kataja basket club / uutiset
Tulosta sivu
< Takaisin | Uutiset 2013-14

21.7.2013


USA:sta scouttausmatkalta palannut Jukka Toijala:
"Viime kausi oli monellakin tavalla opettavainen"

Jukka Toijala Kuva: Kuvanmaailma/Vesa Kuukka.
 
Tulevaan kauteen valmistautuvan, ulkomaalaispelaajia vaille valmiin Joensuun Kataja Basketin valmennuskaksikko Jukka Toijala - Petri Jaakkola on juuri kotiutunut Las Vegasiin suuntautuneelta pelaajatarkkailumatkalta. Seuraavassa päävalmentaja Toijalan mietteitä reissusta ja alkavasta kaudesta.
 
- Matka meni hyvin. Jokaiselle päivälle löytyi vähintään yhden agenttitoimiston leiri seurattavaksi ja iltaisin seurasimme vielä NBA:n Summer Leagueta ja etenkin Erik Murphyn (NBA-joukkue Chicago Bullsin kiinnittämä suomalaispelaaja) sekä Janis Timman (Katajan viime kauden latvialaisvastustaja BK Ventspilsistä) otteita. Viikon aikana näimme toista tuhatta pelaajaa tositoimissa. Kahden agenttitoimiston, Hart ja WSMI, leirit olivat korkealuokkaisia. Muiden taso vaihteli todella paljon - toisaalta tämä oli tiedossa jo matkaan lähdettäessä.
 
Pelaajatyypit uusiksi ulkomaalaisvahvistuksiksi ovat selvillä, mutta varsinainen tarjouskierros odottaa vielä alkamistaan.
 
- Näimme pari todella mielenkiintoista rookie-pelaajaa, joiden uraa on mielenkiintoista jatkossa seurata. Voi olla, että tulevaisuudessa joku näistä pelaajista on suuremman kiinnostuksen alla. Nyt haussa on kuitenkin pääsääntöisesti vähän enemmän kokemusta omaavia pelureita, Toijala sanoo.
 
- Tässä vaiheessa on vielä viimeinen kartoitusvaihe käynnissä ja on vielä aikaista sanoa, tarttuuko juuri tältä reissulta pelaajia haaviimme. Potentiaalisten vahvistusten ryhmään kuuluu toki pelaajia myös tältä reissulta, mutta lopulliset päätökset ja tarjoukset ovat vielä tekemättä.
 
Haussa sisäpelaaja ja iso laituri
 
Kataja Basketin ulkomaalaisvahvistusten määrä riippuu ainakin tässä vaiheessa viime kaudella erinomaisia otteita etenkin kansainvälisissä peleissä esittäneen Antti Kanervon mahdollisesta siirtymisestä ulkomaille. Antin torstaina allekirjoittama jatkosopimus sallii siirron 15. syyskuuta saakka.
 
- Jos kaikki pelaajat ovat terveitä, ei pitkäaikaispotilaita, ja jos Antti ei saa töitä Suomen ulkopuolelta niin on hyvin todennäköistä että lähdemme kauteen kahdella vahvistuksella. Kauden mittaan on sitten mahdollista tarkistaa tilannetta ja reagoida mahdollisiin loukkaantumisiin kolmannen vahvistuksen myötä.
 
- Haemme on sisäpelaajaa sekä isoa laituria. Mahdollisen kolmannen vahvistuksen pelipaikkaan vaikuttaa sitten Antin tilanne sekä mahdolliset loukkaantumiset, Toijala selvittää.
 
Matkan aikana valmennuskaksikko näki myös Kataja Basketin viime kauden ykkösnimen, loistokkaasti lähes koko kauden pelanneen ja harmittavasti Korisliigan kalkkiviivoilla olkapäänsä loukanneen Jonte Flowersin.
 
- Näimme Jonten sekä myös Danin (Coleman) Vegasissa. Jonten olkapäävamma on parantunut ja mies on saanut luvan täysipainotteiseen harjoitteluun. Hän hakee pelipaikkaa kovemmista liigoista, joten on hyvin epätodennäköistä että miestä nähdään Katajassa ensi kaudella. Jonte itse halusi kuitenkin jättää vielä ovea vähän raolleen ja lupasimme päivittää tilanteen kehittymistä molemmin puolin.
 
10 valmiin pelaajasopimuksen myötä Katajan kotimainen kalusto tulee ainakin paperilla olemaan jälleen todella kovatasoinen. Tämä antaa valmennusryhmälle erilaisia mahdollisuuksia mutta tuo mukanaan myös tukun haasteita.
 
- Olen luonnollisesti tyytyväinen olemassa olevaan runkoon. Meillä on todella laaja materiaali ja luvassa armottoman kova kilpailu peliajasta. Jos -ja toivottavasti kun- pelaajat säilyvät ehjänä on meillä mahdollisuus jakaa rasitusta kauden mittaan. Pelejä on luvassa jälleen todella paljon ja keväälle on jäätävä energiaa niin, että kauden parhaat pelit pystytään pelaamaan silloin.
 
Pientä jobinpostia terveystilanteesta on jo ehtinyt kiiriä maajoukkueryhmään kuuluvan Vesa Mäkäläisen tiimoilta. Toijala vahvistaa tiedot oikeiksi.
 
- Vesan polvi on oireillut ja on vielä hieman epävarmaa että osallistuuko hän lainkaan maajoukkuetoimintaan tänä kesänä. Tästä ratkaisut tehdään lähipäivinä.
 
Harjoituspelivastus kerralla täysin uudelle tasolle?
 
Toijalan kesä jatkuu työn merkeissä, sillä miesten maajoukkue valmistautuu jo täyttä päätä tuleviin EM-kisoihin. Toijala kuuluu päävalmentaja Henrik Dettmannin apuvalmentajistoon yhdessä Pekka Salmisen (Tapiolan Honka) ja Lassi Tuovin (Namika Lappeenranta) kanssa.
 
- Ohjelma jatkuu tästä tiiviinä kohti syksyä ja EM-kisoja. Maajoukkueen varsinainen leiritys alkaa maanantaina Naantalissa. Kesäkoti sijaitsee tänä suvena Kalastajatorpalla Helsingissä.
 
Maajoukkueen valmistautuminen pitää leirityksen lisäksi sisällään tukun harjoitusotteluja kotimaassa ja etenkin ulkomailla. Syyskuun 4. päivä alkavat EM-kisat kestävät maksimissaan 22.9. saakka, jolloin pelataan turnauksen finaali. Todennäköisesti Toijala sekä Kataja-pelurit (leiriryhmässä ovat Teemu Rannikko, Antti Kanervo ja Mäkäläinen) pääsevät kotikonnuille Joensuuhun keskittymään sarjakauteen kuitenkin jo hieman aiemmin.
 
- Kataja aloittaa yhteisharjoitukset "Vaskin" (Jaakkola) ja "Yrtin" (fysiikkavalmentaja Harri Yrttiaho) johdolla 5. elokuuta. Edessä on tuolloin kuuden viikon valmistava jakso, jonka pääpaino on fyysisessä harjoittelussa. Salissa hiotaan pelitapaan liittyviä asioita sekä henkilökohtaista taitoa.
 
- Ulkomaalaispelaajien tulisi olla Suomessa 9.9. alkavalla viikolla, jolloin koko joukkue on ensi kertaa kasassa. Aikaa valmistautumiseen jää varmasti riittävästi.
 
- Omalta osaltani paluu Joensuuhun ajoittunee syyskuun puolenvälin paikkeille eli valmistautumisaikaa koko ryhmän kanssa ennen Korisliigan käynnistymistä jää kolmisen viikkoa. EuroChallenge alkaa meidän osaltamme vasta marraskuussa, joten sen suhteen tulemme varmasti olemaan valmiina pelien käynnistyessä.
 
Kataja Basketin hyvät EuroChallenge-otteet viime kaudella ovat poikineet toivottuja harjoituspelikutsuja.
 
- Näillä näkymin pelaamme muutaman irrallisen ottelun sekä osallistumme 1-2 kansainväliseen turnaukseen. Kutsuja on tullut sekä Suomesta mutta myös Latviasta ja Tsekeistä, Toijala iloitsee.
 
- Harjoituspelien aikataulut ja ottelut tulisivat olla selvillä heinäkuun loppuun mennessä.
 
Viime kausi oli koko organisaatiolle raskas paitsi fyysisesti, myös henkisesti. Toijala on omat analyysinsä tehnyt ja katsoo tällä hetkellä luottavaisena eteenpäin.
 
- Viime kausi oli monellakin tavalla opettavainen. Pelimäärä oli niin hurja ja meille uusi kokemus, että on selvää etteivät kaikki asiat menneet ihan putkeen.
 
- Tammikuusta kauden loppuun asti meidän lajiharjoittelumme määrä ja laatu eivät olleet pelien ja matkustamisen vuoksi riittävällä tasolla ja se näkyi mielestäni pudotuspeleissä. Pelasimme kauden parhaat pelit helmi-maaliskuussa EuroChallengessa emmekä päässeet enää huhtikuun lopussa huippukuntoon.
 
- Nyt olemme pyrkineet rakentamaan Korisliigan ohjelmaa niin, että EuroChallengen mahdollinen jatkopaikka ei aiheuttaisi aivan samanlaista ruuhkaa kuin viime kaudella. Myös materiaalimme on laajempi kuin viime kaudella ja tämä tulee auttamaan rasituksen jakamisessa. Mitä tulee taktiseen puoleen niin sillä saralla oppii ja kehittyy koko ajan ja on varmaa, että jotain uutta on luvassa taas ensi kaudelle, Toijala päättää.


< Takaisin | Sivun alkuun