kataja basket club / uutiset
Tulosta sivu
< Takaisin | Uutiset 2012-13

Lehdistötiedote 1.4.2013


48-vuotias Petri Siitonen palaa hetkeksi pääsarjatasolle

Joensuun Katajan oma kasvatti, viime vuosina Sanomalehti Karjalaisen urheilutoimittajana tutuksi tullut konkaripalloilija Petri Siitonen (48) tekee yllättävän paluun Korisliigaan. Kataja kohtaa tänään runkosarjaottelussa Joensuu Areenalla Kouvolan Kouvot ja Siitonen tulee tekemään kentälle astellessaan seurahistoriaa.
 
Yllättävän uutisen myötä Siitosesta tulee vanhin Kataja-pelaaja liigatasolla. Suomen ennätykseen on kuitenkin vielä matkaa, sillä Katajaakin 1990-luvulla edustanut Bernard Harris oli 52-vuotias puettuaan FoKoPo-paidan pääsarjaotteluun vuonna 2002.
 
Joukkueenjohtaja Jukka Törmälän mukaan Siitosen pelioikeuden varmistaminen Koripalloliitolta on jäänyt hieman viime tippaan, mutta hän ei usko asiassa olevan epäselvyyttä, koska Siitosen edellisistä virallista sarjaotteluista on aikaa jo useita vuosia.
 
Oli nimenomaan Törmälän idea pyytää vanhaa Kataja-takamiestä hetkeksi mukaan.
 
- Tunnen Peten tietenkin tosi hyvin ja kyseessähän on lähes viisikymppisenäkin aivan huikea pelimies. Pete on ollut pitkin kautta työnsä puolesta mukana europelimatkoillamme ja voittanut harjoitusten yhteydessä järjestetyissä heittokisoissa jatkuvasti meidän poikia aivan pystyyn. Heitin sitten yhdessä vaiheessa, olisiko ollut tammikuussa, Toikalle (päävalmentaja Toijala; toim. huom.) puolitosissaan, että Peteähän voisi peluuttaa vaikka liigassakin. Toikka ei ajatukselle ensin eikä oikein jälkeenpäinkään tuntunut lämpeävän, mutta pojat sen sijaan tykkäsivät. Vähän aikaa managerin (Jarkko Miinin) kanssa asiaa muutamalta kantilta funtsittiin ja päätettiin se sitten Peten kanssa juteltuamme toteuttaa.
 
Siitonen puolestaan sanoo, että ei hän aivan kylmiltään ole joukkueeseen tunkemassa.
 
- Europelimatkoilla olen ottanut muutaman kerran ihan luvan kanssa osaa joukkueen aamuharjoituksiin, jossa olen kestänyt järjestään ensimmäiset 10 minuuttia vauhdissa mukana ihan hyvin. Ja pari kertaa on tullut käytyä Joensuussakin niissä aamutreeneissä, mitkä Ilkka ja Vaski (apuvalmentajat Immonen ja Petri Jaakkola) ovat vetäneet. Toikkaa en ole viitsinyt lähteä hermostuttamaan yrittämällä tunkea hänen treeneihinsä, Siitonen virnuilee.
 
- Ei tässä olla kenenkään peliaikaa tieten tahtoen viemässä, mutta ne minuutit mitkä peliaikaa maanantaina saan, lupaan painaa sata lasissa.
 
Päävalmentaja Toijala on asiasta lyhytsanainen.
 
- Niin, kyllä tieto saattaa paikkansa pitää. En nyt oikein viitsisi tähän mitään sanoa... ehkä parempi kun en sano mitään.
 
- No sen verran on kai pakko avautua, että onhan Siitosen pyöriminen meidän mukana tuolla Euroopassa piristänyt joukkuetta ja ainakin heittoharjoituksiin on tullut lisää sähinää. Ei kukaan hänelle halua hävitä, ei sitä kuittailua kukaan kestä. Mutta että liigajoukkueeseen... Saavat kyllä johtajat vastata peluutuksesta, pitäisiköhän tässä ottaa vapaailta... No, paikatkoon nyt sitten leikisti vaikka Anttia (Kanervo), jonka polvea pitänee säästellä. Mutta vain hyökkäyspäässä, Toijala pudottelee.
 
Siitosella on oma näkemyksensä Toijalan suhtautumiseen.
 
- Toikka on hävinnyt minulle viimeiset neljä kolkkikisaa putkeen, joten se varmaan vähän syö miestä, Pete paljastaa.
 
Konkari tiedostaa hyvin fyysiset realiteetit, mutta keskittyy silti johtoportaan hiljaisesti lupaamiin peliminuutteihinsa kuin mihin tahansa alasarjan matsiin.
 
- On selvää, että pakkipäässä nuorten kouvolalaisten nopeus on minulle liikaa. Sen verran on kuitenkin tullut URHOtv:tä katseltua, että jenkkikonkari (Lamarr) Greerin (36 vuotta; toim. huom.) perässä lupaan pysyä ja kaveria kouluttaa, jos käsketään. Ja isoin tavoite minulle on ehdottomasti päästä yrittämään korintekoa pääsarjassa tasan 30 vuoden tauon jälkeen, Siitonen täräyttää.
 
- Onnistuneen kolmosen tuulettaminen Jyrin (Kouvot-valmentaja ja ex-Kataja-pelaaja Lehtonen) edessä olisi ikimuistoista. Siinä jäisivät Savonlinnan OTB-turnauksen mestaruudet ja MVP-palkinnotkin kakkosiksi.
 
Joukkueenjohtaja Törmälä näkee Siitosen pistäytymisen joukkueessa pelkästään positiivisena.
 
- Minun mielestäni tämä piristää koko porukkaa sopivasti kovassa peliruuhkassa. Ja mikä ettei jos hän onnistuu niin tehdään sopimus vaikka saman tien playoffeihinkin. Olisi siinä vastustajat ihmeissään scouttaustensa kanssa. Menisivät varmaan niin sekaisin että ties vaikka jo sen vuoksi kannattaisi hämmentää. Eihän Peten peleistä löydy minkäänlaisia tallenteita. Liekö silloin ollut vielä VHS-nauhureitakaan, kun hän ylimpiä sarjoja pelasi, Törmälä hekottaa.
 
SM-sarjan tarkkakäsi, divarin pistekunkku, alasarjojen kauhu
 
Petri Siitonen pelasi pääsarjaa ensimmäisen ja edellisen kerran kaudella 1982-83. Kataja putosi keväällä 1983 ykkösdivisioonaan, minkä jälkeen Joensuussa nautittiin lähes 20 vuotta ainoastaan divisioonatasojen 1-2 koripallosta. Siitonen oli SM-kaudella 1982-83 18-vuotias ja kuului liigajoukkueen vaihtopelaajiin, mutta kentälle päästessään näytti osaamistaan isolla kädellä. Kauden päättyessä hänen pistekeskiarvonsa oli 4,6, mutta heittotarkkuus pelitilanteissa (56 %), oli jopa koko sarjan kolmanneksi paras.
 
Ykkösdivisioonakausilta Siitosella on CV:ssään peräti kaksi pistekuninkuutta. Pelaajaurallaan hän on edustanut myös Lappeenrannan NMKY:ta ja Joensuun Koripoikia. Alasarjoissa 1990-2000 -lukujen taitteessa tarkkakäsi ja armoton harhauttelija aiheutti kausi toisensa jälkeen painajaisia vastustajilleen. 40-50 pisteen ottelut olivat Petelle arkipäivää.
 
Siitonen toimi viimeksi reilu kymmenkunta vuotta sitten myös Koripalloliiton leivissä vastuualueenaan Itäisen alueen toiminta.
 
> Siitosen pelaajakortti Koripalloliiton Basket.fi-verkkopalvelussa
 
Korisliiga-ottelu Joensuun Kataja - Kouvolan Kouvot Joensuu Areenalla tänään klo 17:00.


< Takaisin | Sivun alkuun