kataja basket club / uutiset
Tulosta sivu
< Takaisin | Uutiset 2012-13

Lehdistötiedote 25.2.2013


Katajan kohtalo EuroChallengessa ratkeaa
Kaatuuko Turkin liigakärkeä hätyyttelevä Pinar Karsiyaka?

Ensimmäistä kauttaan kansainvälisillä kentillä esiintyvä Joensuun Kataja pelaa tiistaina viimeisen ottelunsa EuroChallenge-sarjan jatkolohkossa. Joukkue saa kotikentällään vastaansa lohkovoiton ja paikan kahdeksan parhaan joukkoon jo varmistaneen turkkilaisen Pinar Karsiyakan. Neljän joukkueen lohkossa tällä hetkellä kolmantena oleva Kataja nousee kakkoseksi ja etenee jatkoon, mikäli se voittaa Karsiyakan ja romanialainen Gaz Metan Medias kaataa samanaikaisesti pelattavassa lohkon toisessa ottelussa latvialaisen BK Ventspilsin.
 
Skenaariota ei voi pitää millään muotoa mahdottomana, mutta etenkin voiton raapiminen Karsiyakasta olisi koko suomalaista koripallohistoriaakin vasten tarkasteltuna käsittämättömän kova temppu.
 
- Huikea tilanne. Koetetaan hoitaa oma hommamme ja toivotaan parasta, että Romaniassa asiat tapahtuvat meidän suuntaamme, takamies Antti Kanervo toteaa.
 
- Kyllähän tässä on sen verran mehusteltu jo etukäteen tilannetta, että sattuisimme livahtamaan kahdeksan parhaan joukkoon... Kun sitä listaa miettii, olisi helppo kysyä klassinen kysymys "Kuka ei kuulu joukkoon?" Mahtavaa, että mahdollisuus on vielä olemassa ja että paikka on mahdollista ottaa pelaamalla, päävalmentaja Jukka Toijala maalailee.
 
EuroChallenge-voittajasuosikki etenee vakuuttavasti myös Turkin liigassa
 
Vaikka Pinar Karsiyakan kokoonpano meni valmennusjohtoa myöten tähän kauteen lähdettäessä kirjaimellisesti täysin uusiksi, ovat joukkueen esitykset olleet tulosten osalta tähän saakka hämmästyttävän hyviä. Sen onkin pitkin kautta veikkailtu selviävän EuroChallengessa aina finaaliturnaukseen saakka yhdessä mm. Katajan alkulohkossa kohtaaman venäläisen Krasnye Krylian kanssa.
 
Joukkue voitti edellisessä Turkin liigan ottelussaan lauantaina Tofas Bursan 87-77, mikä nosti sen hetkellisesti koko TBL:n ykköseksi. Tämänhetkinen saldo, 16 voittoa ja 3 tappiota, puhuu puolestaan.
 
Tofas-ottelussa suurimmissa rooleissa olivat takamiehet. 178-senttinen Robert Dixon nakutti 17 pistettä ja napsi 5 levypalloa, Evren Bükerin saldo oli 16 pistettä ja 4 syöttöä, lisäksi Soner Sentürk kunnostautui 5 syötöllä. Nigerian maajoukkuesentteri Alade Aminu iski 20 pistettä (kahden pisteen heitot 8/10) ja William Thomas 16. Jälkimmäiselle kirjattiin myös 7 levyriä.
 
Sunnuntai-illan kamppailujen jälkeen TBL-liigan sarjataulukossa ykkössijalla on Eurocupia pelaava Banvit BK. Karsiyaka jakaa kakkostilan yhdessä Euroliigaa pelaavan Fenerbache Ülkerin ja Eurocupia pelaavan Galatasarayn kanssa. Karsiyakan takana ovat niin Euroliiga-joukkueet Anadolu Efes (5.) ja Besiktas (6.) kuin myös Tofas (10.), joka taistelee Katajan tapaan EuroChallengen jatkolohkovaiheen viimeisellä kierroksella playoff-paikasta. Mainittakoon, että Katajan EuroChallenge-karsintavastustaja Aliaga Petkim on 16 joukkueen liigassa sijalla 9 (7 voittoa, 12 tappiota).
 
Myös EuroChallengessa Karsiyaka on edennyt vakuuttavasti. 11 ottelustaan se on hävinnyt vain kaksi, molemmat vieraskentällä. Alkulohkossa (saldo 5-1) se koki tappion slovenialaiselle KRKA Novo Mestolle, meneillään olevassa jatkolohkossa (saldo 4-1) romanialaiselle Gaz Metan Mediakselle.
 
- Tällaisia vastustajia vastaan ei pääse pelaamaan kuin tässä sarjassa, Toijala sanoo.
 
- Kun puhutaan Krasnye Kryliasta ja Karsiyakasta, puhutaan joukkueista, jotka kohtaavat omien maidensa sarjoissa Euroliiga-joukkueita. Krylia on kaatanut Venäjällä Petteri Koposen Himkin, Karsiyaka Turkissa Efes Pilsenin ja Besiktasin. Kuvastaa, minkä tasoisista joukkueista on kysymys. Jalkapallosta vertailukohtaa hakemalla puhuttaisiin ehkä samasta asiasta jos HJK pelaisi esim. Eurooppa-liigassa Liverpoolin pudottanutta Kazania -tai Liverpoolia- vastaan. Eivät aivan maanosan parhaita seurajoukkueita mutta heti siinä seuraavassa kastissa. Sellaisia joukkueita, jotka pelaavat omissa sarjoissaan koko ajan Euroopan huippuja vastaan, Toijala selvittää.
 
Kataja vieraili Turkin Izmirissä vajaa kuukausi sitten ja koki paitsi huikeaa kannustuskulttuuria myös selvän 70-89 -tappion. Piskuinen Robert Dixon oli tuolloinkin kovassa vireessä heittäen mm. joukkueensa 12 ensimmäistä pistettä. Muut erityisen pahat pideltävät olivat edellisessä EuroChallenge-ottelussa polvensa loukannut, tiistaina sivussa oleva heittokone Jon Diebler, atleettinen laituri William Thomas ja jättikokoinen (210 cm, 120 kg) sentteri Bora Pacun.
 
- Tietyissä asioissa onnistuimme vieraspelissä todella hienosti. Ensimmäisen viisiminuuttisen jälkeen olimme palloscreenin puolustamisessa loistavia, liikutimme palloa hyvin ja saimme luotua hyviä tilanteita. Opittiin, että pienikin virhe maksaa. Esimerkiksi nämä nyt poissa olevat kaksi kaveria (Diebler ja Can Mutaf) heittivät kahdeksan kolkkia pienistä virheistämme. Auttaako meitä, että he ovat nyt poissa, sen näkee. Suurempi asia on se, että Karsiyakalla on huikea etu kotiyleisöstään. Euroopassa on ehkä noin 10 paikkaa, joissa kotiyleisön tuki, painostus vastustajaa ja tuomareita kohtaan on sellainen, että siitä voi todella sanoa olevan hyötyä. Karsiyaka on kyllä yksi näistä paikoista. Heidän vieraspelaamisensa ei ole aivan yhtä korkeatasoista kuin mitä se kotikentällä on. On kuitenkin muistettava että kyseessä on laatujengi eivätkä he tule tänne millekään turistireissulle, oli pelillä heille panosta tai ei. Liian paljoa tätä puolta ei kuitenkaan ei kannata miettiä. Me tarvitsemme pelistä voiton ja sillä sipuli.
 
- Se, että olemme tässä, on noteerattu Euroopassa sekä agenttien että FIBA:n (Kansainvälinen koripalloliitto) toimesta. Jos ja toivottavasti kun Kataja pelaa jatkossakin kansainvälisiä otteluja, uskon, että meidän on helpompi rekrytoida etenkin ulkomaalaisia pelaajia ja saada harjoituspelivastustajia muualtakin kuin vaikka Jyväskylästä tai Lappeenrannasta. Kovatasoisten harjoituspelien myötä pitkässä juoksussa sekä pelaajat että pelimme kehittyvät.
 
Katajalla nihkeää kotimaassa, Jerald Fields edelleen sivussa
 
Katajan viimeinen ottelu ennen tiistaita, Korisliigan kärkikamppailu Kotkassa perjantaina, meni pääosin ns. vihkoon. Joukkue ei pystynyt toteuttamaan sovittuja asioita, henki puuttui, ja KTP hallitsi tapahtumia voittaen ainoastaan kuuden pelaajan voimin selvästi 92-78.
 
- KTP-ottelu ei mennyt ihan parhaalla mahdollisella tavalla, mutta se asia on jo unohdettu, Antti Kanervo toteaa.
 
- Eilinen harjoitus oli jo parempi kuin kyseinen ottelu, kuittaa Toijala.
 
- Jännä juttu -ymmärrän sen urheilijoiden kantilta katsottuna- että kun tiedetään mikä on tuleva vastus, niin pelaajilla on jo hallille tultaessa tuntosarvet pystyssä ja ollaan valmiina tekemään töitä yhdessä. Aivan erilainen lähestymistapa tähän (tiistaiseen) haasteeseen.
 
- Karsiyaka on lohkon paras joukkue. Jää nähtäväksi kuinka hyvin onnistumme nyt kotona heitä vastaan - mikä on kotiedun merkitys... Vieraissa onnistuimme alkua lukuun ottamatta kohtuullisesti. Koitetaan saada päälle saman meininki kuin mitä viimeisellä jaksolla edellisessä europelissä. Toivottavasti Areenalle saapuu jälleen paljon yleisöä, Kanervo juttelee.
 
- Peliin on päästävä heti kiinni. Vaikka tästä on tullut vähän tällainen Die Hard –tarina niin emme me nyt halua taas antaa liikaa eteen ja yrittää sitten tehdä ihmeitä. Ihmeet loppuvat aikanaan, meidän on tarkoitus pysyä hengissä tämänkin jälkeen. Mikä tarkoittaa että olemme koko ottelussa parempia – emme ainoastaan viimeisellä viidellä minuutilla, Toijala päättää.
 
Jerald Fieldsin reilu kuukausi sitten operoitu polvi paranee hyvin, mutta miestä ei nähdä kentällä vielä tiistaina. Tammikuussa tehty tähystys oli sentterille jo toinen puolen vuoden sisällä, joten mitään riskejä ei kokeneen pelaajan kohdalla haluta ottaa. Dan Colemanin mahdollinen jatko Kataja-paidassa ratkeaa viikon aikana.
 
Tilastot eivät lupaa paljoa Katajalle
 
Joensuulaisyleisö näkee tiistaina tilastojenkin tukemana todellisen eurooppalaisen huippujoukkueen.
 
EuroChallengessa Karsiyakan häkkiin on saatu kaikista vähiten osumia, keskimäärin vain 67,0 pisteen edestä per ottelu (vrt. Kataja: 7. paras, 74,5 pistettä per ottelu). Hyökkäys turkkilaisilla toimii keskimäärin 82,1 pisteen edestä (6. paras; Kataja 75,7 pistettä = 14. eniten). Se on luonnollisesti Katajaa edellä pelitilanneheittoprosenteissa (48,4 % - 44,5 %), mitä joensuulaiset hieman paikkaavat paremmalla vapaaheittotyöskentelyllä (76,9 % - 70,3 %).
 
Myös levypalloissa ero on huomattava Karsiyakan eduksi: 34,9 - 29,5. Se ei tällä osa-alueella kuulu sarjan parhaisiin joukkueisiin (10.), mutta Katajan lukema on tällä hetkellä koko sarjan pienin. Yksi suuri kysymys tiistaille onkin, löytyykö kentällä kulloinkin olevalta Kataja-viisikolta tarpeeksi voimaa, tahtoa ja kykyä laittaa kroppaa likoon etenkin oman korin alla tapahtuvissa väännöissä.
 
Syöttökeskiarvot kirjataan Karsiyakalle selvästi 18,5 - 14,1, mutta riistoissa Katajan vire on säilynyt hyvänä läpi kauden. Sen 9,4 merkintää per ottelu on edelleen sarjan eliittiä (2. paras). Karsiyakan riistokeskiarvo on 7,8 (5.). Menetyksissä ero on turkkilaisten eduksi 12,0 - 13,5.
 
Yksilötasolla molemmilta löytyy pistetilastossa yksi pelaaja 20 parhaan listalta. Karsiyakan Robert Dixon on viidentenä (18,6), Katajan Jonte Flowers kahdeksantena (17,1). Sama kaksikko loistaa myös pelitilanneheittotarkkuudessa: Flowers (8.) on Dixonia (9.) aavistuksen tarkempi (52 % - 51 %).
 
Pelkkiä kahden pisteen heittoja laskettaessa nigerialaisamerikkalaiselle Alade Aminulle saadaan prosentiksi hieno 62 (5. tarkin) ja Flowersille 58 (14.). Kolmosissa Dixonin käsi ei ole vapissut: yli puolet osuvat (52 %, 6. paras). Katajan tarkkakäsi kaaren takaa on ollut Antti Kanervo 49 prosentin osumatarkkudella (8.).
 
Vapaaheitoissa Dixon on ollut lähes erehtymätön: 41/45=91 % (toiseksi paras). Jonte Flowersinkaan tarkkuudessa ei ole moittimista: 82 % (11.).
 
Levypallotilastossa 20 parhaan listalta löytyy tässä käsiteltävinä olevien joukkueiden pelaajista ainoastaan Karsiyakan William Thomas 5,7 irtopallon keskiarvollaan (18.).
 
Syötöissä Karsiyaka-kaksikolle Dixon (5,4, 4. eniten) - Soner Sentürk (3,6, 21. eniten) kampoihin koettavat laittaa Johnell Smith (3,8, 16. eniten) ja Petri Virtanen (3,6, 20. eniten).
 
Flowers loistaa edelleen riistotilaston kärkenä 3,3:n keskiarvolla ja tullee myös ottamaan ko. tilastokuninkuuden, kävi Katajalle jatkossa miten hyvänsä. Smith on tämän tilaston seitsemäs (1,6), edellä Karsiyakan Alade Aminua (1,5, yhdeksäs).
 
Menetystilastossa 20 joukosta löytyy ainoastaan Petri Virtanen (3,1, 7. eniten).
 
Alade Aminu loistaa torjuntatilaston kakkosena 1,3 torjunnalla per ottelu. Jää nähtäväksi, kuinka iso herra hän tiistaina maalatulla alueella onkaan. Pystyykö kenties Kataja-konkari Sami Lehtoranta häiritsemään turkkilaisten korintekoyrityksiä Korisliigasta tutulla tavalla?
 
Pinar Karsiyaka16. kerta eurokentillä
 
Koripallotoiminta käynnistyi Karsiyakassa vuonna 1966 (pääseura on perustettu jo v. 1912). Ensimmäistä kertaa joukkue otti osaa europeleihin kaudella 1975-76.
 
Parhaita saavutuksia tähän mennessä ovat toiselle kierrokselle pääsy Euroopan Mestareiden Cupissa (nykyvastine: Euroliiga) kaudella 1987-88 ja EuroChallengen pudotuspelit (8 parasta) kaudella 2010-11.
 
Maansa mestaruutta Karsiyaka on juhlinut kerran, keväällä 1987. Presidential Cup -mestaruuden se voitti syksyllä 1987. Himmeämpiä mitaleja on viisi (yksi mestaruus- ja yksi cup-hopea sekä kolme mestaruuspronssia).
 
2000-luvulla joukkueen liigasijoitukset ovat olleet välillä 4-12. Viime kaudella Karsiyaka oli kuudes.
 
Joukkueet vertailussa

Kuluva kausi (24.02.2013 mennessä):

Pinar Karsiyaka

 • FIBA EuroChallenge: 9-2 (9 voittoa, 2 tappiota)
 • Turkin pääsarja (TBL): 16-3
 • Turkin cup: 2-2 (puolivälierät, hävisi mestaruuden hieman myöhemmin voittaneelle Fenerbachelle)
 • Yhteensä: 27-7
  Voittoprosentti: 79,4

Kataja

 • FIBA EuroChallenge: 7-6
 • Korisliiga: 23-6
 • Yhteensä: 30-12
  Voittoprosentti: 71,4

A-maajoukkuepelaajat:

Pinar Karsiyaka

 • Nykyiset: 2 kpl
  Can Mutaf, Alade Aminu (NGR)
 • Kaikki: 6 kpl
  Ed. lisäksi: Caner Topaloglu, Ümit Sonkol, Evren Büker, Bora Pacun

Kataja

 • Nykyiset: 1 kpl
  Vesa Mäkäläinen
 • Kaikki: 4 kpl
  Ed. lisäksi: Antti Kanervo, Petri Virtanen, Sami Lehtoranta

Kokemus kansainvälisistä seurajoukkuekilpailuista:

Pinar Karsiyaka

 • Organisaatio/joukkue: 16. kausi
 • Päävalmentaja: 2. kausi
 • Pelaajat: Virallisen kokoonpanon 15 pelaajasta 13:lla (87 %) oli kauden alussa aiempaa kokemusta kansainvälisistä otteluista. Tässä yhteydessä kokemattomiksi luokiteltavista pelaajista yksi on amerikkalaisvahvistus Jon Diebler (tällä hetkellä loukkaantunut).

Kataja

 • Organisaatio/joukkue: 1. kausi
 • Päävalmentaja: 1. kausi
 • Pelaajat: Virallisen kokoonpanon 13 pelaajasta 4:llä (31 %) oli kauden alussa aiempaa kokemusta kansainvälisistä otteluista: Jerald Fields, Johnell Smith, Petri Virtanen ja Sami Lehtoranta.
  Fields ja Smith pelasivat molemmat EuroChallengea kaudella 2009-10. Smith on ottanut myös kahdesti osaa Etelä-Amerikan liigaan (2006 ja 08). Petri Virtanen valittiin Lappeenrannan riveistä kaudella 2007-08 jopa EuroChallengen edeltäjän, FIBA EuroCupin, tähdistöön. Hän osallistui kaudella 2004-05 Virossa pelatessaan myös FIBA Europe Cupiin (tuolloin euroopan 4. korkein taso; tätä kilpailua ei enää käydä). Sami Lehtorannan eurokokemus kahden kauden ajalta on jo kaukaa, 2000-01 (silloista Korac Cupia* Äänekosken Huiman riveissä) ja 2001-02 (silloista Saporta Cupia** Lahden NMKY:n riveissä).

* Korac Cupia pelattiin Euroopassa vuosina 1971-02. Nykyisin sitä vastaa FIBA EuroChallenge eli Euroopan kolmanneksi korkeimman tason kilpailu seurajoukkueille.

** Saporta Cupia pelasivat eurooppalaiset cup-mestarit vuosina 1966-02. Nykyisin sitä vastaa Eurocup eli toiseksi korkeimman tason kilpailu seurajoukkueille.

Pinar Karsiyaka 2012-13 esittelyssä

Pinar Karsiyaka
Kuva: © FIBAEurope.com

Kokoonpano FIBA EuroChallenge 2013:ssa:

 #              Pit Pa Synt Pp Lähtöseura/yliopisto  
 4 Alade Aminu (NGR/USA)   210 107 1987 5 Georgia Tech, USA
 5 Evren Büker        195 82 1985 2-3 Yesimspor Bursa
 6 William Thomas (USA/GEO)  204 104 1986 4 George Mason Univ., USA
 7 Serkan Mentese       185 75 1991 1 Pinar Karsiyaka
11 Ümit Sonkol (C)      206 102 1982 4 Balikesir DSI
12 Onur Calban        212 104 1993 5 Pinar Karsiyaka
13 Robert "Bobby" Dixon (USA) 178 73 1983 1 Troy University, USA
22 Mert Celep         200 87 1995 4 Pinar Karsiyaka  
34 Soner Sentürk       192 92 1986 1 Darüssafaka
41 Bora Pacun         210 120 1987 5 Tuborg Izmir

Ennakkotiedon mukaan seuraavat pelaajat eivät ole tiistaina kokoonpanossa:

 #              Pit Pa Synt Pp Lähtöseura/yliopisto  
 8 Caner Topaloglu      198 92 1985 3 Ülkerspor
10 Ayhan Onur Kentli     194   1992 2 Pinar Karsiyaka
23 Can Mutaf (TUR/RUS)    196 95 1991 2-3 Fenerbahce Ülker
32 Jon Diebler (USA)     192 93 1988 2-3 Ohio State Univ., USA
  Egemen Güven        211   1996 5 Pinar Karsiyaka

Päävalmentaja: Ufuk Sarica
Apuvalmentajat: Engin Gencoglu, Arda Demirbag

Joensuuhun saapuva kokoonpano esittelyssä

Takamiehet:

Robert "Bobby" Dixon (USA) (178 cm/s. 1983)

Seitsemäs ammattilaiskausi, ensimmäinen Turkissa. Tätä ennen kolme ja puoli kautta Ranskan, puolitoista Italian ja yksi Puolan pääsarjassa. Viime kaudella Ranskan pääsarjassa (Dijon) 12,4 pistettä, 4,1 levypalloa 5,1 syöttöä ja 1,6 riistoa. Kaudella 2009-10 Euroliigaa (ASVEL Basket, Ranska), toinen kausi europeleissä. Erittäin sähäkkä liikkeissään. Erinomainen syöttelijä, kova kolmen pisteen heittäjä. Syöttökuningas Puolassa, riistokuningas Italiassa.
 
EuroChallenge-tilastorankingissa tällä hetkellä viitonen pisteissä (18,6), nelonen syötöissä (5,4), toinen vapaaheittotarkkuudessa (91 %), kuudes kolmen (52 %) ja yhdeksäs pelitilanneheittojen tarkkuudessa (51 %). TBL-liigassa neljäs syötöissä (4,7) ja kuudes pallonriistoissa (1,4).
 
Ensimmäisessä kohtaamisessa Katajaa vastaan 28 pistettä, kolmen pisteen heitot 7/12 (58 %).

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

 • EuroChallenge: 18,6 pistettä, 2,6 levypalloa, 5,4 syöttöä, 1,2 riistoa, kolmen pisteen heittotarkkuus 52 %, vapaaheittotarkkuus 91 %
 • Turkin liiga: 16,2 pistettä, 5,3 levypalloa, 4,7 syöttöä, 1,4 riistoa, kolmen pisteen heittotarkkuus 42 %, vapaaheittotarkkuus 78 %
 • Turkin cup: 10,5 pistettä, 3,8 levypalloa, 5,0 syöttöä

Soner Sentürk (192 cm/s. 1986)

Ensimmäinen kausi joukkueessa. Siirtyi seuraan Erdemirsporista, jossa oli viime kaudella joukkueen paras koriin johtaneiden syöttöjen jakelija (ka 4,9). Eurocup-kokemusta kolmelta kaudelta (Darussafaka, Türk Telekom).
 
Tällä hetkellä TBL-liigan syöttötilaston 15. (3,5).
 
Ensimmäisessä kohtaamisessa Katajaa vastaan 3 pistettä, 2 levypalloa ja 5 syöttöä.

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

 • EuroChallenge: 3,0 pistettä, 3,6 levypalloa, 1,9 syöttöä
 • Turkin liiga: 3,2 pistettä, 2,5 levypalloa, 3,5 syöttöä
 • Turkin cup: 3,0 pistettä, 2,0 levypalloa, 1,0 syöttöä

Serkan Mentese (185 cm/s. 1991)

Seuran oma kasvatti, kolmas kausi edustusjoukkueessa.
 
Ei pelannut ensimmäisessä kohtaamisessa Katajaa vastaan.

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

 • EuroChallenge: 1,3 pistettä, 0,7 levypalloa, 1,2 syöttöä
 • Turkin liiga: 1,6 pistettä, 1,0 levypalloa, 1,0 syöttöä
 • Turkin cup: 0,0 pistettä, 0,0 levypalloa, 2,5 syöttöä

Pienet laiturit:

Evren Büker (195 cm/s. 1985)

Ensimmäinen kausi seurassa. Edelliset kolme kautta Galatasarayssa, jonka riveissä kahdesti Eurocupissa (2009-11). Kuulunut myös maajoukkuemiehistöön. Viime kausi rikkonainen, kirjoilla ainoastaan viidessä liigapelissä.
 
Ensimmäisessä kohtaamisessa Katajaa vastaan 4 pistettä, 4 levypalloa, 3 syöttöä ja 2 riistoa.

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

 • EuroChallenge: 5,1 pistettä, 1,8 levypalloa, 2,0 syöttöä
 • Turkin liiga: 6,0 pistettä, 1,4 levypalloa, 1,9 syöttöä
 • Turkin cup: 5,8 pistettä, 3,3 levypalloa, 1,5 syöttöä

Isot laiturit/sentterit:

Alade Aminu (NGR/USA) (210 cm/s. 1987)

Nigerian maajoukkuemies (isä nigerialainen, äiti amerikkalainen), edusti maataan viime kesänä Lontoon Olympiakisoissa. Kirjautti hyvät tilastot 8,0 pistettä ja 5,8 levypalloa. Ammattilaisuralla neljäs kausi, ensimmäinen Turkissa. Tätä ennen uraa NBA:n kehitysliigassa (NBDL) Erie Bayhawksissa ja Bakersfield Jam:ssa sekä Ranskassa (kaksi edelliskautta Elan Chalonissa), jonka pääsarjassa voitti viime kaudella maan mestaruuden. Tilastonsa olivat 11,7 pistettä ja 6,8 levypalloa, EuroChallengessa vastaavasti 12,5 pistettä ja 6,5 levypalloa.
 
EuroChallenge-tilastorankingissa tällä hetkellä kakkonen heiton torjunnoissa (1,3), viitonen kahden pisteen heittojen tarkkuudessa (62 %) ja yhdeksäs pallonriistoissa (1,5). TBL-liigan blokkitilaston kuutonen.
 
Ensimmäisessä kohtaamisessa Katajaa vastaan 6 pistettä, 6 levypalloa, 2 syöttöä ja 1 torjunta.

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

 • EuroChallenge: 10,5 pistettä, 4,9 levypalloa, 1,5 riistoa, 1,3 torjuntaa, kahden pisteen heittotarkkuus 62 %
 • Turkin liiga: 12,7 pistettä, 5,5 levypalloa, 1,1 riistoa, 0,9 torjuntaa, kahden pisteen heittotarkkuus 69 %
 • Turkin cup: 8,8 pistettä, 5,0 levypalloa, 1,3 torjuntaa

William Thomas (USA/GEO) (204 cm./s. 1986)

Viides ammattilaiskausi, ensimmäinen Turkissa. Kolme ensimmäistä kautta (2008-11) Belgiassa (Belgacom Liege ja BC Oostende). Viime kausi Georgiassa (BC Armia), jossa voitti mestaruuden. EuroChallenge-pelejä jokaisena ammattilaisvuonnaan, paras saavutus kolmostila BC Oostenden riveissä keväällä 2011.
 
EuroChallenge-tilastorankingissa tällä hetkellä 10. levypalloissa (7,2).
 
Ensimmäisessä kohtaamisessa Katajaa vastaan 10 pistettä ja 6 levypalloa.

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

 • EuroChallenge: 12,7 pistettä, 7,2 levypalloa, 2,0 syöttöä
 • Turkin liiga: 11,2 pistettä, 4,8 levypalloa, 1,1 syöttöä
 • Turkin cup: 10,8 pistettä, 3,3 levypalloa, 2,0 syöttöä

Bora Pacun (210 cm/s. 1987)

Ensimmäinen kausi joukkueessa. Pelannut Turkin lisäksi yhden kauden Makedoniassa, jossa voitti mestaruuden 2009 (KK Rabotnicki Skopje). Cup-mestaruus Turkissa 2007 (Efes Pilsen). Kokemusta nuorten ja aikuisten maajoukkueista. Euroliigaa kahden kauden ajan (Efes Pilsen) ja Eurocupia yhden (Banvit BK). Viime kausi Antalya BSB:ssä 6,5 pisteen ja 5,2 levypallon keskiarvoin.
 
Ensimmäisessä kohtaamisessa Katajaa vastaan 6 pistettä, 3 levypalloa ja 3 riistoa sekä kentän paras plus-miinus -lukema, +34.

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

 • EuroChallenge: 3,4 pistettä, 2,7 levypalloa
 • Turkin liiga: 4,0 pistettä, 3,1 levypalloa
 • Turkin cup: 7,8 pistettä, 4,0 levypalloa

Ümit Sonkol (C) (206 cm/s. 1982)

Joukkueen kapteeni ja kokenein pelaaja, CV:ssään myös maajoukkue-edustuksia. Palasi kesällä kuuden vuoden tauon jälkeen Karsiyakan riveihin. Pelannut koko uransa Turkissa, viime kaudella Katajalle tutussa Aliaga Petkimissä. Eurocup-kokemusta kahdelta kaudelta.
 
Ensimmäisessä kohtaamisessa Katajaa vastaan 2 pistettä ja 4 levypalloa.

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

 • EuroChallenge: 7,5 pistettä, 4,1 levypalloa, kolmen pisteen heittotarkkuus 41 %
 • Turkin liiga: 6,5 pistettä, 4,0 levypalloa, kolmen pisteen heittotarkkuus 29 %
 • Turkin cup: 8,3 pistettä, 4,8 levypalloa

Onur Calban (212 cm/s. 1993)

Seuran oma kasvatti, neljäs kausi edustusjoukkueessa. Nuorisomaajoukkueissa 16-vuotiaasta. Kolmas kausi EuroChallengea.
 
Ensimmäisessä kohtaamisessa Katajaa vastaan 2 minuuttia ilman tilastomerkintöjä.

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

 • EuroChallenge: 2,4 pistettä, 1,2 levypalloa
 • Turkin liiga: 0,5 pistettä, 1,0 levypalloa
 • Turkin cup: 4,0 pistettä, 2,0 levypalloa

Mert Celep (200 cm/s. 1995)

Seuran oma kasvatti, ensimmäinen kausi edustusjoukkueessa.
 
Ensimmäisessä kohtaamisessa Katajaa vastaan 1 minuutti ilman tilastomerkintöjä.

Tilastokeskiarvot kuluvalla kaudella:

 • EuroChallenge (2 ottelua): 1,5 min, ei tilastomerkintöjä
 • Turkin liiga (2 ottelua): 1,0 pistettä
 • Turkin cup: ei otteluja

Päävalmentaja

Ufuk Sarica (s. 1972)

Ammattilaispelaajana (kasvattajaseura Efes Pilsen) 1992-04, minkä jälkeen valmentajauralle. Meneillään neljäs pääsarjakausi, ensimmäinen Karsiyakassa. Toista kertaa europeleissä.
 
Päävalmentaksi ensi kertaa loppukaudesta 2006-07 (Besiktas), toisen kerran loppukaudesta 2010-11 (Efes Pilsen). Ensimmäinen vähintään kauden mittainen pesti Efes Pilsenin kanssa 2011 (2011-13) jäi kesken helmikuussa 2012, kun joukkueen mahdollisuudet Euroliiga-kauden 2011-12 pudotuspeleihin katosivat.
 
Euroliiga-saldo Efesin peräsimessä 6 voittoa ja 9 tappiota. Europelisaldo tällä hetkellä (v-t) 15-11 (57,7 %).
 
Pelaajana Turkin maajoukkueessa 1995-99, kolmesti mukana EM-kisoissa (1995, 1997, 1999). Teki historiaa Efes Pilsenin kanssa vuonna 1996, kun joukkue voitti Korac Cupin: kyseessä oli Turkin ensimmäinen kansainvälinen seurajoukkuemestaruus.
 
Pinar Karsiyaka pähkinänkuoressa
 
Perustettu: 1996 (pääseura perustettu v. 1912)
Kotipaikka: Karsiyaka, Izmir (220000 asukasta, koko Izmirin alueella 2,8 milj.)
 
Turkin liigassa (TBL):

 • Pääsarjakausia: 41 (1966-68, 1974-13)
 • Mestaruus: 1987
 • Hopeaa: 1984
 • Pronssia: 1975, 76, 79
 • Sijoitus viime kaudella: 6. (sarjassa yht. 16 joukkuetta)

Muut saavutukset kotimaassa:

 • Presidential Cup –mestari 1987 (ottelu, jossa kohtaavat edellisen kauden liiga- ja cup-mestarit)
 • Turkin cup-finalisti 2005

16. kausi kansainvälisillä kentillä:

 • 1975-76 (Korac Cup, 2. kierros)
 • 1976-77 (Korac Cup, 1. kierros)
 • 1978-83 (Korac Cup, 1. kierros)
 • 1984-85 (European Cup Winners´s Cup ***, 1. kierros)
 • 1986-87 (Korac Cup, 2. kierros)
 • 1987-88 (European Champions Cup ****, 2. kierros)
 • 1999-00 (Korac Cup, 32 parhaan joukkoon)
 • 2000-01 (Saporta Cup)
 • 2002-03 (FIBA Europe Champions Cup *****)
 • 2010-11 (FIBA EuroChallenge, 8 parhaan joukkoon)
 • 2011-12 (Eurocup-karsinta ja FIBA EuroChallenge, jossa 16 parhaan joukkoon)
 • 2012-13 (FIBA EuroChallenge)

*** Kilpailu ensisijaisesti eri maiden cup-voittajille (myöhemmin nimellä "Saporta Cup"), pelattiin kevääseen 2002 saakka. Arvostukseltaan kakkostason kisa, jota nykyisin vastaa "Eurocup".

**** Kilpailu ensisijaisesti eri maiden mestareille. Arvostukseltaan ykköstason seurajoukkuekisa, jota nykyisin vastaa "Euroliiga".

***** Arvostukseltaan oman aikansa kolmostason kilpailu, jota ko. nimellä pelattiin vain kaudella 2002-03 (nykyvastine = "EuroChallenge"). Edelle rankattiin/rankataan Euroliiga ja "ULEB Cup" (nyk. Eurocup).

Muuta

 • Pinar-etuliite seuran nimessä viittaa Yasar Holdingin omistamaan, vuonna 1973 lanseerattuun ruoka- ja juomatuotemerkkiin. Yhteistyö koripalloseura Karsiyakan kanssa alkoi vuonna 1998.
 • Mikä sarja on EuroChallenge?
  Euroopan kolme arvostetuinta kansainvälistä seurajoukkuesarjaa ovat suuruusjärjestyksessä Euroliiga (vrt. Mestareiden liiga jalkapallossa), Eurocup ja EuroChallenge, jonka voittaja saa automaattisesti edustusoikeuden Eurocupiin. Kivikovaa Euroliigaa on tällä kaudella pelannut peräti neljä suomalaista: Petteri Koponen (seura: venäläinen BC Khimki), Sasu Salin, Teemu Rannikko ja 17-vuotias Emir Sulejmanovic (kaikki kolme slovenialaisessa Union Olimpija Ljubljanassa). Gerald Lee Junior pelaa Eurocupia (seura: montenegrolainen Buducnost). EuroChallengeen osallistui tällä kaudella Suomesta Katajan lisäksi Tampereen Pyrintö, jonka tie päättyi alkulohkoon. Kaikkiaan runkosarjaa pelattiin 32 joukkueen voimin kahdeksassa lohkossa. 16 joukkueen jatkosarjasta kahdeksan parasta etenee playoff-peleihin.
 • Suomalaismenestys eurosarjoissa viime vuosina?
  Moni muistaa Torpan Poikien hienot otteet 90-luvun lopulla. ToPo osallistui neljän kauden ajan (1996-00) kakkostason kilpailuun, Eurocupiin (1998-00 nimellä Saporta Cup), jonka alkulohkovaiheeseen kelpuutettiin tuolloin 48 joukkuetta (nykyisin, kuten myös EuroChallengessa, 32 joukkuetta). Seuran huippuhetket osuivat kauteen 1997-98, jolloin se selvisi 16 parhaan joukkoon pudoten venäläistä Samaraa (Katajan tällä kaudella kohtaaman Krasnye Krylian "edeltäjä") vastaan niukasti kahden pisteen marginaalilla. Edellisellä kaudella (1996-97) ToPo selvisi 32 parhaan joukkoon.
  Lappeenrannan NMKY piti suomalaisen koripalloilun lippua ylhäällä 2000-luvun alkupuolella. Joukkue osallistui eurosarjoihin kolmeen otteeseen (2002-03, 2005-06 ja 2007-08). Menestystä tuli kahdesti. Joukkue selvisi välieriin kaudella 2005-06 silloisessa nelostason kilpailussa, EuroCup Challengessa. EuroChallengea edeltäneessä kolmostason FIBA EuroCupissa kaudella 2007-08 Namika raivasi ensin karsinnassa tieltään Katajan tällä kaudella kohtaaman kyproslaisen Keravnoksen, mutta lohkovaiheessa (16 parasta) yksi voitto kuudessa ottelussa ei tuonut jatkopaikkaa.
 • Turkin koripallotaso?
  Tuoreimmassa Kansainvälisen koripalloliiton maailman-rankingissa Turkin miesten maajoukkue on sijalla seitsemän (Suomi 48.). Turkista koripallomaana kertovat myös sen 2000-luvulla saavuttamat todelliset huippusijoitukset: MM-kisoissa maajoukkue oli v. 2002 yhdeksäs, 2006 kuudes ja 2010 peräti toinen. Vuoden 2001 EM-kisoista oli saaliina hopeaa, tämän jälkeen EM-sijoitukset ovat olleet välillä 8-12. Edellisessä, vuoden 2011 Liettuan-kisoissa joukkue sijoittui loistoturnauksen pelanneen Suomen (9.) taakse (11.), mutta kaatoi jatkolohkossa lopulta kultaa huuhtoneen Espanjan. Olympialaisiin maa on selviytynyt kaksi kertaa (1936 ja 52), kuten Suomikin (1952 ja 64) ja EM-kisoihin 25 kertaa, Suomi 14.
  Seurajoukkuetasolla turkkilaiset ovat voittaneet kaksi mestaruutta: Korac Cupin 1996 (Efes Pilsen) ja EuroChallengen 2012 (Beskitas). Kahdesti turkkilaisseura on taipunut finaalitappioon: Efes Pilsen Saporta Cupin finaalissa 1993 ja Tofas Bursa Korac Cupin finaalissa 1997. Suomalaisjoukkueiden kautta aikain paras saavutus seurajoukkuetasolla on kaukaa: Helsingin Kisa-Toverit (HKT) selviytyi vuonna 1964 maanosamme silloisessa ykköskilpailussa, Euroopan cupissa, kahdeksan parhaan joukkoon.

Tulokset ja tilastot 2012-13

Otteluvideoita/-välähdyksiä

Uutisia

FIBAEurope.com 19.02.2013
"Karsiyaka Finish Top of Group"
FIBAEurope.com 12.02.2013
"Medias End Karsiyaka´s Unbeaten Record"
FIBAEurope.com 7.2.2013
"Cup Dream Ends For Karsiyaka"
Basket.fi 29.1.2013
"Ennakkosuosikki Karsiyaka myllytti Katajan nurin EuroChallengessa"
FIBAEurope.com 24.1.2013
"Dixon Is Last 16 Week 2 MVP"
FIBAEurope.com 17.12.2012
"Karsiyaka Follow Sarica´s European Path"
FIBAEurope.com 4.12.2012
"KRKA Hand Karsiyaka First Defeat"
FIBAEurope.com 6.11.2012
"Topaloglu Hits Winner For Karsiyaka"

Linkkejä


 

FIBA EuroChallenge 2013 -jatkolohkovaiheen päätösottelu (lohko I): Kataja - Pinar Karsiyaka (TUR) ti 26.02. klo 18.30 Joensuu Areenalla.

Liput: 20/12/7 €

HUOM. Korisliiga-kausikortit eivät käy EuroChallenge-peleihin.< Takaisin | Sivun alkuun