kataja basket club / uutiset
Tulosta sivu
< Takaisin | Uutiset 2013-14

19.9.2013


Jukka Toijala: "Korisliigasta on tulossa kovatasoinen"

Muutama päivä sitten Slovenian EM-kisahuumasta Joensuuhun palannut Jukka Toijala (41) aloittaa neljännen kautensa Kataja Basketin miesten edustusryhmän päävalmentajana. Maajoukkue, jonka apuvalmentajistoon "Toikka" on kuulunut vuodesta 2010, saavutti toista kertaa peräkkäin paitsi varsinaisen kisapaikan, myös pääsyn alkulohkosta jatkopeleihin. Lopullinen sijoituskin oli tällä kertaa sama kuin syksyllä 2011, yhdeksäs.
 
- Kesästä jäi mahtava fiilis. Pelasimme kisoissa hyvin ja etenkin alkusarja Koperissa piirtyy ikuisesti muistiin. Fanit loivat sinne ainutlaatuisen tunnelman ja tuntui kuin pelaisimme kotisalissa, Toijala kiittää historiallisen suurta ja äänekästä kannattajajoukkoa.
 
Moni seuratoimihenkilö miettii parhaillaan, kuinka siirtää EM-kisojen aikaansaama korisbuumi koti-Suomeen. Toijalalla ei ole asiaan yhtä ja kattavaa reseptiä.
 
- Ei tähän ole olemassa mitään tyhjentävää vastausta. Seuratasolla on jatkettava arjen ahertamista ja pyrkiä ottamaan niitä kuuluisia pieniä askeleita kerrallaan, jolloin koripallo lajina Suomessa kehittyy edelleen. Toivottavasti seuroilla on rahkeita vastata junioripuolella kysyntään valmentajien ja muiden osaajien muodossa, jotta saamme harrastajamäärät kasvuun. Me olemme edelleen pieni laji ja ruohonjuuritasolla on paljon tehtävää ja potentiaalia.
 
- EM-kisakannustus toisaalta osoitti, että Suomessa on jo olemassa aika vankka koripallokulttuuri, vaikka olemme sitä ehkä itse ajoittain sortuneet vähättelemään. Tulevalla kaudella faneille on jälleen tarjolla todella tasokkaita kansainvälisiä otteluja usean joukkueen voimin.
 
Terveystilanne kauden alla hyvä
 
Kataja Basketin riveistä EM-kisajoukkueessa, "Susijengissä", pelasi konkaritakamies Teemu Rannikko (33), jonka suorituksia jarruttivat alkusarjassa koetut nilkka- ja sormivammat. Teemun ohella uusia Kataja-kasvoja ovat Tampereen Pyrinnöstä siirtynyt laituri Jesse Niemi (23), espoolaisesta Tapiolan Hongasta tullut takamies Kalle Naapi (20) sekä amerikkalaiskaksikko, NBA:n kehitysliigan kaikkien aikojen pisteykkönen, laituri Renaldo Major (31) ja viime kaudella Kyproksella pelannut korinaluspelote Mike Morrison (23).
 
Viime kauden amerikkalaispelaajista Jonte Flowers siirtyi täksi kaudeksi Romaniaan, Johnell Smith Tanskaan ja Dan Coleman Hollantiin. Polvivaivoista kärsineen sentterin, Jerald Fieldsin, uran jatkoaikeista ei vielä ole kuulunut mitään. Kotimaisten pelaajien lähtölista, Arttu Koljonen ja Ville Viita, jäi ilahduttavan pieneksi.
 
Maajoukkueohjelman vuoksi Kataja Basketin yhteisharjoituskausi on tähän saakka menty kakkosvalmentaja Petri Jaakkolan ja fysiikkavalmentaja Harri Yrttiahon johdolla. Joukkue pelaa tänään ensimmäisen harjoitusottelun Lappeenrannassa, josta se jatkaa perjantaiksi ja lauantaiksi Kouvolaan kansainväliseen turnaukseen.
 
- Pelillisesti en osaa odottaa tältä viikonlopulta vielä juuri mitään. Haluan tutustua pelaajiin ja nähdä joukkueen tämän hetken tilan, Toijala toteaa.
 
Rannikko potee tällä hetkellä murtunutta sormeaan, mutta muuten joukkueen terveystilanne on hyvä. Kesällä toipilaina (molemmilla polvivaivoja) olleet Antti Kanervo ja Vesa Mäkäläinen kuntoutuvat hyvää vauhtia.
 
- Näillä näkymin viikonvaihteen peleissä pelaavat kaikki muut paitsi Teemu. Antin ja Vesan kuntoutus on edennyt hyvin ja jos mitään takapakkia ei tule, ovat miehet kunnossa kun Korisliiga pyörähtää käyntiin.
 
- Teemun osalta tilannetta katsotaan rauhassa. Näillä näkymin hänellä jää myös (ensi viikon lopulla pelattava) Loimaan-turnaus väliin. Lähtökohta urheilussa on aina se, että terveet pelaavat, Toijala muistuttaa.
 
"Luotan mahdollisuuksiimme mennä jälleen 16 joukkoon"
 
Kataja yllätti viime kaudella monta vastustajaa varsinkin EuroChallengessa maajoukkueen pelitapaa mukailevalla aktiivisella konseptilla. Toijala lupaa tähän joitakin uudistuksia.
 
- Pyrin vuosi vuodelta kehittämään omaa filosofiaani. Luonnollisesti pelaajamateriaali vaikuttaa myös lopulliseen päätökseen pelitavasta, johon on varmasti tulossa joitakin muutoksia. Meillä on joukkueessa viisi uutta pelaajaa jotka jokainen tuovat tähän oman mausteensa.
 
Kuten esimerkiksi loistavat EM-kisat pelanneen Tuukka Kotin paluu Korisliigaan (Bisons Loimaa) todistaa, nousee kotoisen pääsarjamme taso edelleen. Bisons pelaa Korisliigan lisäksi Euroopan toiseksi kovinta sarjaa, Eurocupia, Kataja ja KTP-Basket kolmostason EuroChallengea ja tuorein kansainvälinen uutinen kertoo, että Pyrintö osallistuu tasokkaaseen Baltian liigaan.
 
- Korisliigasta on tulossa kovatasoinen. Kärkijengit ovat paperilla todella kovia ja omaavat laajan rotaation. Jokaisella joukkueella on heittää kentälle hyvä viisikko joka takaa sen että sarjassa tullaan näkemään tasaisin väliajoin mojovia yllätystuloksia, Toikka uskoo.
 
- EuroChallengen osalta olen tähän mennessä ehtinyt seuraamaan sivusilmällä alkulohkovastustajiemme valmistautumista. Edessä on haastava lohko, mutta luotan omiin mahdollisuuksiimme mennä jälleen jatkoon ja 16 joukkoon. Tarkemmin alamme tutkia vastustajia kun heidän paikalliset pääsarjansa pyörähtävät pian käyntiin.
 
Toijalan mukaan Kataja Basket naulaa viralliset tavoitteensa kauteen 2013-14 seuraavan parin viikon kuluessa. Kannattajille lienee selvää, että tälläkin kertaa tähtäin tulee olemaan "osallistumista" korkeammalla. Joensuussa tullaan taas näkemään nippu kovia ulkomaalaisryhmiä sekä omia maajoukkuesankareitamme eri seurojen väreissä. Edessä on vähintään mielenkiintoiset 44 runkosarjaottelua ja minimissään 6 kansainvälistä taistoa.
 
- Toivottavasti maajoukkueen menestys ja hyvät otteet avaavat silmiä. Korisliigassa pelataan todella hyvätasoista koripalloa. Viime kausi osoitti, että kestämme vertailun myös seurajoukkuetasolla muiden Euroopan maiden osalta.
 
- Viime kauden EuroChallenge-otteluissa sekä etenkin nyt EM-kilpailujen alkulohkossa Koperissa saimme nauttia uskomattoman hienosta kannustuksesta. Vakuutan, että yleisöllä oli suuri merkitys lopputuloksiin molemmissa tapauksissa! Uskon, että tarjoamme faneille miellyttäviä otteita myös ensi kaudella. Tulkaa ja tuokaa kaverinnekin mukaan! Toijala päättää.


< Takaisin | Sivun alkuun