kataja basket club / uutiset
Tulosta sivu
< Takaisin | Uutiset 2013-14

Lehdistötiedote 4.6.2013


Jukka Toijala, Petri Virtanen ja Juho Lehtoranta sopivat jatkosta, Kalle Naapi uusi tuttavuus
Teemu Rannikko palaa Suomeen, pyörittää seuraavat kaksi kautta Joensuun Kataja Basketin peliä

Teemu Rannikko Kuva: Copyright © Kuvanmaailma/Vesa Kuukka.
 
Päättyneellä koripallokaudella ensi kertaa Euroopan kentillä esiintynyt ja Korisliigassa lopulta pronssia saavuttanut Joensuun Kataja Basket on solminut tukun uusia sopimuksia. Päävalmentajana jatkaa Jukka Toijala (41) ja pelaajista seuraa edustavat tulevallakin kaudella Petri Virtanen (32) sekä Juho Lehtoranta (24). Täysin uutena tuttavuutena joukkueessa tullaan näkemään Tapiolan Hongan kasvatti Kalle Naapi (20). Suurimman uutispommin seura jysäyttää kaappaamalla kaksivuotisella sopimuksella riveihinsä vuodesta 2000 ulkomailla ansiokasta uraa tehneen maajoukkuetakamiehen, Teemu Rannikon (32).
 
Toijalan, Virtasen, Lehtorannan ja Naapin sopimukset kattavat tulevan kauden. Edellä mainittujen lisäksi Kataja on jo aiemmin sopinut kaudesta 2013-14 Sami Lehtorannan (33) ja Vesa Mäkäläisen (26) kanssa. Myös 17-vuotias Johannes Lasaroff jatkaa edustusryhmässä.
 
Taustajoukoissa jatkavat pääosin tutut kasvot, sillä viime kaudella valmennusryhmässä debytoinut Petri Jaakkola toimii edelleen Toijalan apuna. Fysiikkavalmennuksesta kesästä 2011 lähtien vastannut Harri Yrttiaho on hänkin sopinut ensi kaudesta.
 

"Nyt haluan vain keskittyä Katajaan ja auttaa joukkuetta menestymään."
 
- Teemu Rannikko
 
Seura pitää parhaillaan neuvotteluyhteyttä auki muutaman viime kauden pelaajansa suuntaan, mutta toisaalta ei ole täysin poissuljettua, että Naapin lisäksi ns. kotimaisella osastolla nähtäisiin muitakin uusia nimiä.
 
"Pitihän lupaus pitää"
 
Kataja on ollut kiinnostunut Teemu Rannikon palveluksista viime vuosina useaan eri otteeseen ja viimein kaikki loksahti kohdalleen.
 
- Olemme Teemun kanssa pitäneet paljon yhtä koripallon merkeissä jo siitä lähtien, kun 2000-luvun alussa pelasimme samaan aikaan miesten maajoukkueessa. Viime vuosina olen kysellyt häneltä säännöllisesti mahdollisen (Suomeen) paluun ajankohtaa, päävalmentaja Toijala taustoittaa.
 
- Tämän vuoden helmikuussa alkoi näyttää siltä, että paluu voisi olla mahdollista. Asiat saatiin sitten aika nopeasti järjestymään ja nyt siirto on totta. En tarkkaan muista, minkä haastattelun yhteydessä Teemu jo vuosia sitten tokaisi, että kun hän palaa Suomeen niin hän tulee pelaamaan valmentamaani joukkueeseen. Lupaus on nyt lunastettu ja Teemu on sanojensa mittainen mies, Toijala kiittelee.
 
- Tunnen Toikan jo 15 vuoden ajalta ja olen tosiaan tainnut hänelle luvata että pelaan joukkueessaan kun Suomeen palaan, joten pitihän lupaus pitää, Rannikko vahvistaa.
 
Hän toteaa, että paluu koti-Suomeen tapahtuu juuri nyt, koska ajankohta tuntuu oikealta. Rivien välistä ei kuitenkaan voi päätellä, ovatko ulkomaat ammattilaispelaajan roolissa lopullisesti pois laskuistaan.
 
- Paluuseen ei ole mitään yhtä selkeää syytä. 13 vuotta ulkomailla on pitkä aika ja nyt vaan tuntui siltä että olisi aika tulla takaisin. Tein kahden vuoden sopimuksen enkä ole miettinyt yhtään mitä sen jälkeen tapahtuu. Nyt haluan vain keskittyä Katajaan ja auttaa joukkuetta menestymään.
 

Susilauman kantava voima löysi tällaistakin seuraa tiistaina Joensuun katukuvasta.
Kuva: Copyright © Kuvanmaailma/Vesa Kuukka.

 
"Floor General"
 
A-maajoukkueen valmennusryhmään kuuluva Toijala tuntee uuden tähtitakamiehensä luonnollisesti erittäin hyvin. Odotusarvot ovat kaikin puolin korkealla.
 
- Teemun saaminen joukkueeseen sekä helpottaa valmentajan työtä että myös haastaa päivittäin. Minulla on suuri kunnioitus Teemun koripallotietämystä kohtaan ja on varmaa että kun hän joku päivä lopettaa pelaamisen, on hänellä halutessaan edessä hyvä tulevaisuus huippuvalmentajana. Katajaan hän tuo ennenkaikkea johtajuutta. Odotan innolla päivittäistä yhteistyötä Teemun kanssa!
 
- Teemu on todellinen pelinjohtaja. Pelaajana häntä voisi kuvata sanoilla "Floor General". Koko ajan tietoinen pelin tilanteesta: kenellä on virheitä, ketä vastaan on seuraavaksi hyökättävä, mikä asia kentällä sillä hetkellä toimii ja mikä ei jne. jne. Tarvittaessa Teemu pystyy olemaan myös ratkaisija. Hyvä kaukoheittäjä ja äärimmäisen hyvä palloscreen-pelaaja, Toijala luettelee.
 
"Tutut kaverit ympärillä helpottavat sopeutumista"
 
Katajan otteet viime kauden europeleissä sytyttivät konkarinkin ja uudet pelit Kataja-paidassa Euroopan kentillä kiinnostavat.
 
- Kataja pelasi mahtavasti EuroChallengessa ja matseja oli hienoa seurata Sloveniasta. Olisi mukava pelata europelejä myös ensi kaudella, mutta ensin on katsottava, saadaanko niihin paikka. Jos jostain syystä jäädään ulkopuolelle niin sitten pitää ensi kausi vetää niin hyvin että seuravalla kaudella se varmasti saadaan!
 
Rannikon sopimuksessa ei ole ns. ulkomaanpykälää, mikä mahdollistaisi siirron Suomen ulkopuolelle tietyn ajan kuluessa. Ennakkototuttautuminen elämiseen itärajalla onkin jo koko perheellä alkanut.
 
- Mukavahan Joensuuhun on muuttaa, olen kuullut paljon hyvää kaupungista. Ilmasto on varmasti erilainen kuin mihin viime vuosina olen tottunut mutta kivahan kunnon pakkaset on kokea. Saa nähdä miten Turun murteella pärjää Pohjois-Karjalassa!
 
- Odotan tulevaa kautta mielenkiinnolla. Joitain (Korisliigan) matseja olen aina silloin tällöin nähnyt ja liigan tasoa on kovin kehuttu. Tietenkin on mukava päästä pelaamaan taas myös Peten (Virtanen) kanssa, kun ollaan monet maaottelut pelattu yhdessä 20-vuotiaiden maajoukkueista asti. Muitakin tuttuja pelaajia joukkueesta löytyy joiden kanssa olen saanut maajoukkueessa pelata yhtä aikaa.
 
- Varmasti sopeutumista uusiin kuvioihin helpottaa juurikin se, että on ennestään tuttuja kavereita ympärillä.
 
Teemu Rannikko
 
Kuva: Copyright © Basket.fi/Tomi Kaminen.
 
"Pohje on kunnossa"
 
Urallaan tähän mennessä viisi kertaa vuoden koripalloilijaksi Suomessa valittu Rannikko pelasi päättyneellä kaudella slovenialaisseura Union Olimpija Ljubljanassa yhdessä kahden muun suomalaispelaajan, Sasu Salinin ja Emir Sulejmanovicin kanssa. Joukkue pelasi kotimaisten cupien lisäksi kolmea sarjaa: Euroliigaa*, Adrianmeren liigaa** ja Slovenian pääsarjaa, Telemach-liigaa.
 
Konkreettista menestystä tuli Slovenian cupin voiton myötä, mutta sekä kauden aluksi pelatussa Slovenian Supercupissa että Telemach-liigassa Olimpijan oli tyytyminen kakkossijaan KRKA Novo Meston oltua niissä finaaleissa parempi.
 
Rannikko edusti Olimpijaa kauden aikana kaikkiaan 48 virallisessa ottelussa. Euroliigassa vastuuta tuli keskimäärin 18 minuuttia per ottelu (9/10 ottelua) ja tilastoja kirjattiin 2,8 pisteen ja 2,2 syötön edestä. Paras yksittäisen ottelun pistelukema oli 5 samoin kuin koriinjohtaneissa syötöissä.
 
Adrianmeren liigassa Turun NMKY:n kasvatti kirjautti 25 ottelussa keskimäärin 24 peliminuutissa 7,0 pistettä ja 3,2 syöttöä. Yhden ottelun piste-ennätykseksi merkittiin 17 ja syöttöpiikiksi 10.
 
Slovenian liigan runkosarja, jota Rannikko pelasi viisi ottelua, käynnistyi Olimpijan osalta vasta maaliskuussa. Rannikon saldo oli keskimäärin 22 minuutin peliajalla 9,0 pistettä ja 3,0 levypalloa.
 
Toukokuun loppuun venyneissä pudotuspeleissä tahtiaan hidasti pohkeeseen tullut repeämä, mutta peliaikaa kertyi tästä huolimatta viidessä ottelussa keskimäärin 20 minuuttia. Pisteitä syntyi 3,6 ja syöttöjä 1,0. Parhaat yksittäiset noteeraukset Slovenian liigassa olivat pisteissä 14 ja syötöissä 6.
 
Pohjevamma ei Rannikkoa enää juurikaan vaivaa.
 
- Pohje on ihan kunnossa. Loma perheen kanssa on paras hoitomuoto! hän vakuuttaa.
 
13 peräkkäistä ammattilaiskautta ulkomailla
 
Rannikon CV on suomalaisittain huimaa luettavaa. Kaikkiaan 13 peräkkäiskautta ulkomailla (2000-13) pitävät sisällään sopimukset -Slovenian lisäksi- niin Espanjan, Venäjän kuin Italiankin pääsarjoihin, neljä kautta Euroliigaa ja kolme kautta ULEB/Eurocupia***.
 
Euroliigassa Rannikko eteni parhaimmillaan kahdeksan parhaan joukkoon v. 2005 (italialaisseura Scavolini Pesaron kanssa, myös Hanno Möttölä edusti samaa joukkuetta) ja Eurocupissa aina finaaliin saakka v. 2009 (venäläisseura BC Khimki). Slovenian mestaruuden Rannikko voitti Olimpija Ljubljanan riveissä v. 2006 ja Slovenian cup-kannua hän on nostellut saman seuran väreissä kahdesti, 2006 ja 2013. Venäjän cupin Khimki ja Rannikko voittivat v. 2008.
 
Kansainvälistä arvostusta CV:hensä on kertynyt mm. valinnoista Euroliigan ja Adrianmeren liigan (ABA) kierroksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Euroliiga-kierroksen MVP:ksi hänet arvostettiin kertaalleen kaudella 2006-07 ja ABA-liigan kierroksen MVP:ksi kahdesti: kerran kaudella 2005-06 ja kerran kaudella 2006-07. Kutsuja eri liigojen tähdistöotteluihin on kuulunut kolmesti: Italian pääsarjatapahtumaan joulukuussa 2004, Slovenian liigan vastaavaan joulukuussa 2005 ja Adrianmeren liigan kautta aikain ensimmäiseen tapahtumaan joulukuussa 2006.
 
Suomen miesten maajoukkueeseen Rannikko valittiin ensi kertaa 17-vuotiaana vuonna 1997. Tällä hetkellä tilillään on 111 maaotteluedustusta, joista viimeisimmät merkittiin kirjoihin edellisissä EM-kisoissa v. 2011. Ykköstakamiehemme oli tuolloin merkittävässä roolissa yhdeksänneksi sijoittuneen joukkueen menestystarinassa. Kahdeksassa kisaedustuksessa Rannikolle tilastoitiin keskimäärin 6,0 pistettä, 2,5 levypalloa ja 4,5 syöttöä, mikä oli kisojen neljänneksi paras noteeraus.
 
Korisliiga-tulikasteensa Rannikko teki 16-vuotiaana syksyllä 1996. Legendaarinen liigavalmentaja Eero Saarinen heitti hänet välittömästi turkulaisen Piilosetin aloitusviisikkoon, pelintekijäksi. Jo toisella pääsarjakaudellaan (1997-98) nuorukainen alkoi jättää jälkiä kotimaisen koripalloilun historiaan. Rannikko voitti mm. syöttötilaston kolme kertaa peräkkäin (1998-00) parantaen entistä kausiennätystä joka kerta ennen kuin ehti täyttää 20 ja aloittaa ammattilaispelaajauransa Italiasta.
 
Suomen Urheilutoimittajain liitto on valinnut Rannikon vuoden koripalloilijaksi viimeksi vuonna 2010. Muut neljä vastaavaa kunnianosoitusta ovat vuosilta 2003, 2006, 2007 ja 2009.
 
Suomen Koripalloliitto on arvostanut Rannikon vuoden Korisliiga-pelaajaksi kahdesti, kausien 1998-99 ja 1999-00 päätteeksi.
 
Parhaimmillaan Rannikko siis lomailee perheensä kanssa. Maajoukkuekiireet ovat kuitenkin jo nurkan takana: Suomi esiintyy syyskuussa toista kertaa peräkkäin EM-kisoissa, jotka tällä kertaa järjestetään Rannikolle erityisen tutussa Sloveniassa.
 
- Vielä hetki on tarkoitus viettää lomaa ja sitten alkaa kesätreenaus. Maajoukkue aloittaa valmistautumisen EM-kisoihin heinäkuun puolen välin jälkeen. Muutto Joensuuhun tapahtuu sitten viimeistään EM-kisojen jälkeen.
 
* Euroliiga on arvostukseltaan Euroopan korkein seurajoukkuekilpailu. Viime kaudella mukaan kelpuutettiin 24 joukkuetta.
** Adrianmeren liigassa on joukkueita Slovenian lisäksi Kroatiasta, Serbiasta, Bosnia ja Herzegovinasta, Unkarista, Makedoniasta ja Montenegrosta, viime kaudella kaikkiaan 14.
*** ULEB Cup (nimi juontaa ranskasta: Union des Ligues Européennes de Basket-Ball) korvasi kaudesta 2002-03 alkaen Saporta Cupin Euroopan toiseksi korkeimpana seurajoukkuekilpailuna, kunnes se v. 2008 nimettiin nykyiseksi Eurocupiksi.

 
Teemu Rannikko pähkinänkuoressa
 
Syntymäaika: 09.09.1980
Syntymäpaikka: Turku
Pituus/cm: 189
Paino/kg: 88
Pelipaikka: 1
Kasvattajaseura: Turun NMKY
Seurat, joita edustanut: TuNMKY/Piiloset (juniorisarjat, Korisliiga, Suomalais-ruotsalainen liiga ja FIBA Korac Cup), Benetton Treviso (ITA I) (4 vuoden sopimus, ei otteluja, vuokrattiin), Reggio Emilia (ITA II), Eurocellulari Roseto (ITA I ja ULEB Cup), Scavolini Pesaro (ITA I ja Euroliiga), Union Olimpija Ljubljana (SLO I, Euroliiga ja Adrianmeren liiga), BC Khimki Moscow Region (RUS I, ULEB Cup/Eurocup, VTB Promo Cup, Kondrashin-Belov Cup), CB Granada (ESP I), Cimberio Varese (ITA I)
Kausi 2013-14 Katajassa: 1.
Kausi 2013-14 Korisliigassa: 5.
Korisliigan yhden ottelun piste-ennätys: 41 (Piiloset @ KTP 31.03.1999)
Osallistumiskerrat kansainvälisiin eurosarjoihin: 11
Kansainvälisten eurosarjojen yhden ottelun piste-ennätys: 38 (Union Olimpija @ Cibona Zagreb (CRO) 18.12.2005 - Adrianmeren liiga)
Euroliiga-kaudet: 4
Euroliigan yhden ottelun piste-ennätys: 26 (Union Olimpija Ljubljana vs. Partizan Belgrade (SRB) 22.11.2006)
Juniorimaaottelut: 44
A-maaottelut: 111
A-maaottelujen yhden ottelun piste-ennätys: 33 (FIN vs. RUS 23.07.2003)

Muuta:

  • Naimisissa. Lilja-tytär syntyi v. 2010.
  • Jari-isä, joka pelasi pääsarjaa TuNMKY-paidassa aikanaan seitsemällä kaudella (yksi SM-kulta), valmensi Teemua ja juniorijoukkueitaan 10-vuotiaasta A-poikaikään saakka.

> Teemu Rannikon Kataja-pelaajakortti (saavutukset, urakehitys otteluineen ja tilastoineen, linkkejä, videoita)
 
 
Lue myös:
> Jukka Toijala, Petri Virtanen, Juho Lehtoranta ja Johannes Lasaroff jatkavat, Kalle Naapi uusi tuttavuus


< Takaisin | Sivun alkuun