kataja basket club / uutiset
Tulosta sivu
< Takaisin | Uutiset 2013-14

09.12.2013


FIBA EuroChallenge -alkulohkoissa eletään ratkaisuhetkiä
Kataja Basket kovan paikan edessä tanskalaista Bakken Bearsia vastaan

EuroChallenge 2014:ää on sen alkulohkojen osalta jäljellä kaksi kierrosta. Kataja Basketin jatkopaikka ja pääsy 16 parhaan joukkoon on vielä täysin ns. omissa käsissä. Tiistaina haetaan revanssia tanskalaisesta Bakken Bearsista, joka kotiottelussaan heitti ja juoksi joensuulaiset kumoon.
 
Kustakin lohkosta (8 kpl) jatkopeleihin etenee kaksi parasta joukkuetta. Katajan lohkossa G kärkipaikkaa pitää ranskalainen Cholet Basket (7 sarjapistettä laskentatavalla, jolla voitosta saa kaksi, häviöstä yhden ja luovutuksesta/diskauksesta nolla), jonka tähän mennessä ainoa tappio on ensimmäiseltä kierrokselta Joensuussa. Lohkon yllättäjä on Bakken Bears (6 pistettä), joka paitsi voitti Katajan kotonaan selvästi haki niukan vierasvoiton hollantilaisesta ZZ Leidenistä ja piti Choletakin pitkään pinteessä kotikentällään. Kataja sijoittuu tällä hetkellä Cholet- ja ZZ Leiden -kotivoittojen turvin kolmanneksi (6 pistettä) ennen nelossijaa pitävää ZZ Leideniä (5 pistettä), joka avasi voittotilinsä edelliskierroksella kaatamalla hieman yllättäen tanskalaiset Aarhusissa lukemin 81-79.
 
Katajan jatkoon menoa laskeskeltaessa varminta olisi se, että tanskalaiset kaadettaisiin tiistaina vähintään 12 pisteellä, jolloin joensuulaiset sijoittuisivat mahdollisessa tasapistetilanteessa näiden edelle (vieraspelissä kärsittiin 11 pisteen tappio, 90-101). Jo tämä saattaa riittää varmistamaan jatkopaikan. Toisaalta, jos Kataja voittaa molemmat jäljellä olevat ottelut millä tahansa piste-erolla, on jatkopaikka varma.
 
Tappio tanskalaisille sen sijaan veisi hyvin todennäköisesti jatkohaaveet, sillä tällöin Katajan olisi voitettava päätöskierroksella Hollannissa ja Cholet´n tulisi hävitä molemmat jäljellä olevat ottelunsa.
 
Thomas Laerke kuriin ja Bakken Bears kesyyntyy?
 
Kataja-päävalmentaja Jukka Toijala on käynyt läpi avainasiat ensimmäisestä kohtaamisesta eikä Ville Tuomisen valmentamien tanskalaisten hyvä vire ja osaaminen ole varmasti enää yllätys kenellekään.
 
- Bakken on erittäin aktiivinen molemmissa päissä kenttää. Ensimmäinen asia missä meidän pitää pärjätä paremmin kuin viimeksi on nimenomaan takamiestensä puolustaminen, Toijala painottaa.
 
- Viimeksi meitä satuttivat eniten takakentän kolmikko Laerke, Barker, Jakobsen. Laerke kuuluu Tanskan tulevaisuuden tähtiin ja tulee olemaan jo ensi kesänä erittäin merkittävässä roolissa Pietin (Poikola) valmentamassa maajoukkueessa.
 
22-vuotias Thomas Laerke onkin yhdessä Espanjan pääsarjassa pelaavan sentterin, Rasmus Larsenin kanssa todellinen nyky-Tanskan superlupaus. Huikealla energialla läpi ottelun raatava takamies rankaisi Katajaa ensimmäisessä kohtaamisessa 20 pisteellä ja 4 syötöllä. Neljässä EuroChallenge-ottelussa tilastonsa ovat 15,3 pistettä, 2,0 levypalloa, 2,0 syöttöä, 1,3 riistoa.
 
Bakkenin amerikkalaispelaaja Kenny Barker puolestaan iski voitto-ottelussa 20 pistettä ja jakeli peräti 8 syöttöä. Tilastonsa EuroChallengessa ovat 10,5 pistettä, 3,3 levypalloa ja 4,8 syöttöä.
 
Maajoukkuekonkarin ja joukkueensa henkisen johtajan Andreas Jakobsenin saldo Katajaa vastaan oli 12 pistettä ja 5 syöttöä, EuroChallengessa hän on tehtaillut keskimäärin 11,5 pistettä, 3,0 levypalloa, 2,0 syöttöä ja 1,0 riistoa.
 
Tanskalaisryhmässä kaikkiaan viisi pelaajaa on kirjauttanut yli 10 pisteen ottelukohtaisen keskiarvon ja kuudennekin (amerikkalaislaituri Brandon Penn) keskiarvo on 9,5. Katajasta kolme pelaajaa yltää 10 pisteeseen, mutta sen jälkeen joensuulaisrintama on aavistuksen tanskalaisten vastaavaa tasaisempi - ja suunnilleen yhden pelaajan verran leveämpi.
 
- Bakken pyrkii sotkemaan vastustajan hyökkäyspeliä erilaisilla prässeillä, Toijala kertoo.
 
- Meidän tulee valmistautua heidän erilaisiin puolustusmuotoihinsa ja saatava omat hyökkäyksemme organisoitua ja toteutettua. Teimme viimeksi hurlumheillä 90 pistettä, joten suurimmat ongelmat olivat puolustuksessa.
 
Aarhusissa 12. marraskuuta pelatussa ottelussa Kataja voitti levypallot 39-32, mutta kun menetykset tasattiin 13-13 ja Bakken Bears heitti kokonaisuutena vieraitaan tarkemmin (kolmoset 55 % - 39 % ja pelitilanneheitot 59 % - 50 %), oli kotivoitto ansaittu.
 
- Levypallopeli tulee olemaan kolmas merkittävä asia - pysäytysten jälkeen on päästävä juoksemaan kenttää, Toijala edellyttää.
 
Joensuulaisten sairastupa tyhjenemässä, tanskalaisilla viime hetken murheita
 
Renaldo Major (EuroChallengessa 13,3 pistettä, 4,5 levypalloa, 1,0 syöttöä, 1,0 torjuntaa) palannee kentälle Ranskassa saamansa alaraajavamman jäljiltä. Samoin Sami Lehtoranta (6,5 p./4,8 lp.) on kaikella todennäköisyydellä jälleen mukana kokoonpanossa.
 
Bakken Bears -miehistön ohjelmassa edellinen ottelu pelattiin viime tiistaina, jolloin EuroChallengessa kohdattiin ZZ Leiden. Kaikki avainmiehet olivat tuolloin pelikuntoisia, mutta viimeisin tieto Tanskasta kertoo, että parimetrinen laituri Morten Sahlertz (7,3 p./1,5 lp.) loukkasi kättään perjantaina harjoituksissa ja pelaamisensa Katajaa vastaan on aavistuksen epävarmaa.
 
Tanskan koripallovaltikka pysyy Aarhusissa
 
Itä-Jyllannin Aarhusista kotoisin oleva Bakken Bears on esiintynyt Tanskan finaaleissa peräkkäin peräti 11 keväänä (2003-13). Näistä se on voittanut kahdeksan. Kaikkiaan joukkueella on palkintokaapissaan 12 mestaruutta (eniten Tanskassa), 7 hopeaa ja 4 pronssia. Tanskan cupin se on voittanut 9 kertaa.
 
Tämä kausi on seuralle viides europeleissä, joissa tähän mennessä parhaimmaksi saavutuksekseen luetaan FIBA Europe Cupin sijoitus 24 parhaan joukossa kaudella 2004-05.
 
Maajoukkuestatuksen omaavia pelaajia Bakken Bearsilla on riveissään kuusi kappaletta (Nicolai Iversen, Andreas Jakobsen, Soren Ege Qwist, Christian Lindberg, Morten Sahlertz, Chris Christoffersen). Joukkue etenee jälleen kerran täysin suvereenisti Tanskan pääsarjassa, jossa saldo 10 ottelun jälkeen on vakuuttava 10-0. Tanskan cupissa se on niin ikään ollut voittamaton ja edennyt välieriin.
 
Ville Tuominen valmentaa Aarhusissa ensimmäistä kauttaan, meneillään hänellä on kaikkiaan toinen kausi päävalmentajana pääsarjatasolla. Viime kaudella Torpan Poikien kasvatti luotsasi Korisliigassa ja EuroChallengessa Tampereen Pyrintöä. Liigassa Pyrintö jäi puolivälieriin ja EuroChallengessa alkulohkoon, mutta Liigacupista irtosi mestaruus.

 


FIBA EuroChallenge 2014:n viidennen kierroksen ottelu Kataja Basket - Bakken Bears (DEN) LähiTapiola Areenalla tiistaina 10.12. klo 18:30

 

Lisätietoa

< Takaisin | Sivun alkuun