kataja basket club / uutiset
Tulosta sivu
< Takaisin | Uutiset 2014-15

12.6.2014


Petri Virtanen jatkaa uraansa Joensuussa, Tommi Huolila ensimmäinen uusi pelaaja
Pekka Salminen Kataja Basketin päävalmentajaksi

Korisliigan viime kauden finalistin, joensuulaisen Kataja Basketin, päävalmentaja kaudella 2014-15 on Pekka Salminen (50). Edelliset kaksi kautta espoolaisen Tapiolan Hongan palveluksessa olleelle Salmiselle tuleva työympäristö on entuudestaan tuttu, sillä hän luotsasi Katajaa jo kaudella 2009-10. Pelaajista Petri Virtasen (33) ja Kalle Naapin (21) kanssa on sovittu jatkosta. Ensimmäinen täysin uusi pelaajakiinnitys joukkueeseen on Tommi Huolila (21). Korisliigan ohella Kataja Basket pelaa tulevalla kaudella jälleen myös kansainvälisessä FIBA EuroChallenge -sarjassa.
 
Pekka Salmisen ja Kataja Basketin sopimus on yksivuotinen, samoin takamiesten Petri Virtasen ja Kalle Naapin (1+1). Laituri Tommi Huolilan kanssa on tehty kahden vuoden sopimus. Entuudestaan voimassaolevia pelaajasopimuksia seuralla on kaksi: takamies Teemu Rannikon (33) ja laituri Jesse Niemen (24) kanssa. Rannikon sopimus on voimassa vielä tulevan kauden, Niemen kaksi seuraavaa.
 
"Nälkää jäi"
 
Pekka Salminen Vantaalaislähtöinen Pekka Salminen korvaa päävalmentajana Kataja Basketia neljä peräkkäiskautta (2010-14) luotsanneen Jukka Toijalan.
 
Tasan viisi vuotta sitten Joensuuhun ja Katajaan liittämänsä argumentit "olosuhteet, organisaatio, pelaajat, intohimo lajia kohtaan, innokkaat fanit" miellyttävät häntä edelleen.
 
- Muutamissa asioissa täällä on menty vieläkin eteenpäin. Erityisesti arvostan seurajohdon päätöstä jatkaa europelejä. Saamme joukkueen kanssa lisähaasteen, näytämme jälleen mallia monelle seuralle ja viemme suomalaista koripalloa maailmalle, Suomen lippua Espoon Hongan kanssa kivikovassa VTB United -liigassa kaudella 2010-11 heiluttanut Salminen kiittelee.
 
Menestyäkseen myös jatkossa Kataja Basketin tulee löytää kohtuullisen nopeasti korvaajat etenkin uransa päättäneelle Sami Lehtorannalle sekä muualle siirtyville Antti Kanervolle (uusi seura: Kauhajoen Karhu Basket), Juho Lehtorannalle (Kauhajoen Karhu Basket), Vesa Mäkäläiselle (Namika Lahti) ja Juho Nenoselle (Lapuan Korikobrat). Salminen myöntääkin, että pelaajatilanne on juuri nyt haastava.
 
- Ilmassa on kieltämättä kysymysmerkkejä, sillä muutaman pelaajan lähtö tuli itselleni yllätyksenä. Meillä on kuitenkin hyviä keskusteluja käynnissä koko ajan. Uskoisin, että aika moni haluaa pelata juuri Teemun (Rannikko) kanssa.
 
- Teemun mukanaolo on asia, joka tietenkin myös valmentajana kiinnostaa ja katsotaan nyt - voi olla, että vanhakin oppii siinä samalla vielä uutta, Salminen virnistää ja nostaa tässä kohtaa esiin myös uraansa Joensuussa jatkavan toisen konkarin, Petri Virtasen, nimen.
 
Virtanen oli nyky-Kataja-pelaajista ainoana mukana jo kaudella 2009-10, jolloin Salminen debytoi Joensuussa. Tuolloin Kataja Basket paransi peliään alkukauden murheiden jälkeen, nousi juuri ja juuri pudotuspeleihin, joissa taipui silloiselle Jukka Toijalan Kouvolan Kouvoille ensimmäisellä kierroksella voitoin 2-3.
 
- Viimeksi tapahtui kaikennäköistä. Kaudesta jäi suoraan sanottuna paska maku ja kokonaisuutena olisi pitänyt pystyä paljon parempaan. Vaikka pakka saatiin lopulta kasaan, nälkää jäi, Salminen sanoo viitaten sekä kauden 2009-10 alussa tapahtuneeseen lisenssirikkeeseen, mikä oli osasyynä joukkueen ensimmäisen 10 pelin saldoon nolla voittoa, 10 tappiota että suuriin ongelmiin ulkomaalaispelaajavahvistusten kanssa. Joukkueen lopullinen kokoonpano vakiintuikin vasta tammikuussa 2010.
 
- Tähän kauteen lähdemme tietyllä tavalla puhtaalta pöydältä. Kun aikaisemmin pelaajista oli jopa ylitarjontaa, ei sellaisesta voi nyt puhua. Toivotaan silti, että tulevasta Susijengi-ryhmästä löytyy muutama Katajankin pelaaja, syksyisiin MM-kisoihin suuntaavan miesten A-maajoukkueen valmennusryhmässä Jukka Toijalan kanssa jatkava Salminen päättää.
 
Pekka Salminen pähkinänkuoressa
 
Syntymäaika: 01.10.1963
Kasvattajaseura: Vantaan Pussihukat
Seurat, joita edustanut: Pussihukat, Helsingin NMKY, Solna Vikings (SWE), Torpan Pojat, Kataja Basket, Espoon Honka, Espoo Basket Team, Tapiolan Honka
Kausi 2014-15 Katajassa: 2.
Valmentajaura miesten pääsarjatasolla: Pussihukat 1997-02, Solna Vikings 2002-05 ja 2007-09, Torpan Pojat 2005-07, Kataja Basket 2009-10, Espoon Honka 2010-11, Tapiolan Honka 2013-14
 
> Pekka Salmisen Kataja Basket -infosivu
 
198-senttinen Huolila Lahdesta Joensuuhun
 
Tommi Huolila 21-vuotias salolaislähtöinen Tommi Huolila sai viime kaudella pelaamassaan 45 Korisliiga-ottelussa peliaikaa keskimäärin 17 minuuttia ja tilastonsa näyttivät 3,9 pisteen ja 3,0 levypallon keskiarvoja.
 
Rooli kasvoi Namika Lahdessa merkittävästi, sillä toissa kaudella kasvattajaseurassaan Salon Vilppaassa peliaikaa kirjautui alle 5 minuuttia per ottelu. Huolila tekikin kauden aikana lujasti töitä ja keräsi useaan otteeseen kehuja Namika-valmentaja Ilkka Palviaiselta. 198-senttisen laiturin parhaat ominaisuudet ovat tällä hetkellä puolustuspäässä, jossa erityisesti isosta sylivälistään on apua joukkueelle.
 
Liigakautta edeltäneissä 20-vuotiaiden B-ryhmän EM-kisoissa Huolila oli Suomen parhaimmistoa 6,4 pisteen, 6,1 levypallon ja 0,9 torjunnan keskiarvoillaan. Kaikkiaan tilillään on 54 juniorimaaottelua ja 65 Korisliiga-ottelua (Vilpas ja Namika Lahti).
 
- Hyvään organisaatioon on mukava tulla. Seurassa selkeä rakennemuutos menossa ja siinä piilee urheilullinen mahdollisuus. Uudistuvassa Katajassa on mahdollisuus ansaita kannuksia ja kasvaa pelaajana, Huolila juttelee.
 
Katajan osallistuminen ensi kauden FIBA EuroChallengeen liikuttaa nuorta miestä aivan erityisesti.
 
- Europelien tuomaa mahdollisuutta on vaikea edes sanoin kuvailla. Kyse on erittäin isosta mahdollisuudesta, jota on tässä vaiheessa vaikea edes käsittää.
 
Joukkueessa on jo nyt entuudestaan tuttuja nimiä eikä Itä-Suomikaan ole Huolilalle täysin vierasta aluetta.
 
- Salminen ja Virtanen ovat tuttuja nuorten maajoukkueen valmennusryhmästä viime kesältä ja Kallen (Naapi) kanssa olemme saman ikäisiä ja tunnemme toisemme niin ikään maajoukkueympyröistä. Äidin puolen suku on Lieksasta, joten jonkinlainen pohjoiskarjalainen verikin sykkii suonissa, Huolila hymyilee.
 
Tommi Huolila pähkinänkuoressa
 
Syntymäaika: 31.01.1993
Pituus/cm: 198
Paino/kg: 109
Pelipaikka: 4
Kasvattajaseura: Salon Vilpas
Seurat, joita edustanut: Salon Vilpas (juniorisarjat ja Korisliiga), Kaarinan Ura (miesten I div.), Namika Lahti (Korisliiga)
Kausi 2014-15 Katajassa: 1.
Kausi 2014-15 Korisliigassa: 5.
Korisliigan yhden ottelun piste-ennätys: 15 (Namika Lahti @ Tampereen Pyrintö 16.04.2014)
Kausi 2014-15 kansainvälisissä seurajoukkuekilpailuissa: 1.
Juniorimaaottelut: 54
 
> Tommi Huolilan Kataja Basket -pelaajakortti
 
"Pistooli-Pete" tähyää jo yhdeksänteen Kataja- ja 14. Korisliiga-kauteensa
 
Petri Virtanen Uransa tänä keväänä päättänyt Sami Lehtoranta edusti Kataja Basketia kaikkiaan yhdeksän pääsarjakauden aikana, jolloin ehti kirjauttaa nimiinsä suurimman osan seuran Korisliiga-ennätyksistä. 33-vuotiaan Petri Virtasen jatko, seitsemäs peräkkäiskausi Joensuussa, tarkoittaa suurella todennäköisyydellä sitä, että Lehtoranta saa tehdä ainakin muutaman seurahistoriatilaston kärjessä tilaa SäyRi-kasvatille, joka hänkin nousee viimeistään nyt kiistattomaksi Kataja-ikoniksi.
 
Korisliiga-kaudella 2013-14 Virtanen pelasi kaikkiaan 54 ottelua. Keskimäärin 17 minuutin peliajalla hän kirjautti keskiarvoikseen 8,4 pistettä, 1,5 levypalloa ja 2,1 syöttöä. Yksi tavaramerkeistään, kolmen pisteen heitot, osuivat 40 prosentin tarkkuudella - tätä paremmin hän on liigaurallaan heittänyt vain kerran (kaudella 2002-03 tarkkuus BC Jyväskylän paidassa oli 41 %).
 
Katajan kuudessa EuroChallenge-pelissä Virtanen pelasi keskimäärin 17 minuuttia ottelua kohden ja kirjautti vastaavasti 9,3 pistettä, 1,2 levypalloa ja 1,5 syöttöä sekä erinomaiset heittoprosentit 70 (kakkoset; 7/10), 35 (kolmoset; 12/34) ja täydet 100 (vapaaheitot; 6/6).
 
Korisliigan historiatilastossa takamiehestä tuli viime kaudella kaikkien aikojen ykkönen runkosarjassa onnistuneissa kolmen pisteen heitoissa (tällä hetkellä 1094 kpl), kun hän ohitti maaliskuussa Torpan Poikien ikonin, Kari-Pekka Klingan. Kaikkien aikojen syöttötilastoa hän on johtanut jo usean vuoden ajan (viime kauden loppuun mennessä 1960 koriin johtanutta runkosarjasyöttöä), pallonriistoissa rikkoutui runkosarjan päätöskierroksella kuudentena pelaajana kautta aikain 600:n rajapyykki. Tähän mennessä Virtanen on pelannut urallaan 476 runkosarja- ja 103 pudotuspeliä (kautta aikain 16. ja 7. eniten).
 
Osan kuluvasta kesästä Virtanen viettää jo tutuissa merkeissä, alkamassa on kolmas peräkkäinen periodi EM-karsintoihin valmistautuvan 20-vuotiaiden miesten maajoukkueen apuvalmentajana.
 
> Petri Virtasen Kataja Basket -pelaajakortti
 
Kalle Naapi jatkaa Rannikon ja Virtasen opissa
 
Kalle Naapi Espoolaisen Tapiolan Hongan kasvatille viime kausi oli ensimmäinen Korisliigassa. 24 ottelussa vastuuta kertyi keskimäärin 9 minuuttia, missä ajassa takamies kirjautti 2,1 pisteen 0,7 levypallon ja 0,8 syötön keskiarvot. Kolmosistaan osui mukavat 39 prosenttia ja yhdeksästä vapaaheitoistaan kaikki (100 %).
 
> Kalle Naapin Kataja Basket -pelaajakortti
 


< Takaisin | Sivun alkuun