15)
Saavutukset:
 • Ranskan pääsarjassa (LNB Pro A)
  • Mestaruudet: 1 (2013)
  • Finaalipaikat: -
  • Sijoitus viime kaudella: 10. (16 joukkuetta)
 • Ranskan cupissa
  • Mestaruudet: 1 (2014)
  • Finaalipaikat: 2 (2007, 2013)
 • Muut
  • Mestareiden cupin (ns. Supercup) voittaja 2014
  • Kakkosliigan (LNB Pro B) mestari 2011
  • Liigacup-finalisti 2014
Europeleissä aiemmin:
 • 2013-14
  • ULEB Euroliiga*
   • alkulohko (3-7)
  • ULEB Eurocup**
   • Euroliiga-joukkueena suoraan 16 parhaan joukkoon, josta neljännesvälierään (4-4)
 • Saldo: 18 ottelua, joista 7 voittoa (39 %)

* Euroopan arvostetuin seurajoukkuekilpailu.
** Euroopan toiseksi arvostetuin seurajoukkuekilpailu (FIBA EuroChallenge rankataan kolmanneksi).

Tällä kaudella 2014-15:
 • Ranskan pääsarja: sijoitus 16 joukkueen liigassa tällä hetkellä (2.11.2014) 2.
 • Ranskan cup: selviytynyt 16 parhaan joukkoon

A-maajoukkuemiehet:

 • Nykyiset: 0 kpl
 • Kaikki: 4 kpl (Keydren Clark (BUL), Joseph Gomis, Jeremy Nzeulie (CMR), Laurence Ekperigin (GBR))

Budjetti: 3,9 milj. eur (pelaajapalkkojen osuus 1,5 milj. eur - lähde: LNB.fr)

JSF Nanterre FIBA EuroChallengessa 2014-15


Copyright © LNB.fr
 #                 Pit Pa Synt Pp A-mo Kasv.seura/yliopisto  
 3 Keydren Clark (USA/BUL)     180 84 1984  1 xx Saint Peter´s College, USA
 5 Marc Judith           193   1987  3  - Challans
 7 Joseph Gomis (C)        180 76 1978  1 58 Evreux
 9 Jeremy Nzeulie (FRA/CMR)    188   1991 1-2 xx Nanterre
10 Mykal Riley (USA)        198 85 1985  3  - Alabama, USA
11 Jamal Shuler (USA)       188 91 1986 2-3  - Virginia, USA
13 Johan Passave-Ducteil      200   1985  5  - Saint Etienne
14 Mouhammadou "Mam" Jaiteh    208   1994  5  - Centre Fédéral
21 Laurence Ekperigin (USA/GBR)  201 105 1988  4 xx Le Moyne College, USA
34 Kyle Weems (USA)        198 103 1989  4  - Missouri State, USA
44 Terrance "TJ" Campbell (USA)  175 86 1988  1  - Portland, USA
93 William Mensah         175   1995  1  - Nanterre

Valmentaja: Pascal Donnadieu
Apuvalmentaja: Franck Le Goff
Fysiikkavalmentaja: Vincent Dziagwa
Fysioterapeutti: Nicolas Barth
Lääkäri: Roger Rua
Manageri: Marc Bonfils
Toiminnanjohtaja: Cedric Da Silva
Presidentti: Jean Donnadieu
Päävalmentaja Pascal Donnadieu (s. 1964)

Pääsarjakausi: 4.
Päävalmentajana: Vuodesta 1987 (ammattilaisena vuodesta 2004), koko aika JSF Nanterressa
Nykyseurakausi: 28.
Europelikausi: 2.
Saldo europeleissä: 18 ottelua, 7 voittoa (39 %) (ULEB Euroliiga ja ULEB Eurocup 2013-14)

Saavutukset:

 • Nostanut JSF Nanterren miesten joukkueen pohjalta, aina Ranskan 13. divisioonasta, kansalliseen eliittiin. Kaikki Nanterren merkittävät saavutukset käytännössä hänen alaisuudessaan.
 • Ranskan mestari 2013
 • Ranskan cup-mestari 2014
 • Ranskan Supercup-mestari 2014
 • Kakkosliigan (Pro B) mestari 2011
 • Kakkosliigan (Pro B) vuoden valmentaja 2011
 • Nimitettiin alkuvuodesta 2014 Ranskan ns. haastajamaajoukkueen ("France A") päävalmentajaksi

Muuta:

 • Oma pelaajaura päättyi polvivammaan v. 1991
 • Seuran presidentin, Jean Donnadieun, poika

Avainpelaajat

Takamiehet:

Joseph Gomis (C) (180 cm/s. 1978)

Kapteeni ja joukkueen ylivoimaisesti kokenein pelaaja. Meneillään ensimmäinen kausi seurassa. Ranskan liigapelien lisäksi kahdeksan kautta Espanjassa ja yksi Belgiassa. Ranskan mestari 2014, Belgian mestari 2011, Korac Cupin (vastaa nyk. EuroChallengea) mestari 2002. Edustanut myös Ranskan A-maajoukkuetta (58 maaottelua), vyöllään mm. MM-kisaedustus 2006 ja EM-kisaedustus 2007. Aiemmat europelit: Korac Cup -kauden lisäksi kolme kautta Euroliigaa, viimeksi 2010-11. Kouvojen päävalmentajan, ex-Kataja-takamies Jyri Lehtosen tuttu Pro A:sta, jota pelasivat yhdessä Evreuxissa jo kausina 1998-00.
Ranskan liigassa kuluvalla kaudella: kuusi ottelua, keskimäärin 16 minuuttia, missä ajassa 6,2 pistettä ja 2,3 syöttöä.

Keydren Clark (USA/BUL) (180 cm/s. 1984)

Kolmostykin ensimmäinen kausi seurassa. Yliopistoaikoinaan hurja pistelinko, joka kasasi opiskeluaikanaan yhtenä NCAA-historian vain kahdeksasta pelaajasta yli 3000 pistettä. Vuonna 2006 alkaneella ammattilaisuralla pestejä Ranskan lisäksi kovissa Kreikan ja Italian liigoissa, viimeksi jälkimmäisen Cimberio Varesessa. Kreikan liigan pistekuningas kaudella 2006-07. Pelejä myös Bulgarian maajoukkueessa. Aiemmat europelit: Kolme kautta Eurocupia.
Ranskan liigassa kuluvalla kaudella: kuusi ottelua, keskimäärin 22 minuuttia, missä ajassa 10,3 pistettä ja 2,3 syöttöä. Kolmoset ovat osuneet peräti 50 prosentin tarkkuudella.

Terrance "TJ" Campbell (USA) (175 cm/s. 1988)

Loukkaantunut. Kärsi pre-seasonilla jalkavammasta, tekee hiljalleen paluuta kentille.

Laiturit:

Kyle Weems (USA) (198 cm/s. 1989)

Todella monipuolinen pelaaja, jota kunnioitettiin yliopistourallaan All American -tunnustuksella. Ensimmäinen kausi Ranskassa. Ammattilaisuraa tätä ennen kaksi kautta Saksassa. Aiemmat europelit: Yksi kausi EuroChallengea.
Ranskan liigassa kuluvalla kaudella: kuusi ottelua, keskimäärin 29 minuuttia, missä ajassa 12,2 pistettä, 4,2 levypalloa, 1,7 syöttöä ja 2,0 riistoa. Kolmoset ovat osuneet peräti 44 prosentin tarkkuudella. Teholuku on joukkueen paras, 13,5.

Mykal Riley (USA) (198 cm/s. 1985)

Neljäs kausi seurassa, johon palasi kahden kauden poissaolon jälkeen. Ammattilaisuraa Ranskan lisäksi Italiassa ja Venezuelassa. Clarkin tapaan kova kolmospyssy. Kärähti kannabiksesta kesällä 2012 ja tuolloin valmis kahden vuoden sopimus Dijonin kanssa mitätöitiin. Aiemmat europelit: Yksi kausi EuroChallengea.
Ranskan liigassa kuluvalla kaudella: kuusi ottelua, keskimäärin 28 minuuttia, missä ajassa 11,8 pistettä, 4,0 levypalloa, 2,8 syöttöä ja 1,5 riistoa.

Jamal Shuler (USA) (188 cm/s. 1986)

Myös Shuler tiedetään tarkaksi kaukoheittäjäksi. Ensimmäinen kausi Nanterressa. Ranskassa aiemmin jo kolmen kauden ajan, kokemusta myös Saksasta kahdelta kaudelta. Viime kausi Ukrainassa. Saksan Bundesliigan tähdistöottelun donkkikisavoittaja 2010. Aiemmat europelit: yksi kausi Euroliigaa ja yksi Eurocupia.
Ranskan liigassa kuluvalla kaudella: kuusi ottelua, keskimäärin 27 minuuttia, missä ajassa 10,2 pistettä, 4,3 levypalloa ja 2,2 syöttöä.

Sentterit:

Mouhammadou "Mam" Jaiteh (208 cm/s. 1994)

Yksi ranskalaisen koripalloilun suuria tulevaisuuden nimiä. Tässä kuussa 20 vuotta täyttävän nuoren miehen toinen kausi seurassa ja samalla toinen pääsarjatasolla. Todellinen huippulupaus, joka on pelannut menestyksekkäästi läpi kaikki nuorisomaajoukkueet. Senegalilainen isä, gambialainen äiti. Aiemmat europelit: viime kaudella sekä Euroliigaa että Eurocupia.
Ranskan liigassa kuluvalla kaudella: kuusi ottelua, keskimäärin 21 minuuttia, missä ajassa 11,0 pistettä, 5,5 levypalloa ja 1,0 torjuntaa. Kakkoset ovat osuneet peräti 61 prosentin tarkkuudella. Teholuku on joukkueen toisksi paras, 13,3.

Johan Passave-Ducteil (200 cm/s. 1985)

Neljäs kausi seurassa, jonka riveissä juhli historiallista mestaruutta keväällä 2013. Koko 2003 alkanut ammattilaisura Ranskassa. Aiemmat europelit: viime kaudella sekä Euroliigaa että Eurocupia.
Ranskan liigassa kuluvalla kaudella: kuusi ottelua, keskimäärin 16 minuuttia, missä ajassa 9,7 pistettä, 3,8 levypalloa, 1,0 syöttöä ja 1,0 riistoa. Kakkoset ovat osuneet peräti 66 prosentin tarkkuudella.

Linkkejä

 


FIBA EuroChallenge 2015:n avausottelu Kataja Basket - JSF Nanterre (FRA) LähiTapiola Areenalla tiistaina 04.11. klo 18:30
Liput: 20/12 eur, ennakkoon: ennakkolippu.com

Otteluisäntä:< Takaisin | Sivun alkuun